Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Γνωρίστε τα ναρκωτικά

ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΣΙΣ


Η μαριχουάνα και το χασίς παράγονται από το φυτό ινδική κάνναβις.
Η μαριχουάνα είναι μείγμα από αποξηραμένα φύλλα και άνθη ινδικής καννάβεως, τα οποία κονιορτοποιούνται και τοποθετούνται σε τσιγάρο ή πίπα και καπνίζονται ως ναρκωτικό.
Το χασίς είναι μια συγγενική μορφή του ναρκωτικού που φτιάχνεται από τις ρητίνες του φυτού Ινδική κάνναβη. Επίσης αποκαλείται και «chocolate», «hash» ή «shit» και είναι κατά μέσο όρο έξι φορές πιο δυνατό από τη μαριχουάνα.

Οι νοσηρές δράσεις των ναρκωτικών στο ψυχικό κόσμο των χρηστών είναι πολυσυζητημένες. Όμως οι παθήσεις που προκαλούνται σε όργανα όπως οι πνεύμονες, είναι λιγότερο γνωστές.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν κατανοητές οι νοσηρές επιδράσεις της μαριχουάνας για τους πνεύμονες, διότι πολλοί ζουν με τη λανθασμένη εντύπωση ότι το κάπνισμα τσιγάρων μαριχουάνας και χασίς, δεν προκαλεί πρόβλημα στους πνεύμονες.
Τα παράγωγα της ινδικής καννάβεως, δηλαδή η μαριχουάνα και το χασίς, είναι ίσως τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται το περισσότερο παγκοσμίως.
Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι η συνεχώς αυξανόμενη χρήση της ινδικής καννάβεως που παρατηρείται στα παιδιά και στους έφηβους.
Ακόμη χειρότερο, τα παιδιά χρήστες πιστεύουν ότι η χρήση καννάβεως είναι ασφαλής
Να σημειωθεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση,αλλά και στην χώρα μας η κάνναβις είναι το ναρκωτικό που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα αφορά εξίσου τα αστικά κέντρα αλλά και την Ελληνική επαρχία.
Επίσης εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγής ινδικής καννάβεως.
Πιστεύεται ότι 35%-45% των νέων ηλικίας από 16 έως 29 ετών, έχουν κάνει χρίση σε κάποια φάση της ζωής τους, παράγωγα της ινδικής κάνναβις.
Επιστημονικές έρευνες σε χώρες της Ε.Ε. Έχουν αποδείξει την ολέθρια επίδραση του χασίς και της μαριχουάνας,στο αναπνευστικό σύστημα και στους πνεύμονες των χρηστών.

Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι το κάπνισμα μαριχουάνας και χάσις προκαλεί καρκίνο του πνευμονα. Ειναι πλέον γνωστό ότι τα τσιγάρα μαριχουάνας και χασίς ,περιέχουν γνώστες καρκινογόνες ουσίες σε ποσοστά μέχρι και 50% ψηλότερα από τα τσιγάρα καπνού.
Τα τσιγάρα καννάβεως εναποθέτουν στα πνευμόνια του χρήστη 4 φόρες περισσότερη πίσσα από τα τσιγάρα καπνού.
Η κάνναβις που σήμερα παράγεται για κάπνισμα περιέχει πολλαπλάσια ποσότητα δραστικής ουσίας της τετραυδροκαναβινολης THC μέχρι και 150%. Άρα και επίδραση στον οργανισμό είναι ανάλογη.
Τα οξεία και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα όπως βρογχίτιδα,βήχας,άσθμα,παραγωγή φλεμάτων,παρουσιάζονται με σημαντική μεγαλύτερη συχνότητα στους χρόνιους χρήστες κάνναβις παρά στους καπνιστές τσιγάρου καπνού.
Το κάπνισμα 3-4 τσιγάρων καννάβεως προκαλεί τις ίδιες βλάβες στο αναπνευστικό όπως 20 τσιγάρα καπνού.
Ο τρόπος καπνίσματος καννάβεως είναι επίσης διαφερετικος. Γίνεται με βαθεια παρατεταμένη εισπνοή,με αποτέλεσμα η πίσσα και οι λοιπές τοξικές ουσίες να επηρεάζουν χειρότερα το αναπνευστικό.
Ο καπνός τσιγάρου καννάβεως περιεχέι επίσης τη γνωστή καρκινογόνο ουσία BENZPYRENE.Η ουσία αυτή επηρεάζει αρνητικά το αντικαρκινικό γονίδιο p53 το οποίο καταστέλλει την γένεση καρκινων. Το 75% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται σε βλάβη του p53.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ
Είναι το ίδιο να καπνίζεις ένα τσιγαριλίκι με το να πίνεις αλκοόλ;
Εσύ αποφασίζεις. Τα δεδομένα είναι τα εξής:
Το αλκοόλ αποτελείται από μία ουσία μόνο: την αιθανόλη. Η μαριχουάνα περιέχει περισσότερες από 400 γνωστές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου των ίδιων ουσιών που βρίσκονται και στον καπνό και προκαλούν καρκίνο. Σε αντίθεση με τους καπνιστές τσιγάρων, αυτοί που καπνίζουν τσιγαριλίκια έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και να κρατούν τον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αυξήσουν την επίδραση του ναρκωτικού, επιδεινώνοντας τη ζημιά στους πνεύμονες.
Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα σε μερικές ώρες, ενώ το THC παραμένει στο σώμα επί εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με τη διάρκεια και την ποσότητα χρήσης.
Το THC βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αλκοόλ όχι.
Δεν έχουμε την πρόθεση εδώ να υποτιμήσουμε τους κινδύνους της κατάχρησης αλκοόλ, η οποία μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή. Οι χρήστες, παρόλα αυτά, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα χημικά συστατικά που περιέχονται στη μαριχουάνα, ορισμένα από τα οποία είναι καρκινογόνα, παραμένουν στο σώμα για μεγάλα διαστήματα μετά από τη χρήση.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 158,8 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν μαριχουάνα – πάνω από το 3,8% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη Γη.
Περισσότεροι από 94 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον μια φορά.
Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία, του 2007, 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έκαναν χρήση μαριχουάνας για πρώτη φορά εκείνο το χρόνο.
Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 12 και 17 ετών στις ΗΠΑ, το 6,7% ήταν ήδη χρήστες μαριχουάνας το 2007.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οικιακή παραγωγή μαριχουάνας αυξήθηκε στο δεκαπλάσιο τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια: από τους 1.000 τόνους το 1981 στους 10.000 τόνους το 2006. Χωρίς αυτό να προκαλεί έκπληξη, το 58% εκείνων που είναι στην ηλικία των 12 με 17 ετών δηλώνουν ότι το να βρει κάποιος ένα τσιγαριλίκι είναι εύκολο. Οι χρήστες μαριχουάνας στις ΗΠΑ ξόδεψαν περίπου 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το ναρκωτικό αυτό το 2000.
Το 2005, 242.200 επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ σχετίζονταν με τη μαριχουάνα.
Σύμφωνα με τη Υπηρεσία Ελέγχου Ναρκωτικών των ΗΠΑ, ένα μεγάλο ποσοστό των συλληφθέντων για εγκλήματα είναι θετικοί στο τεστ για χρήση μαριχουάνας. Σε εθνική κλίμακα, το 40% των ενηλίκων ανδρών ήταν θετικοί στο τεστ όταν συνελήφθησαν.
Από τους ενήλικες, 26 ετών και άνω, οι οποίοι έκαναν χρήση μαριχουάνας πριν την ηλικία των 15 ετών, το 62% προχώρησε στη χρήση κοκαΐνης κάποια στιγμή στη ζωή τους, το 9% προχώρησε σε χρήση ηρωίνης τουλάχιστον μία φορά και το 54% έκανε μη ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων ψυχοτρόπων φαρμάκων.
Μετά το αλκοόλ, η μαριχουάνα είναι η δεύτερη κατά σειρά ουσία που ανιχνεύεται στον οργανισμό των οδηγών που εμπλέκονται σε μοιραία αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Οι εκστρατείες διαφώτισης πρέπει να γίνουν με έξυπνο και ελκυστικό τρόπο μεταξύ των νέων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Πρέπει να δοθεί έμφαση τόσο στις νοσηρές επιδράσεις των τσιγάρων κάνναβις και χασίς στον ψυχικό κόσμο όσο και για τις σοβαρές βλάβες που προκαλούνται στους πνεύμονες.

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ
Νέα Αυστραλιανή έρευνα επιβεβαίωσε τα πορίσματα παλαιότερων ερευνών, ότι η χρήση της μαριχουάνας αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος ψυχολογικά … προβλήματα, ακόμη και σχιζοφρένεια, στοΤα δεδομένα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Θα πρέπει να γίνουν εκστρατείες συνεχούς ενημέρωσης και διαφώτισης όλων για τους κινδύνους των τσιγάρων κάνναβις. Οι Αυστραλοί ερευνητές, από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το νοσοκομείο Prince of Wales, μελέτησαν πάνω από 20.000 ασθενείς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες μαριχουάνας είχαν κατά 41% υψηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψύχωση και συμπτώματα όπως παραισθήσεις, σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση.
Μάλιστα, τις ψυχώσεις αυτές τις εκδηλώνουν, σύμφωνα με τη μελέτη, δυόμιση χρόνια νωρίτερα από τα άτομα που δεν έχουν κάνει χρήση μαριχουάνας και εμφανίζουν συμπτώματα ψυχώσεων.
«Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος ιδιαίτερα για νέα παιδιά των οποίων ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ακόμα» είπε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Δρ Μάθιου Λαρτζ. Υπογράμμισε επίσης ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση, προσθέτοντας ότι η χρήση μαριχουάνας συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια: οι χρήστες μπορεί να ακούν φωνές ή να βλέπουν ανύπαρκτα πράγματα.
Όπως τόνισε ο Μ. Λαρτζ, τα πορίσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά γιατί, έστω και παροδικά, το 33% του αυστραλιανού πληθυσμού κάνει χρήση μαριχουάνας και το 18% των μαθητών του λυκείου.''


1 σχόλιο:

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ