Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ


                                      

                       Ελλάδα   Αιγαίο  Κυκλάδες  Θάλασσα
 

     Μιας και καλοκαιριασε για τα καλα σκεφτήκαμε οτι ενα αρθρο σχετικα με το ψάρεμα ειναι
καλό για να μας φτιάξει λιγο την ψυχολογία και να μας ανεβάσει....

          Το ψάρεμα στην θάλασσα γίνεται με διάφορους τρόπους
Με όποιον τρόπο και να ασχοληθείτε να θυμάστε ότι το ψάρεμα θέλει υπομονή και προσοχή.!!!

Πεταχτάρι: Ψάρεμα από την ακτή. Σε μια κουλούρα (πεταχτάρι) τυλίγουμε αρκετή πετονιά και στο τέλος προσθέτουμε ένα βαρίδι. Δένουμε ένα ή δυο παράμαλλα, δολώνουμε με σκληρό δόλωμα και εκσφενδονίζουμε από την ακτή.(Αναλυτικά στην σελίδα του αρχάριου).

Μονάγκιστρο : Ψάρεμα από την ακτή αλλά και την βάρκα. Σε μια πετονιά με ένα αγκίστρι στο τέλος της (χωρίς βαρίδι) δολώνουμε και ρίχνουμε στην θάλασσα. Το δόλωμα κατεβαίνει αργά προς το βυθό και ψαρεύει σε όλη την διαδρομή.

Ζόκα : Ψάρεμα από την ακτή άλλα και από βάρκα. Στο τέλος της πετονιάς δένουμε την ζόκα. Είναι ένα ιδιόμορφο γυαλιστερό βαρίδι μαζί με ένα αγκίστρι (το οποίο μοιάζει με κάποιο μικρόψαρο).

Απίκο : Ψάρεμα από την ακτή συνήθως σε λιμάνια και μόλους αλλά και σε βράχο. Γίνεται με  τηλεσκοπικό καλάμι (καλάμι δηλαδή που ανοίγει σαν κεραία) το οποίο δεν έχει φελλό. Τα τσιμπήματα εντοπίζονται από την μύτη του καλαμιού που πρέπει να είναι ευαίσθητη.

Καλάμι με φελλό : Ψάρεμα από την ακτή  σε ήρεμα νερά (λιμάνια, μόλοι) που γίνεται με ενιαίο ή τηλεσκοπικό καλάμι αλλά με την χρήση φελλού. Ο φελλός μας βοηθάει να βλέπουμε πότε ένα ψάρι τσιμπάει το δόλωμα μας.

Καλάμι με μηχανισμό : Ψάρεμα κυρίως από ακτή αλλά και βάρκα. Πρόκειται για τηλεσκοπικό καλάμι με μηχανισμό ο οποίος μαζεύει και εκτοξεύει την πετονιά. Χρησιμοποιείτε σε πολλά είδη ψαρέματος από την ακτή.

Πολυάγκιστρο : Ψάρεμα από την ακτή. Σε ένα παράμαλλο δένουμε πολλά αγκίστρια το ένα δίπλα στο άλλο και ζώνουμε με αυτά το δόλωμα μας.

Κιούρτος : Ψάρεμα από την ακτή αλλά και από βάρκα σε σχετικά ρηχά νερά. Σε ένα συρμάτινο καλάθι τοποθετούμε μέσα δόλωμα. Είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε τα ψάρια να μπαίνουν για να φάνε το δόλωμα αλλά να μην μπορούν να βγουν.

Συρτή επιφανείας : Ψάρεμα από ακτή. Σε ένα τηλεσκοπικό καλάμι με γρήγορο μηχανισμό τοποθετούμε ένα ψεύτικο ψαράκι ή κουταλάκι μαζί με την βοήθεια ενός buldo. Κάνουμε την ρίψη και μαζεύουμε γρήγορα το ψαράκι. Προορίζεται για ψάρια που κυνηγούν το δόλωμα.

Παραγάδι : Ψάρεμα από βάρκα. Σε μια μεγάλη και χοντρή πετονιά δένουμε 150 παράμαλλα (είναι το μέγιστο για ερασιτέχνη ψαρά) και όλα μαζί τοποθετούνται  με σειρά σε μια πλαστική λεκάνη ή ψάθινο καλάθι. Με την βάρκα αφού επιλέξουμε την περιοχή αφήνουμε ένα ένα  τα παράμαλλα καθορίζοντας το βάθος με βαρίδια και καλαδούρια (φελλοί - σημαδούρες).

Παραγάδι ακτής : Με βοηθό τον αέρα μπορούμε να ρίξουμε ένα μικρό παραγάδι και από την ακτή.
Καθετή : Ψάρεμα από βάρκα. Σε μια πετονιά δένουμε στο τέλος ένα βαρίδι και 2 ή περισσότερα παράμαλλα. Το ρίχνουμε στην θάλασσα από την βάρκα μας σε αρκετό βάθος.

Τσαπαρί : Ψάρεμα από βάρκα. Σε μια πετονιά τοποθετούμε το τσαπαρί μας (αγκίστρια μαζί με ένα φτερό) και με μια κίνηση πάνω-κάτω προσελκύουμε τα ψάρια.

Συρτή : Ψάρεμα με βάρκα. Το ψάρεμα αυτό γίνεται για επιθετικά ψάρια δηλ. αυτά που ορμούν στο θήραμα-δόλωμα. Χρησιμοποιείτε τεχνητό ή και φυσικό δόλωμα. Η βάρκα προχωρεί με σταθερή ταχύτητα 2-3 μίλια και το δόλωμα σέρνεται πίσω της.




Επειδή η ενότητα ψάρεμα είναι από τις ποιο αγαπημένες, σύντομα θα έχουμε νέα , καλοκαιριάτικα και ενδιαφέροντα άρθρα.         SAGINI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ