Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Φυσικό αέριο από σχιστόλιθο

Απαγόρευση του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο;








Ο σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Jo Leinen προτείνει μια νέα οδηγία που θα ποινικοποιεί ή ακόμη θα απαγορεύει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, το νέο ορυκτό καύσιμο που τείνει να γίνει η κύρια πηγή ενέργειας του μέλλοντος.
Ο Jo Leinen  είπε στην Guardian ότι θέλει μια νέα «οδηγία για την ποιότητα της ενέργειας» που θα σήμαινε ότι καύσιμα με αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο – όπως το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο και το πετρέλαιο από ασφαλτική άμμο- θα ρυθμίζονται αυστηρά από την ΕΕ. 
Ο Γερμανός σοσιαλιστής Leinen προεδρεύει του κύριου σώματος του ΕΚ για την επίβλεψη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την επιτροπή για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια τροφίμων. Έχει την εξουσία να υποβάλει προτάσεις που μπορούν να μετατραπούν σε νόμο εντός  λίγων ετών. 
Ο Leinen τόνισε ότι είναι πιθανό να στηρίξει μια τέτοια νομοθετική παρέμβαση, καθώς ολοένα και περισσότεροι ευρωβουλευτές ανησυχούν για το ρόλο του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα.
Η εξαγωγή φυσικού αερίου από σχιστόλιθο έχει συνδεθεί με μια ευρεία ποικιλία περιβαλλοντικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης της παροχής νερού, την υπερβολική χρήση των υδάτινων πόρων και καθώς και με δυνητικές σεισμικές επιπτώσεις. Στη Γαλλία, απαγορεύθηκε η περαιτέρω επέκταση της βιομηχανίας φυσικού αερίου από σχιστόλιθο  ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, διεκόπησαν οι γεωτρήσεις μετά από δύο μικρούς σεισμούς κοντά στο σημείο.
Παρόλο που το φυσικό αέριο παράγει μόλις το ήμισυ των εκπομπών CO2 σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρισμού από καύση άνθρακα, μια έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι οι πραγματικές εκπομπές αερίων σχετικά με το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από αυτές του άνθρακα, εάν ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η διαρροή μεθανίου κατά την εξαγωγή.
 «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι στο φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, και τις συνέπειές του», είπε ο Leinen.
Παρόλο που υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια οδηγία για την ποιότητα της ενέργειας, η ΕΕ διαθέτει ήδη οδηγία για τη μεταφορά καυσίμων. Μια νέα οδηγία θα μπορούσε να επιβάλει αποτελεσματικούς περιορισμούς ή χρηματικές ποινές στη χρήση φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνέπειες που συνδέονται με το εν λόγω καύσιμο.
Άλλες «αντισυμβατικές πηγές» ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα μιας τέτοιας οδηγίας, όπως το πετρέλαιο από ασφαλτική άμμο.
Τα σχέδια για την εν λόγω οδηγία πιθανώς βρουν μεγάλες αντιδράσεις από τη βιομηχανία φυσικού αερίου, η οποία εδώ και μήνες πιέζει για να γίνει αποδεκτό το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο ως «πράσινη εναλλακτική» στις ανανεώσιμες ενέργειες.


EurActiv.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ