Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Εισαγωγές ρεύματος στο... "φουλ" από Τουρκία





      Το 2006 το εμπόριο ηλεκτρισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν μηδενικό ενώ και τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν  ελάχιστες συναλλαγές, κατά κύριο λόγο  κάποιες μικρές δοκιμαστικές εισαγωγές και εξαγωγές ενέργειας. Αυτό συνέβη καθώς υπήρχαν σημαντικά τεχνικά προβλήματα συγχρονισμού των ηλεκτρικών συστημάτων των δύο χωρών. Ωστόσο τα προβλήματα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία η διασύνδεση του τουρκικού συστήματος ηλεκτρισμού με το ευρωπαϊκό μέσω γραμμών υπερυψηλής τάσης τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βουλγαρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διασύνδεση αυτή που υλοποιήθηκε υπό  την αιγίδα του ENTSO - E (European Network of Transmission System Operators -Electricity) θεωρείται από τις πιο σημαντικές στην ευρύτερη περιοχή καθώς επεκτείνει το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα μέχρι τη Μέση Ανατολή.  


Το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού με την Τουρκία φαίνεται πάντως ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα. Ενδεικτικά, ενώ  μέσα σε ολόκληρο το  2010 πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές 736.414 μεγαβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2011, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία έφτασαν σχεδόν σε μέγεθος τις εισαγωγές ρεύματος από το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εξαγωγέα ηλεκτρισμού προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία. 


Συγκεκριμένα τους έξι πρώτους μήνες του έτους πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας 3.539.931 μεγαβατωρών, από τις οποίες πάνω από τα δύο τρίτα προήλθαν από την Τουρκία (1.2645.88 μεγαβατώρες) και τη Βουλγαρία (1.334.122 μεγαβατώρες). Δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι εισαγωγές ρεύματος από την Τουρκία έχουν αυξηθεί κατά 71% σε σύγκριση με ολόκληρο του 2010. 


Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται πιο εύκολα κατανοητή η απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας εμπορίας στην Τουρκία, καθώς με αυτό τον τρόπο θα επιδιώξει να θέσει υπό τον έλεγχό της ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς των εισαγωγών ρεύματος από την Τουρκία. 


Σε κάθε περίπτωση η αγορά ηλεκτρισμού της Τουρκίας θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στην ευρύτερη περιοχή και εμφανίζει ραγδαία ανάπτυξη. Η ετήσια κατανάλωση είναι υπερτριπλάσια από την κατανάλωση στην Ελλάδα ενώ με βάση τις προβλέψεις του Τούρκου διαχειριστή (TEIAS) προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (378 GWh το 2016) θα απαιτηθεί η κατασκευή πρόσθετης ισχύος 20 έως 30GW. Πρόκειται για ένα τεράστιο pipeline έργων 10 φορές το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ.


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην Τουρκία και η έναρξη διαδικασίας ίδρυσης θυγατρικής εμπορικής εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή:www.capital.gr







       Δυστυχώς διαπιστώνουμε όλοι ότι η ΔΕΗ αδυνατεί πλέον να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Το μεγάλο κόλπο της ''πρασινης απατης'' ,πέτυχε να απαξιώσει ολοκληρωτικά τη ΔΕΗ.
Τώρα πλέον η ΔΕΗ , μπορεί να πουληθεί τζάμπα.
Γεμίσανε την Ελλάδα με αιολικά και φωτοβολταϊκά άξιας δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχουμε.Πλέον εισάγουμε από Βουλγαρία ,Τουρκία και άλλες χώρες εκατομμύρια μεγαβάτ.
Εργοστάσια παραγωγής ,δικά μας,  με τον πάμφθηνο Ελληνικό  λιγνίτη τα κλείνουν.                                                                           SAGINI



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ