Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

          ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ



               Όταν αγοράζεις κάτι που λέει “οικολογικό” ή “βιολογικό”, πληρώνεις 1,5 ή 3 φορές την κανονική τιμή γιατί ΕΣΥ πιστεύεις ότι κάνεις καλό στον εαυτό σου. Είναι οικειοθελές. 70% των περιπτώσεων σε κλέβουν. Η κλοπή είναι δύο ειδών: 1) Απλά, το πράγμα είναι συμβατικό, και του έβαλαν πράσινη ταμπέλα γιατί ξέρουν ότι θα τα σκάσεις. 2) Ναι, πληροί της προϋποθέσεις του “οικολογικού”, αλλά δεν αξίζει τα έξτρα λεφτά. Είσαι “θύμα” του πράσινου μάρκετινγκ. Σε μερικά προϊόντα, και εγώ πληρώνω την πράσινη διαφορά (εάν έχω την άνεση) αλλά συχνά δεν αξίζει την διαφορά, και όταν σφίγγουν τα πράγματα, παίρνω απλό λάδι για 5, αντί βιολογικό για 10. Δικιά ΜΟΥ η επιλογή.
Η Πράσινη Ενέργεια είναι σκέτη, ωμή και ξεδιάντροπη ΑΠΑΤΗ. Σε αναγκάζει το Υπουργείο “Κλιματικής Αλλαγής” να πληρώνεις έξτρα για να έχεις ρεύμα από αιολικά. Δές τον λογαριασμό σου της ΔΕΗ. Στην ανάλυση έχει κάτι που λέγεται τέλος υπερ ΑΠΕ και τέλος διασύνδεσης (και αυτό για ΑΠΕ είναι). Αθροιστικά 12-15%. Το ρεύμα από ΑΠΕ είναι δεν είναι 4-5% (δεν μετράνε τα υδροηλεκτρικά). Αυτό, επειδή ο ΔΕΣΜΗΕ είναι ΥΠΟΧΡΩΜΕΝΟΣ να αγοράσει αιολικό ρεύμα σε τιμή 100, 150 και 200/MWhr, όταν το συμβατικό κάνει 35, 40, 50, 55. Την διαφορά στην περνάει σε εσένα, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ (δεν μπορείς να πεις δεν θέλω, φόρος, πρόστιμο). Οι ΑΠΕ (με εξαίρεση τα Υδροηλεκτρικά) είναι και θα είναι ΠΑΝΤΑ πιο ακριβές από τις συμβατικές μονάδες, στην Ελλάδα, στην Δανία, στην Γερμανία, στην Αμερική, ΠΑΝΤΟΥ. Εχει να κάνει με κάτι που λέγεται “διαθεσιμότητα”.
Στήριξη των ΑΠΕ σημαίνει διπλασιασμός στην τιμή του ρεύματος. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Και η δικαιολογία; Μειώνει το CO2 . 1) Παραμύθι: Σε όλο το σύστημα, δεν μειώνεται από ΑΠΕ επειδή για κάθε MW αιολικό, θες άλλο ένα, για “εφεδρεία”, πολλή από την οποία είναι “θερμή”, δηλαδή καίει είτε φυσάει είτε όχι, απλά γιατί εάν κόψει ο αέρας και είσαι στι χειρουργείο… σε χάσαμε. 2) Ψέμα: Μελέτη της ίδιας της Ε.ΟΝ. (γερμανική ΔΕΗ) έδειξε ότι με όλα της τα αιολικά, η Γερμανία ΔΕΝ υποκατέστησε συμβατικά καύσιμα ούτε μείωσε διοξείδιο. Η δε Δανία.. μειώνει διοξείδιο όταν εισάγει (υ/η ή πυρηνικό) ρεύμα από την Σουηδία.
Γιατί λοιπόν όλη η ταραχή; Για την ψευδαίσθηση ότι δεν θα υπερθερμανθεί ο πλανήτης. Άλλο παραμύθι.
Τα κίνητρα είναι ΛΕΦΤΑ που κάποιος πληρώνει (εσύ και εγώ). Αν ιθες να κάνεις οικονομία σε ενέργεια, βάλε ενα πουλόβερ, χανμήλωσε τον θερμοστάτη, μην τρέχεις στον δρόμο, πήγαινε με τα πόδια στο περίπτερο. Δεν χρειάζεται “κίνητρο” για αυτά. Κοινό νου χρειάζεται.
Δεν χρειάζεσαι “κίνητρο” να μην πετάς σκουπίδια στον δρόμο
Καλημέρα.
link.....   aercheopteryx   στο..
http://olympia.gr/2009/05/17/green-fraud/  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ