Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ



Μυκηναϊκή Ακρόπολη στη Σίφνο
  Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στη Σίφνο, αποφασίσαμε να ανεβούμε ώς τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα.
Από μακριά είναι άλλο ένα μικρό λευκό σημαδάκι, στην κορυφή των βουνών, φορτωμένο ιστορία αιώνων.
Από κοντά είναι ένα από τα καλαίσθητα έργα που έχουν κάνει οι υπεύθυνοι του Υπουργείου τα τελευταία χρόνια στην περιφέρεια, μάλιστα με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας.
Η ανάδειξή του εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πολιτισμός 2002 - 2006 και φέτος άνοιξε επιτέλους τις πόρτες στο κοινό.


Η ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται σε κορυφή της λοφοσειράς, γνωστής ως το «το Κάστρο του Αη Ντριά».
Ηδη τον χώρο είχε εντοπίσει από το 1899 ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας, ενώ ανασκαφές που έφεραν στο φως μεγάλο μέρος της ακρόπολης διεξήγαγε η έφορος Αρχαιοτήτων, κ. Βαρβάρα Φιλιππάκη, από το 1970 - 1980.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μεγάλο μέρος του μυκηναϊκού τείχους (12ος αιώνας π.Χ.), που περιβάλλει την ακρόπολη.

Εντός του, ήλθαν στο φως τα ερείπια τουλάχιστον πέντε οικοδομημάτων, μάλλον κατοικιών, από τις οποίες τουλάχιστον μία ανάγεται στη μυκηναϊκή εποχή. Οι άλλες φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που στεφανώνει την Ακρόπολη και είναι ορατή από μακριά. Οι αρχαιολόγοι εργάστηκαν κατά το παρελθόν σε αντίξοες συνθήκες και ο μόνος χώρος για ανάπαυση ήταν το πανηγυρόσπιτο της εκκλησίας.


Σπάνια το Υπουργείο Πολιτισμού μας έχει ξαφνιάσει τόσο ευχάριστα  Χάρις στις εργασίες του Υπουργείου, ο χώρος απέκτησε νέα πνοή. 
Κατασκευάστηκε μικρό πετρόκτιστο οίκημα που υποδέχεται τους επισκέπτες και άλλο ένα που λειτουργεί ως μικρό μουσείο με χάρτες και αρχαιολογικά εκθέματα. Οι διαδρομές έχουν χωροθετηθεί με ειδικά νήματα. Ο περιβάλλων χώρος είναι φυτεμένος με ενδημικά φυτά, οι φύλακες είναι ευγενέστατοι και φιλότιμοι. Οι μυρωδιές από τον μάραθο και την κυκλαδίτικη γη είναι εκμαυλιστικές και το τοπίο μοναδικό. Το πιο συγκινητικό όμως είναι ο σεβασμός προς τα αρχαιολογικά ευρήματα και η ένταξή τους σε ένα συνολικότερο σκεπτικό όπου ο επισκέπτης κατανοεί τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν εκεί.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων που ανέλαβε το έργο και αποτελεί υπόδειγμα για μελλοντικές δράσεις ανά την Ελλάδα. Κρατάμε στο νου την υπέροχη θέα και τις γλάστρες με τους φουντωμένους βασιλικούς που δείχνουν τη φροντίδα και την αγάπη των ανθρώπων που εργάζονται εκεί για την αρχαία Ακρόπολη και την όμορφη εκκλησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ