Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ειδικό τέλος ΑΠΕ: αυξήσεις 10 με 15 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος






Αυξήσεις αναμένονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να εξευρεθούν πόροι για να πληρωθούν φέτος και του χρόνου οι εγγυημένες για είκοσι χρόνια τιμές που καταβάλλει ο ΔΕΣΜΗΕ στους παραγωγούς έργων ΑΠΕ,  μέσω του ειδικού τέλους που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, το ΥΠΕΚΑ ζήτησε πρόσφατα  από τον ΔΕΣΜΗΕ να του υποβάλλει εισήγηση για το κόστος που προκύπτει από τη ραγδαία ένταξη των ΑΠΕ στο σύστημα.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι για να καταστεί δυνατό να πληρωθούν φέτος και του χρόνου οι πράσινοι παραγωγοί, το τέλος ΑΠΕ θα πρέπει να αυξηθεί από τα 2 ευρώ ανά MWh, στα 5,5-7 ευρώ ανά MWh.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αύξηση αυτή συνεπάγεται «φουσκωμένους» λογαριασμούς κατά 10 με 15 ευρώ τον χρόνο.

Μέχρι στιγμής πάντως το ΥΠΕΚΑ δεν έχει λάβει αποφάσεις, καθώς επίκειται ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου και τους εμπλεκόμενους φορείς.





         Το είχαμε προβλέψει.Δυστυχώς είχαμε δίκιο.Διαβάστε  παρακάτω  ανάλογο άρθρο .Περιγράφει καλύτερα την απαράδεκτη οικονομική κατάσταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.
Τώρα ετοιμάζουν τα καινούργια χαράτσι σε βάρος του Ελληνικού λαου για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις που δεσμευτικών να δώσουν στους ''παραγωγούς'' χωρίς φυσικά να μας ρωτήσουν.
Μάλλον τους τρώει ο κ@λος τους..... 
                                                                                                 SAGINI





Ψάχνει 2,5 δισ. ευρώ το ΥΠΕΚΑ για την "τρύπα" των ΑΠΕ...


Κολοσσιαία ποσά μεταξύ… 2,5 με 3,3 δισ. ευρώ, που υπερβαίνουν το 1% του ΑΕΠ της χώρας, θα πρέπει να βρει το ελληνικό κράτος τη διετία 2013-2014 ώστε να καταφέρει να πληρώσει τις εγγυημένες τιμές που καταβάλει στους παραγωγούς έργων ΑΠΕ (φωτοβολταικών, αιολικών, βιομάζας, κλπ), σύμφωνα με μελέτη που παρήγγειλε το υπ. ΠΕΚΑ από το ΔΕΣΜΗΕ.
Η μελέτη, που ωστόσο δεν έχει λάβει υπόψιν της ότι από το 2013 και μετά ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα ρύπων που θα πληρώνουν οι ρυπογόνες βιομηχανίες (σαν τη ΔΕΗ) θα διατίθεται για την ενίσχυση των ΑΠΕ, ζητήθηκε από το υπ. ΠΕΚΑ, με στόχο το τελευταίο να έχει μια εικόνα των Τιμών του Τέλους ΑΠΕ που θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια, για να χρηματοδοτηθεί η ραγδαία ανάπτυξη της πράσινης αγοράς.
Τα κόστη που προκύπτουν από τη μελέτη, έχουν υπολογιστεί με βάση τη κατανομή της εγκατεστημένης ισχύος ανά τεχνολογία που προβλέπει μέχρι το 2014, η απόφαση της πρώην υπουργού ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, το Σεπτέμβριο του 2010 (απόφαση που αφορά στα όρια τόσο του 2014, όσο και του 2020, με την πρόβλεψη όμως ότι το 2012 αυτά μπορούν να αναθεωρηθούν, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει).
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από το υπουργείο, για να εξευρεθούν τα παραπάνω ποσά, η μελέτη εισηγείται το ειδικό Τέλος ΑΠΕ που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, να αυξηθεί σταδιακά, από τα 2 ευρώ/ MWh που είναι σήμερα, σε 5,5 με 7 ευρώ / MWh από φέτος (αναλόγως του αν θα διατηρηθεί τελικά ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο της ηλεκτροπαραγωγής ή θα βρεθεί κάποιο άλλο ισοδύναμο εισπρακτικό μέτρο, όπως έγραψε χθες το «Energypress»).
Η τιμή αυτή τιμή πρέπει να διατηρηθεί μέχρι και το τέλος του 2012.

Τι προβλέπεται από το 2013 και μετά...
Από εκεί και πέρα, από την 1η/1/2013 δηλαδή, το Τέλος ΑΠΕ θα χρειαστεί να αυξηθεί ξανά, και με βάση το επικρατέστερο σενάριο για τη διείσδυση ως το 2014 της πράσινης ενέργειας (5.840 MW αιολικών, φωτοβολταικών, ηλιοθερμικών, βιομάζας, γεωθερμίας, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται και τα 3.650 MW μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών), να ανέλθει στα 17-18 ευρώ/ MWh. 
Στο σενάριο, δε, με την ακόμη μεγαλύτερη πράσινη διείσδυση, το Τέλος ΑΠΕ θα χρειαστεί να ανέλθει στα 20 περίπου ευρώ/ MWh.
Αποφάσεις από το υπουργείο δεν έχουν ληφθεί, καθώς επίκειται ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Παπακωσταντίνου, και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Είναι ωστόσο βέβαιο ότι εν αναμονή των πρώτων «φουσκωμένων» λόγω του τέλους ακινήτων, λογαριασμών της ΔΕΗ, οποιαδήποτε ανακοίνωση για περαιτέρω ανατιμήσεις, έστω και μικρές, θα πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις. 
Και ο αντίλογος από τον κλάδο των φωτοβολταικών...
Σχολιάζοντας ωστόσο τα ευρήματα της μελέτης, κύκλοι της αγοράς των ΑΠΕ, και ειδικά από το χώρο των φωτοβολταικών επισημαίνουν, ότι «δεν χρειάζεται αύξηση του Τέλους ΑΠΕ, παρά μόνο για να καλυφθεί η τρύπα του ΔΕΣΜΗΕ το 2012».
Διότι, όπως εξηγούν, "αν από το 2013 και μετά, η αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ επρόκειτο να προέρχεται μόνο από το Τέλος ΑΠΕ, τότε πράγματι αυτό θα έπρεπε να αυξηθεί στα επίπεδα που αναφέρει η μελέτη".
Οπως ωστόσο λένε, η μελέτη δεν έλαβε υπόψιν της το γεγονός ότι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία από τις αρχές του 2013 και μετά, το 50% των εσόδων που θα προέρχονται από την κατά 100% αγορά δικαιωμάτων ρύπων εκ μέρους των ρυπογόνων βιομηχανιών (όπως η ΔΕΗ) θα διατίθεται για την ενίσχυση των ΑΠΕ, συμπληρώνοντας έτσι τα ποσά που απαιτούνται για τη καταβολή των εγγυημένων τιμών.
"Ας πάρουμε για παράδειγμα τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις οποίες από το 2013 και μετά θα χρεώνεται ετησίως με ποσά 1- 2 δισ. ευρώ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων. 
Τότε, το 50% εξ αυτών, γύρω στα 500 εκ. ευρώ, θα πρέπει σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ", εξηγούν πηγές της αγοράς φωτοβολταικών.

Δεν πρόκειται να γίνουν όλ' αυτά τα έργα...

Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, οι φόβοι του υπουργείου για τα ποσά που θα απαιτηθούν ως το 2014 έχουν να κάνουν με τα συμβολιαοποιημένα έργα στο ΔΕΣΜΗΕ, που ανέρχονται στα 1.048 μεγαβάτ φωτοβολταικών (με ημερομηνία 30/6/2011), γεγονός που σημαίνει ότι όλ' αυτά πρέπει να υλοποιηθούν εντός των επόμενων 18 μηνών. 
Αλλά όπως λένε οι συνομιλητές μας, "είναι προφανές ότι μεγάλο μέρος των έργων αυτών, δεν θα γίνουν σε αυτή τη φάση, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, τόσο οι αγρότες, όσο και άλλοι επενδυτές, μικροί και μεγάλοι".

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/a3fbdade-cefc-4623-ad7f-35d211a35fde


2 σχόλια:

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ