Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κομφούζιο στις ευρωπαϊκές τράπεζες


Το ελληνικό πρόβλημα απειλεί με παγκόσμιο κραχ




 
      Το ελληνικό πρόβλημα πυροδοτεί ένα παγκόσμιο κραχ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα λέει ο Μπεν Μπερνάνκι, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης. Η κρίση που λαμβάνει διαστάσεις στην Ευρώπη με το γερμανικό χρηματιστήριο να υποχωρεί μέχρι και 4% θα εξαπλωθεί και στις ΗΠΑ απειλώντας και την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με ύφεση, εκτιμά ο Μπερνάνκι.

Από νωρίς εξάλλου το πρωί οι ευρωπαϊκές τράπεζες τρίζουν συθέμελα καθώς τόσο η Dexia όσο και η BNP Paribas δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν ένα ελληνικό haircut μεγαλύτερο του 21%. Η πρώτη μάλιστα ετοιμάζεται να σπάσει σε κομμάτια για να σωθεί ενώ η βέλγικη και η γαλλική κυβέρνηση σπεύδουν σε βοήθεια. Είναι απορίας άξιο πώς τέτοιο πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε στις προβληματικές ελληνικές τράπεζες, οι αξίες των οποίων σήμερα έχουν συρρικνωθεί σε κατώτερα επίπεδα 15ετίας,εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο 35-40% της ονομαστικής αξίας τους.

Σημασία έχει το νέο κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς χθες ο Γιούνκερ είπε ότι εξετάζεται η αλλαγή όρων της 21ης Ιουλίου σε σχέση με το PSI, δίνοντας τροφή στις φήμες για μεγάλο ελληνικό haircut της τάξης του 50% την ώρα που οι μηχανισμοί αμύνης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ακόμα προετοιμαστεί.

Σήμερα η Σαλγκάδο το διέψευσε, ενώ από χθες η Credit Suisse είχε  προσδιορίσει και χρόνο για την περικοπή του χρέους μας από 42% μέχρι 56%  για τον ερχόμενο Νοέμβριο ή τον προσεχή Φεβρουάριο. Για τον λόγο αυτό και οι μετοχές των τραπεζών ακολουθούν πτώση χωρίς πάτο, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα τις οδηγήσει σε απώλειες δεκάδων δισ. και τελικά στο Ταμείο Σταθερότητας, καταστρέφοντας την περιουσία των υφιστάμενων μετόχων.

Η ουσία είναι ότι η κρίση παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι η εποχικότητα ευνοεί κατά κανόνα την κορύφωση των κρίσεων στις αγορές, όπως έχει συμβεί και κατά άλλους Οκτώβριου στο παρελθόν.

 Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να προσθέσουμε την διάσταση που παίρνει η κρίση, όπως αποδίδεται και από μια σημερινή δήλωση του γκουρού μεγαλοεπενδυτή Φάμπερ. Αυτός λέει ότι το πρόβλημα δεν θα προέλθει τόσο από την Ευρώπη όσο από ένα meltdown της Κίνας. Ο Μπερνάνκι εκτός από τις παρατηρήσεις του για τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κατηγόρησε με την σειρά του τους Κινέζους για την στρέβλωση που προκαλούν σε βάρος της Αμερικής και της Ευρώπης διατηρώντας το νόμισμά τους υποτιμημένο.

Φρόντισε πάντως να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας ότι θα ενεργήσει κατάλληλα για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Σαν συμπέρασμα κρατάμε ότι η κρίση χτυπά πια την πόρτα των Γερμανών, στο χρηματιστήριό τους, στην πραγματική οικονομία τους και στις τράπεζές τους. Τι θα τους φωτίσει ο θεός να κάνουν σε σχέση και με εμάς αυτό μένει να το δούμε.
http://img.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ