Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ







ΑΝΔΡΟΣ    ΧΩΡΑ

            Στο Δημοτικό συμβούλιο που οργανώθηκε στις 26/10/2011 με πρωτοβουλία του Δημάρχου  κου Γλυνου Ιωάννη
ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά , όπως θα δείτε στο βίντεο.
           Το θέμα με την επικείμενη εγκατάσταση των αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο νησί μας
αναπτύχθηκε αρκετά αναλυτικά.
            Ειδικότερα αφορμή για την συζήτηση ήταν η αίτηση της εταιρείας αιολικών του κου Κοπελουζου, για αιολική βιομηχανική εγκατάσταση στην Άνδρο μεγέθους 150 MW ,η οποία τελικά ομόφωνα απερρίφθη.
           Πιστεύουμε επίσης ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα στην ενημέρωση των Ανδριωτων από την εκλεγμένη Δημοτική αρχή του νησιού μας.
           Ο Δήμαρχος , με την τοποθέτηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο απέδειξε ότι γνωρίζει το θέμα πολύ καλά, χαρακτηρίζοντας επιδρομείς τους ''επενδύτες '' επιχειρηματίες ,οι οποίοι με μοναδικό στόχο τους το κέρδος αδιαφορούν για την καταστροφή που πρόκειται να προκαλέσουν στο μοναδικό Ανδριωτικο Κυκλαδίτικο περιβάλλον.
           Άμεσο πρόβλημα όμως, αποτελεί το έργο της εγκατάστασης αιολικής βιομηχανίας 52 ανεμογεννητριών 120 MW , στην βόρεια Άνδρο και στην περιοχή Καμπανός, το οποίο έχει πάρει περιβαλλοντική έγκριση,άρα μπορεί να κατασκευασθεί άμεσα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ , σε σύμπραξη με Γερμανική εταιρεία .
Για το έργο αυτό θα γίνει προσφυγή ματαίωσης στο ΣΤΕ από το Δίκτυο Αιγαίου, σε συνεργασία με την Ορνιθολογικη εταιρεία και ελπίζουμε να γίνει δεκτή.( ενημέρωση απο τον περιβαντολλογο κο Μαβή )
Εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη του Δημάρχου , ότι στο ένα εκατομμύριο ευρώ που ''επενδύουν'' οι εταιρείες των αιολικών,κερδίζουν με την εγγύηση του κράτους τουλάχιστον , τριακόσιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο , πράγμα που αποδεικνύει ότι μέσα σε τρία χρόνια κάνουν απόσβεση κεφαλαίου .
         Αυτό εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την Άνδρο.
Φανταστείτε για τι ποσά μιλάμε , όταν οι συμβάσεις τους με το κράτος (ΡΑΕ,ΔΕΣΜΗΕ ) είναι 25ετεις.
         Επίσης ο Δήμαρχος Ανδρου είπε οτι οι άδειες που παίρνουν οι εταιρείες αιολικών από την ΡΑΕ, πωλούνται σε αλλοδαπές πολυεθνικές οι οποίες προφανώς και δεν ενδιαφέρονται για την περιβαλλοντική καταστροφή της Ανδρου, αλλά για τα τεράστια κέρδη τους.
        Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος στις ΑΠΕ, αλλά κάθε σχετικό έργο πρέπει να εγκαθίσταται εντός ειδικά χωροθετημενης περιοχής απο την Δημοτική Αρχή, εκτός περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ , μακρυά από χωριά (2 χμ ), μακρυά από παραλίες και γενικά στην περιβαλλοντική μελέτη του έργου να υπάρχει η θετική γνώμη των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής.
       Πρότεινε την εγκατάσταση κατόπιν μελέτης 5-6 ανεμογεννητριών ιδιοκτησίας του Δήμου η την συμμετοχή του Δήμου σε εταιρεία που θα εκμεταλλεύεται το έργο και τα κέρδη να αποτελέσουν πρόσθετους πόρους του Δήμου Ανδρου , για κοινωφελή έργα στο νησί .
        Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις παραπάνω θέσεις του Δημάρχου και της πλειοψηφίας ,η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κο Σουσουδη, σύσσωμη συμφώνησε .
        Τελικά απεφασίσθει ομόφωνα να γίνει άμεσα νέα χωροταξική μελέτη από τον Δήμο Ανδρου.

Μέχρι τότε κάθε αίτηση για αιολικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα απορρίπτεται από το Δημοτικό συμβούλιο Άνδρου.

 Κατά την άποψη μας τα αιολικά στην ΑΝΔΡΟ είναι άχρηστα και καταστρέφουν το τοπίο.
 Πιστεύουμε οτι η άποψη του Δήμαρχου Γ Γλυνου είναι λάθος. Ομως θα επανέλθουμε αναλυτικά.
                                                                                                                        SAGINI

1 σχόλιο:

  1. ΣΑΝ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΒΡΙΣΙΕΣ ,ΝΕΥΡΑ,ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΜΟΥΣ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ