Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ Συγνώμη .... μολύνουμε τη θάλασσα με ραδιενέργεια

Το ατύχημα προκλήθηκε από το τσουναμι και όχι από τον σεισμό.Πριν από έναν µήνα θα ήταν αδιανόητο. Σήµερα, η ρίψη µολυσµένου νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι µονόδροµος. Περίπου 11.500 τόνους «ελαφρώς» ραδιενεργού ύδατος άρχισε να απορρίπτει σταδιακά από χθες στη θάλασσα η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα. Λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας, εκπρόσωπος της εταιρείας ζήτησε ταπεινά συγγνώµη για τη ρύπανση της θάλασσας, τόνισε όµως πως δεν υπάρχει άλλη λύση: το ραδιενεργό ύδωρ που είχε συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του σταθµού έπρεπε να αποµακρυνθεί άµεσα, ώστε σε περίπτωση υπερθέρµανσης των αντιδραστήρων να υπάρξει αρκετός χώρος για τη ρίψη επιπλέον νερού.Εκπρόσωποι της Tepco επισήµαναν ότι το νερό έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία 100 φορές περισσότερη από το όριο ασφαλείας, µόλυνση που, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν, θεωρείται «χαµηλή». Αλλά και αξιωµατούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε την ενέργεια της Tepco, εξήγησαν ότι η εναλλακτική λύση, η µείωση δηλαδή της ποσότητας νερού που απορρίπτεται στους αντιδραστήρες, ενέχει πολύ µεγαλύτερο κίνδυνο να υπερθερµανθούν ξανά. «Θέλουµε να αποµακρύνουµε τα λιµνάζοντα νερά και να απολυµάνουµε την περιοχή ούτως ώστε να µπορέσουµε να επικεντρωθούµε στον αρχικό µας στόχο, την αποκατάσταση του συστήµατος ψύξης το συντοµότερο δυνατόν», εξήγησε ο Χιντεχίκο Νισιγιάµα, από την Ιαπωνική Εταιρεία Πυρηνικής και Βιοµηχανικής Ασφάλειας (NSIA).

ΟΙ ΑΡΧΕΣ έχουν πλέον ελάχιστα περιθώρια επιλογής ως προς το πώς θα περιορίσουν την καταστροφή και η συγκεκριµένη απόφαση το αποδεικνύει περίτρανα.

Πριν από περίπου έναν µήνα, όταν ο σεισµός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάµι που επακολούθησε προκάλεσαν σοβαρές ζηµιές στο σύστηµα ψύξης του εργοστασίου, µία πιθανή ρίψη ραδιενεργού ύδατος στη θάλασσα θα σήµανε διεθνή κρίση. Σήµερα, η ιαπωνική κυβέρνηση προβάλλει τη συγκεκριµένη λύση ως µοναδική επιλογή. Το Τόκιο εξετάζει ακόµη το ενδεχόµενο, αν και φαντάζει λιγότερο πιθανό, να πλαισιωθούν οι αντιδραστήρες µε ατσαλένια καλύµµατα, προκειµένου να αναχαιτιστεί η διαρροή περαιτέρω ραδιενεργού υλικού. Εν τω µεταξύ, οι υπάλληλοι της εταιρείας επιχειρούν µε πριονίδια και µικρά φύλλα εφηµερίδας να σφραγίσουν τη ρωγµή στην τάφρο συντήρησης του αντιδραστήρα 2, δίχως όµως αποτέλεσµα.
Οι κερασιές έχουν ανθίσει στην Ιαπωνία, σηµατοδοτώντας την έναρξη της άνοιξης. Παραδοσιακά, τα πάρκα και οι ναοί θα ήταν αυτήν την εποχή κατάµεστοι από ανθρώπους που τρώνε, πίνουν και τραγουδούν κάτω από τα δένδρα. Φέτος, απαγορεύεται κάθε είδος εορτασµού· σε ένδειξη συµπαράστασης για τα θύµατα της καταστροφής εν πρώτοις, αλλά και για εξοικονόµηση ενέργειας.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ