Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


        Το παιχνίδι είναι παλιό, το είχε παίξει και η Θάτσερ τη δεκαετία του ’80, ενώ μια δεκαετία αργότερα το επανέφερε στη μόδα ο Αλ Γκορ. Καθώς άπαντες μας βομβαρδίζουν με την «πράσινη ανάπτυξη», μήπως θα έπρεπε να ακουστεί και η άλλη άποψη; Αυτή συνοψίζεται κάτω από την επονομασία… «Climategate».




Κλιματική αλλαγή: Ίσως η πιο επιτυχημένη επιστημονική απάτη
ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Μόλις πρόσφατα ο διακεκριμένος Αμερικανός καθηγητής Φυσικής Χάρολντ Λούις, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, παραιτήθηκε από την Ένωση Αμερικανών Φυσικών (APS), καταγγέλλοντας ότι η υπηρεσία εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και κάνοντας τη δήλωση-βόμβα, πως το πόρισμα για την κλιματική αλλαγή είναι «η πιο επιτυχημένη επιστημονική απάτη που έχω δει σε όλη μου τη ζωή σαν Φυσικός».
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι διαγωνίζονται για το ποιος θα είναι πρωταθλητής οικολόγος. Ταυτόχρονα, ο Ομπάμα εμφανίστηκε στην παράσταση της Κοπεγχάγης με μεγαλοστομίες, χωρίς καμία ουσία, πέραν της καλλιέργειας του τρόμου που οδηγεί στην αγορά εναλλακτικών προϊόντων, τροφίμων, φωτοβολταϊκών και κυρίως στην επιβολή νέων φόρων.
Είναι απολύτως κατανοητό να συμβαίνει όλο αυτό, αφενός μεν διότι μιλάμε για εμπόριο, αφετέρου διότι οι πολιτικοί είναι επαγγελματίες. Όμως τι λένε πραγματικά οι επιστήμονες;
Στην περιοχή μας, μια πρώτη επιστημονική ανάλυση της επιχείρησης «Κλιματική Αλλαγή» βρίσκεται στο άρθρο «Η υστερία των κλιματικών αλλαγών και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία» του ομότιμου καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου.
Μια ανάγνωση του συγκεκριμένου κειμένου θα σας βοηθούσε πολύ.
Αν δεν σας είναι αρκετό, τότε ίσως βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα (Τhe European Foundation) που εξέδωσε ένα κείμενο περίπου 4.500 λέξεων, στο οποίο περιλαμβάνει 100 λόγους που αποδεικνύουν ότι η κλιματολογική αλλαγή είναι φυσική και δεν προκαλείται από την ανθρώπινη παρέμβαση. Ιδού μερικά από τα συμπεράσματα:
> Σημαντικές κλιματολογικές αλλαγές συνεχώς εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών στην ιστορία της ανθρωπότητας.
> Οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα, κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης παρουσίας, αποτελούν το 0,00022% του συνόλου του εκλυόμενου CO2 από τη φύση στην ιστορία της Γεωλογίας.
> Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σημειωνόταν αύξηση στα επίπεδα των μαζικών εκλύσεων CO2, ενώ τις επόμενες τρεις δεκαετίες οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σημείωσαν σημαντική πτώση!
> Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Γης, υπήρξαν εποχές που έχουν σημειωθεί θερμότερες θερμοκρασίες από τις σημερινές και επίπεδα CO2 υψηλότερα, ακόμα και δέκα φορές υψηλότερα από τα σημερινά.
> Η πλειοψηφία των επιστημόνων υποστηρίζει πως ο υπεύθυνος για τις κλιματολογικές αλλαγές των περασμένων εκατό χρόνων δεν είναι άλλος από τον Ήλιο.
> Ο Φίλιπ Στοτ, καθηγητής της Βιογεωγραφίας στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, λέει πως οι κλιματολογικές αλλαγές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες, για να προκληθούν μόνο από έναν παράγοντα, όπως είναι το CO2 ή τα σύννεφα.
> Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από ηλιακές μελέτες, οι οποίες δείχνουν πως τις σημερινές θερμοκρασίες που επικρατούν στον πλανήτη θα ακολουθήσουν ψυχρότερες περίοδοι που θα κρατήσουν δεκαετίες.
> Είναι μύθος πως το λιώσιμο των πάγων αποτελεί ένδειξη της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης, αφού είναι κάτι που συμβαίνει επί αιώνες και ενώ σημειώνεται κάποια αύξηση της θερμοκρασίας στον Δυτικό Αρκτικό, στον Ανατολικό Αρκτικό και στη Γροιλανδία σημειώνεται πτώση της θερμοκρασίας. Λογικό, αφού η Γη γυρίζει ακόμη…
Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι θα ερχόντουσαν κάποτε καιροί κατά τους οποίους το διοξείδιο του άνθρακα θα γινόταν εμπορεύσιμο είδος; Πόσοι και ποιοι ως και σήμερα ασχολούνται με το κατά πόσον υπάρχει ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι μεταξύ εταιρειών και τραπεζών γύρω από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων;
Τα συμπεράσματα είναι ελεύθερα. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι στο χρηματιστήριο ρύπων ο όγκος των διακινούμενων κεφαλαίων πέρυσι άγγιξε τα 198.000.000.000 δολάρια. Πώς είπατε; Τι είναι το χρηματιστήριο ρύπων;


από το περιοδικό "Κ"
www.kathimerini.com.cy







Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - Η ΠΙΟ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - ΜΙΑ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ

 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
                                                                                         
Άρθρο του Σταύρου Αλεξανδρή, Λέκτορα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών





Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό ζήτημα στα χέρια των policy makers για λογαριασμό των ισχυρών κύκλων μιας παγκόσμιας ολιγαρχίας



Πού χρεώνονται τα αιτία της κλιματικής αλλαγής;


Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς ότι ο άνθρωπος είναι υπέρμετρα καταστροφικός και ασύδοτος με το ίδιο του το περιβάλλον. Θα ήταν παράλογο να αποδεχθεί κανείς την άποψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και των ισχυρών κύκλων που την υποστηρίζουν, τις αιτίες που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Καθημερινά βλέπουν στο φως της δημοσιότητας υπέρμετρα και αβέβαια σενάρια που αγγίζουν τα όρια μιας ακραίας περιβαλλοντικής τρομολαγνείας, βασισμένα σε υποθετικές θεωρήσεις και κατευθυνόμενους διαλογισμούς. Δυστυχώς όμως η προκαλούμενη αλλαγή του κλίματος από τον άνθρωπο έχει γίνει αποδεκτή ως πραγματικότητα, δημιουργώντας μια βαθειά ριζωμένη αντίληψη μέσα στον πληθυσμό που φθάνει σε επίπεδα υστερίας.

Σήμερα, ο όρος «ρύπος» αποδίδεται για να χαρακτηρίσει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που όχι μόνο ρύπος δεν είναι, αλλά επιπλέον παραποιείται η πραγματική διάσταση της φυσικής του δράσης. Αλλά ας δούμε κάποια στοιχεία που φαίνεται να έχουν σκόπιμα αγνοηθεί.

Οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη συμβολή στο αποκαλούμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου, και αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% του συνολικού ποσού των αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που συστηματικά αγνοείται! Κάθε λεπτό της ώρας σχεδόν 1 δις τόνοι νερού διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα με τη διαδικασία της εξάτμισης από τους ωκεανούς. Αν και το διοξείδιο του άνθρακα πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις για τα αέρια του θερμοκηπίου, οι υδρατμοί διαδραματίζουν έναν ακόμα μεγαλύτερο και ουσιαστικό ρόλο στην θέρμανση της ατμόσφαιρας και στο ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη. Το μόριο του νερού έχει μία μοναδική δομή με μια εξαιρετική ικανότητα να αποθηκεύει θερμότητα, γεγονός που επιδρά σημαντικά στο σχηματισμό των καταιγίδων και έτσι το καθιστά εν γένει πρωταγωνιστή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία

Μήπως λοιπόν οι υδρατμοί είναι ένας πολύ πιο επικίνδυνος "ρύπος" σε σχέση με CO2 ; Θα ήταν βέβαια, παράλογο ένα πολύτιμο στοιχείο της φύσης και της ζωής όπως είναι το νερό να εισαχθεί στο “περιβαλλοντικό χρηματιστήριο εμπορίας ρύπων (Κιότο) ως αέριο του θερμοκηπίου. Είναι λοιπόν προφανής ο λόγος γιατί ο υδρατμός απουσιάζει από τον κατάλογο των ρύπων και δεν αναφέρεται ως αέριο του θερμοκηπίου από τους αρχιτέκτονες της παγκόσμιας περιβαλλοντικής πολιτικής.
Θα μπορούσε η αλήθεια να είναι διαφορετική;
Η αλλαγή του κλίματος είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του δυναμικού συστήματος της γης, του ήλιου και του σύμπαντος. Η κινητήρια δύναμη που προκαλεί τις κλιματικές μεταβολές του πλανήτη είναι κυρίως οι διακυμάνσεις στο πλήρες φάσμα της ακτινοβολίας του ήλιου καθώς και οι γεωμαγνητικές αλλαγές. Γενικά η χρονική διαφοροποίηση της ηλιακής δραστηριότητας συσχετίζεται με την διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας της γης ή οποία είναι σχεδόν αδύνατον να προσδιορισθεί με ακρίβεια. Αυτό συμβαίνει αδιάκοπα κατά την διάρκεια της μακράς προϊστορίας του πλανήτη! Επίσης πολυάριθμες παλαιοκλιματολογικές παρατηρήσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρονικών περιόδων, συνηγορούν στο ότι η γαλαξιακή μεταβλητότητα των κοσμικών ακτίνων συνδέεται με την αλλαγή του κλίματος και επιδρά στον μηχανισμό δημιουργίας νεφών. Η ποιότητα και η ποικιλομορφία αυτών των παρατηρήσεων δείχνουν ότι είναι δύσκολο να είναι τυχαία αυτή η σχέση (Cosmics Leaving Outdoor Droplets – «CLOUD», Cern experiment).

Μια τέτοια λοιπόν φυσική διακύμανση στη πυκνότητα ροής της ακτινοβολίας μέσα στην γήινη ατμόσφαιρα δεν θα ήταν δυνατόν να αφήσει αδιάφορη την τεράστια μάζα νερού των ωκεανών οι οποίοι καλύπτουν το 71% της γήινης επιφάνειας (361.000.000 km2), που με την σειρά τους έχουν σημαντική και αναμφισβήτητη επίδραση στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος. Σημειωτέον ότι η περισσότερη από τη εισερχόμενη μικρού μήκους κύματος ακτινοβολία (Global radiation) που απορροφάται από τη γη δεσμεύεται από τους τροπικούς ωκεανούς. Η συνεχής κυκλική συμπεριφορά της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών, καθώς και ο τρόπος που οι ωκεανοί αλληλεπιδρούν με την υπερκείμενη ατμοσφαιρική στρώση, έχουν σημαντική επίδραση στην συγκέντρωση υδρατμών και CO2 στην γήινη ατμόσφαιρα και συνεπώς στο ισοζύγιο άνθρακα του πλανήτη. Επομένως αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών σημαίνει μεγαλύτερη αποδέσμευση CO2 προς την ατμόσφαιρα.



Η υπερβολή είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο με το οποίο προβάλλονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα.



Όταν στις συζητήσεις αναφερόμαστε στη λέξη περιβάλλον αυτόματα ο συνειρμός οδηγεί στην «κλιματική αλλαγή» και στην «υπερθέρμανση του πλανήτη» λόγω των αερίων του θερμοκηπίου και συγκεκριμένα της αύξησης του CO2. Η αύξηση αυτή είναι της τάξεως των 6.8 χιλιοστών στην εκατοστιαία σύσταση της ατμόσφαιρας (0.0068%) τα τελευταία 50 ΧΡΟΝΙΑ!!! Από αυτή την ποσότητα μόνο τα 3.9 χιλιοστά οφείλονται σε ανθρωπογενείς εκπομπές και θεωρείται… ότι είναι ικανή να εξαφανίσει από τον πλανήτη παράκτιες περιοχές και νησιωτικές χώρες. Σε αυτό το αντίστοιχο διάστημα η αύξηση του πληθυσμού της γης είναι φρενήρης, 239%!!! Θα ήταν αδύνατον να μην διασαλευθεί το ισοζύγιο άνθρακα του πλανήτη.

Για να διαπιστωθεί το μέγεθος της υπερβολής των κλιματικών μοντέλων που συνδράμουν στην στήριξη αυτής της απάτης, θα πρέπει να αναφερθεί ένα παράδειγμα. Σήμερα με την χρήση των μετεωρολογικών δορυφόρων λαμβάνεται με συνεχή ροή τεράστιος αριθμός κλιματικών δεδομένων για πρόβλεψη καιρού που εισάγεται σε βαθμονομημένα μοντέλα καιρού. Αυτά τα μοντέλα παρότι κρίνονται καθημερινά εκ του αποτελέσματος , είναι αδύνατον να κάνουν ασφαλή πρόβλεψη περισσότερο των 3 έως 5 ημερών!!! Φαντασθείτε λοιπόν την αξιοπιστία κλιματικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται για να υπολογίσουν την θερμοκρασία του πλανήτη μετά από 50 ή 100 χρόνια, βασιζόμενα σε υποθετικά και φανταστικά σενάρια.

Σήμερα η αλλαγή του κλίματος αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό ζήτημα στα χέρια των policy makers. Τα τελευταία 25 χρόνια προπαγανδίζεται με ευφυέστατο τρόπο μια «περιβαλλοντική διαχείριση» βασισμένη στην παραπληροφόρηση και στα νεοσύστατα «πράσινα» χρηματιστήρια υπό την διαχείριση του United Nations Framework Convention on Climate Change (UN-ICCP) και γνωστών παγκόσμιων τραπεζικών κύκλων των οποίων διαχειριστές είναι πολιτικοί, οικονομολόγοι, και χρηματιστές. Ας αναλογισθεί κάποιος ότι “τζόγος” του CO2 στο χρηματιστήριο ρύπων των διακινούμενων κεφαλαίων το 2009 έφτασε τα 198.000.000.000 δολάρια.



Η πράσινη ανάπτυξη εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των γνωστών παγκόσμιων κύκλων



Η “Πράσινη Ανάπτυξη” με την σημερινή της μορφή της δεν αποτελεί μια νεόφερτη πολιτική προσέγγιση, ούτε είναι το νέο εφεύρημα των κυβερνήσεων. Ο όρος άνθησε στα τέλη της 10ετίας του 60 από τους οραματιστές μιας νέας παγκόσμιας διαχείρισης πραγμάτων, την στιγμή που ανεξάρτητα οικολογικά κινήματα και από τις δύο πλευρές του ατλαντικού εξέφραζαν δυναμικά την αντίθεση τους στο βιασμό των οικοσυστημάτων του πλανήτη και στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Ήταν η στιγμή λοιπόν που οι ηγέτες του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ έκαναν μεθοδευμένα πράξη την γνωστή ρήση: «Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς».

Έτσι η νέα μορφή της «πράσινης ανάπτυξης» προτάσσεται σαν αντιστάθμιση στην οικονομική κρίση βασισμένη σε μια κατευθυνόμενη εικονική και υποκριτική περιβαλλοντολογική πολιτική εν ονόματι της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες, την φτώχια και τις αντιθέσεις. Είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την υπερχρέωση των αδύνατων κρατών του πλανήτη και προέρχεται από τους ίδιους κύκλους.

Ο κύριος κορμός της πράσινης ανάπτυξης είναι το χρηματιστήριο ρύπων. Σύμφωνα με το σύστημα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο θερμοκηπίου, στο τέλος του έτους, ο φορέας κάθε εκμετάλλευσης οφείλει να αναφέρει στην αρμόδια αρχή τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προήλθαν από τις εγκαταστάσεις του κατά τη διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα η ΔΕΗ ξεπερνώντας κατά 18% τα δικαιώματα ρύπων που της αναλογούσαν, καταβάλλει περίπου 110 εκατομμύρια € για αγορά επιπλέον δικαιωμάτων εκπομπών για το 2008, με συνέπεια τo έλλειμμα της ΔΕΗ να αυξάνει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο, επιβαρύνοντας τον συνήθη ύποπτο: Τον Έλληνα φορολογούμενο.

Όσες εταιρίες στηρίζουν την παραγωγή τους σε ορυκτά καύσιμα αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την εμπορία ρύπων καθώς καταργείται το καθεστώς δωρεάν παραχώρησης δικαιωμάτων τα επόμενα χρόνια (2013) έχοντας σαν αποτέλεσμα την υπέρμετρη άνοδο των τιμών στα χρηματιστήρια ρύπων.

Η λύση λοιπόν στο πρόβλημα για τους ρυπαντές της Δύσης έρχεται από την Κίνα που έχει αναπτύξει την μεγαλύτερη αγορά Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας παρέχοντας ήδη «πράσινα πιστοποιητικά» σε «τιμή κόστους» μέσω των Carbon Funds που τα διαχειρίζονται μεγάλοι κολοσσοί όπως η WorldBank, AsianDevelopmentBank. H αγοροπωλησία πράσινων δικαιωμάτων (CERs) μέσω μαζικών πωλήσεων αποδίδει τις καλλίτερες τιμές «πράσινων πιστοποιητικών». Για αυτούς λοιπόν που διαχειρίζονται τα «πράσινα» χαρτοφυλάκια γεννήθηκε η «πράσινη οικονομία», την στιγμή που 85 εκατομμύρια ευρωπαίοι συμπολίτες μας είναι κάτω από το όριο της φτώχιας.

Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία και η κερδοσκοπία όλων αυτών που επιδίδονται και συναινούν εσκεμμένα ή άθελα τους στην μεγαλύτερη απάτη των ημερών μας. Ο πλανήτης και η χώρα μας έχει ανάγκη από την Πράσινη Ανάπλαση.


Πηγη
http://www.inlaw.gr/content.aspx?id=44
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Άλλα 12 νεα αιολικά πάρκα έχουν αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ για την Άνδρο . Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σύντομα, ενημέρωση των πολιτών του νησιού μας από τους αρμόδιους, για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί μας. 




''Απο τις μέχρι σήμερα αναρτήσεις στο SAGINI 3 προκύπτει ότι έχουν αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ εφτά ( 7 ) ΑΕ που πρόκειται να εγκαταστήσουν συνολικά 105 τουρμπίνες στο νησί μας την Άνδρο . Από έγκυρες πηγές γνωρίζουμε ότι κάποιος Γερμανός που έχει σπίτι στο νησί μας, έχει ήδη δώσει λεφτά σε ιδιοκτήτες εκτάσεων γης στην Άνδρο, σαν προκαταβολές ενοικίων.
Γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί το θέμα μυστικό μέχρι την παραμονή έναρξης εργασιών, διότι αυτό που πραγματικά δεν μπορούν και φοβούνται να αντιμετωπίσουν , οι ''αιολικοι κρατικοδίαιτοι κερδοσκοποι'' , είναι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του νησιού μας.
Παρακάτω αναφέρονται άλλες πέντε ( 5 ) εταιρείες που επίσης προτίθενται να εγκαταστήσουν αιολικά ''παρκα'' στην Άνδρο.'' SAGINI




8ο        Θέση ΛΟΥΚΟ Υδρουσας ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ???
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΟΥΚΟ ΑΕ



9ο        Θέση ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ ΥΔΡΟΥΣΑΣ Ανεμογεννήτριες ????
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ''ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ ΑΕ''
ΑΠΟΦ ΡΑΕ 1385/10


10ο       Θέση ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ Ανεμογεννήτριες ???
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ''ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΑΜΠΟ ΒΙΓΛΙΕΣ ΑΕ''
ΑΠΟΦ .ΡΑΕ 1384/10


11ο         Θέση ΚΙΛΙΖΑ ΥΔΡΟΥΣΑΣ Ανεμογεννήτριες ???
ΕΤΑΙΡΕΙΑ '' ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΙΛΙΖΑ ΑΕ''
ΑΠΟΦ. ΡΑΕ 1382/10



12ο          ΘΕΣΗ ΑΓΙΟΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ??





ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ—ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ?




ΜΕΡΟΣ4ο



Το 1997 με την αιγίδα και πάλι του ΟΗΕ (IPCC) συντάχθηκε το πρωτοκολο του Κιότο όπου τέθηκαν όρια στις εκπομπές CO2 με πρωταγωνιστές

      την Ευρωπαϊκή Ένωση που τότε αποτελούνταν από 15 κράτη μέλη, με αυτά όμως συμμάχησαν και τα 10 νέα μέλη της διεύρυνσης. Και τους Γερμανούς ξανά.



      Την «Λέσχη του Άνθρακα» (“Carbon Club”): περιλαμβάνει τις χώρες «JUSCANZ» (από τα αρχικά των χωρών Ιαπωνία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία στα Αγγλικά), τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και τη Νορβηγία, στις οποίες γενικά τα συμφέροντά τους θίγονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο (είτε επειδή θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους είτε επειδή προτείνεται η στροφή προς διαφορετικά καύσιμα) και κατά συνέπεια αντιτίθενται στην καθιέρωση των δικαιωμάτων και στη λήψη αυστηρών μέτρων.

        Την Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS): είναι ένας συνασπισμός περίπου 43 μικρών νησιωτικών κρατών, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα κράτη αυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το χάρτη εξαιτίας του μικρού τους υψομέτρου σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας και επομένως απειλείται άμεσα η ίδια τους η επιβίωση. Οι χώρες της ομάδας αυτής ήταν μάλιστα οι πρώτες που πρότειναν ένα σχέδιο κειμένου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του πρωτοκόλλου του Κιότο ζητώντας μία μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τάξης του 20% έως το 2005 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

      Τις Λιγότερο αναπτυγμένες χώρες: πρόκειται για 48 χώρες, οι οποίες συμμετείχαν όλο και πιο ενεργά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή του κλίματος, συχνά για να υπερασπιστούν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και την εύθραυστη οικονομία τους, όπως για παράδειγμα την παροχή μέτρων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην αλλαγή του κλίματος και να μην είναι τόσο ευάλωτες.

        Την Ομάδα των 77 (G-77): πρόκειται για εκείνες τις αναπτυσσόμενες χώρες που είναι αναδυόμενες, όπως η Ινδία και η Κίνα, που θεωρούν ότι βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και ότι είναι εις βάρος τους να δεσμευτούν να περιορίσουν τις εκπομπές τους. Η δε απαίτηση των βιομηχανικών χωρών (που είναι κυρίως υπεύθυνες για τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως) να αντιμετωπιστούν επί ίσοις όροις με τις αναπτυσσόμενες χώρες τους φαίνεται άδικη και παράλογη.

Τελικά στις 11 Δεκεμβρίου 1997, και υστέρα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κράτησαν 11 ήμερες, υιοθετήθηκε στη διεθνή διάσκεψη του Κιότο στην Ιαπωνία σχέδιο Πρωτοκόλλου για τις κλιματικές αλλαγές.




Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, οι βιομηχανικές χώρες συνολικά υποχρεούνται να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 5,2% κατά μέσο όρο σε σχέση µε τα επίπεδα του 1990, κατά τη διάρκεια της πρώτης «περιόδου δέσμευσης», η οποία καλύπτει τα έτη 2008 έως 2012.

Για τις αναπτυσσόμενες χώρες δεν καθορίζονται στόχοι ως προς τις εκπομπές.



Αποφάσισαν λοιπόν στο Κιότο (11-12-97 ), οι κοπτομενοι τάχα για το περιβάλλον Ευρωπαίοι (βλ Γερμανοί ) και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ότι ...αφού κύριοι συμφωνήσατε στο Ρίο ότι το CO2 φταίει για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σαν βασικός ρυπος, οποιος εκπεμπει CO2 στο εξης θα πληρωνει ανάλογα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αποφάσισε να εφαρμόσει πιλοτικά την εμπορία εκπομπών εντός της κοινότητας πριν από την επίσημη έναρξη του διεθνούς συστήματος και να ενσωματώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο στην κοινοτική νομοθεσία μέσα από τις Οδηγίες 2003/87/ΕΚ και 2004/101/ΕΚ.

Σύμφωνα με αυτές, η πρώτη περίοδος του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών είναι η τριετία 2005-2007, ενώ οι επόμενες περίοδοι εμπορίας ταυτίζονται με τις πενταετείς περιόδους που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο (2008-2012, 2013-2017, κ.ο.κ.). Τα κράτη μέλη οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα να εκπονήσουν εθνικά σχέδια κατανομής, στα οποία υπάρχει πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, για:
  • τη συνολική ποσότητα δικαιωμάτων,
  • την κατανομή σε επίπεδο δραστηριότητας (κατά περίπτωση),
  • την κατανομή σε επίπεδο εγκατάστασης,
  • τους νεοεισερχόμενους,
  • τη μεθοδολογία κατανομής (μαθηματικοί τύποι, διάφορες ειδικές διατάξεις, κτλ), και
  • τη λίστα των υπόχρεων εγκαταστάσεων.
Η μεθόδευση είναι τόσο ξεκάθαρη.

Όπως είπαμε ποιο πάνω, όλες οι χώρες στην ΕΕ εκπέμπουν CO2 κυρίως από την καύση κάρβουνου η λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας.

Και εφόσον υπέγραψαν , στο Κιότο , έστω και κατόπιν μεγάλων πιέσεων (οι τραμπούκοι των ΜΚΟ , εκαναν τα παντα γυαλια καρφια,για να πιεσουν τις κυβερνησεις που αρνουνταν να συμφωνησουν ) , πρεπει τωρα η να πληρωσουν πολλα για τους ρυπους , η να κλεισουν τα ρυπογονα εργοστασια τους και να κατασκευασουν νεα οικολογικα απο ΑΠΕ.
Βέβαια υπήρξαν διαφωνίες,κατηγορίες για αδιαφορία και διάφορα άλλα κωμικοτραγικά όπου οι χώρες που διαφωνούν κατηγορούνται από τις άλλες ότι αδιαφορούν για την ''κλιματική αλλαγή'' και συνεχίζουν να ρυπαίνουν.

Οι φτωχές χώρες απολογούνται λέγοντας ότι προτεραιότητα τους είναι η εξασφάλιση τροφής και η επιβίωση του πληθυσμοί.

Πως έχουν το θράσος να ζητούν από μια φτωχή πχ Αφρικάνικη χώρα να κλείσει τα εργοστάσια παράγωγης ηλεκτρικής ενεργείας διότι μολύνουν την ατμοσφαίρα με CO2 και άλλα αέρια, και να τα αντικαταστήσει με αιολικά πάρκα.


Όλοι αγοράζουν τα προϊόντα της Κίνας που κατασκευάστηκαν από τα ''ρυπογόνα'' και εκτός Κιότο εργοστάσια και τα εισάγουν στις ''καθαρές'' τους χώρες για κατανάλωση .

Απολυτη υποκρισία κυρίως των Ευρωπαίων.

Βεβαία τα νέα, αιολικά κυρίως, αλλά και τα φωτοβολταϊκά , κοστίζουν πολλά δις και είναι κυρίως Γερμανικής τεχνολογίας.

Και πάνε πακέτο με τα νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικου με φυσικο αεριο που ειναι απαραιτητα για εφεδρειες, οταν δεν φυσαει η δεν εχει ήλιο.

Οι ηλίθιοι όμως τηρούν πάντα τις δεσμεύσεις τους , άσχετα αν αυτές τους σπρώχνουν στην χρεοκοπία.

Εδω είμαστε. Συμφωνούν όλοι. Τα κόμματα (γιατί άραγε ??). Οι τράπεζες (ξέρουμε γιατί ). Οι πολίτες (με τέτοια πλύση εγκεφάλου ,τόσα χρόνια).

Τι σημαίνει ''πράσινη ανάπτυξη'' ?

Κρατικές επιδοτήσεις στα κοράκια που προσποιούνται τους επενδύτες.

Δισεκατομμύρια. Πετάμενα. Νέα τεράστια χρέη για άχρηστα ''σχέδια επενδύσεων'' που θα ρουφηξουν το μεδουλι του φουκαρα χρεωκοπημενου Ελληνα στις VESTAS ,SIEMENS,ENEL,I/A,EDF,GE και άλλες.

Όμως αυτό ακριβώς ήθελαν οι Γερμανοί σαν κατασκευαστες των πανακριβων αιολικων και φωτοβολταικων.

Όμως ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα έχουμε,ακόμα και αν η Ελλάδα γεμίσει με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Με τα αντίστοιχα νέα και πανάκριβα πια εργοστάσια παράγωγης ,με φυσικό αέριο Βορείου Αφρικής και Ρωσίας η Αζερμπαϊτζάν, για την αναγκαία εφεδρεία.

Διότι πάντα θα υπάρχουν περίοδοι άπνοιας και συννεφιάς και το ηλεκτρικό ρεύμα δεν αποθηκευτική .

Αυτή ακριβως είναι η ''πράσινη ανάπτυξη''.

Ένας από τους βασικούς λογούς που εμείς φτάσαμε να χρωστάμε 350 δις .

Σήμερα Ισπανία ,Πορτογαλία,Ιταλία και άλλοι στο Ευρωπαϊκό νότο, χρωστάνε επίσης ανάλογα ποσά και πάνε όλοι για χρεοκοπία.



Το 2007 δόθηκε το Νόμπελ στην IPCC και στον ALBERT GORE.

Καλά τα κατάφεραν . Το βραβείο Νόμπελ έδωσε επίφαση στην ''σοβαρή προσπάθεια που έκαναν'' για το κλίμα. 

 Η δημόσια αναγνώριση και βράβευση κάποιου είναι ένας καλός τρόπος να επιβάλεις την διαφθορά.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΔΕΗ: Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια από 1η/1/2012




Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012 προανήγγειλε η διοίκηση της Επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για το ποσοστό της αύξησης


.ΑΝΤΕ   ΠΑΛΙ .....                 
   Οι καταναλωτές θα πληρώσουν και πάλι την ''πρασινη απατη''
και τα τελη  υπέρ  ΑΠΕ.   Χρεώνει στους λογαριασμούς 0,10 λεπτά την kw/h  η ΔΕΗ ,αλλά αγοράζει   0,55 λεπτά από τους ''παραγωγους'' τρομάρα τους            SAGINI




























Σύντομα θα σκάσει η φούσκα των εγγυημένων τιμών ΑΠΕ







Τα σενάρια μείωσης των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ πανευρωπαϊκά επανέρχονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι, ενώ παράλληλα εκτιμήσεις βλέπουν στην πράσινη ενέργεια την επόμενη επενδυτική «φούσκα».
Αν και πέρασε στα «ψιλά», την εβδομάδα που πέρασε η εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ινγκε Μπερνάετς από το βήμα του συνεδρίου του Economist έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική πλευρά.
«Η ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι πραγματικά μια πρόκληση, θα πρέπει όμως να γίνεται με οικονομικά συμφέροντα τρόπο», είπε για να φέρει ως παράδειγμα  
«το αιολικό δυναμικό των νησιών, που για να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί, θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει και η αντίστοιχη εφεδρεία για τις ημέρες εκείνες που δεν φυσάει».
      Αν και η κα Μπερνάετς συνέδεσε τις εφεδρείες αυτές ακόμη και με την ύπαρξη πυρηνικών εργοστασίων (απαντώντας στην ουσία στην υπ.ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη που νωρίτερα παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο δράσης για το 20-20-20 είχε στραφεί κατά της πυρηνικής ενέργειας), το θέμα, που σημειωτέον προκαλεί μια ευρύτερη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Κομισιόν, είναι το εξής :
       Τα δεδομένα της κρίσης, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ίσως να απαιτούν επανεξέταση του κόστους για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου 20-20-20, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες χώρες του «προβληματικού Νότου.
         Εδώ και πάρα πολλούς μήνες η ισπανική κυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά τις εγγυημένες τιμές για φ/β σε πάρκα και σε στέγες, ενώ και στην Πορτογαλία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο του δικού της Μνημονίου θα περάσει μέτρο για τη δραστική μείωση τους.

Βλέπουν την επόμενη «φούσκα» στην πράσινη ενέργεια…

      Ανησυχητικό πάντως δείγμα για την τύχη της πράσινης βιομηχανίας αποτελούν και διάφορες έρευνες (κατευθυνόμενες, σύμφωνα με τους ανθρώπους των ΑΠΕ) που έρχονται τελευταίως στη δημοσιότητα με αυξανόμενο ρυθμό, και που μιλούν για πράσινη «φούσκα».
Την περασμένη Τετάρτη 18 Μάιου, δημοσιεύτηκε στα ξένα μέσα ενημέρωσης δημοσκόπηση ανάμεσα σε 200 διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (fund managers) οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας «φούσκας» στον τομέα της πράσινης ενέργειας, αλλά και γενικότερα σε τομείς που συγκεντρώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον
      Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η κρίση έχει καταστήσει τους επενδυτές πιο προσεκτικούς απέναντι στους κινδύνους που ενδεχομένως ανακύψουν από μαζικές επενδυτικές θέσεις.
Σύμφωνα με το 24% των fund managers, η πράσινη ενέργεια αποτελεί τον τομέα που μοιάζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την επόμενη επενδυτική «φούσκα».
 Ακολουθούν τα εμπορεύματα, ο χρυσός, και ο τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Την έρευνα εκπόνησε η εταιρεία λογιστικών υπηρεσιών Rothstein Kass(http://news.yahoo.com/s/nm/20110518/wl_canada_nm/canada_us_privateequity_2).

Σενάρια αντικατάστασης της εγγυημένης τιμής

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι εδώ και καιρό, και με αφορμη την οικονομική κρίση, μερίδα κοινοτικών αξιωματούχων, προωθεί σενάρια κατάργησης της εγγυημένης τιμής πώλησης του ρεύματος που παράγουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
      Τα σενάρια αυτά κάνουν λόγο για την ανάγκη «εναρμόνισης των υποστηρικτικών μηχανισμών», διατύπωση που κρύβει, σύμφωνα με ανθρώπους των ΑΠΕ, την πρόθεση για κατάργηση της εγγυημένης τιμής, επειδή κάποιοι στην Κομισιόν πριμοδοτούν άλλες μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, άνθρακας, πυρηνικά, κλπ), όπως εκτιμούν πάντα οι ίδιες πηγές...
       Εφόσον περάσει μια τέτοια θέση, η τιμή για την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ θα καθορίζεται από ένα διαφορετικό μηχανισμό, και με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή την προσφορά και τη ζήτηση όπως για παράδειγμα των λεγόμενων «πράσινων πιστοποιητικών» που ισχύουν ήδη σε Ιταλία και Βρετανία.

Το πρώτο βήμα...
Άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι αυτό δεν θα είναι παρά το πρώτο βήμα για να χαθεί το προβάδισμα που έχουν σήμερα οι ΑΠΕ, να αγοράζεται η ενέργεια τους από το διαχειριστή του συστήματος, πριν απ’ όλες τις άλλες τεχνολογίες (λιγνίτης, φυσικό αέριο, κλπ), πλεονέκτημα που διατηρούν για καθαρά τεχνικούς λόγους, οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με τη φύση των τεχνολογιών αυτών.

Η Μπιρμπίλη λεει το ποιημα της : «Θα απαξιώσει σημαντικές επενδύσεις»
Το θέμα είχε συζητηθεί και παλαιότερα, το Δεκέμβριο του 2010, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, όπου είχε τοποθετηθεί και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει, ειδικά ως προς την οικονομική θέση της χώρας μας.
    Σύμφωνα πάντως με την τότε ομιλία της, «η εναρμόνιση των υποστηρικτών μηχανισμών θα απαξιώσει σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα αποδυναμώσει την εξουσία των εθνικών κυβερνήσεων ως προς τον έλεγχο της πορείας και την επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ στην Ευρώπη, των ελλιπών ενεργειακών υποδομών και την ευρωπαϊκή ενοποίηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας».
 
Πηγη
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b62e51db-2650-4709-83a5-dbd8748035ac




Θα πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω στη ΔΕΗ ή μόνο την περίσσεια;

 '' Όλη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι’ αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 € και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100 €, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 150 €, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.''


      ''Το παραπανω ειναι αποσπασμα απο διαφημηση εταιρειας που πουλαει φωτοβολταικα για παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας. Η διαφορα απο τα 10 λεπτα μεχρι τα 55 ειναι τα χρηματα που θα πληρωνουν οι καταναλωτες ηλεκτρικης ενεργειας για τα επομενα 25 χρονια ,  εγγυημενης τιμης που εχει κατοχυρωσει ο ''παραγωγος''.  Χωρια τα εξοδα διασυνδεσης. ''         SAGINI 



Ενα βημα πριν την καταστροφη και η κα  Μπιρμπιλη σπρωχνει οσο μπορει .
Επειδή  πολλοί  Έλληνες,  θύματα της διαφήμισης και της άθλιας προπαγάνδας για τα φωτοβολταϊκά τρέχουν και παρακαλάνε,  για να ''επενδυσουν'' δηλαδή να γίνουν τα επόμενα θύματα της ''πρασινης απάτης'' όταν ακούνε τα παραμύθια των πλασιέ των εταιρειών και των τραπεζών,τους συστήνουμε να διαβάσουν το παραπάνω μήπως και σώσουν τις οικονομίες τους.    Η τιμωρια των ενοχων ερχεται.
                                                                                            SAGINI 

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

292 κιλα κοκαινη απο τους ανδρες του ΣΔΟΕ Αττικης


                        Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε κοντέινερ που περιείχε ξυλεία δαπέδου...



Μία γυναίκα από την Αργεντινή, γνωστή στην πατρίδα της σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, είναι αυτή, που σύμφωνα με τις ελληνικές διωκτικές αρχές, οργάνωσε τη μεταφορά από την Παραγουάη ποσότητας 292 κιλών κοκαΐνης, που εντοπίστηκε προ μηνός στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οδήγησε στην εξάρθρωση 9μελούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.

Η συγκεκριμένα γυναίκα συνελήφθη ....
νωρίς το απόγευμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μαζί με δύο συμπατριώτες της, εκ των «εγκεφάλων» του κυκλώματος, τρεις Έλληνες, δύο Αλβανούς κι έναν Κύπριο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Αθήνα.
Η σύλληψή τους έγινε έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και του Γραφείου Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) Αθηνών της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προϊσταμένου της Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής, Γιώργου Παπαδόπουλου, το συγκεκριμένο κύκλωμα σκόπευε να διοχετεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά την ποσότητα της κοκαΐνης, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες που κατασχέθηκαν στη χώρα μας και η συνολική αξία της οποίας, εκτιμάται, ότι αγγίζει τα 12 εκατ. ευρώ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος άρχισε μετά την άφιξη -προ μηνός- στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενός κοντέινερ από την Παραγουάη, που ανάμεσα σε εμπόρευμα με ξυλεία δαπέδου περιείχε την εν λόγω ποσότητα κοκαΐνης.
«Σε δύο από τις δέκα παλέτες του εμπορεύματος βρισκόταν ποσότητα 292,8 κιλά κοκαΐνης. 
Το εμπόρευμα υποτίθεται ότι είχε ως παραλήπτη μία ανύπαρκτη εταιρία στη Βουλγαρία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Τα ναρκωτικά επρόκειτο να διοχετευτούν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ κάποια ποσότητα θα έμενε στην Ελλάδα».

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο Αλβανοί -εκ των οποίων ο ένας διέμενε μόνιμα στην Ισπανία- επρόκειτο να αγοράσουν από τους Αργεντινούς τα ναρκωτικά, ενώ οι Έλληνες κι ο Κύπριος είχαν διαμεσολαβητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τον εκτελωνισμό του φορτίου και τη γενικότερη διαχείρισή του στα όρια της ελληνικής επικράτειας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι περισσότεροι συλληφθέντες παρακολουθούνταν κι από διωκτικές αρχές της αλλοδαπής ως ύποπτοι διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι διωκτικές αρχές εντόπισαν τραπεζικό λογαριασμό στην Παραγουάη όπου επρόκειτο να κατατεθούν χρήματα για την αγορά των ναρκωτικών.


newsit
http://www.newsit.gr/files/Image/00-deyt/resized/dapedo_473_355.jpg 




Μέσα στη μαύρη καθημερινότητα που όλοι ζούμε ,υπάρχουν κάποιοι ΕΛΛΗΝΕΣ
που κάνουν το καθήκον τους και μόνο.   Συγχαρητήρια στο     Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ .
                                                                                                              SAGINI

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ—ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ?





 ΣΥΝΕΧΕΙΑ  απο 22/5/11
   ΜΕΡΟΣ 3ο

.........Με αυτούς τους πρωταγωνιστές , τον ΟΗΕ (IPCC ) και την Ε.Ε. ( δηλ.κυριως τους Γερμανούς λόγω της κυριαρχίας τους στην Ε.Ε. και των άμεσων οικονομικών συμφερόντων τους ) τον Ιούνιο του 1992, έγινε η πρώτη σύνοδος στο ΡΙΟ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Ευρώπη τάχθηκε στην πρώτη γραμμή. Αποφασίστηκε ότι πράγματι υπάρχει ''κλιματική αλλαγή '' και ''φαινόμενο θερμοκηπίου '' από την ανθρωπινή δραστηριότητα.
Η Διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ η IPCC, ένα όργανο που φτιάξανε για να δώσει ''επιστημονικό κύρος '' στις αποφάσεις τους για άμεση λήψη μέτρων,αποφάνθηκε ότι βασικά το CO2 είναι η αίτια για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
''Κύρος'' στις αποφάσεις της IPCC δώσανε και δίνουν πολλοί διάσημοι και βραβευμένοι.
Όταν οι διεφθαρμένοι παπαγάλοι έχουν βραβευτεί με Βραβεία Νόμπελ , όπως ο
κος Al Gore και η IPCC, τότε όλοι εύκολα πιστεύουν αυτά που λένε.
Τα μεγάλα ψέματα τα πιστεύουν όλοι, τα μικρά ελάχιστοι.
Έπρεπε λοιπόν , οι αναπτυγμένες άλλα και οι αναπτυσσόμενες χώρες, που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα , η να κλείσουν τις βιομηχανίες τους και να στραφούν στις καθαρές Ανανεώσιμες Πήγες Ενεργείας (ΑΠΕ), η να πληρώσουν ακριβά το νέο Ταμείο Ρύπων που δημιουργήθηκε, ανάλογα με τους τόνους CO2 που εκπέμπουν στην ατμοσφαίρα.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα , δηλαδή.
Βέβαια τελικά έξω από αυτή την συμφωνία έμεινε η Κίνα , η Ρωσία,η Ινδία και τελικά η Αμερική αλλά και πολλές άλλες χώρες που δέχτηκαν και δέχονται , πιέσεις και απειλές να συμφωνήσουν τελικά αργότερα.
Η αποτυχία της συνόδου της Κοπενγχαγης δεν εμπόδισε βέβαια το 4ο Πράσινο Ράιχ να σταματήσει την πορεία των φτωχών κυρίως κρατών ,προς την οικονομική εξαθλίωση και υποδούλωση στο διεθνές κατεστημένο (τράπεζες, ΔΝΤ κλπ ). Θα δούμε πιο κάτω τη μεθόδευση που απολουθησαν.
Εδώ θα σταθούμε λίγο. Το CO2 το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο που
πάντα υπήρχε και υπάρχει στην ατμόσφαιρα της γης σε ποσοστό περίπου 0,4%.
Απορροφάται από τα δένδρα και τα φυτά, ως αναγκαίο συστατικό της φωτοσύνθεσης. Επομένως είναι αναγκαίο για να υπάρχουν και να αναπτύσσονται τα φυτά και τα δάση.
Εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από κινητήρες εσωτερικής καύσης και γενικά από κατανάλωση-κατεργασία ορυκτών καυσίμων ( κάρβουνο ,πετρέλαιο).
Άρα από ανθρωπογενής δραστηριότητα, άλλα όχι μόνο όπως παρακάτω θα δούμε.
Είδαμε λοιπόν με ποιο τρόπο ξεκίνησε η ''εναλλακτική πράσινη ανάπτυξη'' που έγινε η σημαία για την νέα παγκόσμια κερδοσκοπία ,την οποία οποίος αμφισβητεί γίνεται αμέσως ο εχθρός των ''οικολόγων πράσινων''.
Ενδεικτική είναι η μαρτυρία του DNS Glickman, Γ.Γ. αγροτικής ανάπτυξης επί Clinton, που έζησε τον ιδιότυπο φασισμό από πρώτο χέρι: “Εάν τολμούσες να το αμφισβητήσεις (αυτό το σύστημα ανάπτυξης), όχι απλά σε θεωρούσαν “ανήθικο” αλλά σε βάφτιζαν Γελοίο, Ηλίθιο και εχθρό του κόμματος” αναφέρει μεταξύ άλλων αποκαλύψεων που παρατίθενται αναλυτικά στο βιβλίο Dinner at the New Gene Cafe: How Genetic Engineering Is Changing What We Eat, How We Live, and the Global Politics of Food του Bill Lambrecht”
Μάθετε ποιος είναι ο Michael Taylor και ο Tom Vilsack καθώς και τον ρόλο τους στην προπαγάνδα για την κλιματική αλλαγή .
Σαν ένα άλλο ''σχέδιο επένδυσης'' , και ''πράσινης ανάπτυξης '', για να επανέλθουμε, προτάθηκαν τα ''βιοκαύσιμα''.
Πρόκειται για καθαρά καύσιμα προερχόμενα από κατεργασία ''ενεργειακών φυτών'',που καλλιεργούνται σαν νέες δυναμικές καλλιέργειες με μεγάλο και σίγουρο εισόδημα.
Η εγκαταληψη της παραδοσιακής καλλιέργειας τροφίμων,για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών έχει ήδη οδηγήσει τις τιμές των τροφίμων στα ύψη, άλλα και τους πληθυσμούς αρκετόν κρατών στην λιμοκτονία ( Φιλιππίνες,Ινδονησία κ)
Αυτό βέβαια ουδόλως στεναχωρεί τις πολυεθνικές ( Monsado, Basf , κα ) που έχουν λύσεις έτοιμες .Τα νέα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα , τους σπόρους των οποίων θα πουλάει μονοπωλιακά.
Έτσι θα ελέγχουν απολυτά και την παράγωγη τροφίμων.
Ας επανέλθουμε όμως στο ψητό. 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ                                                           SAGINI

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Αλλα 12 νεα αιολικα παρκα εχουν αδειοδοτηθει απο την ΡΑΕ για την Ανδρο . Ελπιζουμε οτι θα υπαρξει συντομα, ενημερωση των πολιτων του νησιου μας απο τους αρμοδιους, για τα οικονομικα ωφελη που θα προκυψουν απο την εγκατασταση των ανεμογεννητριων στο νησι μας. 



7 ο                       ΝΕΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
Θεση                         ΚΙΛΙΖΑ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΟΥΣΑΣ 
                                  ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ 10

ΕΤΑΙΡΕΙΑ             «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΙΛΙΖΑ Α.Ε

ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠΑΡΙΘΜ. 1382/2010
Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό
ισχύος 23ΜW στη θέση «Κίλιζα», της Δήμου Υδρούσας του Νομού
Κυκλάδων, στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΙΛΙΖΑ Α.Ε
Το γεγονός ότι η εν λόγω αίτηση αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου που αφορά στην
εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 119,6MW (5 αιτήσεις) στη νήσο Άνδρο με
πρόταση ανεξάρτητης διασύνδεσης στο Σύστημα της Ηπειρωτικής χώρας.
23. Το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-119181/06.08.2010 έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία
«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΑΜΠΟ ΒΙΓΛΙΕΣ Α.Ε.» ορίζεται ως ο φορέας υλοποίησης της
διασύνδεσης
1. Δικαιούχος της άδειας
Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΙΛΙΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με διακριτικό τίτλο «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΙΛΙΖΑ Α.Ε.», όπως αυτή νόμιμα
εκπροσωπείται και με την κατωτέρω μετοχική σύνθεση:
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ�� 49%
ANDROS WIND FARMS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ�� 50,95 %
TILL HERMJAKOB ��0,05%
Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2010,
Δημήτρης Ραχιώτης
Μέλος ΡΑΕ
Εποπτεύων Τομέα ΑΠΕ

«Πράσινες» παρεμβάσεις 50 εκατ. ευρώ σε νησιά και χωριά




«Πράσινες» παρεμβάσεις σε νησιά και χωριά, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα τετραετίας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες», που παρουσιάστηκε χθες σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, του προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Μάνθου Σανταμούρη, και εκπροσώπων 13 Περιφερειών της χώρας.

Τέλος Ιουνίου
Το πρόγραμμα, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», προβλέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των ΑΠΕ, των «πράσινων» μεταφορών, της διαχείρισης απορριμμάτων, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ως προς τη διαδικασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, περί τα τέλη Ιουνίου θα γίνει η επίσημη πρόσκληση, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει η κατάθεση των φακέλων υποψηφιότητας από τις ενδιαφερόμενες κοινότητες, ενώ τέλος Νοεμβρίου θα υπογραφούν τα συμβόλαια.
Το ΚΑΠΕ ως ενδιάμεσος φορέας είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη, την επιλογή των κοινοτήτων, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση.
Ενώ πάμε για φούντο, η ΥΠΕΚΑ ανακοινώνει ''πρασινες μπιζνες''  εναντια στην κλιματικη
αλλαγη.
Πενήντα εκατομμύρια από το  ΕΣΠΑ θα δοθούν σε δυο  νησιά που θα επιλεγούν.
Ετσι θα περιορισθει το ''φαινομενο του θερμοκηπιου''.  
Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο
 
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=05HjufWtljg%3d&tabid=367&language=el-GR
καθώς και εδώ
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=m2%2fJfcv2Uww%3d&tabid=367&language=el-GR

Οταν  εισαι ειδικός τέτοια κείμενα γράφεις.
Πολύ δύσκολες έννοιες βρε αδερφέ μου. Χρειάζονται ειδικές γνώσεις  αυτα.
Μάλλον σε ηλίθιους απευθύνονται. Το πλοιο βουλιαζει αλλα η ορχηστρα παιζει.       
                                                                                           SAGINI




Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ

Η Ελλάδα  πεθαίνει, χάνεται.
Την ύστατη  ώρα ο πρωθυπουργός
Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου  εξήγγειλε έργα κατασπατάλησης
ενός δις ευρώ για τη κατασκευή του        '' μεγαλυτέρου στον κόσμο ''     φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, καθως και εργοστασίου
κατασκευής φωτοβολταϊκών πανελς.



                                                  Η    ΔΕΗ   πληρωνει

Ενα μεγαβάτ  από τα λιγνιτικα της εχει   30-35  ευρώ  κόστος.
Ενα μεγαβάτ από τα φωτοβολταϊκα   εχει      400     ευρώ  κόστος.

Χαμένη  η ΔΕΗ και ο φτωχός Έλληνας καταναλωτής που τελικα θα πληρωσει.
Κερδισμένος  ο ''εργολαβος -επενδυτής-μαύρος κόρακας ''.  
                                                                                        εκτωρας

Ο κύκλος των χαμένων επενδύσεων


       
        ΕΞΑΓΓΕΛΟΥΝ ΦΟΥΣΚΕΣ  ΚΑΙ  ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ



ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΝΕΦΗ ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ




Ο «ξένος επενδυτής» στην Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ανέκδοτο παρόμοιο με αυτό του «αλβανού τουρίστα» την εποχή του Χότζα.

Οι χειρισμοί και στις τρεις μεγάλες επενδύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε, του Αστακού, του Ελληνικού και του «μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο», υπήρξαν τουλάχιστον αδόκιμοι, αγνοώντας παντελώς τις τοπικές κοινωνίες.

Γι' αυτό και η πρώτη ματαιώθηκε, η δεύτερη έχει βαλτώσει και η τρίτη έχει σοβαρά προβλήματα, με τους κατοίκους της περιοχής να διεκδικούν τα εδάφη στα οποία σχεδιάζεται η επένδυση και να μιλούν για υφαρπαγή της γης τους. Πριν από δύο χρόνια, μάλιστα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η απόφασή του εκκρεμεί.

1    Στην περίπτωση του Αστακού ήταν όλα στον αέρα, δεν είχε συμφωνηθεί οριστικά τίποτα και η κυβέρνηση έκανε επικοινωνιακή πολιτική αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρχεται βροχή από «πετροδολάρια». Ομως αποκαλύφθηκε ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες μελέτες, ότι δεν είχαν συμφωνήσει πού θα διατίθεται η ενέργεια, ότι η «πράσινη επένδυση» δεν ήταν και τόσο πράσινη, ενώ στο επιχειρούμενο ντιλ που κατέληξε σε φιάσκο είχαν ενεργό συμμετοχή συνεργάτες, φίλοι και συγγενείς του πρωθυπουργού, με απροσδιόριστο ρόλο.

2    Στην επένδυση του Ελληνικού η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να αφήνει να διαρρέουν φωτογραφίες με μακέτες για το τι και πώς θα χτίσουν οι Καταριανοί στην περιοχή, ενώ εκείνοι δήλωναν άγνοια και περίμεναν από την ελληνική κυβέρνηση (που τους παρακαλούσε να επενδύσουν) να τους παρουσιάσει ένα σοβαρό σχέδιο, που δεν είδαν ποτέ. Αποκορύφωση του κυβερνητικού ερασιτεχνισμού είναι ότι ενώ έχει δώσει -ανεπισήμως- στη δημοσιότητα μέχρι και τις μακέτες, μέχρι προ τινος δεν είχε ξεκαθαρίσει ακόμα (ούτε στους ενδιαφερόμενους) εάν θα γίνει διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση στο Κατάρ. Επιπλέον, για τον αρχιτέκτονα και πρωθυπουργικό φίλο, Χοσέ Αθεμπίγιο, που προσφέρθηκε να βοηθήσει «τζάμπα», υπάρχουν πλέον βάσιμες υποψίες ότι το «τζάμπα» δεν σημαίνει οπωσδήποτε δωρεάν.

3    Την τρίτη μεγάλη επένδυση, αυτή του «μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο», την εξήγγειλε προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός με επίσκεψή του στην Κοζάνη, τον περασμένο Ιανουάριο. Τα χρήματα που θα απαιτηθούν υπολογίστηκαν γύρω στο 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά θα βάλει η ΔΕΗ (συν τα χιλιάδες στρέμματα) και τα άλλα μισά ο επενδυτής.
 Οι τιμές του παραγομένου ρεύματος είναι εγγυημένα υψηλές με σίγουρο αγοραστή (τη ΔΕΗ) και σίγουρο κέρδος για τον ιδιώτη επενδυτή που του εξασφαλίζει το ελληνικό Δημόσιο.  
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία μεγαβατώρα από λιγνίτη στοιχίζει στη ΔΕΗ 35-36 ευρώ, ενώ για μία μεγαβατώρα από φωτοβολταϊκά που αγοράζει από τους ιδιώτες πληρώνει 400 ευρώ.
Γι' αυτό πολλοί μιλούν για «πάρτι» των ιδιωτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ αύξησε τα τιμολόγιά της, ώστε να μπορεί να πληρώνει τους ιδιώτες των ανανεώσιμων.

Για την υλοποίηση του «μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο» η κυβέρνηση (και η ΔΕΗ) είχε επαφές με την αμερικανική εταιρεία SunEdison, στην οποία και θα έδινε το έργο με απευθείας ανάθεση. Η ύπαρξη έντονων αντιδράσεων όμως, μαζί με τις πιέσεις άλλων εγχώριων και ευρωπαίων επιχειρηματιών και το φόβο καταγγελιών στην Ε.Ε., την ανάγκασαν να κάνει πίσω και να πάει σε διαγωνισμό.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Πρόταση κατέθεσαν οι αναμενόμενοι. 
Από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες παραμένει η αμερικανική SunEdison, η Κοινοπραξία Μακεδονική Φωτοβολταϊκή στην οποία συμμετέχουν ο Ελλάκτωρ ΤΕΡΝΑ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η Damco και η Διεθνής Κατασκευαστική, η ιαπωνική Toshiba, η γερμανική Siemens, η SPWR Solar Energeiaki Hellas (θυγατρική της SunPower) μαζί με τη ΜΕΤΚΑ, η J&Ρ AVAX μαζί με μία ιταλική και μία γερμανική εταιρεία, κινέζικες εταιρείες κ.ά.

Κάποιες από τις παραπάνω εταιρείες υπήρξαν και χορηγοί στα «πράσινα συνέδρια» που διοργάνωσε ο αδερφός του πρωθυπουργού, Αντρίκος Παπανδρέου. 
Χρηματοοικονομικός σύμβουλος για το διαγωνισμό ορίστηκε η Price Water House Coopers, επικεφαλής της οποίας είναι ο φίλος του Γ. Παπανδρέου (και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ) Χάρης Κυριαζής.

Την ώρα που οι παραπάνω εταιρείες, όμως , διαγκωνίζονται για το ποια θα πάρει το έργο, οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν υφαρπαγή της γης τους, την οποία διεκδικούν για περισσότερο από μία δεκαετία.
Η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα και οι κάτοικοι έμαθαν ξαφνικά για το φωτοβολταϊκό πάρκο όταν το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει στα παλιά κι εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Οι αντιρρήσεις των τοπικών παραγόντων όμως είναι έντονες: «Η Πτολεμαΐδα έδωσε τα χωράφια και τα σπίτια της από τη δεκαετία του '50 έως τη δεκαετία του '80 με νόμους αναγκαστικής απαλλοτριώσεως, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι μετά την εξόρυξη του λιγνίτη θα επέστρεφαν τη γη αποκατεστημένη στους δικαιούχους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες» αναφέρει ο επί δύο τετραετίες πρώην δήμαρχος Πτολεμαΐδας, Κ. Μαυρομάτης.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν ο λιγνίτης εξαντλήθηκε, έπρεπε να αρχίσουν να τους τα επιστρέφουν. Αντ' αυτού όμως «το 2001 με τροπολογία που πέρασαν εν κρυπτώ, χωρίς να τους αντιληφθούμε, κατήργησαν τους προηγούμενους νόμους και η κυριότητα των εδαφών παραχωρήθηκε στη ΔΕΗ Α.Ε., ενόψει της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο» αναφέρει ο πρώην δήμαρχος. «Πρόκειται για εξαπάτηση και για συνταγματική παραβίαση».

«Εχουμε μείνει όλοι ακτήμονες και τώρα με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση θα αποκτήσουμε έναν φεουδάρχη στον τόπο μας» λένε οι κάτοικοι, επισημαίνοντας ότι η συνολική έκταση της ΔΕΗ αγγίζει τα 200.000 στρέμματα. Δηλώνουν απογοητευμένοι από τους πολιτικούς της περιοχής, καθώς «εδώ η ΔΕΗ είναι κράτος εν κράτει και κανένας δεν τολμάει να της εναντιωθεί» λένε.

Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας έγινε πριν από δύο χρόνια από τον πρόεδρο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Σάββα Ζαμανίδη, και αναμένεται να εκδικαστεί (ύστερα από δύο αναβολές) στις 2 Νοεμβρίου.


Πηγη
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=273488
Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 8 Μαΐου 2011
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ



                                 Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ
  ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο GAP ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ 400 ΕΥΡΩ Η ΜΕΓΑΒΑΤΩΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ  ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΑΤΗ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ'' ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ''  ΜΑΛΛΟΝ  ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΒΡΗΚE Ο GAP.
 

                             SAGINI 

ΣΧΕΤΙΚΗ  ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ
http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=8430210625818617725&postID=869959064526691212