Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

ΖΗΤΑΝΕ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Β. Σόιμπλε: Δώστε μας τον ήλιο, να σάς δώσουμε δάνειο


«Η ετήσια ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας. Θα μπορούσε λοιπόν η Ελλάδα να εξάγει την ηλιακή ενέργεια σε εμάς» δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα Die Welt.


Στην ίδια συνέντευξη επισημαίνει ότι η εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος.

«Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα πετύχει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών της, κάτι το οποίο είναι επιθυμητό» δήλωσε ο Σόιμπλε. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι οι προτάσεις του δεν έχουν «εθελοντικό χαρακτήρα» αλλά αποτελούν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο νέο δάνειο που πρόκειται να συμφωνηθεί για την Ελλάδα.

«Χωρίς αυτές τις προοπτικές είναι δύσκολο να πειστεί ο Γερμανός φορολογούμενος για τη συμμετοχή της Γερμανίας σε ένα νέο πρόγραμμα με υψηλούς κινδύνους» είπε ο Γερμανός υπουργός.

tanea.gr
Εκδηλώθηκε ο Γερμανός .Θέλει την γη μας για να παρκάρει τις απούλητες σαβούρες της χώρας του.  Θέλει γη, γιατί η Βόρεια Αφρική είναι μακριά και ταραγμένη.  Θέλει να μας χώσει ΑΠΕ γιατί είναι σίγουρος ότι δεν μπορούμε να ζούμε χωρίς ρεύμα. Θα μας δώσει δάνεια, εάν συμμορφωθούμε.
Χαίρεται που είναι σε θέση να εκβιάζει... Και να πάρει λίγη εκδίκηση...  Τα ίδια αποβράσματα που έκαναν μαζικές δολοφονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  Τα ίδια υποκείμενα που ειδικεύονται σε αντίποινα εναντίον αμάχων, γέρων, γυναικών και παιδιών. Τότε ανακύκλωση μαλλιών και χρυσών δοντιών, τώρα Πράσινη Ανακύκλωση.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/
ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ. Δεν φτάνει που έχουν έλθει εκατοντάδες κοράκια της διεθνούς του πλιάτσικου για να τεμαχίσουν και να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές τον εθνικό πλούτο της χώρας μας, δεν φτάνει που μας έχουν κάνει να αισθανόμαστε σαν να είμαστε υπό κατοχή ξανά, μας δουλεύουν κανονικότατα όταν λένε ότι θα αγοράσουν ήλιο από εμάς και ότι έτσι θα ξεπληρώσουμε τα ληστρικά πανωτόκια που μας έχουν φορτώσει.
Όλη η πράσινη ανάπτυξη βασίζεται σε αγορά πρωτογενών υλικών και τεχνογνωσίας από τους ίδιους τους Γερμανούς. Το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών αυτούς ευνόησε οικονομικά (όπως και το μεγαλύτερο ποσό των δανείων που καταναλώσαμε ως πολίτες κι ως χώρα στη Γερμανία πήγε). 
Έτσι και τώρα με το "καθρεφτάκι" της αγοράς ηλιακής ενέργειας επιχειρείται να εξαπατήσουν τους ιθαγενείς.
Δώστε πρώτα τις γερμανικές αποζημιώσεις και μετά κάντε υποδείξεις. 
Αν και κάλλιστα οι ηλίθιες ψευτοπροτάσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας μάλλον στοχεύουν εξίσου και τους αφελείς συμπατριώτες του προκειμένου να άρουν τις επιφυλάξεις τους για τον επόμενο δανεισμό.
   http://activistika.blogspot.com 
  Δυστυχώς υπήρξαν πολλοί που με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους για τις δηλώσεις του Γερμανού  κόρακα  , προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν και πάλι.  Ασελγούν στο πτώμα της πατρίδας μας τα πράσινα κοράκια.
                                              SAGINI

«Απειλή» για τον ελληνικό τουρισμό η κλιματική αλλαγή«Απειλή» για τον ελληνικό τουρισμό η κλιματική αλλαγή

ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ      ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ       ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΟΙ

      ''  Οξύνονται περαιτέρω τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη, όπως καταγράφει μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις στη ζήτηση, χρησιμοποιώντας το δείκτη τουριστικής ευφορίας (Tourism Climate Index (TCI), και τα κόστη λειτουργίας των τουριστικών μονάδων

        Άμεσες επιδράσεις στον τουριστικό κλάδο αναμένεται να έχουν οι κλιματικές αλλαγές, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, οι υψηλές θερμοκρασίες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η έλλειψη νερού είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά την εγχώρια αγορά.

       Σύμφωνα με το δείκτη τουριστικής ευφορίας (Tourism Climate Index (TCI), στους θερινούς μήνες της δεκαετίας   2091-2100  , εκτιμάται μείωση των εισπράξεων κατά 370 και 280 εκατ. ευρώ/έτος για την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αντίστοιχα.

Ενώ, η συνολική αύξηση του κόστους λειτουργίας λόγω των αναγκαίων προσαρμογών στην κλιματική αλλαγή, εκτιμάται σε 70-90 εκατ. ευρώ/έτος (5-7% του κόστους λειτουργίας) προς το τέλος του αιώνα. Η μελέτη εκτίμησε επίσης τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα κόστη λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. 
Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας και της έλλειψης ασφαλών δεδομένων δεν επιχειρήθηκε να εκτιμηθεί η επίπτωση στα πάγια και τις υποδομές. Οι επιπτώσεις στα λειτουργικά κόστη συμπεριλαμβάνουν την αύξηση κατανάλωσης ενέργειας, την αύξηση του ρυθμού απόσβεσης, τα κόστη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τα αυξημένα κόστη συντήρησης και την αύξηση των ασφαλίστρων. 
Στη μελέτη, λόγω ελλείψεως δεδομένων, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις στις αφίξεις λόγω μετακίνησης του διεθνούς τουριστικού ρεύματος κυρίως προς τις βόρειες χώρες, των οποίων οι κλιματολογικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 

«Απειλή» για τον ελληνικό τουρισμό η κλιματική αλλαγή


     Αναμφισβήτητα, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, λόγω της υψηλής συμμετοχής του στο ΑΕΠ της χώρας (15,5% για το 2010) και της ακόμη υψηλότερη στην απασχόληση (19% για το 2010).
Επίσης πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του τουρισμού στην κάλυψη σημαντικού μέρους του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, ρόλος ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο. Από την άλλη μεριά, όμως, ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, με κυριότερα τον εποχικό και γεωγραφικό συγκεντρωτισμό του προσφερόμενου προϊόντος και την πολύ αργή προσαρμογή στις νέες συνθήκες, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και του περιφερειακού ανταγωνισμού.
Ο TCI συνδυάζει κλιματικές μεταβλητές, όπως θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ., σε έναν ενιαίο δείκτη, σχεδιασμένο ώστε να αποτιμά την καταλληλότητα των κλιματικών συνθηκών, ώστε να υποστηρίζονται υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες σε μία περιοχή. 
Χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις των κλιματικών δεδομένων της ερευνητικής ομάδας κλιματικών δεδομένων του ΚΕΦΑΚ, υπολογίστηκε ο TCI ανά δεκαετία, για το χρονικό διάστημα 2010-2100, ανά εποχή, για όλη την επικράτεια και κατά γεωγραφική περιφέρεια.
Από την ανάλυση των δεδομένων σε ετήσια βάση και σε επίπεδο επικράτειας προκύπτει ότι ύστερα από μια μικρή κάμψη κατά τις πρώτες τρεις δεκαετίες, οι αφίξεις αυξάνονται σημαντικά, φτάνοντας τις 10 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις ετησίως, ποσοστό της τάξης του 25% των συνολικών αφίξεων, για τη δεκαετία 2091-2100.
Δυστυχώς η ανάλυση των δεδομένων σε εποχικό και περιφερειακό επίπεδο αποδεικνύει ότι τα παραπάνω αποτελέσματα είναι παραπλανητικά, καθώς οι κύριοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας θα υποστούν σημαντικές μειώσεις στις αφίξεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, περίοδο κορύφωσης της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος.
Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις μπορεί να μετριαστούν ή ακόμη και να ανατραπούν, καθώς ο δείκτης τουριστικής ευφορίας βελτιώνεται σημαντικά την Ανοιξη και το Φθινόπωρο. 
Στην περίπτωση της Κρήτης, η βελτίωση του δείκτη τις δύο αυτές εποχές είναι ικανή να ανατρέψει τις ζημίες του καλοκαιριού της δεκαετίας 2091-2100, οδηγώντας σε αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα στην περίπτωση των Δωδεκανήσων η μείωση των εσόδων περιορίζεται στα 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ 


Παρότι η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος δεν επιτρέπει την εκτίμηση των συνολικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον ελληνικό τουρισμό, τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών με σκοπό τη μείωση της εποχικότητας, και τη διασπορά του τουριστικού προϊόντος σε μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.
Οι στόχοι αυτοί μπορεί να επιτευχθούν με τη συνεργασία της πολιτείας και των εκπροσώπων του κλάδου μέσα από τον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό του ελληνικού τουρισμού. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να αναδειχθούν τα πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά των διάφορων περιοχών της χώρας που παραμένουν ανεκμετάλλευτα, να προωθηθούν ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση νέων στοχευμένων ομάδων τουριστών και να ληφθούν μέτρα μετριασμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος λειτουργίας των τουριστικών μονάδων. 
Στις έμμεσες φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό περιλαμβάνονται οι εξής:
 • Φθορές παράκτιων τουριστικών υποδομών.
 • Απαξίωση τουριστικών υποδομών λόγω έλλειψης φυσικών προϋποθέσεων χρήσης τους (ενδεικτικά, έλλειψη χιονιού για τα χιονοδρομικά κέντρα).
 • Διείσδυση θαλάσσιου νερού στον υδροφόρο ορίζοντα και αφαλμύρωση του πόσιμου νερού
 • Μείωση διαθέσιμου νερού λόγω μείωσης βροχοπτώσεων. ? Μείωση-εξάλειψη οικοτουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων.

  http://www.imerisia.gr  ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ       kzakinthinos@pegasus.gr

   

   

   ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

  Πάλι τα ίδια .  

     Θεωρούμε ότι τα παραπάνω αναγραφόμενα απευθύνονται στις  ''ορδές ηλιθίων''  .  Εντάξει,    κε   δημοσιογράφε ,  αν ήμουν εκδότης της ''Ημερησιας'' θα σας έδινα άλλη μια ευκαιρία . Δεν είναι  σοβαρό ομως  να μας λένε κάποιοι  ότι σε 100 χρόνια θα γίνει το ένα η το άλλο και να τους κάνουμε άρθρο στην'' Ημερησια '', η να τους ακούμε  αδιαμαρτύρητα.  Σε 100 χρόνια δεν θα ζει κανένας μας .                                    

                                                                                                                         SAGINI
   

  ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ


  Αυτοκαθαριζόμενα καινοτόμα υλικά

  Μια μικρή εταιρεία αξιοποιεί τις δυνατότητες της νανοτεχνολογίας, για να προστατεύσει τις «καθημερινές» επιφάνειες
  Πώς θα σας φαινόταν αν τα παράθυρά σας έμεναν μονίμως καθαρά ασχέτως καιρικών συνθηκών, αν τα πλακάκια στο μπάνιο διέλυαν συμμαχώντας με το φως του ήλιου κάθε λεκέ ή εστία μικροβίων κι αν το χρώμα με το οποίο βάψατε το σπίτι σας μείωνε (κατά πολλούς βαθμούς!) τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του, επιτρέποντάς σας να ελαττώσετε τον χρόνο λειτουργίας του κλιματιστικού, άρα και το κόστος του ρεύματος; 


  Η επικάλυψη κεραμικών πλακιδίων με τα ειδικά προϊόντα νανοτεχνολογίας της εταιρείας NanoPhos όχι μόνο τα προφυλάσσει από βακτήρια και ακαθαρσίες, αλλά μπορεί να διαλύει μέσα σε λίγη ώρα ακόμα και «δύσκολους» λεκέδες μελάνης, όταν πέσουν επάνω τους. 
   

  Η επικάλυψη κεραμικών πλακιδίων με τα ειδικά προϊόντα νανοτεχνολογίας της εταιρείας NanoPhos όχι μόνο τα προφυλάσσει από βακτήρια και ακαθαρσίες, αλλά μπορεί να διαλύει μέσα σε λίγη ώρα ακόμα και «δύσκολους» λεκέδες μελάνης, όταν πέσουν επάνω τους. Ολα αυτά κι ακόμα περισσότερα είναι πλέον πραγματικότητα και έχουν ελληνική σφραγίδα, χάρη στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νανοτεχνολογία, από την καινοτόμο και σχετικά νεόκοπη (ιδρύθηκε μόλις το 2005, στο Λαύριο) εταιρεία NanoPhos. Επιλογή της ήταν εξαρχής η εστίαση στη δημιουργία προϊόντων τα οποία αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν «καθημερινές» επιφάνειες, το τσιμέντο, την πέτρα, το κεραμίδι, το ξύλο ή το μάρμαρο, χωρίς καμία αλλαγή στη φυσική τους όψη, αλλά και χωρίς κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον ή τον χρήστη, αφού έχουν ως βάση το νερό.
  Σχεδόν έξι χρόνια μετά, οι ιδρυτές της μάλλον πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι για τις επιλογές τους. Τα Υλικά και τα Χημικά συγκαταλέγονται πλέον στους πέντε τομείς αναπτυξιακής προτεραιότητας (οι άλλοι τέσσερις είναι Τρόφιμα και Αγροβιοτεχνολογία, Πληροφορική, Επικοινωνίες και Υπηρεσίες Εντασης Γνώσης, Υγεία και Βιοϊατρική, Ενέργεια και Περιβάλλον) τους οποίους προωθεί η πολιτεία, θεωρώντας ότι σ' αυτούς η χώρα μας έχει (ή μπορεί εύκολα να αποκτήσει) σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αλλωστε, η δική τους πορεία το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο...
  Οι πρώτες διακρίσεις ήρθαν γρήγορα, το 2008, όταν η εταιρεία βραβεύθηκε για την καινοτομία των προϊόντων της από τον πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, και απέσπασε το 1ο βραβείο καινοτομίας στην έκθεση 100% Detail του Λονδίνου.
  Σχεδόν ταυτόχρονα ήλθε και η εμπορική αναγνώριση, που ξεκίνησε από τη διεθνή αγορά. Οι πρώτες συμφωνίες αφορούσαν βιομηχανικούς πελάτες, μεγάλα εργοστάσια κεραμικών, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που άρχισαν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της προκειμένου να προφυλάξουν και να αναδείξουν τα δικά τους, για να ακολουθήσουν οι απλοί χρήστες, που εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητά τους, όταν ξεκίνησε η διανομή σε καταστήματα μονωτικών υλικών και αλυσίδες καταστημάτων.
  Σήμερα, εξαγωγές της NanoPhos (που αποτελούν περίπου το 60% του κύκλου εργασιών της, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο άγγιξε το ένα εκατ. ευρώ) πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 20 χώρες, σ' όλο τον κόσμο.
  Η συγκομιδή των βραβείων συνεχίστηκε και το 2010: Το θερμομονωτικό χρωμάτων SurfaPore ThermoDry βραβεύθηκε για τη συμμετοχή του στο ZED (Zero Energy Development) Pavilion της World Expo 2010, στη Σαγκάη, και επιλέχθηκε ως πρότυπο για τα νέα ενεργειακά κτήρια της Κίνας, καθώς η προσθήκη του σε οποιοδήποτε κοινό ακρυλικό χρώμα το μετατρέπει σε θερμομονωτικό, εξοικονομώντας ενέργεια μ' ένα απλό βάψιμο!
  Λίγες μέρες αργότερα, ένα άλλο προϊόν τιμήθηκε με το βραβείο GAIA στη Διεθνή Εκθεση BIG5 του Ντουμπάι για την ικανότητά του να μετατρέπει πορώδεις επιφάνειες, όπως τοίχους και τσιμέντο, σε αυτοκαθαριζόμενες και αντιβακτηριδιακές. Το SurfaShield C ενεργοποιείται από το φως, καθαρίζοντας ρύπους και βακτήρια που επικάθονται στην τροποποιημένη επιφάνεια, ενώ επιδρά αδιάκοπα χωρίς να χρησιμοποιεί επικίνδυνα χημικά ή να αναλώνεται το ίδιο.
  Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο η ισπανική εταιρεία κεραμικών πλακιδίων Keraben ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της έκθεσης Cevisama 2011, μια νέα σειρά προϊόντων της, με την επωνυμία LifeKer, που εξαφανίζουν οργανικούς λεκέδες, καυσαέρια, αποτρέπουν την ανάπτυξη μικροβίων και εξαλείφουν τις οσμές.
  Ποια είναι τα επόμενα βήματα, ρωτήσαμε τον πρόεδρο της εταιρείας, Βασίλη Θεοχαράκη, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Αραμπατζή; Είχαν μόλις επιστρέψει από ταξίδι στη Ν. Κορέα, συμμετέχοντας στην αποστολή εκπροσώπων των 30 πιο προηγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών στον χώρο των δομικών υλικών, την οποία οργάνωσαν -έπειτα από προσεκτική επιλογή- οι ιθύνοντες της Κομισιόν.
  «Συνεχίζουμε το ψάξιμο» μου απάντησαν μ' ένα στόμα. «Αν πετύχεις σε κάτι, πολύ σύντομα οι ανταγωνιστές σου θα προσπαθήσουν να σε μιμηθούν, να διεκδικήσουν κι αυτοί μερίδιο της αγοράς. Πρέπει, λοιπόν, να βρίσκεις συνέχεια νέα προϊόντα, νέες ιδέες ή νέες χρήσεις...»
  Στα επόμενα σχέδιά τους, λοιπόν, περιλαμβάνεται η εφαρμογή του SurfaShield σε φωτοβολταϊκά πάνελ, χαρίζοντάς τους ιδιότητες αυτοκαθαρισμού, άρα και σταθερότητα στην απόδοση, η παρουσίαση μιας νέας σειράς αντιδιαβρωτικών μετάλλων με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της ναυτιλίας, αλλά και η ενίσχυση του δικτύου διανομής των προϊόντων τους στην Ελλάδα, καθώς σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε πόρους και να μειώσουμε έξοδα. 

  http://www.enet.gr

  Φυσικό αέριο από σχιστόλιθο

  Απαγόρευση του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο;
  Ο σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Jo Leinen προτείνει μια νέα οδηγία που θα ποινικοποιεί ή ακόμη θα απαγορεύει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, το νέο ορυκτό καύσιμο που τείνει να γίνει η κύρια πηγή ενέργειας του μέλλοντος.
  Ο Jo Leinen  είπε στην Guardian ότι θέλει μια νέα «οδηγία για την ποιότητα της ενέργειας» που θα σήμαινε ότι καύσιμα με αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο – όπως το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο και το πετρέλαιο από ασφαλτική άμμο- θα ρυθμίζονται αυστηρά από την ΕΕ. 
  Ο Γερμανός σοσιαλιστής Leinen προεδρεύει του κύριου σώματος του ΕΚ για την επίβλεψη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την επιτροπή για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια τροφίμων. Έχει την εξουσία να υποβάλει προτάσεις που μπορούν να μετατραπούν σε νόμο εντός  λίγων ετών. 
  Ο Leinen τόνισε ότι είναι πιθανό να στηρίξει μια τέτοια νομοθετική παρέμβαση, καθώς ολοένα και περισσότεροι ευρωβουλευτές ανησυχούν για το ρόλο του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα.
  Η εξαγωγή φυσικού αερίου από σχιστόλιθο έχει συνδεθεί με μια ευρεία ποικιλία περιβαλλοντικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης της παροχής νερού, την υπερβολική χρήση των υδάτινων πόρων και καθώς και με δυνητικές σεισμικές επιπτώσεις. Στη Γαλλία, απαγορεύθηκε η περαιτέρω επέκταση της βιομηχανίας φυσικού αερίου από σχιστόλιθο  ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, διεκόπησαν οι γεωτρήσεις μετά από δύο μικρούς σεισμούς κοντά στο σημείο.
  Παρόλο που το φυσικό αέριο παράγει μόλις το ήμισυ των εκπομπών CO2 σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρισμού από καύση άνθρακα, μια έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι οι πραγματικές εκπομπές αερίων σχετικά με το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από αυτές του άνθρακα, εάν ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η διαρροή μεθανίου κατά την εξαγωγή.
   «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι στο φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, και τις συνέπειές του», είπε ο Leinen.
  Παρόλο που υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια οδηγία για την ποιότητα της ενέργειας, η ΕΕ διαθέτει ήδη οδηγία για τη μεταφορά καυσίμων. Μια νέα οδηγία θα μπορούσε να επιβάλει αποτελεσματικούς περιορισμούς ή χρηματικές ποινές στη χρήση φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνέπειες που συνδέονται με το εν λόγω καύσιμο.
  Άλλες «αντισυμβατικές πηγές» ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα μιας τέτοιας οδηγίας, όπως το πετρέλαιο από ασφαλτική άμμο.
  Τα σχέδια για την εν λόγω οδηγία πιθανώς βρουν μεγάλες αντιδράσεις από τη βιομηχανία φυσικού αερίου, η οποία εδώ και μήνες πιέζει για να γίνει αποδεκτό το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο ως «πράσινη εναλλακτική» στις ανανεώσιμες ενέργειες.


  EurActiv.gr   

  ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

  Τα ρουσφέτια στις τράτες καταστρέφουν τον βυθό του Αιγαίου
  Η ρύθμιση που παραχώρησε στις μηχανότρατες περισσότερο χώρο αλιείας στέλνει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  Τα ρουσφέτια στις τράτες καταστρέφουν τον βυθό του Αιγαίου

   ΤΗΝ ΩΡΑ που τα ψάρια στο Αιγαίο εξαφανίζονται- με πρώτο το μπαρμπούνι, που τείνει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση - μια νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται να βάλει «ταφόπλακα» στην υποθαλάσσια ζωή του ελληνικού Αρχιπελάγους.
  Τον περασμένο Μάιο με υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδη δίνεται περισσότερος χώρος στις μηχανότρατες για να ψαρεύουν στο ένα ναυτικό μίλι από την ακτή στις σημαντικότερες αλιευτικές περιοχές της χώρας. 
  Και αυτό τη στιγμή που στόχος της απόφασης ήταν η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα σε όλη την επικράτεια σε απόσταση μικρότερη από ενάμισι μίλι, ώστε να μη βρεθεί η Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τελικά, ο στόχος δεν επετεύχθη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η υπουργική απόφαση έχει δοθεί στις νομικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες εισηγούνται την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

  Η πολυαναμενόμενη απόφαση, η οποία θα εναρμόνιζε την αλιευτική νομοθεσία της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία της Μεσογείου (1967/2006) και θα οδηγούσε τη μηχανότρατα σε βαθιά νερά, αποδείχθηκε «ναυάγιο».
   Το 2008 με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντού οι μηχανότρατες είχαν «πλησιάσει» την ακτή στο ένα μίλι κατά παράβαση του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας, με συνέπεια να λάβει η χώρα μας επιστολή συμμόρφωσης από τη Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας της ΕΕ. 
  Η υπουργική απόφαση Διαμαντίδη, η οποία θα καταργούσε την απόφαση Κοντού, έθεσε ως γενικό όριο για τις μηχανότρατες το ενάμισι ναυτικό μίλι - με τόσο πολλές παρεκκλίσεις, όμως, οι οποίες κινδυνεύουν να γίνουν ο κανόνας.

  Θαλάσσιες εκτάσεις από τον Σαρωνικό και τις Κυκλάδες ως και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εντάχθηκαν σε ένα καθεστώς παρέκκλισης σε σχέση με αυτά που ορίζει ο κανονισμός 1967/2006. Δεκατρείς θαλάσσιες περιοχές αποτελούν «εξαιρέσεις» (ΦΕΚ Β΄ 776/6.5.2011), δίχως να υπάρχει σαφής επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς να έχουν κατατεθεί πίνακες συγκεκριμένων αλιευτικών σκαφών τα οποία επιτρέπεται να αλιεύουν στις εξαιρούμενες περιοχές.
   Επιπλέον, ως σήμερα δεν έχει χαρτογραφηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τραγάνας (προστατευόμενα κοραλλιογενή ερυθροφύκη, τα οποία αποτελούν σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη ψαριών) στην οποία δεν επιτρέπεται η αλιεία με μηχανότρατα, ακόμη και αν βρίσκεται στα 10 μίλια από την ακτή. «Εστω και αυτά τα ελάχιστα που προβλέπει ο Μεσογειακός Κανονισμός δεν έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας, Παρ΄ όλα αυτά το ένα μίλι για ορισμένους αποτελεί “φεουδαρχικό” δικαίωμα» λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κ. Θ. Τσιμπίδης.

  Επειδή θα μπορούσε κάποιος να πει «τι ενάμισι, τι ένα ναυτικό μίλι... για μισό μίλι δεν μπορούν να τα βρουν;», την απάντηση τη δίνουν οι ειδικοί. «Το θέμα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό.Στη διαφιλονικούμενη ζώνη (1-1,5 μίλι από την ακτή) μετακινούνται ψάρια και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί από τα βαθύτερα προς τα πιο ρηχά και θερμά νερά για να αναπαραχθούν.Οι τράτες σκοτώνουν τα νεαρά ψάρια προτού προλάβουν να μεγαλώσουν ώστε να αναπαραχθούν και αυτά με τη σειρά τους.Αυτό στη δική μας γλώσσα λέγεται γενοκτονία» τονίζει η υδροβιολόγος κυρία Αναστασία Μήλιου.
  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ) κ. Ι. Μπουντούκος επισημαίνει ότι, αν η υπουργική απόφαση Διαμαντίδη απορριφθεί από τις Βρυξέλλες, αυτό σημαίνει πως οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. «Η υπουργική απόφαση ούτως ή άλλως δεν ικανοποίησε τον κλάδο καθώς περιλαμβάνει ελάχιστες περιοχές όπου επιτρέπεται στις μηχανότρατες η αλιεία κατά παρέκκλιση στο ένα μίλι. Δεν καλύπτει τις ανάγκες του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου» αναφέρει ο κ. Μπουντούκος, επισημαίνοντας ότι οι μηχανότρατες στη χώρα μας και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν στο ένα μίλι σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής ακτογραμμής αλλά και των τοπικών απαγορεύσεων.

  «Μόνο στο 30% της ακτογραμμής θα μπορούσαμε να ψαρέψουμε στο ένα μίλι.Αφενός υπάρχουν οι τοπικές απαγορεύσεις για τον Παγασητικό, τον Μαλιακό,τον Θερμαϊκό,τον Νότιο Ευβοϊκό κ.ά., αφετέρου η ιδιομορφία του ελληνικού βυθού θέτει περιορισμούς.Σε πολλές περιοχές στα δύο-τρία μίλια από την ακτή παρατηρείται ραγδαία αύξηση του βάθους, γεγονός που καθιστά αυτά τα αλιευτικά πεδία ακατάλληλα για αλιεία.Δεν μπορεί η μηχανότρατα να ψαρέψει στα 500 ή στα 1.000 μέτρα.Στην Ιταλία υπάρχουν περιοχές όπου κατά παρέκκλιση ψαρεύουν στο 0,7 μίλι» υποστηρίζει ο κ. Μπουντούκος. Μάλιστα, όπως λέει, μόνο στην Ελλάδα έχουν τεθεί χρονικές απαγορεύσεις στη μηχανότρατα, με συνέπεια να εργαζόμαστε μόνο οκτώ μήνες τον χρόνο.


  ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ
  Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την αλιευτική έρευνα την οποία πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του «Αρχιπελάγους» στο Ανατολικό Αιγαίο. Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που συνέλεξε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η πορεία της αλιευτικής παραγωγής είναι πτωτική ενώ παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού αλίευσης νεαρών ψαριών τα οποία δεν έχουν φθάσει σε αναπαραγωγική ηλικία. Ειδικότερα, τα ιχθυαποθέματα προσεγγίζουν τα όρια της κατάρρευσης καθώς την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2011 εμφανίζουν μείωση κατά 51% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Μάλιστα, στα λεγόμενα πρώτα ψάρια (συναγρίδα, σαργός, μπαρμπούνι, κουτσομούρα, λυθρίνι, σκαθάρι) η πτώση των αλιευμάτων στην περιοχή της Σάμου έφθασε στο 88%.

  Μεγάλο «αγκάθι» για τους επαγγελματίες αλιείς αποτελεί η αλιεία με αθέμιτες μεθόδους.Τα παράνομα ψάρια και θαλασσινά διακινούνται «νομίμως» και χωρίς κανέναν έλεγχο τόσο στις τοπικές αγορές των νησιών όσο και στην Αθήνα όπου μεταφέρονται ανενόχλητα με φορτηγά ψυγεία. Στη Νότια Νάξο, στην Αμοργό, στην περιοχή γύρω από τα Κουφονήσια και στη Νότια Κρήτη πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά αλιεία με δυναμίτιδα και σύνθετες εκρηκτικές ύλες.

  Αλλά και οι ερασιτέχνες αλιείς συχνά γίνονται «πληγή» καθώς αρκετοί χρησιμοποιούν μπουκάλες, ψαροντούφεκο τη νύχτα με υποβρύχιο φωτισμό, ακόμη και κομπρεσέρ για την οστρακαλιεία πετροσωλήνας.

  Σε παρανομίες επιδίδονται συχνά τόσο οι ιδιοκτήτες μηχανότρατας και γρι-γρι όσο και οι παράκτιοι αλιείς. Η εκπαίδευση των λιμενικών είναι ελλιπής, η λιμενική υπηρεσία δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των αλιέων, ενώ ανεπαρκής είναι και η λειτουργία του δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης (VΜS) που διαθέτει το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Αλιείας, γεγονός που διαιωνίζει την παραβατικότητα.   http://www.tovima.gr