Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011

ΔΩΡΕΑΝ ............. ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΟΖΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

«Κόκκινο» χτύπησε την τελευταία εβδομάδα η ρύπανση στην Αθήνα με συνεχόμενες υπερβάσεις όζοντος λόγω του καύσωνα αλλά και με τα άκρως επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια να κάνουν «πάρτι».

Η Αθήνα εξακολουθεί να είναι «πρωταθλήτρια» στη λίστα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών σε ό,τι αφορά τις υπερβάσεις των τιμών αιωρούμενων σωματιδίων, πράγμα που αποδεικνύει εν πολλοίς και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα αιωρούμενα σωματίδια σύμφωνα με την Ε.Ε. κοστίζουν κάθε χρόνο 500.000 θανάτους στην Ευρώπη των «15» και μειώνουν κατά 3 χρόνια το προσδόκιμο ζωής αφού ουσιαστικά αποτελούνται από πάνω από 60 τοξικούς ρύπους που προσκολλούνται στη σκόνη και έχουν ως κατάληξη τους ανθρώπινους πνεύμονες.
Στην Αθήνα πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η αφρικανική σκόνη, ωστόσο και σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει πρόγνωση και ενημέρωση των πολιτών από τις αρμόδιες αρχές. Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Επιπλέον, βασική πηγή αιωρούμενων σωματιδίων είναι η νοθεία στα καύσιμα, η μεταφορά αδρανών υλικών, η κίνηση των οχημάτων, η βιομηχανική ρύπανση κ.λπ. Προβλήματα που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν έχουν λυθεί.

Καταλυτικό ρόλο παίζει και η θέση της Αθήνας ανάμεσα σε ορεινούς όγκους που βοηθούν στη συγκέντρωση των ρύπων.

Τους τελευταίους δύο μήνες καταγράφονται σε όλους τους σταθμούς μέτρησης υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

Τον Μάιο καταγράφηκαν 15 ημέρες υπερβάσεων ενώ τον Ιούνιο καταγράφηκαν 12 ημέρες υπερβάσεων. Ως υπερβάσεις λογίζονται τιμές άνω των 50 μ.γ/κ.μ. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι περισσότερες τιμές που καταγράφηκαν ήταν άνω των 30 μ.γ. / κ.μ. που αποτελεί και το νέο οριο που αναμένεται να θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υπερβάσεις καταγράφονται όχι μόνο στους σταθμούς του κέντρου άλλα και στα προάστια όπως η Λυκόβρυση, το Μαρούσι και οι Θρακομακεδόνες. Στους τελευταίους μάλιστα καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή του τελευταίου διμήνου εντός λεκανοπεδίου (109 μγ/κμ στις 2 Μαΐου). Υψηλές τιμές καταγράφονται και στο Κορωπί.

Τι έδειξαν οι μετρήσεις
Σύμφωνα με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας παρατηρήθηκε στις αρχές τις εβδομάδας υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης κοινού στις τιμές του όζοντος. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν οι εξής υπερβάσεις:

  • Στο σταθμό Πειραιώς, στις 15:00, με τιμή 192 μg/m³
  • Στο σταθμό Λιοσίων, στις 15:00, με τιμή 217 μg/m³

Στο σταθμό Περιστερίου στις 15:00, με τιμή 246 μg/ m³, ενώ το απόγευμα τις ίδιας μέρας οι τιμές διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Στο σταθμό Πειραιώς, στις 16:00, με τιμή 173 μg/m³
  • Στο σταθμό Λιοσίων, στις 16:00, με τιμή 212 μg/m³
  • Στο σταθμό Περιστερίου στις 16:00, με τιμή 216 μg/ m³.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία έξω. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Το όριο ενημέρωσης κοινού είναι το 180 μg/m³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/m³. Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Σοβαρότατο πρόβλημα για την υγεία των Αθηναίων.
Σίγουρα δεν το δημιουργεί η '' κλιματική αλλαγή ''.
Αλλά ποιος νοιάζεται για το όζον ?
Ποιος νοιάζεται αν ο κόσμος πεθαίνει από τον μολυσμένο αέρα  και τα '' σωματίδια '' ?
    Η  ''πράσινη ανάπτυξη τους'' έχει τα λεφτά σήμερα. Η ενέργεια,τα δίκτυα,οι διασυνδέσεις,τα αιολικά,τα φωτοβολταϊκά  και ότι είναι green .
Υποκριτές, πράσινοι απατεώνες ,μόνο για να παίρνετε,και να δίνετε,  τις κρατικές επιδοτήσεις ενδιαφέρεστε.
Άλλωστε για το όζον ο ΣΚΑΙ  ΤV  Green , έχει κάθε 10 λεπτά διαφημίσεις για........ τις σωτήριες συσκευές οζονοθεραπείας.
                                                                                                                                               SAGINI