Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΑΛΛΑΣΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Συμβουλευτείτε τα φύκη, αυτά ξέρουν»
Τα φύκια (ή πιο σωστά τα «φύκη» - ενικός το «φύκος») στην πραγματικότητα δεν είναι φύκη, αλλά εξελικτικά ανώτερα θαλάσσια φυτά τα οποία ονομάζονται φυτά του Ποσειδώνα ή Ποσειδωνία (επιστημονικά Posidonia oceanica). Η Ποσειδωνία συγγενεύει με τα φυτά της ξηράς που βλέπουμε γύρω μας, όπως σιτάρια, καλαμπόκια, φοίνικες, τριανταφυλλιές κ.ά. 
Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας συνιστούν τόπο έλξης για τα ψάρια
Πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια το φυτό αυτό ζούσε στην ξηρά, κοντά στις ακτές και σιγά σιγά κατάφερε να προσαρμοστεί στη θάλασσα. Σήμερα, η Ποσειδωνία ζει εντελώς βυθισμένη στο θαλάσσιο νερό. Όπως και όλα τα ανώτερα φυτά της ξηράς, η Ποσειδωνία έχει ρίζες, βλαστούς, φύλλα, καθώς και άνθη και καρπούς. Έτσι, με τις ρίζες της αγκυροβολεί στην άμμο του θαλάσσιου πυθμένα. Τα φύλλα της μπορεί να φτάσουν το 1 μέτρο μήκος και το χρώμα τους είναι πράσινο. 

 
           
Φύλλα Ποσειδωνίας, εκβρασμένα στην αμμουδιά, σε δημοφιλή παραλία της Αττικής
Καθώς όμως τα φύλλα γερνάνε, γίνονται σκούρα καφέ και πέφτουν από το φυτό καθώς αυτό βγάζει καινούργια.  Τα γερασμένα φύλλα θα παρασυρθούν από το κύμα και θα εκβρασθούν στην αμμουδιά· ουσιαστικά πρόκειται γι' αυτές τις καφετί κορδέλες που συναντάμε συχνά στις παραλίες
 
Αν και η παρουσία της Ποσειδωνίας προκαλεί σε πολλούς απέχθεια και θεωρούν τα νερά βρώμικα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ποσειδωνία είναι ένα θαλάσσιο φυτό που αναπτύσσεται αποκλειστικά σε καθαρά νερά. Όπου υπάρχει Ποσειδωνία, σίγουρα η θάλασσα θα είναι καθαρή. Συνεπώς, όταν βλέπετε Ποσειδωνία εκβρασμένη στην αμμουδιά ή και στα ρηχά, τότε κολυμπήστε άφοβα
Αν όμως η Ποσειδωνία δεν είναι φύκος, τότε ποια είναι τα φύκη; Τα φύκη (που στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ως algae, αλλά όλα τα σύνθετα ονόματα που τα αφορούν χρησιμοποιούν την ελληνική ρίζα phyco - όπως π.χ. Phycology για τη Φυκολογία) είναι εξελικτικά κατώτερα θαλάσσια φυτά που δεν έχουν ρίζες, βλαστούς, φύλλα, άνθη και καρπούς. Τα φύκη είναι και αυτά πολύ κοινά στις θαλάσσιες ακτές, όμως, σε αντίθεση με την Ποσειδωνία, δεν θα τα βρείτε σε αμμουδερές παραλίες αλλά πάνω στα βράχια της θάλασσας.
Είναι μικρά φυτά, συνήθως καφετί χρώματος, που πολλές φορές μοιάζουν με μικρούς θάμνους. Το μέγεθός τους είναι μικρό στην Ελλάδα, συνήθως δεν ξεπερνά τα 20-30 εκατοστά. Τα φύκη διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων - εκτός από καφετί, υπάρχουν και πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, άσπρα κ.λπ. Οι μορφές τους επίσης ποικίλλουν πολύ αφού υπάρχουν είδη που μοιάζουν με ταινίες ή μικρά φύλλα, με βεντάλιες ή ομπρέλες, ενώ άλλα θυμίζουν ζελέ. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 600 είδη φυκών.
Το σημαντικό, όμως, με τα φύκη είναι ότι αποτελούν πολύ καλούς δείκτες καθαρότητας των νερών και χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες ως βιοδείκτες για τον έλεγχο της ποιότητας της θάλασσας. Η χρήση αυτή των φυκών βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν κάποια είδη που συναντώνται μόνο σε καθαρά νερά ενώ σε ρυπασμένες θάλασσες εξαφανίζονται. Αντίθετα, υπάρχουν κάποια άλλα είδη φυκών που προτιμούν τα ρυπασμένα νερά.

Τα καφετιά φύκη Cystoseira είναι πολύ κοινά στις καθαρές ελληνικές ακτές
Σε γενικές γραμμές, τα καφετί και σχετικά μεγάλα φύκη αναπτύσσονται σε καθαρές θάλασσες, όπως τα είδη Cystoseira που μοιάζουν με μικρούς θάμνους ή δεντράκια και έχουν σκληρή υφή. Στην Ελλάδα τα είδη αυτά είναι πολύ κοινά σε μικρά βάθη (0-1 μέτρο) σε καθαρές θάλασσες και αν τα δείτε πάνω στα βράχια της ακτής θα ξέρετε με σιγουριά ότι κολυμπάτε σε καθαρά νερά. 
Το μαρούλι της θάλασσας (Ulva), ένα είδος από τα πράσινα φύκη, αναπτύσσεται σε μεγάλες μάζες σε ρυπασμένα νερά
Από την άλλη πλευρά, τα φύκη που προτιμούν ρυπασμένα νερά είναι συνήθως πράσινα, μοιάζουν με ταινίες ή φύλλα και έχουν μια μαλακή υφή που κάποιες φορές θυμίζει ζελέ. Στην ομάδα αυτή πολύ γνωστό είναι το είδος Ulva, το οποίο λέγεται και μαρούλι της θάλασσας εξαιτίας της ομοιότητάς του με το γνωστό μας μαρούλι. Τα φύκη αυτά αναπτύσσονται σε μεγάλες ποσότητες σε ρυπασμένα λιμάνια, μόλους, μαρίνες, κοντά σε αγωγούς εκβολής λυμάτων, καλύπτοντας μαζικά την επιφάνεια βράχων σε πολύ μικρά βάθη - συνήθως στο σημείο όπου σκάνε τα κύματα. Συνεπώς, αν πάτε σε μια παραλία και εντοπίσετε μεγάλες πράσινες μάζες από φύκη πάνω στα βράχια (συνήθως είναι ορατά χωρίς να χρειάζεται να μπείτε μέσα στο νερό), τότε θα έχετε υποψίες ότι δεν βρίσκεστε και στην καθαρότερη παραλία του κόσμου. 

Τα τελευταία χρόνια τόσο η Ποσειδωνία όσο και τα φύκη χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τα πλέον κατάλληλα εργαλεία για την εκτίμηση της καθαρότητας των νερών της Μεσογείου (Οδηγία για τα νερά, WFD 2000/60/EC).   


                                                                                            
 

ΑΠΑΤΗ ΤΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ

Power Balance: Το βραχιόλι που δίνει ισορρόπια. Μύθος ή πραγματικότητα

Ο κατάλογος των προϊόντων που εμπορεύονται αέρα κοπανιστό και υπόσχονται τα πιο εξωφρενικά πράγματα μεγαλώνει διαρκώς στον τομέα της υγείας. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό. Μία τεράστια απάτη αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες στην Αυστραλία. Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και....
Καταναλωτή (αντίστοιχο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή) διέταξε την εταιρεία Power Balance να σταματήσει τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς για τα βραχιόλια τα οποία πουλά και τα οποία συνήθως απευθύνονταν σε άτομα κοντά στο χώρο του αθλητισμού.

Τα βραχιόλια αυτά έχουν γίνει αρκετά διάσημα σε πολλές χώρες του κόσμου. Η παραγωγός εταιρεία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πώς:

Στην διαφήμιση των Power Balance βραχιολιών ισχυριζόμασταν πως βελτιώνουν τη δύναμη, τη ισορροπία και την ευλυγισία.


Παραδεχόμαστε πως δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική απόδειξη που να στηρίζει τους ισχυρισμούς μας και πως δημιουργήσαμε μία παραπλανητική διαφήμιση παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις.


Αν νιώθετε ότι έχετε παραπλανηθεί από τις διαφημίσεις μας, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε συγγνώμη και να προσφέρουμε πλήρη αποζημίωση.


Για να πάρετε μία πλήρη αποζημίωση παρακαλούμε επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας www.powerbalance.com.au ή καλέστε μας στο 1800 733 436 .“

Ως αποτέλεσμα των παραπλανητικών διαφημίσεων η Power Balance εξαναγκάστηκε να κάνει τις εξής κινήσεις στην αγορά της Αυστραλίας:


- Αφαίρεση των παραπλανητικών ισχυρισμών στον ιστότοπο και στα προϊόντα της


- Να δημοσιεύσει την ομολογία πως διατύπωσε αναπόδεικτους ισχυρισμούς


- Να αποζημιώσει όσους πελάτες της το επιθυμούν


- Να αφαιρέσει τη φράση “Τεχνολογία Επιδόσεων” από τα προϊόντα της

Το κομποσκοίνι του fitness είχε άδοξο τέλος. Τώρα που η απάτη αποκαλύφθηκε στην Αυστραλία, μένει να δούμε πότε οι Έλληνες καταναλωτές θα προστατευτούν από παρόμοια φαινόμενα.
http://zoomyk.blogspot.com/

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΕΣ - ΚΟΡΑΚΕΣ
    Απίστευτα κυριολεκτικά είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πανηγυρίζοντας επειδή 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τα χαράτσια που επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου στα ακίνητα με τον εκβιασμό ότι θα κόβει το ρεύμα σε όποιον δεν το πληρώσει. Αλήθεια έχουν υπολογίσει πόσα νοικοκυριά δεν  έχουν να πληρώσουν και άρα θα μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αυτόν τον  χειμώνα.
Με το μέτρο της υποχρέωσης των πολιτών να εμφανίζουν αποδείξεις ίσες με το 50% ή 60% (!!!) των εισοδημάτων τους είναι κυριολεκτικά εξωφρενικό και πρωτοφανές. 
Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Πρόκειται φυσικά για πρόσχημα νέας, ακόμη πιο αδίστακτης καταλήστευσης και λεηλασίας των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, των Ελλήνων πολιτών κάθε κοινωνικού στρώματος, κυριολεκτικά ολόκληρου του ελληνικού λαού, από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι ανίκανοι και άσχετοι υπουργοί , να συλλάβουν την φοροκλοπή, αλλα και να εισπράξουν βεβαιωμένα έσοδα, αφού οι ιδιοι διέλυσαν πρωτα  τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό , αφού εγιναν ανυπόληπτοι ψεύτες στους Ευρωπαίους δανειστές μας , παρακαλάνε τωρα την τροικα να γυρισει πισω λέγοντας νεα ψέματα οτι ειναι αξιοι και  ικανοι να αρπάξουν και να εισπράξουν τους νεους φόρους που επινόησαν.
Δίνουν  έμμεσα, εμπράγματες εγγυήσεις στους πιστωτές της χώρας τα σπίτια και τα ακίνητα των Ελλήνων.
Του χρόνου το ηλεκτρικό ρεύμα του Έλληνα δεν θα το  κόβει η  ΔΕΗ αλλά η ξένη πολυεθνική που θα εχει  εξαγοράσει την ΔΕΗ.
Και επειδη η οφειλή θα παραμένει , θα ζητάνε τελικα και το ακίνητο, του οποιου ο εξαθλιωμένος άνεργος και άφραγκος ιδιόκτητης θα βρίσκεται σε αδυναμία να πληρώσει.
Και μην μου πειτε οτι αυτά ειναι υπερβολές, γιατί τις αποφάσεις πλέον τις παίρνουν οι δανειστές μας , αφού η κυβέρνηση απέδειξε οτι αδυνατεί .
Αντί να πουν π.χ. ότι επιβάλλουν συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 50% ή 70% στους Έλληνες, τα μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου και η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος εφευρίσκουν διαρκώς νέους φόρους που τους επιβάλλουν αρπακτικά και σωρευτικά στον ελληνικό πληθυσμό, όπως έκαναν οι Τούρκοι επί Τουρκοκρατίας - ό,τι χρειάζονταν το άρπαξαν από τους εξαθλιωμένους υπόδουλους υπηκόους τους.                                                        Εχει η δεν έχει χιούμορ η φοτο ?


Επαρκεί το νερό στους μεγάλους ποταμούς του πλανήτη


    


          Αρκετό νερό για να καλύψουν τις ανάγκες για τρόφιμα στον 21ο αιώνα έχουν οι μεγάλοι ποταμοί του πλανήτη. Αυτό υποστηρίζει έκθεση επιστημόνων από τριάντα χώρες που παρουσιάστηκε σήμερα στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Νερό, το οποίο διεξάγεται στη Ρεσίφε, στη Βραζιλία. Η έκθεση από το Challenge Program on Water and Food (CPWF) της Συμβουλευτικής Ομάδας για τη Διεθνή Γεωργική Έρευνα παρουσιάζεται σε δύο ειδικά τεύχη της επιθεώρησης Water International.

Επί πέντε χρόνια, μελετήθηκαν δέκα λεκάνες απορροής ποταμών στην Ασία (Ινδός-Γάγγης, Καρχέχ, Μεκόνγκ και Κίτρινος Ποταμός), την Αφρική (Λιμπόπο, Νίγηρας, Νείλος και Βόλτα) και τη Λατινική Αμερική (Άνδεις και Σάο Φρανσίσκο. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει «σαφώς, αρκετό» νερό και ότι το ζήτημα αφορά αναποτελεσματική χρήση και άδικη διανομή και όχι έλλειψη.

«Η λειψυδρία δεν επηρεάζει την ικανότητά μας να παράγουμε σήμερα επαρκείς ποσότητες τροφίμων», τόνισε ο διευθυντής του CPWF, Αλέν Βιντάλ. «Ναι, υπάρχει λειψυδρία σε ορισμένες περιοχές, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το συνολικό πρόβλημα είναι η αποτυχία να έχουμε αποτελεσματική και δίκαιη χρήση του νερού που είναι διαθέσιμο σε αυτές τις λεκάνες απορροής. Αυτό, σε τελευταία ανάλυση είναι μια πολιτική πρόκληση και όχι μια ανησυχία για τους υδατικούς πόρους», υπογράμμισε.

«Τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού χάνονται ή δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, ιδιαίτερα στις περιοχές με βροχοπτώσεις στην Υποσαχάρια Αφρική», είπε ο Αλέν Βιντάλ. «Με μετριοπαθείς βελτιώσεις, μπορούμε να παράγουμε διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα τροφίμων από ό,τι σήμερα», πρόσθεσε. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχει καταστήσει σαφές ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% το 2050, καθώς ο πληθυσμός της Γης αναμένεται να αγγίξει τα 9,2 δισεκατομμύρια, από τα εκτιμούμενα 6,9 δισεκατομμύρια, στα οποία έφτασε το 2010.

Αν και στην Αφρική διαπιστώνεται το μεγαλύτερο δυναμικό αύξησης της παραγωγής τροφίμων, οι ερευνητές εντόπισαν μεγάλες περιοχές αρδεύσιμων εκτάσεων στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, όπου η παραγωγή εκεί υπολείπεται κατά 10% του δυναμικού της. Στον Ινδό και τον Γάγγη, οι επιστήμονες βρήκαν ότι το 23% των ορυζώνων παράγουν το μισό από ό,τι θα μπορούσαν να παράγουν με βιώσιμο τρόπο.

Οι λεκάνες απορροής ποταμών που επιλέχθηκαν να μελετηθούν δίνουν το πλήρες μέτρο των προκλήσεων που σχετίζονται με το νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο, διευκρίνισε ο Αλέν Βιντάλ. Καλύπτουν 13,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το «σπίτι» περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, 470 εκατομμύρια από τους οποίους συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο φτωχών του πλανήτη.

 Η εμφατική υποστήριξη από δωρητές και κυβερνήσεις της γεωργίας που εξαρτάται από τα νερά των βροχών θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική και ταχεία αύξηση της παραγωγής τροφίμων, διατείνονται οι επιστήμονες. Στη Αφρική, παραδείγματος χάρη, διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγρών εξαρτάται από τα νερά των βροχών και μόνον το 4% του διαθέσιμου νερού περισυλλέγεται για τη γεωργία και την εκτροφή ζώων.

Επισημαίνουν, τέλος, ότι οι συγκρούσεις που σχετίζονται με το νερό θα συνεχιστούν αν επί μέρους ζητήματα, όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η παραγωγή ενέργειας εξετάζονται αποκομμένα το ένα από το άλλο. Στις περισσότερες περιοχές διαπιστώνεται «ένας πλήρης κατακερματισμός στον τρόπο διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών από τους εμπλεκόμενους παράγοντες ή ακόμη και τις κυβερνήσεις. Οι ανάγκες σε νερό διαφορετικών τομέων - γεωργία, βιομηχανία, περιβάλλον, εξορυκτική δραστηριότητα - αντιμετωπίζονται χωριστά αντί ως αλληλοσχετιζόμενες και αλληλεξαρτώμενες. Πρέπει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το πώς τα υπουργεία επωφελούνται από τη γκάμα των πλεονεκτημάτων που δίνει μια λεκάνη απορροής, αντί να εστιάζουμε σε έναν τομέα, όπως τα υδροηλεκτρικά, η άρδευση ή η βιομηχανία», εξηγεί ο δρ. Σάιμον Κουκ, του Διεθνούς Κέντρου για τη Γεωργία στους Τροπικούς.

http://www.e-typos.com

Έφτιαξαν ρομπότ που θερίζει!μόνο του, ενώ μπορεί να αποφεύγει κάθε εμπόδιο στο δρόμο του, όπως φράχτες, άλλα οχήματα ή ζώα που τριγυρνούν στο αγρόκτημα. Το αυτόματο τρακτέρ δεν έχει πρόβλημα να δουλέψει και μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Η παραγωγός εταιρία ισχυρίζεται ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις της να κάνει περιττούς τους αγρότες. Στόχος της Kinze είναι να απαλλάξει τους γεωργούς από ένα μέρος της κοπιαστικής δουλειάς τους και να τους βοηθήσει να γίνουν πιο παραγωγικοί και κερδοφόροι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Μέχρι τώρα, ορισμένα απλούστερα ρομπότ είχαν δοκιμαστεί σε μικρότερες καλλιέργειες ρυζιού και λουλουδιών, όμως είναι η πρώτη φορά που η ρομποτική τεχνολογία διεισδύει στις μεγάλες καλλιέργειες. Το ρομπότ-τρακτέρ υποβλήθηκε σε δοκιμασίες στο εργαστήριο επί δύο χρόνια, πριν αφεθεί μόνο του στα χωράφια.

http://techit.gr

 


Μάλλον οι Έλληνες αγρότες δεν το χρειάζονται μιας και ''πράσινη απάτη  ''τους έχει κάνει
 εισοδηματίες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
                                                              SAGINI