Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΗ.......ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 19%

         Η ΔΕΗ έχει υποβάλλει στη ΡΑΕ τα κοστολογικά στοιχεία της λειτουργίας της κατά τα δύο τελευταία έτη. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά τεκμηριωμένα (όπως άλλωστε συνέβαινε και πέρυσι κατά την αντίστοιχη διαδικασία) γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να ζητούνται συνεχώς νέα, λεπτομερέστερα στοιχεία εκ μέρους στελεχών της ΡΑΕ. Η γενική εικόνα από τη μέχρι σήμερα επεξεργασία των δεδομένων είναι ότι η επιβάρυνση κόστους κατά 19% που υποστηρίζει η ΔΕΗ ότι έχει υποστεί δεν δικαιολογείται. Δεν υπάρχει όμως ακόμα ο καθορισμός των «παραδεκτών» επιβαρύνσεων εκ μέρους της ΡΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα κοστολογικά στοιχεία που κατέθεσε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων, το κόστος της από το 2010 στο 2011 επιβαρύνθηκε κατά 16% και από το 2011 στο 2012 κατά 3%, συνολικά δηλαδή κατά 19%, παρότι οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν πάνω από 15% και οι λειτουργικές της δαπάνες κατά 17%.
    Η ΔΕΗ αποδίδει τη σωρευτική αύξηση του 19%, την οποία επιδιώκει να εισπράξει με αυξήσεις στα τιμολόγια, σε εξωγενείς παράγοντες όπως:
• H επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
• Η αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αγορές από το σύστημα
• Η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή
• Η αύξηση της τιμής των καυσίμων (επιπλέον, το πετρέλαιο ντίζελ που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στις μονάδες της στα νησιά επιβαρύνθηκε με ΕΦΚ από το 2010)
   Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις που επιδιώκει η ΔΕΗ αφορούν μόνον στο σκέλος της ενέργειας και όχι στις άλλες χρεώσεις του τιμολογίου ρεύματος, οπότε η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή ακόμα και αν η ΡΑΕ και το υπουργείο υιοθετούσαν το 19%, θα ήταν μικρότερη.       
 Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

      Έχουμε γράψει πολλές φορές οτι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα γινει αβάστακτο για τον Έλληνα καταναλωτή λογω ''πρασινης απατης'' . 19% αυξηση εν μέσω κρίσης ειναι αλλο ενα έγκλημα σε βαρος του Έλληνα. Αυτα ειναι τα λεφτά για τις επιδοτήσεις αιολικών και φ/κ και ας λεει η Διοίκηση της  ΔΕΗ του ΓΑΠ και του Παπακ,  οτι μπούρδα θελει. Καθαρές κουβέντες.  Εμεις ξέρουμε οτι ο λιγνιτης ειναι δικος μας και τζάμπα .
     Αδιαφορούμε για  οτι άλλο έξοδο θέλουν να κολλήσουν στους λογαριασμούς μας οι ''πρασινοι ποντικοι''.  Να το σκεφτόντουσαν πριν ,οταν η Ταγαρω και ο Παπακ εγκρίνανε άδειες ΑΠΕ με επιδοτήσεις εκατομμυρίων. Ο Μυτιληναίος π.χ. παράγει με αεριο ,  1200 MW απο το τρια  ''θερμικα'' παρακαλω εργοστάσια του και τα αγοράζει ο ΔΕΣΜΗΕ ( εμεις δηλαδη ),  με προτεραιότητα πληρώνοντας εγγυημένες τιμες (επιδοτήσεις δηλαδή ), για τα πουλήσει εν συνεχεια σε εμας.
Η ΔΕΗ οχι μονο παράγει φτηνό ρεύμα απο τους Ελληνικούς  λιγνίτες ,  αλλα δεν παίρνει καμοια επιδότηση απο τον ΔΕΣΜΗΕ που το αγοράζει , για να το πουλήσει στη συνεχεια σε εμας.
Σκεφτείτε τωρα πόσοι εργολάβοι παραγωγοί υπάρχουν σημερα και ποσες ''πρασινες εταιρειες'' που πουλάνε πανακριβο και επιδοτουμενο ρευμα απο θερμικα,αιολικα και φ/κ  ( πολαπλασιες επιδοτησεις μεχρι και οκτω φορες παραπανω κοστιζει το ρευμα τους )  στον ΔΕΣΜΗΕ.
Σκεφτείτε ποσα εκκατομμυρια πληρωνει παραπανω σαυτους ο Ελληνικος λαος, σε σχεσει με τις τιμες του λιγνιτικου της ΔΕΗ.
Αυτα ειναι τα εγκληματα και τα αισχη που κανουνε οι κυβερνωντες σε βαρος του λαου μας.

                                                                                                                           SAGINI