Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

ΚΟΒΟΥΝ........... ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

 

Με μειωμένες ταρίφες από το 2012 τα φωτοβολταϊκά σε Γερμανία και Ην.Βασίλειο
     Μειωμένες κατά τουλάχιστον 50% θα είναι οι νέες τιμές απορρόφησης του παραγόμενου από φωτοβολταϊκά ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο από το νέο έτος, ενώ μειώσεις της τάξης του 15% θα ισχύσουν και στη Γερμανία,  μετά από σχετικές αποφάσεις των κυβερνήσεων, σε μια προσπάθεια μείωσης των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών επιπτώσεων.
Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις ταρίφες αφορούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, με έμφαση στα μικρότερα έργα (<250kW) και κυρίως αυτά που αφορούν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (<50kW), για τα οποία η μειώση ξεπερνά το 51% και θα ισχύσει από τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ η συνολική εφαρμογή των νέων τιμών θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2012. 
Οι νέες ταρίφες θα κυμανθούν από 8,5 - 21 p/kWh και θα αφορούν μόνο τις μελλοντικές εγκαταστάσεις ενώ για τα υφιστάμενα έργα θα ισχύουν οι παλιές ταρίφες, για τα επόμενα 25 χρόνια.
«Η κατακόρυφη πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να μείνουμε εντός του προϋπολογισμού και να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συνολικού συστήματων των FITs», υποστηρίζει ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Greg Barker.
Ο Barker παραδέχεται ότι οι μειώσεις στα τιμολόγια θα αποτελέσουν «μεγάλη πρόσκληση για πολλές επιχειρήσεις» αλλά τονίζει ότι δεν θα αποτελέσουν σημαντική έκπληξη, δεδομένης της σημαντικής μείωσης που έχουν δει στα κέρδη τους οι βιομηχανίες του χώρου κατά τον περασμένο χρόνο.
Παράλληλα, ο Barker σε ομιλία του εξήγησε ότι χωρίς μείωση των επιδοτήσεων, οι καταναλωτές από το  2014-2015 κι έπειτα θα πλήρωναν £ 980 εκατ.  ετησίως μέσω των λογαριασμών ρεύματος  ενώ με τη μείωση των επιδοτήσεων αυτό το ποσό θα φτάσει τις £ 250-280 εκατ.  ετησίως, οδηγώντας σε ετήσια εξοικονόμηση £ 700 εκατ..
Πάντως, από την πλευρά της η βιομηχανία κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο.
«Θα ανατραπεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη εγχώρια βιομηχανία σε μια εποχή περικοπών θέσεων εργασίας και λιτότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jeremy Leggett από την Solar Century μιλώντας στο REUTERS, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να προκληθούν πτωχεύσεις και στην υπόλοιπη βιομηχανία.
Γερμανία: Έκρηξη έργων το Δεκέμβριο για να προλάβουν τις παλιές ταρίφες...
Στο μεταξύ μειώσεις στις ταρίφες αναμένονται και στη Γερμανία, όπου, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο, οι ταρίφες θα μειωθούν κατά περίπου 15%, περισσότερο από τη μείωση της τάξης του  9% που αρχικά προβλεπόταν, και θα κυμαίνονται από 17.94-24.43 ευρώ/ kWh.
Οι περικοπές στις ταρίφες αναμένεται να οδηγήσουν σε "έκρηξη" επενδύσεων με τους επενδυτές να σπεύδουν να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες και να ξεκινούν την κατασκευή των έργων προκειμένου να «κλειδώσουν» με τις παλιές ταρίφες.
Όπως εκτιμούν αναλυτές του Bloomberg New Energy, ο Δεκέμβριος αναμένεται πολύ "θερμός" μήνας από άποψη επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του  αναλυτή Martin Simonek ότι τον Ιούνιο του 2010 – εν αναμονή των μειώσεων του Ιουλίου – εγκαταστάθηκαν 2.2 GW φωτοβολταϊκών, δηλαδή ισχύς τριπλάσια από τη συνολική ισχύ που εγκαταστάθηκε τους 3 προηγούμενους μήνες μαζί.
http://www.energypress.gr/portal/
   

       Δυο από τις ισχυρές και πλούσιες χώρες της υπό διάλυση Ευρωζωνης ανακοινώνουν μειώσεις στις επιδοτήσεις του ρεύματος απο τα φωτοβολταϊκά και μάλιστα ύψους 50 %  απο το 2012  ,στην προσπάθεια τους για εξοικονόμηση μερικών δις ετησίως. Λεφτά που πληρώνουν εκει όπως και εδω οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Για την τεράστια σπατάλη των επιδοτήσεων στην Ελλάδα για τις ΑΠΕ έχουμε γράψει στο παρελθόν.
Η Ελλάδα  είναι η φτωχότερη και η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος της Ευρωζωνης. Με ΔΝΤ και Μνημόνιο  που μας στελνει σε δια βίου φτώχεια.
Τι θα έπρεπε λοιπόν να κάνουν  α μ ε σ α  ,  ο ΓΑΠ και  οι Μπιρμπιλη -Παπακωνσταντινου.
 Να κόψουν η έστω να μειώσουν δραστικά τις επιδοτήσεις  οχι μονο στα  φωτοβολταϊκά αλλα και στα  αιολικά,( εκει βέβαια το πάρτι είναι ...μεγαλοοοοο ) για να κάνουν οικονομία σε μερικά δις και στην υπερχρεωμένη Ελλάδα.
Γιατί δεν το έπραξαν ?
Ποιους ωφέλησαν και ωφελούν και  με τι ανταλλάγματα?
Τα δομημένα ομόλογα και το Βατοπέδι ήταν μεγάλα σκάνδαλα.
Τα τόσα δις στις ΑΠΕ τι είναι?
Και να μην δικαιολογηθούν  ότι αυτό τάχα , επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Γερμανία,η Μ. Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία κα έχουν επιβάλει μεγάλες μειώσεις επιδοτήσεων, όταν κατάλαβαν ότι ξοδεύουν τόσα δις χωρίς ουσιαστικό όφελος από τις ΑΠΕ, άλλα και λόγω της οικονομικής κρίσης.
                                                                                                                           SAGINI