Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ...................ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑΆσχημα τα νέα για την αγορά  φωτοβολταϊκών γενικώς , στην παγκόσμια αγορά, στην Ευρώπη αλλά  και στην Ελλάδα.
                                                                                                                                                                           
      
Συγκεκριμένα ,  μεγάλο πλήγμα στον κλάδο ήταν η χρεοκοπία της εταιρείας κατασκευής φωτοβολταϊκών  MILLENNIUM στην Γερμανία  .

 
          Πριν λίγες μέρες η εταιρεία φωτοβολταϊκών στο Βερολίνο SOLON κήρυξε πτώχευση.
 Το brand name «Solon» είναι πολύ γνωστό στην αγορά και ξεχωρίζει για τα προϊόντα του ενώ εγκαταστάσεις της εταιρείας υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.
         Καθημερινά απώλειες καταγράφουν στην Γερμανία  πάρα πολλές επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, όπως για παράδειγμα η CONERGY  AG από το Αμβούργο, η Q-CELLS και η PHOENIX  SOLAR από τη Βαυαρία.
         

Στις ΗΠΑ μεγάλες  κατασκευάστριες εταιρείες φωτοβολταϊκών όπως οι   SES  SOLYNDRA, EVERGREEN και   SPECTRAWATT κήρυξαν πτώχευση.

      To 76% της αξίας απώλεσε μέσα στο 2011 η FIRST  SOLAR
To 76% της αξίας απώλεσε μέσα στο 2011 η First Solar

Η αμερικανική εταιρεία έχασε το 76% της αξίας της φέτος, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του δείκτη Standard & Poor’ s 500, ενώ υποβάθμισε και τις προβλέψεις για την κερδοφορία της.
Η FIRST SOLAR των άλλοτε 25 δισ. δολ., αυτή την εβδομάδα υποχώρησε στα 2,64 δισ. δολ.,         
  Οι περισσότερες απο τις παραπάνω εταιρείες,  ειχαν χρηματοδοτηθεί απο την ''πράσινη''κυβέρνηση Ομπαμα και τώρα διεξάγονται έρευνες απο το FBI .
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
     
         Επίσης τη σταδιακή αποχώρησή της από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών ανακοίνωσε  η         BP   SOLAR, μια από τις εταιρίες κολοσσούς του χώρου, επιβεβαιώνοντας και αυτή με τη σειρά της την ύφεση που καταγράφεται στον εν λόγω κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.
                                                                                                                                                                             

  Στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα  μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η  απόφαση της Εκκλησίας να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάνελ στην Πεντέλη.
Πρόκειται για έργο φαραωνικών διαστάσεων  που εχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.  Πέραν των άλλων διαβάστε την επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΥΠΕΚΑ Παπακωνσταντινου , επτά βουλευτών του ΚΚΕ......

............Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την πιο πάνω φωτοβολταϊκή λαίλαπα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί, μέσω και της ΔΕΗ ΑΕ και της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), με μακροχρόνια συμβόλαια για την εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής, πληρώνοντας την κιλοβατώρα σε τιμές περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από άλλες πηγές ενέργειας, τον λιγνίτη, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Αυτό το τεράστιο κόστος θα το επωμιστεί εξ’ ολοκλήρου η λαϊκή οικογένεια μέσα από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Θα καταλήξει ως κέρδος στις τσέπες των μονοπωλιακών ομίλων που θα αναλάβουν τα έργα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στην περιοχή, το αντίθετο.
Από τα 16.000 στρέμματα ηλιόλουστης αναδασωτέας περιοχής, για να στρωθούν με γυαλί 3.500 στρέμματα στις πλαγιές του Πεντελικού», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Αλήθεια ποια είναι η θέση των άλλων κομμάτων .

"Σιωπηρή συναίνεση σε  αποτρόπαια εγκλήματα"  είπε ο Νόαμ Τσόμσκι.

                                                                                                                                                                            
        Επίσης για   ''οργανωμένο μπάχαλο'' στα φωτοβολταϊκά των αγροτών  , κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ , ο Βαγγέλης Ζαγορακης φυσικός-επιχειρηματιας με αρθρο του  εδω                                                         http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d04ad5af-a8c0-49a6-bb9b-3b9c701b6fd5

Από τις 6000 αιτήσεις αγροτών, έχουν υλοποιηθεί περίπου 50 αγροτικά Φ/Β.

                                                                                                                                                                                 
     
  ΔΕΗ


Εξ αλλου.....
Σε CCC από B- υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ η Standard & Poor' s, με αρνητική προοπτική.
Ο διεθνής οίκος διαπιστώνει εξασθένιση της ρευστότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα επίπεδα ρευστότητας επιδεινώνονται το τελευταίο εξάμηνο.

Οταν ο Διοικητής της ΔΕΗ κος Α Ζερβος , δηλώνει δημοσίως οτι η επιχείρηση χρειάζεται 1 δις ευρω στις αρχες του 2012 το οποιο δεν διαθετει,  δεν μας φταίει κανένας οίκος αξιολόγησης όπως η Standard & Poor' s, που υποβάθμισε την ΔΕΗ σε   CCC  .
                                                                                                                     SAGINI