Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

BIOFUEL .......ένα νέο ''πράσινο πρόβλημα''








        Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από βιοκαύσιμα (πχ από φοινικέλαιο ή σόγια) είναι υψηλότερες από τις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων, αν ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στη χρήση γης για την παραγωγή των βιοκαυσίμων.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διέρρευσαν στο euractiv.com και καταδεικνύουν ότι αν συνυπολογιστούν οι αλλαγές στη χρήση γης για την παραγωγή τους, τελικά τα βιοκαύσιμα ρυπαίνουν περισσότερο.
Αυτό συμβαίνει γιατί για τις καλλιέργειες βιοκαυσίμων αποψιλώνονται μεγάλες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκε να σχολιάσει τα έγγραφα που διέρρευσαν, στα οποία συγκαταλέγονται μελέτες αξιολόγησης των επιπτώσεων από την παραγωγή βιοκαυσίμων και οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Από την άλλη πλευρά περιβαλλοντικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς χαρακτηρίζουν τα στοιχεία αξιόπιστα, επισημαίνοντας ότι συμβαδίζουν με άλλες μελέτες που διεξήχθησαν σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
«Νομίζω ότι η επιστήμη απέδειξε περίτρανα ότι πολλά βιοκαύσιμα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα, εξαιτίας της αποψίλωσης σε περιοχές όπως η νοτιοανατολική Ασία», τόνισε σε δηλώσεις του ο Robbie Blake, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Φίλοι της Γης».
 Μια πρόσφατη έκθεση προέβλεψε ότι το σύνολο των τροπικών δασών peatswamp της Μαλαισίας θα καταστραφούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας, λόγω της βιομηχανίας φοινικελαιου- με ανησυχητικές συνέπειες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου - εκτός εάν η επέκταση της παραγωγής φοινικέλαιου διακοπεί..
Σημειώνεται ότι η βιομηχανία φοινικέλαιου παραδοσιακά αντιδρούσε στις πιέσεις να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας της έμμεσης αλλαγής στη χρήση γης για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντολόγοι και κλιματολόγοι διαφωνούν με τη στάση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η μετατροπή δασικών εκτάσεων σε καλλιέργειες βιοκαυσίμων αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

1 σχόλιο:

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ