Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΕΒΡΟΣ......................ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

                                                     
  
    Ενα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, άνευ προηγουμένου, συντελείται στον ποταμό Εβρο, με θύμα τα ψάρια του. Σύμφωνα με καταγγελίες Ελλήνων αλιέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ορεστιάδας, Βούλγαροι και Ελληνες ψαράδες χρησιμοποιούν απαγορευμένες και καταστροφικές μεθόδους για να εξοντώσουν μαζικά τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια πωλούν παράνομα στο εμπόριο.

Στα βόρεια του Εβρου, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ψαράδες από τη γειτονική χώρα δολοφονούν με ηλεκτρικό ρεύμα τους ιχθυοπληθυσμούς, ενώ στην ελληνική πλευρά ντόπιοι αλιείς, με κίνητρο την κερδοσκοπία, απλώνουν δίχτυα από τη μια όχθη στην άλλη και «χτενίζουν» το ποτάμι, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Με μπαταρίες
«Αυτό που συμβαίνει είναι έγκλημα. Στον βόρειο Έβρο , από την Ορεστιάδα και πάνω, Βούλγαροι ψαράδες μπαίνουν στο ποτάμι με βάρκες και σκοτώνουν τα ψάρια με ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό γίνεται τοποθετώντας πάνω στη βάρκα μια μπαταρία αυτοκινήτου 12 βολτ, την οποία συνδέουν με έναν πολλαπλασιαστή τάσης, μια μικρή συσκευή που πωλείται σε αφθονία στα περισσότερα καταστήματα της Βουλγαρίας. Αυτόματα, τα 12 βολτ γίνονται 1.000. Πηγαίνουν με τη βάρκα στα σημεία όπου ξέρουν ότι υπάρχουν πολλά ψάρια και βάζουν δύο ηλεκτρόδια μέσα στο νερό.

Σε κλάσματα του δευτερολέπτου, όλα τα ψάρια -μικρά και μεγάλα- βγαίνουν στην επιφάνεια του ποταμού νεκρά. Επειτα, τα μαζεύουν με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός γάντζου και τα φορτώνουν στις βάρκες», καταγγέλλει στη Real planet ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ορεστιάδας και Περιφέρειας, Κώστας Τσολακίδης. Οσα από αυτά δεν τρώγονται -και συνεπώς δεν μπορούν να πωληθούν στην αγορά- παραμένουν στην επιφάνεια του ποταμού, δημιουργώντας μια αποκρουστική εικόνα που μαρτυρά την οικολογική καταστροφή.

Η περιοχή όπου εκτυλίσσονται τα περιστατικά είναι εντελώς αφύλακτη, χωρίς την παρουσία στρατού, καθώς βρίσκεται στην ανοιχτή συνοριογραμμή Ελλάδας - Βουλγαρίας, εντός δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια έκταση 16 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού. Τόσο η Αστυνομία όσο και ο στρατός είναι ενήμεροι για την κατάσταση, αλλά, παρά τις περιπολίες των αστυνομικών, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

«Οι Βούλγαροι γνωρίζουν τι γίνεται στον Εβρο και μάλιστα πολλές φορές καταγγέλλουν τα περιστατικά. Πρόσφατα, μου τηλεφώνησαν από τον σύλλογο αλιέων του Σβίλενγκραντ για να μου πουν πως στο ύψος του Ορμένιου υπάρχει βάρκα που ψαρεύει χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Αμέσως σπεύσαμε με άλλους ψαράδες στο σημείο και διαπιστώσαμε πως επρόκειτο για πραγματικό περιστατικό», λέει ο Κ. Τσολακίδης.

real.gr
 ΕΦΗ ΛΑΣΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ