Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΟΙΚΑ ................. ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΕ



              Την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, και όχι μόνο λιγνιτικών, προβλέπουν οι προτάσεις της τρόικας ενόψει της...
διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές.

Το ισχύον μνημόνιο προέβλεπε υποχρέωση παραχώρησης πρόσβασης ιδιωτών στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ και μεταφορά της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ σε ανεξάρτητη αρχή.
Οι προτάσεις για το νέο πρόγραμμα προβλέπουν συνδυασμό της πώλησης λιγνιτικών μονάδων με υδροηλεκτρικές «προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην παραγωγή ενέργειας».

Το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει ότι ο διαχωρισμός και η ιδιωτικοποίηση μιας «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή μιας εταιρείας που θα περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό «καλάθι» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά) είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή, με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και ανταλλαγών ενέργειας.
Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν προφανώς από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα.

Οι νέες προτάσεις της τρόικας για τα ενεργειακά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπουν ακόμη:

- Αναθεώρηση του μηχανισμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.
Το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα προχωρήσει σε μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας για τις νέες μονάδες (όχι αναδρομικά).

- Βελτίωση της λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αναθεώρηση των Κωδίκων λειτουργίας της αγοράς, ώστε να διασφαλισθεί διαφανής και χωρίς διακριτική μεταχείριση πρόσβαση των παραγωγών στα δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας. 


5 σχόλια:

  1. Ρε που φτάσαμε....sagini
    Νά απαιτεί η τρόικα να κοπούν οι επιδοτήσεις ΑΠΕ.
    Μνημόνιο που μας...... χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς τον Koν ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΝΔ.


    http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/490bbbd3-b290-4eb2-8282-cac2fe8529d2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουλαχιστον να γλυτώσουν μερικα θυματα με στέγες και χωράφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα Νίκη , η τρόικα στεναχωρεί πολλλούς απο τότε που κόπιασε εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ