Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ .........ΑΜΕΣΑ




 Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα γενικευμένης ενεργειακής κρίσης.



      Ο διευθύνων σύμβουλος της  ΔΕΠΑ προειδοποιεί για ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής διεθνών προμηθευτών αν οι πελάτες της (ιδιώτες, ΔEH) συνεχίσουν να μην καταβάλλουν τις οφειλές τους ύψους 175 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για την αγορά ηλεκτρισμού, η οποία στηρίζεται κατά 25% στο φυσικό αέριο.
Ανάλογες προειδοποιήσεις έχει διατυπώσει και ο επικεφαλής της ΔΕΗ.
Ο ΔΕΣΜΗΕ έχει επίσης ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο για το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
Το μόνο θετικό είναι ότι μετατίθεται για ένα 6μηνο το πρόβλημα τροφοδοσίας με αργό πετρέλαιο, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της E.E. για το εμπάργκο στο Iράν.

  Ο κ. Ιω. Παλαιοκρασσάς είναι πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο παρακάτω άρθρο του στην Καθημερινή 5/2/12  , γράφει μεταξύ άλλων σημαντικών κατά την γνώμη μας επισημάνσεων

 Ζητάει,   επανασχεδιασμό της συνολικής αγοράς ενέργειας –όχι μόνο του ηλεκτρισμού– από μηχανικούς αλλά και ειδικούς σε θέματα αγοράς οικονομολόγους, καθώς και εκπροσώπους όλων των παικτών και δη των καταναλωτών.

Ζητάει,  αναθεώρηση όλων των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ.
Με τις σημερινές τιμές και πολιτική οδεύουμε σε ένα ακόμη επενδυτικό φιάσκο αφού το τέλος ΑΠΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τα τιμολόγια πώλησης ρεύματος.
Επιμερισμός του τέλους ΑΠΕ σε όλες τις μορφές ενέργειας.


Η ενέργεια είναι ένας πολύ ζωτικός τομέας με βαρύτατες επιπτώσεις όχι μόνο στην πορεία της οικονομίας αλλά και στους προϋπολογισμούς κράτους και νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα είναι και ο κατεξοχήν τομέας, στον οποίο η Διαπλοκή, επωφελούμενη της φυσικής τεχνικής αδιαφάνειας που παρουσιάζει, έχει πτωχεύσει τη ΔΕΗ και τώρα τον ΔΕΣΜΗΕ, έχει υπερβεί εαυτήν σε σκάνδαλα και έχει ζημιώσει βαρύτατα και βαθύτατα την πραγματική οικονομία και τον άμοιρο καταναλωτή.
Πρωτοφανείς διοικητικές ρυθμίσεις που έχουν την κακή συνήθεια να εμφανίζονται πασχαλιάτικα, χριστουγεννιάτικα, ή καταμεσής του θέρους είναι τα προσφιλή εργαλεία της.

Καιρός να πέσει (εισαγγελική;) σκούπα και εδώ, ώστε μεταξύ άλλων εκτός από έκλειψη στην ηθική να μην έχομε και άλλη στο φως και τη θέρμανση, καταχείμωνο.



Tο έλλειμμα ΔEΣMHE, οι ιδιώτες και η ΔEH

Από τις αρχές του 2011, ο ΔEΣMHE, ξεκινώντας με ένα έλλειμμα 99 εκατ. ευρώ που κληρονόμησε από το 2010, άρχισε να πληρώνει με καθυστερήσεις τους παραγωγούς ΑΠΕ και φυσικού αερίου.
Oι ιδιώτες προμηθευτές στη λιανική αγορά, μαζί και η ΔEH, άρχισαν να συσσωρεύουν ζημίες, με αποτέλεσμα η πρώτη κατηγορία να μην αποπληρώνει οφειλές προς τον ΔEΣMHE και τη ΔEH.
   Tα χρέη ανά μήνα πολλαπλασιάζονταν, ήταν όμως κατά την άποψη της PAE, του ΔEΣMHE και της ΔEH διαχειρίσιμα μέχρι και τον Σεπτέμβρη.
H κατάσταση ξέφυγε με την επιβολή του EΦK στην ηλεκτροπαραγωγή και έθεσε εκτός αγοράς τις εταιρείες Energa και Hellas Power, οι οποίες, όπως προκύπτει και από την εισαγγελική έρευνα, επιχείρησαν με παράνομους τρόπους να διαχειριστούν την κρίση τους.
    Tα χρέη των δύο εταιρειών, ύψους 120 εκατ. ευρώ προς τον ΔEΣMHE και 67 εκατ. ευρώ προς τη ΔEH, προκάλεσαν πραγματική ασφυξία στην αγορά.
    H ΔEH, που μέχρι πρότινος αποτελούσε τον βασικό χρηματοδότη της αγοράς ως ο κυρίαρχος παίκτης, κήρυξε «στάση πληρωμών» στον ΔEΣMHE και στη ΔEΠA.
     Aπό την πόρτα της ΔEΠA το πρόβλημα της ρευστότητας μεταλλάσσεται σε πρόβλημα προμήθειας αερίου και συνακολούθως παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού το 25% παράγεται από φυσικό αέριο.
      H ΔEΠA μπορεί και να καταφέρει να αποπληρώσει τους προμηθευτές της για τον Φεβρουάριο.
 Eάν δεν αντιμετωπιστεί όμως το συνολικότερο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, τον Mάρτιο η εταιρεία θα αναγκαστεί ή να ζητήσει διακανονισμό ή να κηρύξει στάση πληρωμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας.

Tα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού, αποτέλεσμα κυρίως των στρεβλώσεων, ήταν γνωστά στις αρμόδιες θεσμικές αρχές και είχαν εγκαίρως γνωστοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του YΠEKA και του υπουργείου Oικονομικών.
H αγορά είχε εισέλθει στον αστερισμό της χρεοκοπίας από τις αρχές του 2011.
ΔEH, ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές, ΔEΣMHE και PAE, παρεμβαίνοντας ο καθένας από τον ρόλο που του αναλογούσε, πίεζαν την πολιτική ηγεσία για λύση και προσδοκούσαν να αντέξουν μέχρι τα τέλη του έτους, που θα έρχονταν οι επιβεβλημένες και από το Mνημόνιο αναπροσαρμογές των τιμολογίων.
Aπό τη στιγμή που δεν δόθηκαν αυξήσεις τιμολογίων που να αντανακλούν έστω ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής, η χρεοκοπία της αγοράς ήταν θέμα χρόνου.
H οικονομική ασφυξία της ΔEH λειτούργησε ως καταλύτης...

Oι ευθύνες του Δημοσίου ως βασικού μετόχου της Επιχείρησης και 100% μετόχου του ΔEΣMHE είναι προφανείς.
Χρύσα Λιαγγου


                                                                                                          
                                                                                                                         




Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

Το θέμα είναι μια καυτή πατάτα και άφορα τον κάθε έναν μας.
     Σοβαρότατες ευθύνες έχουν οι φορείς της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα , για την άμεση υπαρκτή απειλή έλλειψης ενέργειας που θα φέρει τη χώρα στο σκοτάδι , εν μέσω κρίσης .

Τόσο καιρό από αυτό το μικρο βήμα που η τεχνολογία μας έδωσε,  κτυπάμε καμπανάκι κινδύνου , ενώνοντας τη φωνή μας με άλλα  blogs   που έχουν τις ίδιες ανησυχίες, μακρυά από συμφέροντα ,με αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσουμε την κοινή γνώμη να αντιληφθεί γρήγορα (και να αντιδράσει )στην επικείμενη καταστροφή που φέρνει η ''πράσινη απάτη''.
Δυστυχώς μας οδήγησαν στο απολυτό αδιέξοδο , με την  πράσινη διαπλοκή, την διαφθορά και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος (που συνεχίζεται ),  σε άχρηστα και πανάκριβα έργα ΑΠΕ , που τα εκμεταλλεύονται λίγοι ημέτεροι εργολάβοι , κερδίζοντας δισεκατομμύρια από το υστέρημα του Έλληνα καταναλωτή , ο όποιος πληρώνει τους λογαριασμούς.
Τα τελευταία  χρόνια  φτάσαμε στο σημείο να μας λένε ότι η ''πράσινη ανάπτυξη'' είναι η μοναδική αναπτυξιακή πολιτική για την χώρα, εξαγγέλλοντας  συνεχώς  έργα σκάνδαλα,  πολλών δις χωρίς ούτε μια φορά να μας δώσουν έστω μια μελέτη   ''κοστους και οφελους''.
Τα πολιτικά πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται . Μόνο σαν αρνητικές αναμνήσεις θα μείνουν στη μνήμη μας ο Καραμανλής,ο ΓΑΠ η Μπιρμπιλη ο Παπακωνστ...ο Βενιζέλος  και όλοι οι λοιποί που δυστυχώς εμείς ψηφίσαμε .
Η ζημιά  που έχουν προκαλέσει δυστυχώς δεν είναι αναστρέψιμη . Το ζήτημα δεν είναι μόνον  να βρεθούν όλοι αυτοί οι πολιτικοί  στην φυλακή.
Απαιτείται λύση στην ενέργεια.
Κατά την ταπεινή μας γνώμη, η  χώρα μας θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να αποκτήσει φτηνή ενεργειακή  επάρκεια,  όπως παλιά.
                                                                                                                                  SAGINI





3 σχόλια:

  1. Αυτά που γράφεις είναι τόσο αληθινά .....αλλά και τόσο στενάχωρα.
    ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ!
    Β Ο Η Θ Ε Ι Α !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχτούμε την αληθεια οταν ειναι τόσο δυσάρεστη .
    Ομως η αλήθεια ειναι το φώς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερχετε κρύο και σκοτάδια.
    Παρτε φωτιστικο πετρέλαιο ,λαμπες θυελης ,κανα τσεκουρι μαγγαλια κλπ
    Τον λογαρισμό στον Παπακ του υπεκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ