Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Αιδώς, Αργείοι...



    Αυτή τη φορά ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν είναι μία αόριστη προειδοποίηση. Είναι πραγματικότητα, όσο σκληρή και εάν είναι. Η στάση του Eurogroup και των ηγετών των ισχυρών χωρών της Ευρώπης -πρωτίστως της Γερμανίας, αλλά όχι μόνον- δεν χωρά δεύτερη «ανάγνωση» και παρερμηνείες. 
      Η Ελλάδα βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη, στη ζώνη του λυκόφωτος. Μας το διαμήνυσαν οι εταίροι και οι δανειστές μας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ύστερα από περίπου τρία χρόνια με ήξεις αφήξεις και με ένα ελληνικό πολιτικό προσωπικό ουσιαστικά αντίθετο στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Με ένα πολιτικό σύστημα που πάνω απ' όλα βάζει τη δική του επιβίωση και λειτουργεί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές.

Αυτή τη φορά ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν είναι μία αόριστη προειδοποίηση. Είναι πραγματικότητα, όσο σκληρή και εάν είναι. Η στάση του Eurogroup και των ηγετών των ισχυρών χωρών της Ευρώπης -πρωτίστως της Γερμανίας, αλλά όχι μόνον- δεν χωρά δεύτερη «ανάγνωση» και παρερμηνείες. Η Ελλάδα βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη, στη ζώνη του λυκόφωτος. Μας το διαμήνυσαν οι εταίροι και οι δανειστές μας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ύστερα από περίπου τρία χρόνια με ήξεις αφήξεις και με ένα ελληνικό πολιτικό προσωπικό ουσιαστικά αντίθετο στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Με ένα πολιτικό σύστημα που πάνω απ' όλα βάζει τη δική του επιβίωση και λειτουργεί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές.

Η Ευρώπη και οι δανειστές της Ελλάδας δυσπιστούν. Και δικαίως. Εμείς με τη στάση μας τους επιτρέψαμε να αμφισβητούν τις πραγματικές προθέσεις των κομμάτων εξουσίας, τη θέληση και ικανότητά τους να διαχειριστούν τις τύχες μιας χώρας που λειτουργεί με κανόνες ως μέλος της Ευρωζώνης.
Πόσο μάλλον τώρα, που ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα τα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν να κατρακυλούν σε επικίνδυνα μονοπάτια ενός άκρατου λαϊκισμού. Πόσο μάλλον που την ώρα κατά την οποία ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών διαπραγματευόταν την επιβίωση της ίδιας της χώρας, ο αρχηγός της Ν.Δ. και εν δυνάμει πρωθυπουργός απευθυνόταν στον ελληνικό λαό και ζητούσε εκλογές.
Λάθος μήνυμα στείλαμε στους δανειστές μας, οι οποίοι εμβρόντητοι παρακολουθούσαν σε real time σύνδεση την ελληνική τραγωδία. Επιβαρύνθηκε έτσι δραματικά η αίσθηση της αβεβαιότητας, δημιουργήθηκε κλίμα πολιτικής αστάθειας, δεδομένα που ενέτειναν τους φόβους των δανειστών μας για την ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας να διαχειριστεί την κρίση. Ο λαϊκισμός και οι μικροκομματικές επιδιώξεις δυστυχώς υπερκέρασαν τη φωνή της λογικής, το εθνικό συμφέρον. Ενώ μας προσφέρουν ένα γενναίο «κούρεμα» του υπέρογκου δημοσίου χρέους μας, το οποίο δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, το ελληνικό πολιτικό προσωπικό αρνείται να αναλάβει τις υποχρεώσεις του. Να διαβεβαιώσει ότι και στο μετεκλογικό σκηνικό η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ετσι, η αξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος στα μάτια των δανειστών και των εταίρων είναι πλέον υπό το μηδέν.
 Η μικροπολιτική συμπεριφορά, οι μικροκομματικού χαρακτήρα κινήσεις, που βλέπουμε ειδικά τις τελευταίες μέρες, «τροφοδοτούν με υλικό», δίνουν επιχειρήματα στο πιο άθλιο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Ευρώπης, το οποίο θέλει να «ξεφορτωθεί» το βάρος που λέγεται Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους συγχωρήσει. Στις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας θα καταγραφούν όσοι -μοιραίοι και άβουλοι αντάμα- απαξίωσαν τη μεγαλύτερη κατάκτησή μας στη μεταπολιτευτική περίοδο: Την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=112817089

1 σχόλιο:

  1. ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
    ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ