Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ............ ΑΝΔΡΟ ---- ΑΘΗΝΑ

   

                    ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

                  ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ  ΕΥΘΥΝΕΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ             


Τόσα χρόνια δεν έλυσαν το πρόβλημα όπως όφειλαν οι πρώην επαρχιακές και δημοτικές αλλά και οι κάτοικοι και  ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο.
Και επειδή στη χώρα μας όλοι έχουν και από μια δικαιολογία για αυτά που κάνουν η δεν κάνουν, φτάσαμε ως εδώ και όλοι αποποιούνται την ευθύνη τους.

Μεγάλοι όγκοι  σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί μέσα και έξω από  τους οικισμούς του νησιού μας ,αφού εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν γίνεται καθόλου αποκομιδή σκουπιδιών από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Άνδρου.
 Ο λόγος είναι γνωστός σε όλους.
Δεν υπάρχει στο νησί μας,  κανένας νόμιμος χώρος απόθεσης η απόρριψης όπου θα μπορούσε να γίνει  η μεταφορά των σκουπιδιών .
 Τα σκουπίδια έχουν γίνει βουνά ανάμεσα στα σπίτια , όπου σιτίζονται καθημερινά οι σκύλοι , οι γάτες , τα ποντίκια ,  οι γλάροι, τα γεράκια αλλά και τα κουναβια της Άνδρου.
Οι τελευταίες ισχυρές βροχές και οι άνεμοι τα έχουν διασκορπίσει στους δρόμους και τα στενά η στα χωράφια.
Το νησί μας έχει γίνει ένας μεγάλος σκουπιδότοπος .
Θέλουμε άμεση λύση μόνιμη η προσωρινή αλλά .....λύση.

Ένα πρωτοφανές μπάχαλο, με προφανείς επιπτώσεις για το περιβάλλον και μεγάλες επιβαρύνσεις στα δημοτικά τέλη, εκτυλίσσεται στην Άνδρο αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της υποχρέωσης των δήμων για άμεσο κλείσιμο των χωματερών και της ταυτόχρονης καθυστέρησης στη δημιουργία νόμιμων συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων.
Οι δημοτικές Αρχές βρίσκονται σε απόγνωση και αιμορραγούν οικονομικά, καθώς αναγκάζονται να στέλνουν με ιδιωτικά φορτηγά τα σκουπίδια τους σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από την επικράτειά τους, πληρώνοντας μέχρι και 150 ευρώ για κάθε τόνο.

Με κοντέινερ

«Ο πρόσφατος νόμος Ραγκούση έχει ειδική διάταξη, που προβλέπει τη διακίνηση απορριμμάτων μεταξύ των νησιών.

Τι κάνει ο Δήμος Άνδρου ?

Tο κλείσιμο όλων των χωματερών έχει ήδη αναγκάσει κάποιες δημοτικές Αρχές των νησιών μας  να αναζητήσουν... ακτοπλοϊκό εισιτήριο για τα σκουπίδια τους,  έτσι και ο δήμος Άνδρου έχει ήδη στείλει αρκετούς τόνους απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Φυλής!
«Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, οπότε η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη, στείλαμε με ιδιώτες μεταφορείς κάποια σκουπίδια που κατέληξαν στην Αττική»,
λέει ο δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός, που επισημαίνει ότι προτίθεται να θέσει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σκουπιδιών:
«Η κατάσταση είναι πραγματικά εκτός ελέγχου! Σκέφτομαι να κηρύξω το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προμηθευτούμε μηχανήματα δεματοποίησης απορριμμάτων, τα οποία λύνουν προσωρινά το πρόβλημα».
Ο Δήμος ΑΝΔΡΟΥ με την υπ Αριθ. Αποφ. 10 6 /2011 της 27-12-2011 ψήφισε τη διάθεση νέας πίστωσης 49.500,00 €    για   «υπηρεσίες μεταφοράς   υπολειμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων εκτός Άνδρου» 
απο την εταιρεία ΠΕΡΜΕ ΑΕ η όποια μεταφέρει με νταλικες τα σκουπίδια του νησιού στην Αθήνα με τα πλοία της γραμμής Άνδρου -Ραφήνας.
Τώρα πόσα δρομολόγια μπορούν να γίνουν με μόλις  50 000 ευρώ είναι εύκολο να το καταλάβουμε όλοι .
Μιλάμε λοιπόν  για το αποκορύφωμα της ανικανότητας που χαρακτηρίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.

Ειδικά τα ελληνικά νησιά που είναι ιδανικά για την εφαρμογή μικρών ορθολογικών συστημάτων, που βασίζονται σε λίγα μηχανήματα, όπως θρυμματιστές κλαδεμάτων, δεματοποιητές και μαγνήτες για τον διαχωρισμό των μετάλλων.
Αντιθέτως, η μεταφορά με πλοία  είναι μια πανάκριβη λύση, που στην ουσία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα .
Εκτός από το οικονομικό ζήτημα, προκύπτουν τεράστιοι κίνδυνοι για το περιβάλλον,αλλά και μεγάλη δυσφήμιση του νησιού μας που βλάπτει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό .

Τα  σχέδια διαχείρισης

Νέα διαχειριστικά σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων  προβλέπουν τη χωροθέτηση χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και εργοστάσια μηχανικής διαλογής των σκουπιδιών σε ανακυκλώσιμα και βιοαποικοδομήσιμα.
Η υλοποίηση, όμως, των νέων έργων δεν προβλέπεται πριν από την πάροδο τουλάχιστον μιας διετίας. Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, το φάσμα του οικονομικού κραχ εξαιτίας των απορριμμάτων είναι ορατό  για τον Δήμο μας αν θα συνεχίσει  να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για τη μεταφορά των απορριμμάτων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που προσανατολίζονται να επιμείνουν στον... ''παραδοσιακό τρόπο'' διαχείρισης απορριμμάτων .
Βέβαια και η λύση μεταφοράς των σκουπιδιών της Άνδρου στη Φυλή δεν μπορεί να είναι μόνιμη.
Στην Αττική, ο κανονισμός του ΧΥΤΑ Φυλής προβλέπει την αποδοχή απορριμμάτων μόνο από δήμους της περιφέρειας. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι τα ιδιωτικά φορτηγά απορρίπτουν εκεί περισσότερους από 30.000 τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο!
«Είναι παράνομο να έρχονται στη Φυλή σκουπίδια από οποιονδήποτε άλλον δήμο εκτός Αττικής>>.
Λύση λοιπόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Κάνεις δεν κάνει τίποτα.
Το προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα του Δήμου Άνδρου  , θα συνεχίσει τις διακοπές του επ αόριστον.
Οι Υπηρεσίες Υγείας της Περιφέρειας  είναι σε χειμέρια νάρκη.
Η  Εισαγγελία Σύρου ,  ίσως ασκήσει καμία δίωξη κατά παντός υπευθύνου , γενικά και αόριστα.
Οι κάτοικοι θα  παραμένουν θεατές , περιμένοντας τον'' από μηχανής Θεό' που όμως δεν έρχεται.
Συλλογική εθελοντική  δραστηριοποίηση δεν υπάρχει ίσως γιατί κανένας  δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία μέχρι σήμερα.
Είναι ίσως ένα δείγμα της ανικανότητας και της αδιαφορίας μας να λύσουμε τα προβλήματα μας , αν και μας προσφέρθηκαν λύσεις και κεφάλαια από την Ε.Ε.
Μεταθεταμε πάντα την αποκλειστική ευθύνη για τη λύση του προβλήματος στους Δημάρχους οι οποίοι κατηγορούνται σήμερα για ανικανότητα  αφού δεν χοροθετησαν και δεν κατασκεύασαν τόσα χρόνια
ΧΥΤΥ στην Άνδρο.
Όμως ας μην ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες όταν κανένας μας δεν ήθελε ΧΥΤΥ κοντά του , με αποτέλεσμα κάθε επιλογή νέας τοποθεσίας να δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις απο τους κατοίκους.

Σήμερα θέλουμε άμεση λύση . Έστω προσωρινή , αλλά άμεση. Τώρα.
Καλύτερα νέα ''παράνομη'' χωματερή παρά  το σημερινό χάλι.

Κινδυνεύει η δημόσια υγεία . Δεν παει άλλο.

Μαζί με την δημοτική αρχή να αποφασίσουμε τώρα τι θα κάνουμε τα σκουπίδια μας.

Αξίζει ένα καλύτερο περιβάλλον στην Άνδρο.Ανακύκλωση στην ΑΝΔΡΟ
Παρ όλο που υπάρχουν οι κάδοι ανακύκλωσης , πάντα είναι γεμάτοι και συνήθως με λάθος υλικά,
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε από την αρχή , άλλα τα υλικά έξω από τους γεμάτους κάδους μένανε για πολύ καιρό  και κανείς δεν φρόντιζε για την συλλογή τους.
Τελευταία έχει ξεκινήσει μια καινούργια προσπάθεια και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό.
                                                                                                                             SAGINI


2 σχόλια:

  1. Για ευνόητους λόγους αισθητικής αλλά και γιά να αποφευχθεί η διεθνής δυσφήμηση του νησιού μας μεσω του διαδικτύου, δεν αναρτούμε φωτογραφίες με τα βουνά των σκουπιδιών ανάμεσα σε σπίτια και σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειμαι επαγγελματίας που ζώ από τον τουρισμό στην 'Ανδρο .
    Αυτό το χάλι με τα σκουπίδια πρέπει να λήξη ΤΩΡΑ.
    Ντροπή σε ολους τους ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ