Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

To “Project Helios”.........ειναι ΦΟΥΣΚΑ !!!!




Σχέδιο Ήλιος: «Μπορεί να εξαχθεί η Ηλιακή Ενέργεια;»

 Μία Μελέτη Αξιολόγησης από το ΙΕΝΕ


          Δεν υπάρχουν προοπτικές για την υλοποίηση του σχεδίου Ήλιος, όπως έχει ανακοινωθεί και κατά συνέπεια οι στόχοι για τη συμβολή του στη μείωση του ελληνικού χρέους δεν μπορούν να επιτευχθούν.
 Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη που μόλις ολοκλήρωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τίτλο

 “Project Helios: Can Solar Energy be Exported? An Assessment Study”.

 Αιτιολογώντας την άποψη αυτή το ΙΕΝΕ τονίζει ότι από τεχνικής απόψεως, ένα σύστημα μεταφοράς για τόσο μεγάλη ισχύ και απόσταση για χώρες της κεντρικής Ευρώπης χρειάζεται εξειδικευμένες μελέτες, υψηλές επενδύσεις και χρονικό ορίζοντα πλήρους λειτουργίας περί το 2020.

Το «Σχέδιο Ήλιος» (“Project Helios”) προβλήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με μερικά βασικά χαρακτηριστικά και προσδοκίες για υψηλά κέρδη που θα συνέβαλλαν στη μείωση του χρέους της χώρας.
Το κράτος συμμετέχει σαν επιχειρηματίας στο «Σχέδιο ΗΛΙΟΣ», το οποίο βασίσθηκε σε υπερεκτιμημένες παραδοχές μακριά από τη δυναμική επιχειρηματικών δράσεων και τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 Η εξαγγελία για συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, χωρίς όμως την αναγκαία ρευστότητα, και οι εκτιμώμενες τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά με βάση το σύστημα Feed in Tariff της Γερμανίας, απέχουν από την πραγματικότητα.

Η θέση της κυβέρνησης για πραγματοποίηση του έργου μέσω των ισχυόντων μηχανισμών του Feed-in-Tariffs στη Γερμανία, ουσιαστικά σημαίνει επιδότηση της παραγόμενης από τα φωτοβολταϊκά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από το Γερμανό φορολογούμενο-καταναλωτή, προοπτική που αποτελεί σαθρή βάση για την πραγματοποίηση ενός τόσο μεγάλου σε κλίμακα έργου, επισημαίνει το ΙΕΝΕ.
 Στην πραγματικότητα, όπως τίθεται το όλο έργο από την Ελληνική πλευρά, δεν μπορεί να υπάρξει πωλητής, δηλαδή, επενδυτές οι οποίοι θα επενδύσουν δικά τους χρήματα σε ένα τέτοιο έργο, αφού δεν υπάρχει καν αγοραστής στην Γερμανία ή άλλη χώρα της Βόρειας Ευρώπης που θ’ αγοράζει από φωτοβολταϊκά παραγόμενο ηλεκτρισμό σε μη ανταγωνιστικές τιμές.

 Οι δε Διαχειριστές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να υπογράψουν προνομιακές συμβάσεις αγοράς παραγόμενου από ΑΠΕ ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το βασικό αυτό συμπέρασμα της μελέτης του ΙΕΝΕ έρχεται να επιβεβαιωθεί από την πρόσφατη δήλωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι «δεν θα δοθεί ουδεμία βοήθεια στην Ελλάδα, μέσω Γερμανών πελατών ρεύματος».
Το Βερολίνο απορρίπτει την ιδέα της επιδότησης ελληνικών επιχειρήσεων και διαμηνύει ότι η γερμανική βοήθεια θα περιορισθεί στη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου, για την προσέλκυση επενδύσεων.
 «Δεν πρόκειται να διευκολυνθούν εξαγωγές ρεύματος προς τρίτες χώρες», τονίσθηκε  χαρακτηριστικά από εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.


Οι Θέσεις του ΙΕΝΕ Σχετικά  με την Ίδρυση Κρατικής Εταιρείας για το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ»



         Σχετικά με το Προσχέδιο του νόμου, όπου περιλαμβάνεται το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ ΑΕ», το οποίο έθεσε το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση στις 15.00 της Τρίτης 21/02/2012 και ολοκληρώθηκε στις 11.59 την Καθαρά Δευτέρα 27/02, το ΙΕΝΕ, χωρίς να υπεισέρχεται στις λεπτομέρειες σύστασης, διάρθρωσης και λειτουργίας αυτής της νέας κρατικής εταιρείας με δημόσιο χρήμα, έχει να παρατηρήσει:

    Το ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρεται, με το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» επιδιώκει την αξιοποίηση του ηλιακού ενεργειακού δυναμικού, την εξαγωγή ενέργειας μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων και τη συνεισφορά στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
 Η σύσταση μιας νέας κρατικής εταιρείας, της «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.», ως φορέα προώθησης και υλοποίησης του έργου είναι άνευ αντικειμένου και η όλη ενέργεια δεν συνάδει με την ορθή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

 Η ιδέα να γίνει το κράτος επιχειρηματίας ή μεσάζων σε έναν τεχνολογικό και επιχειρηματικό τομέα με απαιτήσεις αλλά και χωρίς τη δυνατότητα πώλησης της παραγωγής οδηγεί μοιραία στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. 

Σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε το ΙΕΝΕ “ Project Helios: Can Solar Energy be Exported? An Assessment Study ”, δεν υπάρχουν προοπτικές για την υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» όπως έχει ανακοινωθεί και κατά συνέπεια οι στόχοι για τη συμβολή του στη μείωση του ελληνικού χρέους δεν μπορούν να επιτευχθούν.
 Επομένως, δεν υπάρχει αντικείμενο και λόγος για την ίδρυση της προτεινόμενης κρατικής εταιρείας. Μπορεί όμως το ΥΠΕΚΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση αυτού του Ευρωπαϊκού έργου και υλοποίηση με βέβαια οφέλη για τη χώρα χωρίς το κράτος επιχειρηματίας και χωρίς διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η πλήρης μελέτη με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις είναι αναρτημένη στο www.iene.gr.

                                                                                                                

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

             Γράψαμε και ξαναγραψαμε οτι η εξαγγελία του “Project Helios” απο τον Παπακ ήταν και είναι μια φούσκα δηλαδή κάτι ανέφικτο που θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογουμένους πολλά δις ευρώ χωρίς να φέρει το παραμικρό κέρδος.  Μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι και πως θα λειτουργήσει το ''ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ'' που προκαλεί τόσες πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα αλλά και στην Γερμανία και όχι άδικα.
Ο Παπακ. φαίνεται οτι θεωρεί τον εαυτό του ειδικό σε όλα, άλλα με οτι καταπιάστηκε  τα έκανε Αιγαίον πέλαγος.
Ενώ χρειαζόμαστε σήμερα ανάπτυξη και μόνο ανάπτυξη , αυτός δημιουργεί αβάσιμες  ψεύτικες προσδοκίες και παραπλανητικά όνειρα  που τελικά θα μεγαλώσουν και παλι  το χρέος  .
Αλλο η ''πρασινη απατη'' κε Παπακ. και αλλο η πραγματικη αναπτυξη.
Επιτέλους ποιος θα μας σώσει απο τους επικίνδυνους και άσχετους  σωτήρες.  

                                                                                                                                          SAGINI



2 σχόλια:

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ