Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

VIVA........... ESPANIA

 

Αλλαγή της μεθόδου feed in tariffs για τις ΑΠΕ επιβάλει το νέο μνημόνιο

 

  • Το δεύτερο μνημόνιο που υιοθετήθηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή προωθεί, την εισαγωγή ενός νέου συστήματος για την στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ στη θέση του ισχύοντος    feed in tariffs   γράφει εδω                 http://www.energypress.gr/news/Allagh-ths-methodoy-feed-in-tariffs-gia-tis-APE-epibalei-to-neo-mnhmonio    το Energypress.
  •  
  •  Πρόκειται για το σύστημα «εγγυημένης διαφορικής τιμής», γνωστό στην Ευρώπη ως feed in premium, το οποίο μάλιστα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του χώρου είναι «του συρμού» την περίοδο αυτή, ενώ παρουσιάστηκε προ ημερών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της Διήμερης Συνάντησης της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Feed-In Cooperation).
  •  
Τι είναι το feed in premium

Το μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής προβλέπει την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ όχι με μία εγγυημένη ταρίφα για κάθε τεχνολογία όπως σήμερα, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος σύν ένα συγκεκριμένο premium.
Κατά κανόνα υπάρχει μια minimum εγγυημένη τιμή αλλά και μια maximum τιμή που λαμβάνει κάθε μία από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η εμπειρία από την εφαρμογή αυτού του συστήματος δείχνει ότι οι «ώριμες» τεχνολογίες, όπως τα αιολικά, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μείωσης της αποζημίωσής τους λόγω του συγκεκριμένου μοντέλου, αντίθετα από τα φωτοβολταϊκά τα οποία «κινδυνεύουν» περισσότερο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ισπανία, όπου το σύστημα αυτό είχε εφαρμοστεί προ διετίας, ισχύε μόνον για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ και όχι για τα φωτοβολταϊκά.
Στη συγκεκριμένη χώρα μάλιστα υπήρξε η δυνατότητα επιλογής των επενδυτών για το αν προτιμούν την αποζημίωση μέσω  feed in tariffs ή μοντέλου feed in premium.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι περισσότεροι επενδυτές αιολικών προτίμησαν το μοντέλο feed in premium.

Διαβάστε όμως τα αποτελέσματα που προέκυψαν στην Ισπανία στην επόμενη ανάρτηση του Sagini 3.

   Παράγοντες που γνωρίζουν το χώρο αλλά και τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, διατυπώνουν προβληματισμό για το κατά πόσο με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί όφελος για τον καταναλωτή που είναι και το τελικό ζητούμενο.
Και τούτο διότι, πέραν της εμπειρίας υπάρχει και σχετική μελέτη της Κομισιόν, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύστημα feed in premium είναι υψηλότερου ρίσκου για τους επενδυτές αλλά και μεγαλύτερης επιβάρυνσης, τελικά, για τους καταναλωτές.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι το σύστημα feed in premium συναρτά την αποζημίωση των ΑΠΕ από την Οριακή Τιμή Συστήματος, η μέθοδος υπολογισμού της οποίας, ωστόσο, πρόκειται να αλλάξει στη χώρα μας, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.

Τι λέει το νέο μνημόνιο

Όπως αποκάλυψε από το Σάββατο το energypress το νέο μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου μεταρρύθμισης  των προγραμμάτων επιδότησης στις ΑΠΕ, «ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά».
Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα πρέπει να περιλαμβάνει:
▪ χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος
▪ επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.
▪ τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
▪ εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.
▪ μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας


                                                                                                                   


   

  Όπως όμως θα διαβάσετε στην επόμενη ανάρτηση ο νέος συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy   προχώρησε ένα βήμα παραπέρα για να αντιμετωπίσει η Ισπανία το τεράστιο έλλειμμα των 24 δις ευρώ που δημιούργησαν οι επιδοτήσεις ΑΠΕ.

Έκοψε όλες τις επιδοτήσεις ΑΠΕ με νόμο που πέρασε από την Ισπανική Βουλή.

Αυτή είναι η άμεση ΕΘΝΙΚΗ λύση και για τη χώρα μας.  
                                                                                                                              SAGINI






                                                                                                                             

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΑΤΗ
    Να δούμε που θα κρυφτουν οι Δήμας,Καλαφατης, ΓΑΠ ,Παπακ και η Μπιρμπίλω,αλλα και ολοι οι πρασινοι βουλευτές που βάλανε τους αγρότες και τους πολίτες σε τετοια μεγάλη περιπετεια και τωρα κόβεται η επιδότηση.
    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ