Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην μνήμη του Δημ.Παυλάκη


========================================================================
Ανύπαρκτος 
ο  ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας

( 14/3/2012 )

        Στα  θέματα  ενέργειας , τα οποία είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη της χώρας, η συμμετοχή και η ενημέρωση των πολιτών, με απλά και κατανοητά λόγια, είναι αναγκαία προϋπόθεση. 

Υπάρχει άραγε ρεαλιστικός ενεργειακός σχεδιασμός ????


       Πρόκειται για ένα μείζον θέμα, που συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της βαριάς και εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας, η λύση του οποίου προϋποθέτει ένα μακροχρόνιο ρεαλιστικό ενεργειακό σχεδιασμό , που θα στηρίζεται σε ένα μείγμα καυσίμων που θα μπορεί να στηρίξει οικονομικά με τη σειρά του , τις ενεργοβόρες βιομηχανίες μας .
    Το μείγμα αυτό  σαν πρωταρχική  βάση πρέπει να έχει αυτό που η χώρα μας διαθέτει , σαν αποκλειστικά δική της φτηνή  πηγή ενέργειας.
     Αυτή είναι ο λιγνίτης μας,  το ορυκτό καύσιμο που στήριξε και ακόμα στηρίζει την παραγωγή και την ανάπτυξη τα τελευταία 50 χρόνια.
     Στη χώρα μας  ξεχάσαμε το  κόστος   που είναι το βασικό και το πρωτεύον   και μιλάμε μόνο για όφελος και ειδικότερα μόνο για το CΟ2,  λες και  η σωτηρία του πλανήτη εξαρτάται  από την Ελλάδα !
      Όσο αντ’ αυτού, ο «ενεργειακός σχεδιασμός» στηρίζεται πότε σε δήθεν μεγαλεπήβολα αλλά  αυτοκαταστροφικά σχέδια , τύπου   «Ήλιος»   , ''Kατάρ - Αστακός''  σε ανανεώσιμες  με επιδοτούμενες  τιμές,  που υπονομεύουν την λειτουργία  του ηλεκτρικού συστήματος και σε μια ουσιαστικά ανύπαρκτη στρατηγική για τον βασικό πυλώνα της αγοράς που είναι η ΔEH, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται.
      Η  κατασκευή καινούργιων  λιγνιτικων  μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ , όπως η    ''Πτολεμαΐδα 5 ''   , έχει καθυστερήσει επικίνδυνα και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή απο την κοινοπραξία    ΤΕΡΝΑ   με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH με συνολικό τίμημα    1.394.634.137,82,  ευρώ  για ισχύ 660 MW .

     Σημειώστε εδώ ότι ένα τέτοιο σύγχρονο λιγνιτικό  εργοστάσιο δεν μπορεί να υποκατασταθεί ούτε με 100  , 500, 1000, 2000 ,  αιολικές μονάδες   η  φ/κ πάρκα.

      Το ενεργειακό μείγμα καυσίμων για την Ελλάδα  έχει  σαν βάση τον λιγνίτη , με σοβαρή συμμετοχή των υδροηλεκτρικών  και επικουρικά το εισαγόμενο φυσικό αέριο και λιγότερο το πετρέλαιο .
     Οι ΑΠΕ  πάντα θα είναι στοχαστικές , μηδαμινές και  ασήμαντες σαν ποσοστό συμμέτοχης , στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στον  παρακάτω πίνακα βλέπουμε  την αναλογία ( ενεργειακό μείγμα ) που κάθε  χώρα στην  ΕΕ χρησιμοποιεί ανάλογα τις πηγές  που διαθέτει.



                                       

         Στην  Σουηδία  και Αυστρία  ,  οι  ΑΠΕ συμμετέχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ,  με 58,3% και 67,5% λόγω των υδροηλεκτρικών  λόγω γεωμορφολογίας οι χώρες αυτές  διαθέτουν .
 
       Βλέπουμε όμως , οτι στην Γερμανία η συμμετοχή στην παραγωγή των ΑΠΕ  είναι στο  15,9% παρόλο οτι η χώρα έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στις ΑΠΕ ( 23 000 ανεμογεννήτριες ). 
      Το κάρβουνο στην Γερμανία συμμετέχει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με 42,4 %  διότι αυτή είναι η φθηνή  και άφθονη πηγή καυσίμου που η Γερμανία διαθέτει , καθώς στερείται  γεωμορφολογίας ανάλογης πχ της Αυστρίας.
  Η Γαλλία  το Βέλγιο η Φιλανδία   ,  είναι βασικά  πυρηνικές.
 Η  Ελλάδα ,   βασίζει  ενα αρκετά σημαντικό ποσοστό της παραγωγής , στους  λιγνίτες  μας ,   στα Υ/Η , το φυσικό αεριο , το πετρέλαιο  , πάλι όμως λόγω γεωμορφολογίας  ( νησιά-έλλειψη διασύνδεσης ).    
  
      Βλέπουμε λοιπόν οτι παρόλο ότι η πολιτική της  ΕΕ  για  πράσινες  επενδύσεις  υποχρέωσε με νόμο   τις χώρες της ΕΕ να επενδύσουν αμέτρητα  δις ευρώ σε ΑΠΕ το αποτέλεσμα είναι μηδαμινή και ασήμαντη συμμετοχή  στην παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας . 
Ταυτόχρονα καταδίκασε τους πολίτες σε ενεργειακή ένδεια λόγω της ακρίβειας .
                                                                                                                                               
             Τα νούμερα, ωραιοποιούν την κατάσταση.

         Η Γερμανία  πχ , φαίνεται να έχει πολλή (σχετικά με τους άλλους) αιολική ενέργεια.
 Κι όμως αυτό είναι παραπλανητικό.
         Όλη αυτή   Γερμανική αιολική ενέργεια  είναι    6,5-7%    της ζήτησης!
 Και όσο πλησιάζει το 7%, αυξάνεται ο κίνδυνος blackout  , είτε όταν δεν φυσάει (προφανές) , είτε όταν φυσάει (λιγότερο προφανές).

     Όσο η αιολική (που είναι  τυχαία) είναι ασήμαντο ποσοστό  (κάτω από 5% της ζήτησης), "χάνεται".
 Όταν περάσει το ασήμαντο, αποσταθεροποιεί το δίκτυο.
 Με το μέσο όρο 7% που πέτυχε το 2011 η Γερμανία ,  είχε 900 επεισόδια αστάθειας δικτύου, συνεχείς "επείγουσες" εισαγωγές πυρηνικού από Τσεχία και Γαλλία, και τον Δεκέμβριο από μαζούτ Αυστρίας! (όταν δεν φυσάει).
     Όταν φυσάει, τα 22.000 ΜW που παράγουν , ψήνουν το δίκτυο και αναγκάζεται να κάνει επείγουσες ΕΞΑΓΩΓΕΣ σε μικρότερες χώρες που επίσης  δεν θέλουν τέτοια ταραχή στο δικό τους δίκτυο!!

Αυτό είναι εγγενές στο αιολικό ρεύμα .
 Αν η Νορβηγία ήταν δικιά τους, πιθανόν να μετριαζόταν το πρόβλημα με αντλησιοταμίευση, αλλά θα έχαναν οι Νορβηγοί τον έλεγχο του δικού τους δικτύου.
    Εμείς πχ, το θεωρητικό 4-5% ποσοστό ηλεκτροδότησης που αναφέρει η ΕΟΝ από το 2005, άντε να το πάμε 6, 7, 8, 9 % ?? ως εκεί, με τα υδροηλεκτρικά μας.
 Αλλά με τι κόστος!!
2.000 αιολικά μεγαβάτ είναι 3-4 δις κεφάλαιο.

Και υπάρχει άλλη μία ακόμα πιο μακάβρια πτυχή.
Όταν λέει η Γερμανία  6,5 - 7% της αιολικής ηλεκτροδότησης, αυτό δεν σημαινει  6,5-7% εξοικονόμηση καυσίμου. 

Τρέλα ορθή! 
Πηγη  archaeopteryx

1. Αναρτήθηκε αρχικά πριν απο 10 χρόνια ( 14/3/2012  στο    Sagini 

2. Τα γραφήματα από εδώ.http://envthink.blogspot.com/search?updated-max=2012-03-08T01:00:00%2B02:00&max-results=8

2 σχόλια:

  1. Τελικά τα απλά και κατανοητα θέματα ,δεν τα γνωρίζουν οι πολιτικοί ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν ενας γιατρος μαιευτηρας γινεται υπευθυνος κόμματος εξουσιας για την ενεργειακη πολιτική, τοτε εγω πρέπει να αναλάβω τις πελάτισες του και τις γέννες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ