Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ......ΣΕ ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

 Έτσι καταστρέφουν το Ελληνικό περιβάλλον

Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ

Συνταγματικά επιτρεπτή, υπό προϋποθέσεις, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες εκτάσεις

 

  Αρβανίτσα Ελικώνα Βοιωτίας



Αθήνα
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις είναι συνταγματικά επιτρεπτή η εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αναδασωτέα έκταση, σύμφωνα με την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την απόφαση αυτή άναψε «πράσινο φως» για την υλοποίηση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αναδασωτέα έκταση στη θέση Μελίσσι του δήμου Θίσβης Βοιωτίας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Θίσβης, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του γενικού γραμματέα Στερεάς Ελλάδας με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW από την εταιρεία «Αιολική Ερατεικής» στην ανωτέρω θέση του όρους Ελικώνα που είναι αναδασωτέα έκταση.

Αναλυτικότερα, στην περιοχή πρόκειται να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο από 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW η καθεμία.

Το πάρκο θα καταλάβει έκταση 24.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ επίσης θα κατασκευαστεί κτίριο 120 τετραγωνικών μέτρων και θα διανοιχτεί οδός 5,3 χλμ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2499/2012 απόφασή της (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) απέρριψε την αίτηση του Δήμου Θίσβης.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν το άρθρο 24 του Συντάγματος και το δασικό νόμο (Ν. 998/1979) επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται «η θέσπιση νομοθετικής διάταξης η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εγκριθεί επέμβαση σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, ακόμη και πριν ανακτήσει τη δασική μορφή της, προκειμένου να εκτελεστεί έργο, το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».

Και αυτό υπό την βασική προϋπόθεση ότι «η εκτέλεση του έργου στην έκταση αυτή είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική, στο μέτρο που η παρέλευση του απαιτούμενου για την πραγματοποίηση της αναδάσωσης χρονικού διαστήματος θα είχε ως συνέπεια τη ματαίωση του επιδιωκόμενου δημόσιου σκοπού».

Ο σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις που θα εγκρίνουν τις επεμβάσεις στις αναδασωτέες εκτάσεις πρέπει να «αιτιολογούνται ειδικώς» και να αναφέρονται κριτήρια τόσο για την ιδιαίτερη σημασία του έργου όσο και για την αναγκαιότητα εκτέλεσής του στην αναδασωτέα έκταση πριν από την πραγματοποίηση της αναδάσωσης και όλα αυτά πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου σκοπού που αποβλέπει το κάθε έργο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




 ΤΟ ΜΝΗΜΌΝΙΟ ΠΡΟΧΏΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΆ
Αγνοήθηκε η αντίθετη γνώμη του Δήμου Θισβης και των κατοίκων .
Καταστρέφουν τα βουνά μας με ''αδεια'' του ΣΤΕ ?
 Λέτε να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις η GREENPEACE  και το WWF  ?.
Περιμένουμε την κεραυνοβόλο τους αντίδραση .
Λέτε να γίνουν επεισόδια με ΜΑΤ και δακρυγόνα στη Θίσβη της Βοιωτίας    ?

(..................προκειμένου να εκτελεστεί έργο, το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».)

Εμείς βλέπουμε μονο την οικονομική σημασία για τον  εργολάβο  ΑΠΕτζη που θα ροκανίσει τις κρατικές επιδοτήσεις  ( τα λεφτά μας ) για 20-25 χρόνια.
Ειναι απαράδεκτοι .Ο κόσμος δεν εχει να φάει και αυτοι συνεχίζουν τις πρασινες απάτες με κρατικες επιδοτήσεις εκατομμυριων  των ίδιων εργολάβων ΑΠΕτεωνων . Συνεχίζουν την καταστροφή που άρχισε ο ΓΑΠ . Δεν εχουν καταλάβει τιποτα.
Οταν ο λαος ξεσηκωθεί θα ειναι αργά για όλους τους.
                                                                                                                                  SAGINI





4 σχόλια:

  1. Η απόφαση επικαλείται την εξαιρετική σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και ειδικότερα τη διασφάλιση της επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και κυρίως την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών...

    Ή αγράμματοι, ή τα πιάνουν, ή, το πιθανότερο φοβούνται για τις καρέκλες τους.

    Κάποιος να ρωτήσει το ΣτΕ πόσσα αιολικά χρειάζονται για να ηλεκτροδοτήσουν ένα χειρουργείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ειναι δυνατον ανωτατοι δικαστες να αγνοουν οτι οι ΑΠΕ δεν εχουν καμοια μα καμοια σχεση με την αναπτυξη της χωρας .
    Οι ΑΠΕ ειναι το μεσον της ευκολης οικονομικής αναπτυξης των εργολαβων της ενεργειας και μονον.
    Δεν δημιουργουν θεσεις εργασιας . Καταστρεφουν το περιβαλλον .
    Τα αρχικα κεφαλαια παντοτε εξαγονται κατα 90% στους κατασκευαστες-πωλητες-εισαγωγεις και το 10% παει σε μιζες .
    Μετα εμεις ,τα θυματα τους ,πληρωνουμε τις επιδοτησεις για 20-25 χρονια.
    Τελικα ναι , ολα παιζουν σε αυτη τη χωρα .
    Αγραματοσυνη,διαφθορα,ευθυνοφοβια κλπ,κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήν τολμησετε να αυξήσετε πάλι το ρεύμα .
    Ο λαος ειναι καζάνι που βράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τωρα μάθαμε ποιοι βάζουν τις φωτιές στα δάση μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ