Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΝΤΕ ΤΑ ...........ΛΙΑΝΑ Κε ΤΣΙΠΡΑ




     Την καταστροφική πολιτική του ΠΑΣΟΚ με την '' πράσινη ανάπτυξη''  του ΓΑΠ  και την  '' πράσινη απατη '' των βαρόνων της ενέργειας , την πληρώνουμε και θα την πληρώνουμε πολύ ακριβά σε καιρούς φτώχειας και χρεωκοπίας .
 Η πολιτική της ΝΔ για την ενέργεια είναι  '' βλέποντας και κάνοντας ''. Στερούνται ενεργειακού σχεδιασμού  . Δεν έκαναν καμία προετοιμασία όσο ήταν στην αντιπολίτευση και τώρα αυτοσχεδιάσουν. Βασικά κάνουν οτι τους πει η τρόικα και οι ίδιοι δείχνουν ανέτοιμοι για να αποφασίσουν . Αυτό κοστίζει σε όλους μας πανάκριβα διότι ακόμη πληρώνουμε τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις για ΑΠΕ στην Ευρώπη . Το χειρότερο είναι οτι σύντομα θα πουλήσουν ην ΔΕΗ  , αφού πρώτα την κάνουν κομμάτια .
  
Από τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε τη ενεργειακή πολιτική του     ΣΥΡΙΖΑ  ο Αλέξης Τσίπρας .
 
                                                       

 Ο    Α. Τσιπρας  είπε μερικές αλήθειες και είχε κάποιες σωστές τοποθετήσεις για την ενεργειακή πολιτική  της χώρας , σε αρκετά θέματα , άλλα έδωσε και ξεκάθαρες απαντήσεις σε άλλα , όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  κάθετα αντίθετος με το ''Ηλιος'' και σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα μαζί του. 

      Μίλησε για το '' Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης '' από τα έσοδα που ΘΑ    προκύψουν ,  ΑΝ      προκύψουν από πετρέλαια και φυσικό αέριο . 
Βέβαια την  ίδια πρόταση ακριβώς έχει κάνει και το ΠΑΣΟΚ, για να μην αδικούμε κανέναν. Φυσικά εδώ κανείς δεν έχει αντίρρηση , αν βέβαια υπάρξουν οι  προϋποθέσεις.
     
       Όμως το ενεργειακό  σας πρόγραμμα που ανακοινώσατε , κε Τσιπρα με  τέτοιες ασάφειες  φανερώνει αδυναμία διαμόρφωσης  μιας ξεκάθαρης πολίτικης.
Δεν θέλουμε μια από τα  ίδια . Θέλουμε λόγια ξεκάθαρα.

             Είπατε  ότι     ''  πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για  τις ΑΠΕ κινείται σε συμμετρικά αντίθετη κατεύθυνση  ''.
Τι σημαίνει πάλι αυτό ?  Πρέπει να μας πειτε τι ακριβώς θα κάνετε ?  Εδώ που φτάσαμε θέλουμε καθαρές κουβέντες . Από τέτοια έχουμε χορτάσει , τόσα χρόνια.

       Η πολιτική μας , είπε, στηρίζεται στην αρχή ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και ο οικολογικός μετασχηματισμός συνιστούν, πρώτα και πάνω απ' όλα, μια κοινωνική διεργασία και προτεραιότητα.
Τι είναι ακριβώς ο ''οικολογικός μετασχηματισμός'' και ποια θα είναι η ''κοινωνική διεργασία'' . Τέτοιες διατυπώσεις θυμίζουν  την οικογένεια των...............  Ελληνοαμερικανων .
              
     Είπε οτι ''  καθιστούμε απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο''.  Ζήτησε   να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο  Απρίλιο .

  Αυτό το ακούμε χρόνια , το λαθρεμπόριο πετρελαίου πράγματι  οργιάζει .  Όλοι οι   πρώην  Υπουργοί Οικονομικών αλλά και Ανάπτυξης  , έχουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες , επειδή δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να σταματήσει το λαθρεμπόριο .
 Αυτό περιμέναμε να ακούσουμε από εσάς κε Τσιπρα. Κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί .

  Μίλησε για ...
«  ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ. Καθώς και η αναβάθμιση του ΙΓΜΕ, που το διέλυσε το Μνημόνιο  ''.

Δεν μίλησε όμως για την ΔΕΗ και την επικείμενη πώληση της .   Ενεργειακή πολιτική χωρίς την ΔΕΗ   δεν γίνεται σε ένα  κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ
 Γιατί κε Τσιπρα ?.
Χρειαζόμαστε άμεσα  φθηνό ρεύμα  .
Η ΔΕΗ είναι η μοναδική μας  ελπίδα για ανάπτυξη  . Είναι  ''Κοινή Ωφέλεια '' κε Τσιπρα.
 Οι ''αλλοι'' πουλάνε τη   ΔΕΠΑ  και τα  ΕΛΠΕ   γιατί είναι.......  ''μνημονιακοι ''. Εσείς ?

    Είπε οτι    ''  αλλάζουμε το μοντέλο άσκησης ενεργειακής πολιτικής. Προωθούμε τον ενεργειακό σχεδιασμό με εθνικό δημοκρατικό διάλογο. Με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς ''.
    Επιτρέψτε  μας και εδώ να διαφωνήσουμε  πάλι  .
Δεν υπάρχει χρόνος για χρονοτριβές . Χρειαζόμαστε αποφάσεις  τώρα   κε Τσιπρα .
Ένας  εθνικός δημοκρατικός διάλογος  και  με όλους τους αρμόδιους  , για την ενέργεια ,θέλει πολύ χρόνο για να καταλήξει κάπου , αν καταλήξει ποτέ.
Αν έχετε πρόγραμμα για την ενέργεια  , απλά να το εφαρμόσετε εαν  ο λαός σας αναθέσει την κυβέρνηση της χώρας. Πρώτα όμως να μας το ανακοινώσετε με καθαρές κουβέντες .

Είπε οτι  ''  Απορρίπτουμε ρητά το μοντέλο της κατά προτεραιότητα ανάπτυξης ιδιωτικών «βιομηχανικών ΑΠΕ».
Δηλαδή τι  είδους ΑΠΕ  , θέλετε  ??.
Μήπως δημόσιες  ''βιομηχανικες ΑΠΕ '' ?   Ξεκαθαρίστε τι εννοείτε κε Τσιπρα .

Είπε.
 ''  - η μετάβαση στη νέα εποχή προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιλογής του βέλτιστου ενεργειακού μείγματος που θα περιλαμβάνει συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές,
- η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, που αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα γίνει με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος,
- δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης. Θα πρέπει, όμως, να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα και με προληπτικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
- Θέτουμε ως πρωταρχικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής την επάρκεια της χώρας σε ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη της δημόσιας επιχειρηματικότητας στον κλάδο ''.

 Στα παραπάνω προσυπογράψουμε !!  Αυτά πρέπει να είναι ..αυτονόητα  για κάθε κόμμα εξουσίας .

Όμως  είπε και οτι .....
      '' Αντί για τις ιδιωτικοποιήσεις που ανεβάζουν το ενεργειακό κόστος για το δευτερογενή τομέα και τον τελικό καταναλωτή και στερούν το Δημόσιο από μελλοντικά έσοδα, προωθούμε επιχειρηματικές συμπράξεις και αναπτυξιακές κοινοπραξίες με διακρατικές συμφωνίες ''.
    Οι συμφωνίες αυτές θα αξιοποιούν τον εθνικό ενεργειακό πλούτο της χώρας με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Και θα διασφαλίζουν την ενεργειακή της επάρκεια.

 Τι εννοείτε   ''  επιχειρηματικές συμπράξεις και αναπτυξιακές κοινοπραξίες με διακρατικές συμφωνίες''  ?
.......... κάντε το λιανά κε Τσιπρα , που λέει ο ....σοφός λαός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ