Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

ΣΚΑΣΑΝΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.................... ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ?

                                         
                                              Φόβοι για… ισχυρές κανονιές στην ενέργεια

Ειλικρινά ευχόμαστε το παρακάτω άρθρο να  μην είναι ακριβές , αν και οι πληροφορίες μας λένε οτι δυστυχώς τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφει  ο κος Μιχάλης Καιταντζιδης.  ΖΗΤΑΜΕ   ΑΜΕΣΗ   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
Οι υπουργοί ΥΠΕΚΑ   έχουν μεγάλες ευθυνες .   Οι καταναλωτές πληρώνουν με αιμα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και τα λεφτά πάνε στα ''κλεφτρόνια'' /
Μήπως έφτασε η ώρα του Εισαγγελέα  ?
                                                                                                                                                     SAGINI
Ο αναγνώστης ΦΑΥΛΟΣ (09:57 - 19/01/12) του euro2day.gr γράφει....
Οι εξελίξεις αυτές περιγράφουν το αρρωστημένο τοπίο στο οποίο κινείται η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Επίσης, βγάζουν στην επιφάνεια την ευθύνη των κυβερνήσεων, που δεν θέλησαν να ανοίξουν την ενεργειακή αγορά με όρους διαφάνειας και άρση των στρεβλώσεων.

Έτσι, οι θεσμικά υπεύθυνοι ανέχθηκαν να δραστηριοποιούνται προμηθευτές, όταν τα περιθώρια μεταξύ της λιανικής και της χονδρικής ήταν από ελάχιστα έως και αρνητικά, σε σημείο όπου ενδεχομένως να μη δικαιολογούν εμπορική δραστηριότητα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΩ ΟΤΙ ΟΙ ΚΕΡΒΕΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ 
ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΜΕΡΙΜΝΟΥ ΝΕΑΝΙΑ...


ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ  ΕΔΩ...

        Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, στελέχη του ΣΔΟΕ και της οικονομικής αστυνομίας έκαναν έφοδο στα γραφεία της Hellas Power και μπλόκαραν λογαριασμούς της επιχείρησης.
Ταυτόχρονα, ο ΔΕΣΜΗΕ αφαίρεσε από την εταιρεία Energa τους κωδικούς που της έδιναν τη δυνατότητα να μπαίνει στο σύστημα διαχείρισης ρεύματος και να πραγματοποιεί συναλλαγές.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση η ολομέλεια της ΡΑΕ και έχει λάβει αποφάσεις οι οποίες δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες.
Για το απόγευμα της Πέμπτης( σημερα ) έχει προγραμματιστεί και έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

Από χθες στη ΡΑΕ, στον ΔΕΣΜΗΕ, στη ΔΕΗ και στο ΥΠΕΚΑ έχουν στηθεί επιτελεία διαχείρισης κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Energa και η Hellas Power, εταιρείες οι οποίες στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν ότι θα πουληθούν στο… αραβορωσικό fund Worldwide Energy, δεν κατέβαλαν την περασμένη Τρίτη στον ΔΕΣΜΗΕ το ποσό των 24 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μέρος μόνο των οφειλών τους προς τον ΔΕΣΜΗΕ συνολικού ύψους 120 εκατ.(!) από αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διακανόνισαν οι δύο πλευρές να καταβληθεί τμηματικά, ενώ... 67 εκατ. φέρονται να οφείλουν στη ΔΕΗ από τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής.
 Η μη καταβολή της δόσης και η αθέτηση της συμφωνίας, με βάση έγκυρες πηγές, υποχρέωσαν τον ΔΕΣΜΗΕ τις προηγούμενες ημέρες να απαγορεύσει στις δύο εταιρείες να κάνουν δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου, δηλαδή να εκπροσωπούν πελάτες τους για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για ποσότητα που αντιστοιχεί σε 10.000 περίπου μεγαβατώρες ημερησίως.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πελάτες τους θα τροφοδοτούνται κανονικά με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά την ευθύνη θα την έχει η ΔΕΗ με την ιδιότητα του τελευταίου καταφυγίου.

Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, όπως έλεγαν άνθρωποι της αγοράς, είναι πρωτοφανές, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχαν υπάρξει παρόμοια γεγονότα.
Οι επιπτώσεις, εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, θα είναι εμφανείς στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφού τυχόν μη καταβολή του ποσού θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ (το έλλειμμα ανέρχεται ήδη στα 180 εκατ. ευρώ), ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οφειλές του προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (συμβατικές μονάδες και μονάδες ΑΠΕ), οι οποίοι ήδη πληρώνονται με καθυστέρηση για την ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα.

Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς, εάν προκύψουν φέσια, θα κληθούν να τα καλύψουν αναλογικά με τις πωλήσεις τους οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην αγορά, δηλαδή οι άλλοι προμηθευτές, με πρώτη τη ΔΕΗ και τους εξαγωγείς.

Εκτός από αυτά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις αθρόες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της μιας από τις δύο εταιρείες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα περιθώρια που προσφέρουν οι αγορές.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν στο euro2day άνθρωποι του κλάδου, γίνονται εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ιταλία σε ώρες όπου το περιθώριο κέρδους εμφανίζεται να είναι... αρνητικό.

Δηλαδή, η τιμή στο ιταλικό σύστημα είναι φθηνότερη από αυτήν στο ελληνικό.
Οι φόβοι της αγοράς είναι μήπως η «παράδοξη» εμπορική πρακτική καταλήξει σε «κανόνι» σε βάρος του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς η εκκαθάριση και η πληρωμή των αγορών γίνονται με καθυστέρηση περίπου 25 ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού μήνα.

Οι εξελίξεις αυτές περιγράφουν το αρρωστημένο τοπίο στο οποίο κινείται η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Επίσης, βγάζουν στην επιφάνεια την ευθύνη των κυβερνήσεων, που δεν θέλησαν να ανοίξουν την ενεργειακή αγορά με όρους διαφάνειας και άρση των στρεβλώσεων.

Έτσι, οι θεσμικά υπεύθυνοι ανέχθηκαν να δραστηριοποιούνται προμηθευτές, όταν τα περιθώρια μεταξύ της λιανικής και της χονδρικής ήταν από ελάχιστα έως και αρνητικά, σε σημείο όπου ενδεχομένως να μη δικαιολογούν εμπορική δραστηριότητα.

Και αυτό ίσα-ίσα για να δείχνουν στην τρόικα και στην Ε.Ε. ότι η αγορά λιανικής έχει απελευθερωθεί και ότι περίπου 200.000 καταναλωτές έχουν βρει άλλον προμηθευτή εκτός της ΔΕΗ, έστω κι αν το άνοιγμα γίνεται με μεγάλο κίνδυνο φερεγγυότητας έναντι του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικού, όταν τα εμπορικά περιθώρια για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών δεν δικαιολογούσαν την εμπορική δραστηριότητα, διέκοπταν τις συμβάσεις με τους πελάτες τους για να μη βρεθούν στη θέση να εγγράφουν ζημίες ή να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Eξαίρεση φαίνεται να αποτέλεσαν οι δύο εταιρείες Energa και Ηellas Power, που άσκησαν όλο το προηγούμενο διάστημα επιθετική εμπορική πολιτική ακόμη και σε κατηγορίες καταναλωτών και σε τιμολόγια που, σύμφωνα με τον ανταγωνισμό, δεν άφηναν περιθώρια κερδοφορίας.

Αργά το βράδυ το Euro2day.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βασίλη Μηλιώνη, ηγετικό στέλεχος και μεγαλομέτοχο -τουλάχιστον έως πρότινος- της Hellas Power, o οποίος υποστήριξε ότι η ιδιοκτησία της εταιρείας έχει μεταβιβαστεί από καιρό, ο ίδιος έχει αποχωρήσει και υπάρχει εντελώς νέο management.
Δήλωσε, μάλιστα, άγνοια για τις υποχρεώσεις, αναφέροντας ότι στη διάρκεια της θητείας του δεν υπήρχαν ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα και πως η εταιρεία διέθετε τότε ρευστότητα της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ.

Μιχάλη Καϊταντζίδηhttp://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/675963/Article.aspx
  

                                                                      

SIEMENS και BP ...................................για το μέλλον των ΑΠΕ


SIEMENS........         
ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ  ΤΑ      17    ΠΥΡΗΝΙΚΑ     ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ     ΘΑ         ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ      1,7 ΤΡΙΣ   ΕΥΡΩΒΕΡΟΛΙΝΟ, Jan 17 (Reuters) -
http://uk.reuters.com/article/2012/01/18/idUKL6E8CH20M20120118

    
      Η  έξοδος της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να κοστίσει τη χώρα     1.7 τρισεκατομμύρια  ευρώ  (2.150 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2030,  ή τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας το 2011, σύμφωνα με την Siemens (SIEGn.DE), οταν κλείσουν οι   17 πυρηνικές μονάδες ενέργειας της Γερμανίας.

"Αυτά θα πρέπει να καταβάλλουν οι πελάτες της ενέργειας και οι φορολογούμενοι"  δήλωσε το  μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Siemens Michael Suess, υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της εταιρείας,  στο Reuters σε συνέντευξή του στο ετήσιο συνέδριο Handelsblatt Energiewirtschaft.

Η εκτίμηση των € 1.700 τρισεκατομμύρια περιλαμβάνει  την ισχυρή επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αποφάσισε να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια μετά το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που έπληξε τους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.
."Πιστεύουμε ότι το ενεργειακό σύστημα δεν πρέπει να είναι ένα πιόνι των επενδυτών που στοχεύουν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους.
Η αλλαγή δεν θα λειτουργήσει με τα κίνητρα αυτά," είπε ο Suess."

                                                                                                                                                                      


      
     BP......
   ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ  ΑΠΕ ΤΟ 2030    


http://uk.reuters.com/article/2012/01/18/us-energy-bp-renewables-idUKTRE80H19B20120118
  ΛΟΝΔΙΝΟ | Τετ 18 Ιαν 2012 15:01 GMT  (Reuters)


 - Η ενέργεια που παράγεται από την αιολική, ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές μέχρι το 2030, αλλά η καθαρή ενέργεια τομέα θα αντιπροσωπεύει  μόνο ένα μικρό κλάσμα της συνολικής παραγωγής, δήλωσε την Τετάρτη έκθεση της BP.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών, θα ανέλθουν συνολικά σε 860 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ) το 2030, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής ενέργειας στον κόσμο των 16.605.000 ΤΙΠ.

 Το 2010, η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας ανήλθε σε περίπου 159 εκατ. ΤΙΠ ή λίγο περισσότερο από 1 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου, όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα  Ενέργειας της BP  στο

BP Outlook  2030. ''Διαχειριστείτε τον πλούτο σας κατά το τρέχον οικονομικό κλίμα
Μάθετε πώς μπορείτε να  αποφύγετε συνηθισμένα λάθη''
 
Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα  χτυπήσουν ρεκόρ 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011,  σύμφωνα νε μια έκθεση του Bloomberg New Energy Finance (BNEF)  νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Αλλά οι επενδύσεις παγκοσμίως σε αιολική ενέργεια μειώθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, ενώ ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολό του είδε  το κλείσιμο εγκαταστάσεων και  επιχειρήσεων εξαιτίας της αργής ανάπτυξης της ζήτησης.
 Η BP  τον Δεκέμβριο έκλεισε τα απομεινάρια της ηλιακής μονάδας της, μετά το κλείσιμο πολλών άλλων επιχειρήσεων ηλιακής ενέργειας εν μέσω του ανταγωνισμού από την Κίνα, την πτώση των τιμών, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και χαμηλότερες κρατικές επιδοτήσεις. 
  Στην έκθεσή της Τετάρτης, ο διευθύνων σύμβουλος της BP,  Bob Dudley, δήλωσε οτι  τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν «σημαντικό ρόλο» στο ενεργειακό μείγμα του κόσμου, ακόμη και αν,  οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίσουν  ταχεία ανάπτυξή.
Η ενέργεια από άνθρακα θα αντιστοιχει σε περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2030. 
Την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο μέσω της παγκόσμιας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα ανέλθει σε επίπεδα «πολύ πάνω από" αυτό που λέει η επιστήμη οτι είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη αλλαγή του κλίματος,δηλώνει η έκθεση της BP. 
Η  BP προβλέπει,  κατά 28% αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών CO2 μέχρι το 2030.
Τον περασμένο Ιούνιο, το εκτιμώμενο συνολικό CO2 του 2010 τις εκπομπές κατά περίπου 33 δισεκατομμύρια τόνους.                                                                                                                                                    


ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Δυο παγκόσμιοι κολοσσοί δίνουν τις επίσημες προβλέψεις τους για το μέλλον των ΑΠΕ .
                                                                                                                                    SAGINI