Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ?


 Ανύπαρκτος 
ο  ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας Στα  θέματα  ενέργειας , τα οποία είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη της χώρας, η συμμετοχή και η ενημέρωση των πολιτών, με απλά και κατανοητά λόγια, είναι αναγκαία προϋπόθεση. 

Υπάρχει άραγε ρεαλιστικός ενεργειακός σχεδιασμός ????


Πρόκειται για ένα μείζον θέμα, που συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της βαριάς και εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας, η λύση του οποίου προϋποθέτει ένα μακροχρόνιο ρεαλιστικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα στηρίζεται σε ένα μείγμα καυσίμων που θα μπορεί να στηρίξει με τη σειρά του ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Το μείγμα αυτό  σαν πρωταρχική  βάση πρέπει να έχει αυτό που η χώρα μας διαθέτει , σαν αποκλειστικά δική της φτηνή  πηγή ενέργειας.
Αυτή είναι ο λιγνίτης μας,  το ορυκτό καύσιμο που στήριξε και ακόμα στηρίζει την παραγωγή και την ανάπτυξη τα τελευταία 50 χρόνια.
 Στη χώρα μας  ξεχάσαμε το  κόστος   που είναι το βασικό και το πρωτεύον   και μιλάμε μόνο για όφελος και ειδικότερα μόνο για το CΟ2,  λες και από την Ελλάδα  εξαρτάται η σωτηρία του πλανήτη!
 Όσο αντ’ αυτού, ο «ενεργειακός σχεδιασμός» στηρίζεται πότε σε μεγαλεπήβολα και αυτοκαταστροφικά σχέδια , τύπου Kατάρ - Αστακός και πότε σε αμφίβολης ρεαλιστικότητας τύπου «Ήλιος», σε ανανεώσιμες  με επιδοτούμενες  τιμές,  που υπονομεύουν την λειτουργία  του ηλεκτρικού συστήματος και σε μια ουσιαστικά ανύπαρκτη στρατηγική για τον βασικό πυλώνα της αγοράς που είναι η ΔEH, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται.
      Η  κατασκευή καινούργιων  λιγνιτικων  μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ ,όπως η ''Πτολεμαΐδα 5 ''έχει καθυστερήσει επικίνδυνα και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή απο την κοινοπραξία    ΤΕΡΝΑ   με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH με συνολικό τίμημα    1.394.634.137,82,  ευρώ  για ισχύ 660 MW .

Σημειώστε εδώ ότι ένα τέτοιο σύγχρονο λιγνιτικό  εργοστάσιο δεν μπορεί να υποκατασταθεί ούτε με 100  , 500, 1000, 2000 ,  αιολικές μονάδες   η  φ/κ πάρκα.

Το ενεργειακό μείγμα καυσίμων για την Ελλάδα  έχει και θα έχει σαν βάση τον λιγνίτη , με σοβαρή συμμετοχή των υδροηλεκτρικών  και επικουρικά το εισαγόμενο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο .
Οι ΑΠΕ  πάντα θα είναι μηδαμινές και  ασήμαντες σαν ποσοστό συμμέτοχης , στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον  παρακάτω πίνακα βλέπουμε  την αναλογία ( ενεργειακό μείγμα ) που κάθε  χώρα στην  ΕΕ χρησιμοποιεί ανάλογα τις πηγές  που διαθέτει.                                      *** Τα υδροηλεκτρικά δεν είναι ΑΠΕ ,αλλά οι πράσινοι τα βάφτισαν ΑΠΕ
                                           για να δείχνουν μεγαλύτερή συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.


Στην  Σουηδία πχ οι  ΑΠΕ συμμετέχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ,  με 58,3%  λόγω των υδροηλεκτρικών που λόγω γεωμορφολογίας η Σουηδία διαθέτει.
 Το ίδιο συμβαίνει  και στην Αυστρία . 
Βλέπουμε όμως , οτι στην Γερμανία η συμμετοχή στην παραγωγή των ΑΠΕ  είναι στο  15,9% παρόλο οτι η χώρα έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στις ΑΠΕ ( 23 000 ανεμογεννήτριες ). 
 Το κάρβουνο στην Γερμανία συμμετέχει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με 42,4 %  διότι αυτή είναι η φθηνή  και άφθονη Πηγή καυσίμου που η Γερμανία διαθέτει , καθώς στερείται  γεωμορφολογίας ανάλογης πχ της Αυστρίας.
  Η Γαλλία  το Βέλγιο η Φιλανδία   κ α  είναι βασικά  πυρηνικές.
 Η Ιταλία και η χώρα μας  βασίζουν ενα αρκετά σημαντικό ποσοστό της παραγωγής τους στο πετρέλαιο πάλι όμως λόγω γεωμορφολογίας  ( νησιά-έλλειψη διασύνδεσης )

   
  
 Βλέπουμε λοιπόν οτι παρόλο ότι η πολιτική της  ΕΕ  για  πράσινες  επενδύσεις  ανάγκασε τις χώρες της ΕΕ να επενδύσουν  πολλά δις ευρώ σε ΑΠΕ το αποτέλεσμα είναι μηδαμινή και ασήμαντη συμμετοχή  στην παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας .
                                                                                                                                              SAGINI

                     
  
              Ακόμα και αυτά τα νούμερα, ωραιοποιούν την κατάσταση.

 Πχ, η Γερμανία, φαίνεται να έχει πολλή (σχετικά με τους άλλους) αιολική ενέργεια.
 Κι όμως αυτό είναι παραπλανητικό.
 Όλη αυτή   Γερμανική αιολική ενέργεια  είναι    6,5-7%    της ζήτησης!
 Και όσο πλησιάζει το 7%, αυξάνεται ο κίνδυνος blackout είτε όταν δεν φυσάει (προφανές) είτε όταν φυσάει (λιγότερο προφανές).

Όσο η αιολική (που είναι λίγο τυχαία) είναι ασήμαντο ποσοστό  (κάτω από 5% της ζήτησης), "χάνεται".
 Όταν περάσει το ασήμαντο, αποσταθεροποιεί το δίκτυο.
 Με το μέσο όρο 7% που πέτυχε το 2011 η Γερμανία ,  είχε 900 επεισόδια αστάθειας δικτύου, συνεχείς "επείγουσες" εισαγωγές πυρηνικού από Τσεχία και Γαλλία, και τον Δεκέμβριο από μαζούτ Αυστρίας! (όταν δεν φυσάει).
 Όταν φυσάει, τα 22.000 ΜW που παράγουν με την ταχύτητα του αέρα στον κύβο, ψήνουν το δίκτυο και αναγκάζεται να κάνει επείγουσες ΕΞΑΓΩΓΕΣ σε μικρότερες χώρες που δεν θέλουν τέτοια ταραχή στο δικό τους δίκτυο!!

Αυτό είναι εγγενές στο αιολικό.
 Αν η Νορβηγία ήταν δικιά τους, θα μετριαζόταν το πρόβλημα με αντλησιοταμίευση, αλλά θα έχαναν οι Νορβηγοί τον έλεγχο του δικού τους δικτύου.
 Εμείς πχ, το θεωρητικό 4-5% ποσοστό ηλεκτροδότησης που αναφέρει η ΕΟΝ από το 2005, άντε να το πάμε 6, 7, 8, 9?? ως εκεί, με τα υδροηλεκτρικά μας.
 Αλλά με τι κόστος!!
2.000 μεγαβάτ είναι 3-4 δις κεφάλαιο.

Και υπάρχει άλλη μία ακόμα πιο μακάβρια πτυχή.
Όταν λέει η Γερμανία  6,5 - 7% της ηλεκτροδότησης, αυτό δεν είναι 6,5-7% εξοικονόμηση καυσίμου, αλλά αν κρίνω από τα Φαλκλαντς και το Οντάριο, λιγότερο από το μισό.

Τρέλα ορθή! 
Πηγη  archaeopteryx

Τα γραφήματα από εδώ.http://envthink.blogspot.com/search?updated-max=2012-03-08T01:00:00%2B02:00&max-results=8