Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

ΞΑΝΑ ''ΟΜΗΡΟΙ΄΄ ΤΗΣ...........ΠΝΟ

                                        
Θα αντιδράσουμε  επιτέλους ποτέ ?

Σε 48ωρη απεργία προχωρεί από σήμερα Μεγάλη  Τρίτη και μέχρι τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, επιφέροντας πλήγμα στους νησιώτες , τον τουρισμό και την οικονομία.
Η  ΠΝΟ έχει δίκαια αιτήματα , αλλά δίκαια αιτήματα έχουν εκατομμύρια Έλληνες απολυμένοι ,  εργαζόμενοι,  καταδικασμένοι στην ανεργία  στη φτώχεια και την εξαθλίωση που έφεραν στη χώρα οι ανίκανοι και διεφθαρμένοι πολιτικοί, που σήμερα ζητάνε ψήφους.

 Η υπουργός  Ανάπτυξης - Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου  αποδείχτηκε ανίκανη να λύσει το πρόβλημα  .
 Εννέα σωματεία μέλη της ΠΝΟ  με κοινή τους ανακοίνωση κατηγόρησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ οτι εσκεμμένα  εμπόδισαν συνεδρίαση με την υπουργό.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΝΟ δεν προσήλθε ο πρόεδρος των πλοιάρχων Γ. Βλάχος, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε ότι συμφωνεί με την απεργία, αλλά διαφωνεί με την επιλογή του Πάσχα για την πραγματοποίησή της.
 Ο Ανδριώτης γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς τάχθηκε υπέρ της απεργίας.
 Όπως έλεγαν χθες στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών ακόμα και αν αναστέλλονταν οι κινητοποιήσεις, ακόμα και αν η κυβέρνηση προχωρούσε στην εφαρμογή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης, η ζημιά είχε ήδη γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κατά εκατοντάδες οι επιβάτες ακύρωναν ή άλλαζαν τα εισιτήρια τους προς τα νησιά.
Η κυβέρνηση άργησε να δράσει εγκαίρως.

Το πρόβλημα


 Η κατάσταση στην ακτοπλοΐα είναι  ιδιαίτερη.
Ο κλάδος μαστίζεται από μεγάλη ανεργία και οι ναυτολογημένοι ναυτικοί στα πλοία υπό το κράτος της απόλυσης από τον εφοπλιστή η την εταιρεία , υποχρεώνονται να εργάζονται  μέχρι και 18 ώρες συνεχώς κάθε  ήμερα  χωρίς έξτρα αμοιβή.
Δεν διαμαρτύρονται όμως  και δεν μιλάνε , διότι ο εφοπλιστής η η εταιρεία τους εξασφαλίζει δουλειά για 10 μήνες το χρόνο.
Θα αναφέρουμε ένα πραγματικό  παράδειγμα για να καταλάβετε καλύτερα το θέμα.
Ένα πλοίο ξεκινάει από την Ραφήνα στις 07,30 κάθε μέρα  και επιστρέφει για διανυκτέρευση στις 11,30 της ίδιας μέρας. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το πλήρωμα εργάζεται 16 ώρες ασταμάτητα ( κάποιες ειδικότητες δουλεύουν και 20 ώρες συνεχώς ) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την ασφάλεια των επιβατών.
Επικρατεί όμως ''σιωπηρη συναίνεση '', διότι όλοι βολεύονται.
Μόνο στα ταχύπλοα επιβάλλεται η υποχρεωτική ύπαρξη διπλών πληρωμάτων. ( Γιατί άραγε )
 Έτσι , για να επανέλθουμε στο θέμα οι ναυτικοί της ακτοπλοΐας μπορεί θέλουν να απεργήσουν,  αλλά έχοντας την απόλυση και την ανεργία , μόνιμη απειλή , δεν απεργούν συνήθως ποτέ.
Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει εργολαβικά ο συνδικαλισμός  με τον δικό του τρόπο και έτσι βολεύονται όλοι. Οι εργαζόμενοι ναυτικοί  δεν απεργούν για τους παραπάνω λόγους.

 Η απεργία λοιπόν γίνεται από τους συνδικαλιστές της  ΠΝΟ .

Ευθύνες


Όλες οι ηγεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας , έχουν ευθύνες.

 Η ανίκανη κυβέρνηση Παπαδημου  και η  υπουργός  Ναυτιλίας κα  Διαμαντοπουλου του                     (  ΠΑΣΟΚ )  ,  που φοβάται το πολιτικό κόστος της επιστράτευσης ,  επειδή έρχονται εκλογές.

Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ  και τις προεκλογικές του σκοπιμότητες.

Η Νέα Δημοκρατία,  σε ανακοίνωση του τομεάρχη της Γιάννη Πλακιωτάκη και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κώστα Μουσουρούλη τάχθηκε '' υπέρ της αναστολής της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ'' ,
 στάση απαράδεκτη και προκλητική αφού τόσες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι ανήκουν σήμερα στον ΕΟΠΥΥ χωρίς καν να ερωτηθούν απο την κυβέρνηση .

Τα μικρότερα κόμματα που δεν έχουν ξεκάθαρη στάση λόγω , προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Οι για πολλά χρόνια  βολεμένοι έμμισθοι επαγγελματίες  συνδικαλιστές της ΠΝΟ .***

Τα θύματα

Ο νησιώτικος  πληθυσμός που για μια ακόμα φορά γίνεται το  εύκολο θύμα όλων των παραπάνω , καταδικάζεται και πάλι στην ανέχεια και την φτώχεια που του επιβάλλουν οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ  τις γιορτές του Πάσχα με την σύμπραξη του πολιτικού κόσμου.***
Είναι αλήθεια κε Χαλα ότι ''βαζετε''  υπηρεσία στα ναυτικά σας φυλλάδια χωρίς καν  να είστε ναυτολογημένοι σε πλοίο και μισθοδοτεισθε από την ΠΝΟ  ?

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ........300 ΕΥΡΩ

Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, καταθέσεων κ.λπ.), για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ, μπορεί να προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ, ειδικότερα για μισθούς και συντάξεις έως 1.000 ευρώ δεν προβλέπεται κατάσχεση.

Αυτά περιλαμβάνονται σε αναλυτικό οδηγό του υπουργείου Οικονομικών, όπου περιγράφονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, καθώς και τα δικαιώματα που έχουν οι οφειλέτες.

Αναλυτικά ο οδηγός του υπουργείου, που έχει τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, έχει ως εξής:


1) Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;

α) Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων, που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

γ) Κατάσχεση ακινήτων.

2) Πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά οφειλέτη του δημοσίου;

Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.

3) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, προς νομικά πρόσωπα και προς τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;

Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του δημοσίου νομικών προσώπων και τρίτων, ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.

Η πιο πάνω ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς, ούτε για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.

4) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του δημοσίου;

Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης όπου ο οφειλέτης του δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

5) Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;


Όχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.

Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του δημοσίου μπορεί, μετά από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.

Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.

6) Μετά την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε ακίνητο, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο ακίνητο;

Ναι.

7) Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;

Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=137693&catID=11