Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Εκλογές στο σκοτάδι ? ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

                                                       Α Ζερβος  , Γ Παπακωνσταντινου Η  κυβέρνηση Παπαδημου συνεδριάζει τώρα.

 Το  Υπουργικό συμβούλιο  άρχισε σήμερα  στις 14 00 .

ΘΕΜΑ    Να  κρατήσουν πάση θυσία  ζωντανή τη ΔΕΗ μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές.
                                                                                                                                                         

Θα επιχειρήσουν  να δώσουν στη   ΔΕΗ   τουλάχιστον 200  εκατ.ευρω με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου ,  απο τα λεφτά που πληρώσαμε  τον Mάρτιο για το Ειδικό Tέλος Ακίνητης Περιουσίας (ETHΔE) .
Έτσι θα εξασφαλίσουν την προσωρινή λειτουργία της ΔΕΗ  μέχρι την νέα κυβέρνηση .


                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                             ''ΜΑΛΛΙΑ     ΚΟΥΒΑΡΙΑ''
Παραγωγοί ΑΠΕ: 
 Ευθύνες στην ΔΕΗ για το ταμειακό έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρισμού
Οι οφειλές επίσης του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ ανέρχονται στα 162 εκατ. ευρώ.

Στην αντεπίθεση περνούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) αναφορικά με το ταμειακό έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρισμού, που αγγίζει το 1,5 δις. ευρώ.

Υποστηρίζουν ότι υπεύθυνοι για την έλλειψη ρεύματος είναι οι προμηθευτές ρεύματος και κυρίως η ΔΕΗ με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω του ειδικού τέλους ακινήτων, ύψους 1,2 δις. ευρώ.
 Εκτιμούν ότι οι συνολικές οφειλές των προμηθευτών ανέρχονται σε 1,5 δις. ευρώ.
Οι οφειλές επίσης του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ ανέρχονται στα 162 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Α.Π.Ε., της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά και του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών τόνισαν για το ταμειακό έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρισμού:
 «Βαράγαμε το σαμάρι επειδή δεν μπορούσαμε να βαρέσουμε το γάιδαρο!
Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ανάλυση της προβληματικής κατάστασης της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα, η οποία οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαγνώσει έγκαιρα τις πραγματικές αιτίες της, που είναι οι διαρκώς αυξανόμενες επισφάλειες στον κλάδο της προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας, και να κάνει τις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις».
 Και συνέχισαν οι εκπρόσωποι των συνδέσμων:
 «Αντ' αυτού, από το φθινόπωρο το ΥΠΕΚΑ ξεκίνησε μια μακρά διελκυστίνδα συζητήσεων μόνον για τις Α.Π.Ε., η οποία μάλιστα ξέφυγε από τα όρια της εύλογης παρέμβασης , και καλλιέργησε την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια σε βάρος της αγοράς των ΑΠΕ, που φέρνει ακόμα και τώρα επενδύσεις και απασχόληση στην εθνική οικονομία».
Οι εκπρόσωποι του ΕΣΗΑΠΕ, του ΕΛΕΤΑΕΝ, του ΣΠΕΦ και του ΕΣΜΥΕ εντοπίζουν το πρόβλημα:
  1. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ της 8.3.2012, το συνολικό ποσό των ανεξόφλητων λογαριασμών των καταναλωτών προς της ΔΕΗ ανερχόταν σε 819 εκατ. ευρώ στις 31.12.2011. Σύμφωνα με πιο πρόσφατα δημοσιεύματα, σήμερα το ποσό αυτό αγγίζει πλέον το ιλιγγιώδες ποσό των 1,2 δις Ευρώ. 
  2. Αιτία για αυτό δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως ο βολικός φορο-εισπράκτορας. Και αν αυτό ήταν ανεκτό κατά τους χρόνους της εικονικής ευμάρειας είναι πλέον απαράδεκτο σήμερα.
  3.  Η ΡΑΕ με ανακοίνωσή της στις 27.3.2012 επισημαίνει τις δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνον από την εξαντλητική φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και από την ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, χρεώσεων που είναι τελείως άσχετες με την ηλεκτρική ενέργεια (τέλος ΕΡΤ, χαράτσι, κλπ.)
  4. Το συνολικό ποσό που οφείλεται στην Προμήθεια, εκτοξεύεται σχεδόν σε 1,5 δις Ευρώ, αν ληφθούν υπόψη οι οφειλές των μεγάλων και μικρών ιδιωτών προμηθευτών.
Την ίδια στιγμή, οι συνολικές οφειλές του ΛΑΓΗΕ προς τις Α.Π.Ε. για την περιόδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012 ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 162 εκατ. Ευρώ.
Είναι σαφές ότι οι υποχρεώσεις προς τις Α.Π.Ε. δεν συγκρίνονται με το συνολικό μέγεθος του προβλήματος.
Και προτείνουν:
  1. Εξόφληση της παραχθείσας ενέργειας Α.Π.Ε. ενός τουλάχιστον μήνα, ώστε να υπάρξει ένεση απαραίτητης ελάχιστης ρευστότητας στην αγορά,
  2. Πλήρης ενημέρωση των φορέων της αγοράς για όλα τα αριθμητικά δεδομένα του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της αναλυτικής μελέτης της PWC και των υπολοίπων μελετών και εκτιμήσεων των Διαχειριστών και του Υπουργείου.
Χρ. Κολώνας 
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112855283