Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΥΕΛΛΑ .....ΣΤΙΣ ΑΠΕ

                                    

ΕΕ:
 Σχέδιο άμεσης  κατάργησης των επιδοτήσεων ΑΠΕ δείχνει έγγραφο που διέρρευσε.


Σχέδιο σταδιακής κατάργησης των κρατικών επιδοτήσεων για φωτοβολταϊκά και αιολικά ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την  έγκυρη Γερμανική  εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικαλείται στρατηγικό έγγραφο της Κομισιόν για την ενέργεια, το οποίο διέρρευσε τις τελευταίες ημέρες.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σύμφωνα με την εφημερίδα, το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Ενέργειας  Γκίντερ Έτινγκερ.
      Το σκεπτικό πίσω από το πλάνο αυτό είναι ότι...
     Το κόστος της επέκτασης των ( ΑΠΕ ) Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα μπορούσε να γίνει σύντομα απαγορευτικά ακριβό, κάτι το οποίο για να αποφευχθεί θα πρέπει το  ταχύτερο δυνατό να καταργηθούν οι επιδοτήσεις, τουλάχιστον για τις δύο κυρίαρχες μορφές ΑΠΕ: την ηλιακή και την αιολική.
                                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                                   

Την άμεση μείωση της στήριξης των ΑΠΕ ζητά το ΔΝΤ


    Στην δραστική ανάγκη αλλαγής τους σημερινού μοντέλου στήριξης των ΑΠΕ, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών, φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του στην Αθήνα Μπομπ Τράα με φορείς και εκπροσώπους του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας.
Κυρίαρχο θέμα στις επαφές ήταν το δάνειο, και βασική αιτία απροθυμίας του ΔΝΤ να το εγκρίνει είναι ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ), αφού ο κ. Τράα γνωρίζει καλά πως το διαιωνιζόμενο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς δεν είναι ταμειακό αλλά διαρθρωτικό.

Φαύλος κύκλος…
Πρόκειται για το γνωστό θέμα που έχει θέσει εδώ και δύο μήνες η τρόικα, με το σκεπτικό πως αν δεν αλλάξει το σημερινό μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ, η αγορά  ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμένει ένα "βαρέλι δίχως πάτο" οδηγώντας μαθηματικά ξανά σε αύξηση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, και άρα στην ανάγκη νέου δανείου, κ.ό.κ.
Και από τη στιγμή που ένα δάνειο 300 εκ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ αυξάνει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, για να εγκριθεί από το ΔΝΤ πρέπει κι αυτό να πειστεί ότι σε 6 μήνες από σήμερα δεν θα χρειασθεί και νέο δάνειο, ερώτημα φυσικά ρητορικό αφού όλοι γνωρίζουν την απάντηση.

 Ευθύνες  του πρώην ΠΕΚΑ  Γ. Παπακωσταντίνου
Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν στις συναντήσεις μιλούν από μόνα τους : Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου και τα μέτρα που είχε εξαγγείλει, το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ από τα 195 εκ. ευρώ στο τέλος του 2011, θα έπεφτε στα 100 εκ. ευρώ στο τέλος του 2012, για να μηδενισθεί στο τέλος του 2013.
 Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει μειωθεί το έλλειμμα, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει αυξηθεί στα 220 εκ. ευρώ !
  Τα νούμερα συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της έκθεσης της Price Waterhouse Coopers που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ (Απρίλιος 2012).

Τα ελληνικά παράδοξα
Έχουμε επομένως ένα σύστημα που ημέρα με την ημέρα -επειδή εντάσσονται συνεχώς νέα έργα ΑΠΕ- γίνεται όλο και πιο ελλειμματικό, που πληρώνει ταρίφες
 π.χ. 55 λεπτών για φωτοβολταικά στις στέγες
 όταν η χονδρική τιμή έχει καταρρεύσει κάτω από 40 λεπτά (χθες στα 37 λεπτά),
 και χωρίς κανένα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για να το στηρίξουν να έχει εφαρμοστεί ή αποδώσει τα αναμενόμενα (τέλος ΕΡΤ, τέλος λιγνίτη, έσοδα από ρύπους).
Την αποτυχία των μέτρων μείωσης του ελλείμματος και τα ελληνικά παράδοξα διαπιστώνει και το ΔΝΤ, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποια ακριβώς λύση για τις ΑΠΕ θα προτείνει, με κάθε ενδεχόμενο να είναι ανοικτό : από μια περαιτέρω μείωση στις ταρίφες και καθιέρωση του συστήματος Feed In Premium , μέχρι φόρο στα κέρδη των εταιρειών ΑΠΕ (για να ενισχυθεί με πόρους ο ΛΑΓΗΕ).
Το ναυάγιο των μέτρων Παπακωσταντίνου επαναφέρει ακόμη πιο δυναμικά στο τραπέζι το θέμα του Feed In Premium, από το οποίο η τελευταία έκθεση του πρώην υπ. ΠΕΚΑ έπαιρνε αποστάσεις, παρ’ ότι προωθείται από τον Επίτροπο Ετινγκερ.

Βέβαια οι εξελίξεις σε επίπεδο Κομισιόν μπορεί να είναι ραγδαίες. Υπενθυμίζουμε πρόσφατο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung για έγγραφο της Κομισιόν ότι προτίθεται να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ, αφού το κόστος τους γίνεται απαγορευτικό.
 Σενάριο που ενισχύεται από τη σημαντική μείωση του κόστους εξοπλισμού των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταικά).

Θυμίζουμε πάντως την τελευταία επισήμανση της ΡΑΕ για τη μελέτη της PWC Price Waterhouse Coopers :
"Όπως διακρίνεται από τα παραπάνω (σσ : 7 προτεινόμενα μέτρα), το θέμα του ελλείμματος (είτε λόγω Λογαριασμού ΑΠΕ, είτε λόγω οφειλών Energa/Hellas Power, είτε λόγω των αυξανόμενων επισφαλειών της Προμήθειας) είναι σημαντικά πιο πολύπλοκο και το θέμα του δανείου αποτελεί προσωρινή ενέργεια και μόνο, και όχι βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των ως άνω μέτρων για την εξομάλυνση των χρηματοροών μπορεί να επαναφέρουν την αγορά στην υφιστάμενη δυσχερή θέση".
  http://www.energypress.gr/
            
                                                   

         Πιστεύουμε οτι η φούσκα των ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) θα σκάσει πολυ σύντομα , είτε με ευρω ειτε με δραχμή . 
Η  επερχόμενη θύελλα θα οδηγήσει στο οριστικό κόψιμο και στο τελος των επιδοτήσεων  , πράγμα που σημαίνει οτι οσοι επένδυσαν τις οικονομίες τους σε φωτοβολταϊκά στη στέγη η στο χωράφι , θα χάσουν τα λεφτά τους , ενδεχομένως και τα ακίνητα που προσημείωσαν στις τράπεζες για να πάρουν δανεια.
Έβλεπαν μονο ,  τα σίγουρα κέρδη ( το τυρι ) αλλα δεν έβλεπαν τη φάκα .
Τους είχαμε προειδοποιήσει .
 Θα ειναι τα νεα θύματα της ''πρασινης απατης'' . Της μεγαλύτερης οργανωμένης απάτης των τελευταίων χρόνων , με θύματα τα εκατομμύρια πολιτών του κόσμου.
Στην χώρα μας εκατοντάδες εταιρείες αιολικών  και φωτοβολταϊκών βιομηχανικών εγκαταστάσεων επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται ακόμα και σήμερα με πολλά δις ευρώ  .
Ηταν η εποχη των ''παχεων αγελαδων'' οπου οι πολυεθνικές και οι  γνωστοί  μεγάλοι εργολάβοι κέρδισαν και κερδίζουν εις βαρος του καταναλωτή ,  πολλα εκατομμύρια  υπερχρεωνοντας τη χωρα.
Το μονο αντάλλαγμα για τις ''υπηρεσιες που μας προσέφεραν '' είναι το πανάκριβο σήμερα ηλεκρ. ρευμα.
 20 φορές αυξήθηκε το ηλεκτρ.ρεύμα ,τα τελευταία 6 χρόνια .
Τιποτε αλλο.
Τωρα θα σβήσουν τα φωτα και σύντομα θα ψάχνουμε τους υπαίτιους και ιδιοτελείς ,  πολιτικούς για να πληρώσουν τα τεράστια λάθη τους ,σε βάρος του Ελληνικού λαου.
Τους γνωρίζουμε καλα  και  εχουν ονοματεπώνυμο ''Πρασινοι απατεώνες ''.
Μερικοί απο δαύτους ειναι θρασυτατοι  που ζητάνε και παλι  ψήφο .
Να τους πούμε και μπράβο για το καλο που μας έκαναν
                                                                                                                                   SAGINI

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ....ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ
Γερμανία: 
Δεν κάνουμε πίσω για τα φωτοβολταϊκά - Μας κοστίζουν ακριβά


Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τη μείωση των επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά, τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας, Φίλιπ Ρέσλερ, μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ARD.
Όπως ανέφερε ο Ρέσλερ, το ετήσιο κόστος των φωτοβολταϊκών έχει αυξηθεί στα 6 δις ευρώ, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού προϋπολογισμού για τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό, καθώς, όπως σημείωσε, η ηλιακή ενέργεια είναι σε θέση να καλύψει μόνο το 3% των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαϊου τα δύο τρίτα των γερμανικών κρατιδίων που αποτελούν τη Bundesrat καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για μείωση των εγγυημένων τιμών και το όλο ζήτημα βρίσκεται πλέον υπό διαπραγμάτευση από επιτροπή την οποία απαρτίζουν εκπρόσωποι της Bundesrat και της Bundestag.
Τα κράτη τα οποία τάχθηκαν κατά των μειώσεων στις ταρίφες, υποστήριξαν ότι οι μειώσεις είναι ιδιαίτερα δραστικές και ότι θα θέσουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών της Γερμανίας.

 http://www.energypress.gr/news/Germania:-Den-kanoyme-pisw-gia-ta-fwtoboltaika-Mas-kostizoyn-akriba

    ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ Η ΦΟΥΣΚΑ .......ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΠΑΤΗΣ
                                                                                                                                                                Φωτοβολταϊκά.....ΚΛΕΙΣΑΝΕ ακόμη 2 Γερμανικές εταιρείες


Σειρά αυτή την φορά έχουν οι δύο Γερμανικές εταιρείες
  
Inventux Solar Technologies A.G. και

 Phoenix Solar AG.


    ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ Η ΦΟΥΣΚΑ .........ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΠΑΤΗΣ