Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ............ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ


  
Τι σημαίνει η επιστροφή στη δραχμή για τον μέσο Έλληνα.
     
                                                        

Οδεύοντας στις επόμενες εκλογές στις 17 Ιουνίου και μια και το επίκαιρο δίλημμα δείχνει να είναι Ευρώ ή Δραχμή, σκέφτηκα να αναλύσουμε τι σημαίνει η επιστροφή στη Δραχμή για τον καθένα από εμάς.

Η έξοδος από το Ευρώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί από μια άμεση χρεοκοπία της χώρας και με στάση πληρωμών στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο τομέα - και μερικώς στον ιδιωτικό τομέα-, δεν θα λειτουργούν η θα υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες (όπως υγεία, παιδεία) ενώ η ανεργία θα εκτοξεύει σε δυσθεώρητα ύψη (άνω του 45%).
 Αρχικά, θα ανακοινωθεί η ισοτιμία του Ευρώ/Δραχμής ως 1 προς 1, αλλά μέσα στις επόμενες ήμερες ή εβδομάδες θα εκτοξευτεί στο 1 προς 1000 και δεν αποκλείω πολύ σύντομα και στο 1 προς 1500.
Αυτό απλά σημαίνει ότι για οποιαδήποτε αγορά προϊόντων και ειδικότερα εισαγόμενων θα πρέπει να πληρώνουμε 3 έως 5 φόρες περισσότερες Δραχμές από ότι αντιστοιχεί σήμερα.
Ο πληθωρισμός θα εκτοξεύει σε επίπεδα διψήφια και τριψήφια. Ότι αγοράζουμε τη μια μέρα την επόμενη θα χρειαζόμαστε διπλάσιες δραχμές για να το αποκτήσουμε.
Στη συνέχεια οι Τράπεζες θα καταρρεύσουν, τα επιτόκια θα εκτοξευθούν σε τριψήφια νούμερα και όλες οι καταθέσεις θα μετατραπούν σε δραχμές με ισοτιμία 1 προς 1 – άρα, ενώ τα έξοδά μας θα είναι υπερπολλαπλάσια, τα εισοδήματά μας θα είναι υποπολλαπλάσια.

Τι πραγματικά σημαίνει λοιπόν η επιστροφή στη Δραχμή?

        Μια επιστροφή στη Δραχμή θα επηρεάσει αρνητικά κατά βάση όλο το φάσμα του Ελληνικού πληθυσμού, με εξαίρεση:
τους πλούσιους με χρήματα στο εξωτερικό, που θα έχουν αυξημένη αγοραστική αξία στην ελληνική αγορά, πληρώνοντας για να αγοράσουν ότι θέλουν στην Ελλάδα στο ένα τρίτο ή ακόμα και στο ένα πέμπτο σε σχέση με σήμερα
τους εξαγωγείς προϊόντων, που θα αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα - αλλά, δυστυχώς, η χώρα μας είναι κατεξοχήν εισαγωγική
τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες που παράγουν συνάλλαγμα μέσα από τις υπηρεσίες τους και θα έχουν συναλλαγματικά οφέλη.
Η μέση αστική τάξη θα εξαφανιστεί και θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα νεόπτωχων.
 Οι δε ήδη φτωχοί, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι θα βρεθούν σε ακόμα πιο δεινή θέση, μια και το κράτος θα κηρύξει στάση πληρωμών και δεν θα μπορούν να εισπράξουν τίποτα από τον δημόσιο τομέα ενώ, επειδή όλες οι τιμές των προϊόντων θα εκτοξευτούν, τα προϊόντα θα είναι απλησίαστα. Επειδή το κράτος δεν θα μπορεί να πληρώσει για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η παροχή τους καθώς και το ρεύμα θα περικόπτονται για μεγάλες περιόδους από την αγορά.
 Το όλο περιβάλλον θα δημιουργήσει κατάθλιψη και θα οδηγήσει σε μετανάστευση ή αυτοχειρία μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
 Οι μόνες συναλλαγές που θα είναι δυνατές θα είναι όσες γίνονται με ανταλλαγή προϊόντων.
Η χώρα θα είναι ακυβέρνητη για μεγάλα διαστήματα μια και οι κυβερνήσεις θα αλλάζουν με μεγάλη συχνότητα λογω των πιέσεων και των αναταραχών από τις διαμαρτυρίες του πληθυσμού. Γεωπολιτικά η χώρα θα βρεθεί σε δυσχερή θέση έναντι κάποιων γειτόνων της και μπορεί να οδηγηθεί σε επώδυνους συμβιβασμούς.
Αν κάποιοι λοιπόν νομίζουν ότι σήμερα έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο και δε διακινδυνεύουν να χάσουν τίποτα, κάνουν τραγικό λάθος, γιατί ένα κυριολεκτικά πτωχευμένο κράτος με ένα νόμισμα που δεν το αναγνωρίζει κανένας παγκοσμίως, χάνει οποιαδήποτε υποστήριξη και το πρόβλημα αφορά πια το σύνολο τού πληθυσμού.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να κρατήσουν από 3 έως 5 χρόνια πριν αρχίσει δειλά ξανά η οικονομία να βγαίνει από την ύφεση και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει αρχίσει να υπάρχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μια ευρεία κοινωνική συναίνεση για την κατεύθυνση της χώρας.
Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο διανύει μια ύφεση που η ένταση της και η διάρκεια της μονό με αυτήν της Μεγάλης Παγκόσμιας Ύφεσης του 1929 μπορεί να συγκριθεί.
 Παρ’ όλα αυτά, αν προσθέσουμε και την περίπτωση της εξόδου μας από το ευρώ και τη βέβαιη χρεοκοπία που θα ακολουθήσει, θα περάσουν τουλάχιστον 3-5 χρόνια βαθύτερης ύφεσης από τη τωρινή στην χώρα για να καταφέρει μόνο να επανέλθει στα επίπεδα του 2012!
Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία θα βρεθούμε να έχουμε μια εκτιμώμενη πτώση του ΑΕΠ στο 50%, ανεργία άνω του 40% - ενώ στους νέους θα φτάσει σε πολύ ψηλότερα επίπεδα-, το βιοτικό επίπεδο θα κατακρημνιστεί και πάνω από 50% με 60% του πληθυσμού θα καταρρεύσει κάτω από τα επίπεδα φτώχειας.
Πρέπει να είναι ολοφάνερο ότι μια ενδεχομένη χρεοκοπία δεν κτυπάει τόσο τους δανειστές μας όσο όλον τον ελληνικό πληθυσμό και ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς και ευάλωτους.
 Απλά οι δανειστές μας θα το σκεφτούν πολύ καλά για να μας δανείσουν στο μέλλον και βέβαια με απαγορευτικούς-τοκογλυφικούς όρους.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων χρεοκοπιών αυτό που επίσης δοκιμάζεται είναι η δημοκρατία και η λειτουργία των θεσμών.

Αξίζει ο λαός μας να περάσει μέσα από μια τέτοια εγκληματική διαδικασία, που η διάρκεια της αλλά ακόμα και το ακριβές καταστροφικό αποτέλεσμα της είναι τελείως ακαθόριστα?
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημοκρατία ενέχει τη συνέχεια τής διακυβέρνησης τού κράτους. Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να καταγγέλλουμε μονομερώς συμβάσεις, και η αξιοπιστία ενός κράτους είναι αυτή που εντέλει αποτιμάται από τη διεθνή κοινότητα, μια κατά πολύ ελαφρύτερη διέξοδος θα μπορούσε να είναι:

η κατάρτιση με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων μας ενός πιο λειτουργικού κοινωνικά μνημονίου που θα μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή τροχιά και θέσεις εργασίας.

Κατάργηση – ή, σε μια πιο ρεαλιστική βάση, έστω ευρύς περιορισμός – του πελατειακού κράτους, καθότι αυτό είναι η γενεσιουργός αιτία των πρωτογενών ελλειμμάτων
Αίτημα για ακόμα μεγαλύτερη επιμήκυνση του υπάρχοντος χρέους προς τους κυρίους δανειστές μας (Ευρωπαϊκά Κράτη, Κεντρικές Τράπεζες, ΔΝΤ) προκειμένου να γίνει βιώσιμο.
 Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι στην τρέχουσα συγκυρία το ύψος του χρέους μας δεν είναι βιώσιμο, και αν σε κάτι πρέπει να εστιάσουμε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση είναι στην ελάφρυνση των κοινωνικών αδικιών και μείωση του χρέους σε επίπεδα κοντά στο 100% του ΑΕΠ
Ταυτόχρονα, άμεση δρομολόγηση διαρθρωτικών αλλαγών, μια και είναι μοναδική ευκαιρία να χτίσουμε μια οικονομία σε πιο σταθερές και ανταγωνιστικές βάσεις.
Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να συγκυβερνήσουν και να οριοθετήσουν ένα πλάνο δεκαετίας για την χώρα που απαρέγκλιτα θα επακολουθήσουν όλες, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια για αποσπασματικές πολιτικές περιορισμένων πολιτικών δυνάμεων είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει όχι πολύ μακριά σε επώδυνες αποφάσεις στο μέλλον.
Η κρίση στην Ελλάδα ήταν και παραμένει καθαρά πολιτική.

Μπορεί λεφτά να μην υπάρχουν, αλλά οικονομικές λύσεις υπάρχουν.

Γιώργος Κοφινάκος
Εκπρόσωπος StormHarbour Αγγλίας
&
Διευθύνων Σύμβουλος Enolia Premium Λουξεμβούργου


 πηγη
http://www.capital.gr/

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ .............ΜΠΛΑΚ-ΑΟΥΤ


                                                     

Εφιαλτικά σενάρια μπλακ- άουτ μέσα στο καλοκαίρι..."Λεφτά υπάρχουν αλλά μέχρι και τον… Ιούνιο", είναι στην ουσία το μήνυμα των όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό την Παρασκευή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, και παρά την έννεση ρευστότητας των 380 εκ. ευρώ που δόθηκε στη ΔΕΗ τον Μάιο για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι ανάγκες "τρέχουν", και το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο τον Ιούλιο. Διότι, τότε η ΔEH θα κληθεί να επιστρέψει στο Δημόσιο τα 260 εκ. ευρώ από το τέλος ακινήτων που της επετράπη να παρακρατήσει ως προσωρινή ένεση ρευστότητας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 600 εκ. ευρώ.
Το κατά πόσο ο εφιάλτης του μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι, όπου η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα λόγω των κλιματιστικών, θα αποφευχθεί, θα εξαρτηθεί από την εισπραξιμότητα της ΔΕΗ, την αύξηση της κατανάλωσης, και την έγκριση ή όχι εκ μέρους της τρόικας του περίφημου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών προς τον ΛΑΓΗΕ.
Η παραπάνω εικόνα θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνει σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του προβλήματος και τα όσα διαμείφθηκαν ανάμεσα στον υπ. Οικονομικών Γ. Ζανιά και τον επικεφαλής της ΔΕΗ.
Τα τέσσερα αγκάθια
"Το πρόβλημα είναι πολιτικό, πρέπει να υπάρξει νέα κυβέρνηση γιατί όλα έχουν σταματήσει", δήλωσαν μετά τη συνάντηση πηγές τις επιχείρησης και περιγράφοντας την κατάσταση επισήμαναν τα τρία βασικά αγκάθια :
  1. Το Ελληνικό Δημόσιο χρωστά στη ΔΕΗ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.
  2. Την ίδια ώρα και το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου , η επιχείρηση πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο έσοδα ύψους 260 εκατ. ευρώ που έχει παρακρατήσει από το ειδικό τέλος ακινήτων.
  3. Στο τέλος Ιουνίου επίσης, η ΔΕΗ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων ύψους 600 εκατ. ευρώ.
  4. Το πρόβλημα επιτείνεται εξαιτίας της αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων κίνησης της ΔΕΗ από τις τράπεζες δεδομένων των προβλημάτων ρευστότητας, ενώ η ανάσα που θα μπορούσε να δοθεί από εγκεκριμένα δάνεια 420 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθυστερεί εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας.
Και η τρόικα που επιμένει…
Όσο για την τρόικα, υπενθυμίζουμε ότι θεωρεί πως το πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρισμού έχει δομικά χαρακτηριστικά και δεν είναι συγκυριακό, και γι’ αυτό προκειμένου να εγκρίνει την χορήγηση του δανείου, απαιτεί αφενός να αλλάξει το σημερινό μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ (είτε να μειωθούν οι ταρίφες των ΑΠΕ, είτε να περάσουμε στο Feed In Premium, είτε άλλο μέτρο φορολογικού χαρακτήρα), σε συνδυασμό- όπως υποστηρίζουν κάποιες πηγές- με αύξηση εκ νέου από τον Ιούλιο των τιμολογίων στο ρεύμα.
Και επειδή αύξηση των τιμολογίων θεωρείται πολιτικά πολύ δύσκολη απόφαση, στο τραπέζι έχουν πέσει άλλα μέτρα που θα ενισχύουν την εισπραξιμότητα της ΔΕΗ, όπως η αποσύνδεση από τους λογαριασμούς του ρεύματος του τέλους ακινήτων (σσ : εφόσον φυσικά το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει μετά τις εκλογές).  Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι θα βρεθεί ένας μηχανισμός, αντίστοιχης αξιοπιστίας με εκείνον της ΔΕΗ, είσπραξης του τέλους, που προς το παρόν δεν υπάρχει… http://www.energypress.gr/news/Efialtika-senaria-mplak-aoyt-mesa-sto-kalokairi...
         Υπάρχουν τεράστιες ποινικές ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν στους φαύλους πράσινους πολιτικούς και τα διορισμενα απο αυτους τσιρακια τους  στη ΔΕΗ και στο ΥΠΕΚΑ .
Χρεοκόπησαν  την κερδοφόρα  ΔΕΗ και καταδίκασαν τους Έλληνες να ζήσουν ξανά στον Μεσαίωνα του σκότους .
Η τιμωρία θα έρθει γρήγορα και θα είναι  αυτή που αξίζει σε προδότες. 

                                                                                                                            SAGINI