Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Από το ζενίθ στο ναδίρ


ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ
Ας μην πούμε σήμερα τα γνωστά βαρύγδουπα ότι την Κυριακή ο ελληνικός λαός καλείται να πάρει την κρισιμότερη απόφαση στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και ότι η χώρα θα βρεθεί σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα υπενθυμίσουμε σε όλους τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών και το ηθικό τους δίδαγμα: Όταν κοροϊδεύεις τον κόσμο, τότε ναι μπορείς ακόμη και να αντιμετωπίσεις το ενδεχόμενο διάλυσης τους κόμματός σου!

Αυτό ας το έχουν καλά στο μυαλό τους όλοι εκείνοι που νομίζουν ότι μετά από την κάλπη θα έχουν λευκή επιταγή από τους ψηφοφόρους τους. Κάθε άλλο! Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ το 3% έγινε 17%. Αν ο κ. Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές και δεν ικανοποιήσει εκείνους που θα τον εμπιστευτούν, τότε είναι πιθανό στις επόμενες εκλογές να επιστρέψει απότομα στις εποχές που το κόμμα πάλευε να εισέλθει στη Βουλή.

Σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας ισχύει ακριβώς το ίδιο. Είναι η τελευταία φορά που οι ψηφοφόροι του κόμματος τους συγχωρούν και θα κάνουν λάθος στην Ν.Δ αν πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι και χτες και προχτές. Αν η Νέα Δημοκρατία φανεί ασυνεπής κι αυτή την φορά, τότε θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Ας μην στοιχηματίσουν ότι το ποσοστό της 6ης Μαΐιου ήταν και το χαμηλότερο που θα μπορούσαν ποτέ να πάρουν...

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου παλεύει για την επιβίωσή του. Για να είμαστε πιο ακριβείς, αναζητά πλέον νέο ρόλο, από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας έχει γοητεύσει ένα μεγάλο μέρος των παλαιών του ψηφοφόρων. Ο κ. Βενιζέλος υπήρξε αρκετά ειλικρινής τις τελευταίες τρεις βδομάδες, αλλά αυτό δεν είναι πλέον αρκετό. Έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Ό,τι και να κάνει θα συνδέεται πάντα με την πολιτική των έκτακτων φόρων και των χαρατσιών. Κι αυτή ήταν μία δική του επιλογή και δεν τον πίεσε κανείς για να την πάρει.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι προηγούμενες εκλογές δημιούργησαν ένα «επικίνδυνο» προηγούμενο για όσους νομίζουν ότι οι ψήφοι των συμπολιτών τους είναι ιδιοκτησία τους. Αν το σκεπτικό αυτό είναι σωστό, τότε θα το δούμε να επιβεβαιώνεται και σε αυτές τις εκλογές! Για παράδειγμα, υπήρξαν  νέες πολιτικές δυνάμεις που υποσχέθηκαν πολιτική δίχως πολιτικούς και φρόντισαν να διαψεύσουν τις προσδοκίες του κόσμου σε απίστευτα λίγο χρόνο. Υποβίβασαν τα στελέχη τους σε απλά μέλη και έκαναν πράγματα που νωρίτερα τα κατήγγειλαν.

Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών θα πυροδοτηθούν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Νέα κόμματα θα δημιουργηθούν κι άλλα θα διαλυθούν ή θα συρρικνωθούν. Κι όλα αυτά θα συμβούν με μεγάλη ταχύτητα. Πολύ γρήγορα. Επειδή τα προβλήματα είναι πιεστικά.

Ίσως ζήσουμε κάτι που στο μέλλον θα ονομάζεται «φαινόμενο του ασανσέρ». Πολιτικούς και κόμματα που θα ανεβοκατεβαίνουν σε ισχύ και δύναμη με τόσο μεγάλη ταχύτητα που ούτε οι ίδιοι δεν θα προλαβαίνουν να αντιληφθούν για πότε εξαντλήθηκε το πολιτικό τους κεφάλαιο.

Θανάσης ΜαυρίδηςΠηγή:www.capital.gr