Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΕΝΩ Η ΔΕΗ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΑΠΘ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ .  ΤΩΡΑ !!!!!!


  Η ΔΕΗ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ    ΣΤΟ ΑΠΘ

30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της τουαλέτας του πρύτανη στο ΑΠΘ!

30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της τουαλέτας του πρύτανη στο ΑΠΘ!
Nέες αποκαλύψεις για τις αλόγιστες δαπάνες από τη διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας.


Την ώρα που η Σύγκλητος του ΑΠΘ καλείται σήμερα να επικυρώσει τα πεπραγμένα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου για το 2011, νέες προκλητικά έξοδα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η διοίκηση του ΑΠΘ ξόδεψε 8,3 εκατ. ευρώ για δαπάνες μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης (ανάμεσά τους και 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας), την ώρα που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.
Η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ είχε έρθει στην επικαιρότητα τον περασμένο Ιούλιο, μετά την αποκάλυψη ότι ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας καθηγητής Ιωάννης Παντής χάρισε ένα iPhone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, το οποίο το χρέωσε στο Πανεπιστήμιο.

                                                                  
Ειδικότερα, στην λίστα των δαπανών της Εταιρείας Αξιοποίησης της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, περιλαμβάνονται οι εξής δαπάνες:
- 1,3 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση της κατασκήνωσης στην Χαλκιδική (όπου είχε γίνει ανακαίνιση πριν λίγα χρόνια)
- 526.375 ευρώ για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα ακίνητα του Αριστοτελείου
- 505.516 ευρώ για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου Ερευνών
- 235.124 ευρώ για την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος» (πρόκειται για το κατάστημα από όπου έγινε η προμήθεια του περίφημου iPhone που έδωσε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, στην κυρία Ναταλία Δραγούμη)
- 430.189 ευρώ για τον «σχεδιασμό και εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας.
- 250.000 ευρώ για τη λειτουργία των κυλικείων
- 244.728 ευρώ για τον σχεδιασμό και ηλεκτροφωτισμό του ΑΠΘ
- 180.322 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες» χωρίς καμία άλλη αιτιολογία
- 68.462 ευρώ για τη νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, παρότι το Ίδρυμα διαθέτει εσωτερική νομική υπηρεσία
- 80.091 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη Πληροφορικής του ΑΠΘ
- 29.348 ευρώ για την ανακαίνιση της τουαλέτας της Πρυτανείας
- 12.567 ευρώ για το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων
- 35.857 ευρώ για Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
- 22.656 ευρώ για τη συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ
- 24.185 ευρώ για την... πληρωμή διοικητικών προστίμων. 
               Δηλαδή τα πρόστιμα των υπαλλήλων τα πλήρωνε η ίδια η εταιρεία!
- 56.560 ευρώ για συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις».

              http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112915041

               http://to-fresko.blogspot.gr/2012/07/i-phone.html

                http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=410792&h1=trues/article/?aid=410792&h1=true

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ .30% ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΑΡΙΦΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ

Μειώνονται κατά   30% οι Ταρίφες των Φωτοβολταϊκών στη Βουλγαρία από                   1η Σεπτεμβρίου









                                                                               ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ








        Η Βουλγαρία θα προχωρήσει την 1η Σεπτεμβρίου σε μείωση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά κατά τουλάχιστον 30%, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας, Άνγκελ Σεμέρτζιεφ.

«Η παγκόσμια τάση, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, είναι η μείωση των τιμών», τόνισε ο ίδιος δικαιολογώντας την απόφαση της αρχής.

 Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς καθώς ενδέχεται να μην αρκεί για να καλύψει τα κόστη της νέας ισχύος από φωτοβολταϊκά.
 energia.gr


Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΧΑΣΙΣ ............ΧΑΖΕΥΕΙ

 

 Η κάνναβη από την εφηβεία μειώνει το IQ

  • 1


 Η κάνναβη από την εφηβεία μειώνει το IQ
     Η χρήση πριν από τα 18 «κόβει» οριστικά ως και 8 μονάδες από τον δείκτη ευφυΐας
Η έναρξη της χρήσης κάνναβης πριν από τα 18 οδηγεί σε μη αναστρέψιμη μείωση του IQ κατά 8 βαθμούς κοντά στα σαράντα, διαπιστώνουν οι επιστήμονες.
Ουάσινγκτον 
Η χρήση κάνναβης από την εφηβεία συνδέεται με σημαντική και μη αναστρέψιμη μείωση των γνωσιακών ικανοτήτων αργότερα στη ζωή, συμπεραίνει νέα, μεγάλη μελέτη.
 Τα αποτελέσματα δείχνουν μάλιστα ότι κάποιος που αρχίζει να καπνίζει κάνναβη σε μόνιμη βάση πριν από τα 18 «χάνει» ως τα 38 του 8 μονάδες από το IQ του σε σχέση με τους μη χρήστες συνομηλίκους του.
Τα νέα συμπεράσματα, τα οποία βασίζονται στην πιο εμπεριστατωμένη διερεύνηση του ζητήματος που έχει γίνει ως σήμερα, θεωρούνται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα από τους ειδικούς, ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που η χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς αρχίζει να εξετάζεται σε διάφορους τομείς.
Επίδραση στις γνωσιακές επιδόσεις
Εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η μόνιμη χρήση κάνναβης επηρεάζει τις γνωσιακές λειτουργίες, η επιβεβαίωση αυτής της υποψίας δεν είναι όμως εύκολη. Το κύριο σημείο στο οποίο «σκοντάφτουν» οι σχετικές έρευνες είναι το γεγονός ότι η πτώση των γνωσιακών επιδόσεων που παρατηρείται μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες που προϋπήρχαν της έναρξης της χρήσης και οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν εκ των υστέρων.
Για να αποφύγουν αυτόν τον σκόπελο ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τη Μάντελιν Μάιερ αποφάσισαν να εξετάσουν τους εθελοντές της Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study, μιας μακροπρόθεσμης μελέτης η οποία παρακολουθεί εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες 1.034 εθελοντές στη Νέα Ζηλανδία.
Τα δεδομένα αυτής της μελέτης επέτρεψαν στους ειδικούς να συγκρίνουν τεστ νοημοσύνης των εθελοντών από την ηλικία των 13 ετών – όταν κανείς από αυτούς δεν είχε αρχίσει τη χρήση κάνναβης – ως εκείνη των 38 ετών, κατά την οποία κάποιοι από αυτούς κάπνιζαν πλέον κάνναβη σε μόνιμη βάση, άλλοι είχαν καπνίσει στο παρελθόν και είχαν διακόψει ενώ κάποιοι άλλοι δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση.
Επίσης πρόσφεραν τη δυνατότητα να αποκλειστούν ή να προσμετρηθούν άλλες παράμετροι, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση άλλων ουσιών ή το μορφωτικό επίπεδο.

Η μόνιμη χρήση μειώνει το IQ
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» έδειξε ότι η μόνιμη και χρόνια χρήση κάνναβης – τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, επί δεκαετίες – οδηγούσε σε μείωση του δείκτη νοημοσύνης, με την πτώση να γίνεται μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη ήταν η χρήση.
 Κατά μέσο όρο οι εθελοντές φάνηκαν να έχουν χάσει 6 μονάδες από τον δείκτη νοημοσύνης τους σε σχέση με τους μη χρήστες συνομηλίκους τους, ανεξάρτητα από το πόσο νωρίς είχαν αρχίσει να καπνίζουν.
Ωστόσο μέσα σε αυτή την ομάδα των χρόνιων χρηστών οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αρχίσει να καπνίζουν κάνναβη σε μόνιμη βάση πριν από τα 18 – όταν ακόμη ο εγκέφαλος σχηματιζόταν – παρουσίαζαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση των γνωσιακών ικανοτήτων τους, της τάξης των 8 μονάδων IQ κατά μέσο όρο. Επίσης οι συγγενείς και φίλοι αυτών των ατόμων ανέφεραν ότι είχαν περισσότερα προβλήματα μνήμης και προσοχής σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έκαναν χρήση.
Οπως έδειξε επίσης η μελέτη, η μείωση αυτή δεν ήταν αναστρέψιμη: το «κόψιμο» του καπνίσματος της κάνναβης σε μεγαλύτερη ηλικία δεν συνοδευόταν από αποκατάσταση του IQ στα φυσιολογικά επίπεδα.


Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΕΚΕΙ........ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΛΙΟ

                                                     
                                                        
                     ΣΥΚΡΙΝΕΤΕ ΤΙΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ  Φ/Κ

   Καμία σχέση με τις υψηλές τιμές που καταβάλλονται απο το κράτος (ΛΑΓΗΕ ) στην ηλιόλουστη  αλλα και χρεοκοπημένη Ελλάδα  των 0,55 λεπτών ανα KWh για τις μικρές  εγκαταστάσεις .
Εδω ενα ίδιας ισχύος φωτοβολταϊκό , παράγει πολλαπλάσια ενέργεια λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας.
Εδώ οι επιδότηση που παίρνει ο ιδιόκτητης του φ/κ ,  είναι πολυ μεγαλύτερη απο του Άγγλου.
Αν είχαμε ένα έντιμο κράτος θα έπρεπε να ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Εδώ  η ληστεία σε βάρος των καταναλωτών συνεχίζετε κανονικά .
Εδώ κάνουν περικοπές σε συντάξεις 500 ευρώ .
Εδώ  κόβουν τα φάρμακα του παππού.
Έχουμε όμως ''πρασινη αναπτυξη''  .
                                                                                                                                        SAGINI



                                          
  

 Η Βρετανία καθόρισε τις νέες  τιμές στις επιδοτήσεις  φ/κ

 http://www.energypress.gr/news/H-Bretania-apokalyptei-tis-feed-in-tariff-twn-f-b-poy-tha-ishysoyn-apo-ton-Noembrh

             Η Βρετανία καθόρισε τις νέες  τιμές στις επιδοτήσεις (   feed-in-tariff   ) των φ/β που θα ισχύσουν από τον Νοέμβρη2012.
Στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Βρετανία αλλά και τις νέες feed-in-tariff που θα ισχύσουν από τον Νοέμβρη  2012 , έδωσε στην δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ανακοινώθηκαν και οι νέες feed-in-tariff που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου και θα είναι έγκυρες έως τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Συνεπώς, από την 1η Νοεμβρίου οι ταρίφες θα διαμορφωθούν ως εξής: 
       στα 11,3 λεπτά του ευρώ ανά kWh για τις μονάδες από 250 kW έως 5 MW
 και στα 24,5 λεπτά του ευρώ ανά kWh για τις εγκαταστάσεις από 50 kW και κάτω.

 Οι ταρίφες για τις μονάδες άνω των 50 kW θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ οι ταρίφες για τις εγκαταστάσεις έως 50 kW θα υποστούν μειώσεις της τάξης του 3.5%.


Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ''ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ''


                                                        
      

The Problem With Spain's Green Jobs Model

                                                


          Η ''πρασινη ενεργεια''ακούγεται μια καλή ιδέα, αν και πολλοί  κάποιοι θεωρούν υψηλό κόστος της
 Σε αυτό το βίντεο θα δούμε το'' πράσινο μοντέλο για θέσεις εργασίας'' από την Ισπανία, έναν από τους ηγέτες του κόσμου στην εφαρμογή της πράσινης τεχνολογίας.
Η εκπόνηση μελέτης(   www.instituteforenergyresearch.org  )  για το πράσινο πρόγραμμα εργασίας της Ισπανίας  διαπίστωσε ότι για κάθε νεα  πράσινη θέση εργασίας,   2,2  θέσεις εργασίας χάθηκαν σε άλλους τομείς της οικονομίας .
Αυτό που είναι  το χειρότερο, η Ισπανία ξεπέρασε  τα  750.000 δολάρια για τη δημιουργία κάθε νέας πράσινης  θέση εργασίας, και μόνο 1 στις 10 από αυτές τις πράσινες θέσεις εργασίας ήταν μόνιμη.  
Οι  υπόλοιπες εξαφανίστηκαν  μετά την αρχική φάση κατασκευής.
Αυτό δεν είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη μιας οικονομίας ή τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα πρέπει να μάθουμε από την εμπειρία για τις  πράσινες θέσεις εργασίας στην Ισπανία.
Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη του Calzada εδώ

Visit IER's website here: www.instituteforenergyresearch.org


Πατήστε το πλήκτρο υπότιτλοι ,για Ελληνικά .
    

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ..... χαχαχαχαχαχα !!!!!!!!!!!



                      ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ

                                  ΣΕ  ΟΛΠ   και ΟΣΕ

                                          
 Η κυβέρνηση προσπαθεί λέει να κάνει περικοπές δημοσίων δαπανών . χαχαχαχαχα
       

   Ακόμα και σήμερα ,  κάποιοι εξυπνάκηδες ''μανατζερ'' αποφασίζουν για πολύ ακριβές σπατάλες , στη χώρα της ασυδοσίας που κινδυνεύει άμεσα με χρεωκοπία..
Είδε το τυρι ο Ανωμεριτης και όρμηξε. 
 Παιδι του Γαπ ( τις κεινων ρημασι πειθωμενοι )
''Καταστήσαμε  λεει το λιμάνι του Πειραιά Οικολογικό Λιμάνι''
Η απόφαση του ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ κοστίζει 1230000 ευρώ για να βάλει φ/κ σε περίοδο χρεωκοπίας ,αφου όπως ο ιδιος δήλωσε θα αποσβεστούν σε 4 χρόνια απο τις κρατικές επιδοτήσεις εγγυημένων τιμών που θα πληρώσουμε εμείς οι καταναλωτές για 25 χρόνια παρακαλώ, χωρίς κανείς να μας ρωτήσει.
(Πες μας κε ,εννοείς τις παλιές η τις νέες τιμές επιδοτήσεων που ανακοινώνονται οσονούπω) .

    Είναι το πρώτο και θα βάλει λέγει, άλλα 5 φ/κ στον ΟΛΠ συνολικής αξίας 7.500.000 ευρώ ( αγορά εξοπλισμού και εγκατάσταση ) .

Σε καιρούς χρεωκοπίας..........7.500.000 ευρω.

Αυτά θα πληρωθούν απο τους δυστυχείς καταναλωτές ( τέλος ΑΠΕ-ΕΤΜΕΑΡ )σε 25 χρόνια και το μονό που σίγουρα θα πετύχουμε σαν κράτος , θα είναι η αύξηση της τιμής του ρεύματος.
Και ο κάθε Ανωμερίτης  θα υπερηφανεύεται οτι έκανε ''πρασινη αναπτυξη''
Δηλαδή το κράτος επιδοτεί το κράτος ( ολπ αε ) για να πετύχει τελικά αύξηση τιμής του ρεύματος .
Μπορεί το λιμάνι να λειτουργεί 24ωρο , αλλά τα φωτοβολταϊκά λειτουργούν 5ωρο , όταν  δεν εχει συννεφιά .
Σε τέσσερα χρόνια θα αποσβεστεί το έργο , λέει . Από ποιον κε ?  Μα φυσικά  .......από τα κορόιδα.

Κε ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ  τα ξέρετε αυτά ? 
Βοηθήστε τον κο Στουρνάρια να βρει τα λεφτά που απαιτεί η τρόικα .


 
        
                  
                  
31/7/2012
14:37
Διεθνή Δη μόσιο Ανοιχτό Διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 430 KWp στην περιοχή του λιμένος εμπορευματοκιβωτίων στο ΙΚΟΝΙΟ προκήρυξε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.230.000 ευρώ με ΦΠΑ και ο χρόνος παράδοσης ορίζεται σε 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η ημερομηνία λήξης προσφορών ορίσθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο λιμάνι του ΟΛΠ Α.Ε. αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ Α.Ε., θα συμπληρωθεί δε εντός του έτους με την προκήρυξη 5 ακόμα φωτοβολταϊκών
  σταθμών, οι οποίοι θα αναπτυχθούν τόσο στο εμπορικό, όσο και στο επιβατικό λιμάνι του Πειραιά.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης «Καταστήσαμε το λιμάνι του Πειραιά Οικολογικό Λιμάνι (ECOPORT) με διεθνή αναγνώριση από την ESPO και πιστοποίηση από τους Lloyds’. Από φέτος το ενισχύουμε ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4 MWp. Το έργο  αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΛΠ Α.Ε., αφού όπως είναι γνωστό το λιμάνι είναι εξόχως ενεργοβόρο, αφού λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο επί 365 ημέρες το χρόνο, χρησιμοποιώντας μηχανήματα και γερανούς πέρα από το χερσαίο φωτισμό.

 Το έργο αυτό το οποίο θα αποσβεσθεί σε 4 μόνο χρόνια, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέου ενεργειακού πεδίου στην περιοχή. Ήδη πριν από έναν μήνα προκηρύχθηκε επίσης ανοιχτός διαγωνισμός για την ενεργειακή πολιτική του ΟΛΠ Α.Ε. και τη δημιουργία νέου φωτιστικού πεδίου. Ένα ακόμα έργο του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ Α.Ε. εφαρμόζεται μετά από πλήρεις εγκρίσεις των αρμόδιων φορέων και τεχνικές αναλύσεις υψηλής ποιότητας».
  capital.gr
31/7/2012
14:37 


                                                                                                                                                                



 Τα   ίδια και χειρότερα κάνουν και στον ΟΣΕ


ΓΑΙΑΟΣΕ  .                150 000   ευρώ μας 

                                     χρωστάει ο ΛΑΓΗΕ





          Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης της ΓΑΙΑΟΣΕ, της εταιρείας που εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, από τα δυο φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει ήδη κατασκευάσει με ίδια κεφάλαια!!!!!!! δαπανώντας περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει καταβάλει περίπου 150.000 ευρώ.

«Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει πάρει μόνο μία δόση και εκκρεμούν πέντε μήνες» τονίζει μιλώντας στην «Η» ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Ν. Ιωαννίδης.
 Ειδικότερα εκκρεμούν 60.000 ευρώ για δύο μήνες λειτουργίας του νέου πάρκου και 5.000 ευρώ για πέντε μήνες από το πρώτο πάρκο της εταιρείας.
 Η αδυναμία πληρωμής από το ΛΑΓΗΕ ανατρέπει τον οικονομικό προϋπολογισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ η οποία περιμένει έσοδα περίπου 800.000 ευρώ!!!!!!!! από τα δύο πάρκα που λειτουργεί ήδη.
Σημειώνεται ότι ο ΟΣΕ στρέφει το επενδυτικό του βλέμμα στα φωτοβολταϊκά πάρκα, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί με νέο τρόπο την ακίνητη περιουσία του και να αντλήσει έσοδα για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.  !!!!!!!!!!!
Και αυτό γιατί πλέον η αξιοποίηση των ακινήτων του κρίθηκε ανεπιτυχής μέσα στο 2011 καθώς τα ακίνητα που επιχειρήθηκαν να αξιοποιηθούν δεν κατάφεραν να προσελκύσουν προσφορές ανάλογες με τις αντικειμενικές αξίες ή την αξία τους βάσει των λογιστικών προτύπων.

 Ημερησία, 14/7/2012 Μ.Μοσχου



Έχουν ονοματεπώνυμο κ κ  Υπουργοι    !!!!!!!!!

 Η   ΓΑΙΑΟΣΕ   ΑΕ  του επίσης διορισμένου  κ. Ν. ΙΩΑΝΝΙΔΗ  δαπάνησε  2,5 εκατ ευρώ για κατασκευές  φ/κ  ,  για τι  όπως οι  παραπάνω  ,  έπρεπε να προωθήσουν την       '' πράσινη ανάπτυξη  ''      ( που τελικά έγινε πράσινη απάτη ) ,  γιατί αυτή ήταν η επιλογή των αφεντικών που τους διόρισαν στις θέσεις αυτές.
  Τα πληρωσατε μετρητα η τα χρωστατε ακομα κε Ιωαννίδη ?
Νόμιζαν οτι ήταν μονόδρομος. Δεν ρώτησαν και αλλού.
Όμως αποδεικνύεται οτι η επιλογή του κ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ήταν  λάθος .

    Ποιος θα μας δώσει πίσω τα  2,5 εκατομμύρια ευρώ.
                                                                                                                        
                                                                                                          SAGINI

Η.........'' Έγχυση'' ,του Β. Ρέστη

 

 ΒΑΖΟΥΝ  ΧΕΡΙ  ΚΑΙ    ΣΤΙΣ   ΘΑΛΑΣΣΕΣ  ΜΑΣ

                          

  «Και στα Θαλάσσια Αιολικά Συνεχίζεται η Πολιτική   '' Έγχυσης'' Ακριβής Ενέργειας στο Ηλεκτρικό Σύστημα»



        Η άδεια παραγωγής ( δόθηκε σκανδαλωδώς  στον Όμιλο ΡΕΣΤΗ πριν τις εκλογές ,απο την υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου *** )    για ένα μεγάλο θαλάσσιο αιολικό πάρκο περί τα 500 MW με 81 ανεμογεννήτριες δυτικά της Λήμνου, το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου όπως προβάλλεται, όντας και το ακριβότερο (πανω απο 2 δις ευρω ) του κόσμου που αποσιωπάται, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της ΡΑΕ.

 Πρόκειται για παράκτιο και όχι υπεράκτιο αιολικό πάρκο αφού η ζώνη των 6 μιλίων φέρνει τις ανεμογεννήτριες πιο κοντά στις ακτές αναζητώντας και αβαθείς περιοχές σε αντίθεση με τα υπεράκτια στην Βόρεια Θάλασσα που εγκαθίστανται στις ΑΟΖ των αντιστοίχων χωρών.
 Έτσι αναιρούνται τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα για τα ελληνικά θαλάσσια αιολικά πάρκα καθώς και οι καλύτερες συνθήκες πνοής ανέμου λόγω γειτνίασης με το σύνθετο ανάγλυφο των νησιών.
      Η Βόρεια Θάλασσα προσφέρεται για υπεράκτια αιολικά πάρκα διαθέτοντας υψηλό αιολικό δυναμικό και αβαθή θάλασσα αφού η υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα στις όμορες χώρες, όπως Μ. Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ δεν επιτρέπει την φιλοξενία μεγάλων ανεμογεννητριών. Αντίθετα, το Αιγαίο δεν είναι Βόρεια Θάλασσα και η χώρα με χαμηλό πληθυσμιακό δείκτη προσφέρεται για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην ξηρά με καλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κόστος ακόμη και στα ακατοίκητα νησιά.
        Βασικός στόχος των προσπαθειών στην ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων για ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής ώστε να συμμετέχουν ανταγωνιστικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε αναμονή.
Με αυτό το σκεπτικό σχεδιάσθηκε και το υπερδίκτυο στην Βόρεια Θάλασσα με την συμμετοχή 10 χωρών.
 Στην Μ. Βρετανία το κόστος παραγωγής είναι ακόμη υψηλό, μεταξύ 0,19 με 0,24€/ kWh, δηλαδή υπερδιπλάσιο από εκείνο με μονάδες φυσικού αερίου.
 Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της ομάδας ειδικών που όρισε η Βρετανική κυβέρνηση, μια μείωση του κόστους παραγωγής στα 0,12€/ kWh  μέχρι  το 2020 θεωρείται εφικτή.

           Το κόστος επένδυσης του θαλάσσιου αιολικού πάρκου της Λήμνου που αδειοδοτήθηκε με 4.000  €/ kW είναι σχεδόν διπλάσιο εκείνων στην Βόρεια Θάλασσα, οπότε αναμένεται υψηλότερο κόστος παραγωγής εάν τελικά πραγματοποιηθεί.
 Το πάρκο συνδέεται στο σύστημα μεταφοράς στην περιοχή της Θράκης και δεν φαίνεται ότι η παραγόμενη ενέργεια θα κατευθυνθεί προς τις πλησιέστερες αγορές της Τουρκίας ή της Βουλγαρίας αλλά θα μεταφερθεί διατρέχοντας την χώρα με υψηλό κόστος και απώλειες στα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα που είναι κυρίως η Αττική.

Είναι προφανές ότι η ''επένδυση'' του θαλάσσιου αιολικού πάρκου βασίζεται στην ειδική μεταχείριση με υψηλά τιμολόγια που θα εξασφαλίσει για τα επόμενα 20 χρόνια και ενδεχομένως σε επιδοτήσεις της επένδυσης με δημόσιο χρήμα. 

Έτσι, μετά από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα του κόσμου και με τις υψηλότερες τιμές οι ΑΠΕ στην Ελλάδα οδηγούνται στα μεγαλύτερα θαλάσσια αιολικά πάρκα με το υψηλότερο κόστος παραγωγής.
 Αντιθέτως, στην Ισπανία μετά την κατάργηση των εγγυημένων τιμών αρχίζει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών που θα συμμετέχουν στην ανταγωνιστική αγορά χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών, ενώ η αιολική ενέργεια στην ξηρά εισέρχεται ήδη ανταγωνιστικά στην αγορά (πχ Τουρκία).

Στην Ελλάδα τουfast track και με θεσμικό πλαίσιο υψηλών τιμών υποστηρίζονται επενδύσεις στις ΑΠΕ με ακριβές και ανώριμες τεχνολογίες με συνέπεια ο άλλοτε εύρωστος ηλεκτρικός τομέας της χώρας να χάνει την ανταγωνιστικότητά του και οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν ακριβά τιμολόγια επί μακρόν χωρίς λόγο, με όλες τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

 Η κατάσταση επιδεινώνεται και με την στρεβλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγείται στην εντατική.

Η έγχυση ακριβής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα με εγγυημένες τιμές οριζόμενες με νόμο και εκτός της ανταγωνιστικής αγοράς επιβαρύνει επιπρόσθετα τους καταναλωτές και την οικονομία για μακρά περίοδο.

 Οι προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος με θέσπιση άλλων επιβαρύνσεων εντός ή και εκτός του ενεργειακού τομέα ή ακόμη αλλάζοντας ονόματα στα πρόσθετα βάρη των λογαριασμών των καταναλωτών, ( άλλαξαν το τέλος όπερ ΑΠΕ σε ΕΤΜΕΑΡ  ) δείχνουν άρνηση αναγνώρισης και επίλυσης του προβλήματος με τις γνωστές συνέπειες.
      Οι εγγυημένες τιμές αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ, το feed- in tariffμε σωστό σχεδιασμό όμως χωρίς γραφειοκρατία και εμπορία των αδειών, είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης πολιτικής για την ανάπτυξη των ΑΠΕ μεγιστοποιώντας τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.
 Αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται με φθίνουσες τιμές και διάρκεια ώσπου να εισέλθουν οι τεχνολογίες των ΑΠΕ στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ήδη μερικές από αυτές διαβαίνουν το κατώφλι.
     
      Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης έχουν τεθεί τελείως επιπόλαια εθνικοί στόχοι για τις ΑΠΕ με ένα πρόχειρο εθνικό πρόγραμμα και με πανσπερμία τεχνολογιών που υποστηρίζονται από υψηλές εγγυημένες τιμές για μακρά περίοδο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες στον ενεργειακό τομέα, την κοινωνία και την οικονομία.

 Η ανάπτυξη των ΑΠΕ με οποιοδήποτε κόστος χωρίς σεβασμό στους καταναλωτές που καλούνται να το πληρώσουν δεν μπορεί να αποτελεί εθνικό στόχο, ούτε και με το πρόσχημα της προστασίας του πλανήτη έναντι της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρεται στους πρόσφατους νόμους.

Τέτοιες αποφάσεις επιδεινώνουν την οικονομία και απομακρύνουν την χώρα από την σύγκλιση και το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενώ η έλλειψη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και αντίστοιχου προγράμματος δράσης αφήνουν τον ενεργειακό τομέα να περιπλανάται σε επικίνδυνες ατραπούς.


             Ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης είναι Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Σύμβουλος Μηχανικός, Μέλος Δ.Ε. και Γενικός Γραμματέας ΙΕΝΕ
 http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59306



***
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) χορήγησε Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ισχύος 498,15 MW, αποτελούμενο από 81 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 6,15 MW έκαστη, βορειοανατολικά της Νήσου Λήμνου, στην εταιρεία CITY ELECTRIC A.E., θυγατρική κατά 100% της εταιρείας συμμετοχών RF ENERGY Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι η FG EUROPE A.E, ο κος Γεώργιος Φειδάκης και η Οικογένεια Ρέστη.
 Πρόκειται το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο.
Η επένδυση, συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ  )




 Σχετικό άρθρο του SAGINI 3  και εδώ...
.http://sagini3.blogspot.gr/2012/07/blog-post_9542.html

Στο βωμό του κέρδους..
 http://www.newsnow.gr/article/190035/yperaktio-aioliko-parko-mamouth-skontaftei-se-thalassio-kitos.html

                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 http://www.kandanos.eu/node/1994

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Το τυρί και η φάκα


                                                           
 
      Νομίζουμε οτι οι ΑΠΕτζηδες των φωτοβολταϊκών προκαλούν  την κοινή λογική με τις δημόσιες  ανακοινώσεις -διαμαρτυρίες  . Προσπαθούν με κάθε μέσο να προκαταλάβουν τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ ,που έρχονται σύντομα.
                                                                
Τα  τελευταία χρόνια στην  Ελλάδα , είχαμε δυο τεράστια οικονομικά σκάνδαλα .
Μιλάμε για το σκάνδαλο-φούσκα  του χρηματιστηρίου και το σκάνδαλο της ''πράσινης ανάπτυξης'' η διαφορετικά το σκάνδαλο των ΑΠΕ.

                                                       
Η  ιστορία επαναλαμβάνεται, σαν φάρσα.
Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία .
Και στις δυο περιπτώσεις χάθηκαν πολλά δις από πολλούς και ωφελήθηκαν λίγοι .
 Και στις δυο περιπτώσεις οι κερδοσκόποι- θύματα ,  είχαν μόνοι τους βαφτίσει τους εαυτούς τους ''επενδυτές'' και είχαν καλό σκοπό  (σαν  άλλοθι  ).
Θέλανε να βοηθήσουν  ''υποτίθεται'' την ανάπτυξη της χώρας ,  αλλά ο σκοπός τους ήταν να φάνε  το τυρί.
     Τότε με την προτροπή των κυβερνώντων ,  που έταξαν σίγουρα και εύκολα κέρδη ,        έγιναν όλοι   '' επενδυτές'' , για το καλό της χώρας , που μέσω του χρηματιστηρίου  θα γνώριζε υποτίθεται πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη.
    Η  συνέχεια είναι γνωστή σε όλους.
      Ξαφνικά η   φάκα έκλεισε γεμάτη με ''επενδυτές'' . Η  φούσκα έσκασε  και  τα λεφτά των ΄΄επενδυτών΄΄ χάθηκαν  και κάποιοι  ( ίσως  μερικοί να είναι οι ίδιοι  )  πλούτισαν.
Τώρα και πάλι με την προτροπή των κυβερνώντων η ''πράσινη ανάπτυξη'' μέσω ΑΠΕ ,  έδινε εγγυημένα κέρδη με κρατικό συμβόλαιο για 25 χρόνια , έδινε χαριστικές  επιδοτήσεις με την σφραγίδα της Ε.Ε και των Γερμανών.
 Σου δίνανε λεφτά τζάμπα , επιδοτήσεις  και την έγγραφη κρατική υπόσχεση οτι το προϊόν ( ηλεκτρικό ρεύμα ) θα το αγόραζε το κράτος ( ΔΕΗ , ΔΕΣΜΗΕ , ΛΑΓΗΕ )   για 20-25 χρόνια. 


ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ .  Εγγύηση κερδών για 25 χρόνια.
 Σας προκαλώ να υποδείξετε εσείς αν υπάρχει καλύτερη εμπορική  επιχείρηση  για να στήσει  ο οποιοσδήποτε  σήμερα στην Ελλάδα.
 Αν έβαζες ένα  χ  κεφάλαιο , σε 4-5 χρόνια είχες εγγυημένη την απόσβεση και στη συνέχεια απολαμβάνεις εγγυημένα  τα κέρδη σου  για 20 χρόνια .

 Είναι πράγματι ένα σατανικό κόλπο που έστησαν σατανικά μυαλά , για να πάρουν και πάλι το χρήμα του κοσμάκη.
Την προπαγάνδα της ''δουλειάς''  τώρα ανέλαβαν,  με το αζημίωτο βέβαια , οικολογικές παρακυβερνητικες οργανώσεις , ασήμαντοι καθηγητές παπαρολόγοι , πονηροί τραπεζίτες , διεφθαρμένοι και αργυρώνητοι πολιτικοί , πράσινα βρωμοκαναλα και φυλλάδες του κώλου .
 Και το πέτυχαν . 
Βρέθηκαν και πάλι χιλιάδες πρόθυμοι  ''επενδυτές''  που έβλεπαν και πάλι μόνο το τυρί .
Όμως η φάκα έκλεισε ξανά  και τους έπιασε πάλι μέσα .
Είναι η ''πράσινη απάτη ''.
 Και βέβαια θα έσκαγε η φούσκα . Τράβηξαν τόσα δις από την ζωντανή οικονομία της Ε.Ε.  και την τελείωσαν . Την πέθαναν . Ζητάνε και άλλα τώρα .
Η τιμές του ρεύματος στα ύψη .Τα ελλείμματα των ΑΠΕστον ΛΑΓΗΕ  600 000 000 μεχρι το 2013  . Οι καταναλωτές σε απόγνωση  , αφού καλούνται να πληρώνουν νέες και νέες αυξήσεις . 
Το τέλος υπέρ ΑΠΕ βγάζει μάτια  .
 Του άλλαξαν όνομα  . ΕΤΜΕΑΡ λέγεται τώρα , για να μην καταλαβαίνεις εύκολα ,  τι είναι αυτό και φωνάζεις.
Γυφτιες .

                                                     Ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού της χώρας, José Manuel Soria.
''Οι επιδοτούμενοι με κρατικά λεφτά θα πληρώσουν πολύ περισσότερο απο τους αλλους''
                                      δήλωσε ο  Ισπανός υπουργός ενέργειας.



       Ο Υφ/ργος ΠΕΚΑ κος  Α .Παπαγεωργίου ,  ανακοίνωσε αρχικά  κάτι ημίμετρα για τις ΑΠΕ στις 10/8/12   για  να ''προστατέψει τους καταναλωτές απο την ακρίβεια των ΑΠΕ''. 
Τέλος του μήνα είπε οτι  θα πάρει και άλλα . Σίγουρα σκληρότερα αλλά αναγκαία .



Εμείς προτείνουμε !!! 
Δεν έχει  πια άλλες επιλογές αυτή η κυβέρνηση . Η   χώρα χρειάζεται φθηνό ρεύμα .
Αν  αύριο η κυβέρνηση   αποφάσιζε να κόψει τις κρατικές επιδοτήσεις στις ΑΠΕ  , αυτομάτως θα σταματούσαν την λειτουργία  τους όλες οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά , απο τα βουνά και τα χωράφια .( υπάρχουν και ζουν μόνο για τις κρατικές επιδοτήσεις ).
  Κανένα πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της χώρας δεν θα υπήρχε .
Η ΔΕΗ θα τα κατάφερνε μια χαρά .
 Έτσι και αλλιώς η κατανάλωση ρεύματος έχει μειωθεί λόγω της κρίσης .
Έρχεται ο χειμώνας .
 Οι τιμές του ρεύματος θα πέφτανε χαμηλά  , οι Έλληνες καταναλωτές θα στήριζαν την κυβέρνηση   και το κράτος θα έβρισκε τα εκατομμύρια  που ψάχνει  εναγωνίως να περικόψει απο τις δημόσιες δαπάνες .


Χωρίς ΓΑΠ , χωρίς ΤΑΓΑΡΩ , χωρίς ΠΑΠΑΚ., χωρίς ΔΗΜΑ !!!!!
 Δεν πείθουν πια κανέναν οι ''επενδυτές'' των ΑΠΕ .

Το σκάνδαλο-ΦΟΥΣΚΑ  των ΑΠΕ  έσκασε !!!

Θα επανέλθουμε                      
                          SAGINI




      Εδώ οι ανακοινώσεις της συντεχνίας ΑΠΕ  --   Φ/Κ......
http://www.energypress.gr/news/Anoihth-epistolh-toy-PASYF-ston-prwthypoyrgo-gia-tis-parembaseis-sta-fwtoboltaika


 http://www.energypress.gr/news/SPEF:-Epta-protaseis-gia-thn-apokatastash-twn-problhmatwn-sta-f-b


                                                                                                                                                                    


Νέες περικοπές στα φ/β δρομολογεί η Ελβετία

Μειώσεις στις feed-in tariffs της τάξης του 15% για τις νέες εγκαταστάσεις ανακοίνωσε η ελβετική κυβέρνηση.
Οι νέες μειωμένες ταρίφες θα ισχύσουν από την 1 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μείωση μέσα στο 2012.
Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας κρίνει ωστόσο απαραίτητη την λήψη νέων μέτρων και αυτό διότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών έχουν υποστεί κατακόρυφη πτώση ύστερα από την προηγούμενη μείωση κατά 10% στις  feed-in tariffs που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου.
Το νέο σχήμα προβλέπει οι feed-in tariffs να διαμορφώνονται στα 37 λεπτά του ευρώ ανά kWh για τις εγκαταστάσεις έως 10 kW και στα 24 λεπτά του ευρώ για τις εγκαταστάσεις άνω του 1 MW.
Τέλος, προβλέπεται από τις αρχές του 2013 νέα μείωση στις ταρίφες της τάξης του 8%.
πηγη .. energypress.gr

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Συνελήφθησαν οι εμπρηστές της Άνδρου



                                                

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στα Διποτάματα Άνδρου

                         


Συνελήφθησαν οι εμπρηστές της Άνδρου



Η φωτιά συνεχίζει να καίει αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή Κοχύλου . Βρίσκεται σε ύφεση  , αλλά  τα αεροπλάνα της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν , παρόλο που οι  άνεμοι πνέουν με  7-8 μποφόρ.
Απο την Αστυνομία Άνδρου έγινε γνωστό οτι συνελήφθη ένα ζευγάρι τουριστών Γάλλων  υπηκόων  30-35 ετών ,  οι οποίοι ομολόγησαν οτι έβαλαν την φωτιά απο αμέλεια.
Όπως κατέθεσαν είχαν επισκεφθεί χθες νωρίς το απόγευμα την περιοχή    Διποτάματα ,  κοντά στο χωριο Συνετί .



                                               .
                                                                
Πρόκειται για μια καταπράσινη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλους ,ενα μοναδικό μνημείο της φύσης ,όπου υπάρχουν πολλοί παλαιοί νερόμυλοι κατά μήκος ενός φαραγγιού όπου τρέχουν νερά όλο τον χρόνο.
Οι δυο Γάλλοι παρουσιάστηκαν μόνοι τους στο Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου και  κατέθεσαν οτι , αφού έκαναν την σωματική τους ανάγκη ,θέλησαν να κάψουν τα χαρτιά ,  ανάβοντας φωτιά η οποία γρήγορα επεκτάθηκε και τελικά έγινε αυτή η τεράστια οικολογική  καταστροφή .

Άνδρος 12 00    20/8/12

KΑΙΓΕΤΑΙ Η ΑΝΔΡΟΣ

                                                      

Μαίνεται μεγάλη φωτιά στην ΑΝΔΡΟ .
Σύμφωνα με μαρτυρίες η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις , κατακαίγοντας  αγροτικές εκτάσεις , ζωα και περιουσίες σε πολλά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Κορθίου και στα χωριά Βουνί, Γιανισέο, Ρογό, Διποτάματα, Συνετί , Κοχύλου .
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού ενισχύθηκαν τις απογευματινές ώρες από τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη ,τα όποια σταμάτησαν να επιχειρούν μόλις έπεσε το σκοτάδι.
 Με το πλοίο SUPER FERRY II   στις 21,00  κατέφθασαν απο την Αττική   6 πυροσβεστικά οχήματα με το ανάλογο προσωπικό Πυροσβεστων  και ήδη έχουν αναλάβει δράση στην κατάσβεση της φωτιάς .
Στο νησί οι άνεμοι είναι βόρειοι έντασης  7-8  μποφόρ.
Δυστυχώς η φύση του εδάφους και οι ισχυροί άνεμοι  φαίνεται οτι προκαλούν μια ανυπολόγιστη και πρωτοφανή καταστροφή στο καταπράσινο  νησί μας .
Πληροφορίες μιλούν για εμπρησμό αφού βρέθηκαν καμένα γκαζάκια στην περιοχή από όπου ξεκίνησε η φωτιά .
 Άνδρος 24 00      20/8/12







Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Πράσινη ενέργεια ΓΑΠ και εντιμότητα – Δρόμοι αντίθετοι…

                   

       Το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προώθησε αμέσως μετά το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», την «πράσινη ενέργεια», είναι ένα γεγονός που από μόνο του δημιουργεί υποψίες ακόμη και στον πλέον αδαή περί της πράσινης ενέργειας, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν συμβόλαια παραγωγής «πράσινης ενέργειας» προς την ΔΕΗ, τα οποία υποχρεώνουν στην πληρωμή από την ΔΕΗ 0,54 € ανά κιλοβατώρα παραγόμενης πράσινης ενέργειας, τη στιγμή που η ίδια ενέργεια παραγόμενη από την ΔΕΗ κοστίζει 0,05 € ανά κιλοβατώρα!
 Προφανώς, από τις τιμές που παρατίθενται, κάποιοι βγάζουν τεράστια ποσά, ελέω… συμβολαίων!

Όχι, δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με την πράσινη ενέργεια η οποία δεν επαρκεί ούτε είναι αδιάλειπτη (είτε λόγω νεφώσεων είτε λόγω άπνοιας) και άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ηλεκτροδότηση της χώρας.
 Όχι, δεν θα ασχοληθούμε με την ανύπαρκτη προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο επηρεάζεται πολύ χειρότερα από άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις.
 Δεν πρόκειται να θίξουμε την'' σύμπτωση ''των ανά την επικράτεια πυρκαγιών, οι οποίες εμφανίζονται σε κορυφογραμμές που άπτονται του ενδιαφέροντος «επιχειρηματιών» της πράσινης ενέργειας, αφού θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτές οι φωτιές είναι αποτέλεσμα του καιρού και όχι καιροσκόπων και ανάλγητων απατεώνων.
Ούτε, φυσικά, θα ασχοληθούμε με την δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, οι οποίες δεν προκύπτουν από πουθενά.

Σήμερα θέλουμε να ρωτήσουμε και να προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε κάποιους πολιτικούς, οι οποίοι ίσως μπορέσουν να βρούνε το κουράγιο να καταθέσουν ερώτηση στην Βουλή και να απαιτήσουν απαντήσεις (που θα περιέχουν ονοματεπώνυμα), αφού το σκάνδαλο της πράσινης ανάπτυξης - ενέργειας (και άλλων πρασίνων αλόγων πολιτικών αποφάσεων) είναι τεράστιο και μπροστά του ο Άκης Τσοχατζόπουλος μοιάζει με παιδί νηπιαγωγείου που απλά έκλεψε μία σοκολάτα από κάποιον συμμαθητή του!

Γνωρίζετε, φυσικά, όλοι σας πως στους λογαριασμούς της ΔΕΗ,  πληρώνετε πλέον και τέλη ΑΠΕ υπέρ της πράσινης ενέργειας.
 Για την ακρίβεια, πληρώνετε εσείς (κι εγώ) την διαφορά που προκύπτει από την αγορά της εξωφρενικής σε τιμή πράσινης ενέργειας στο τιμολόγιο της ΔΕΗ.
 Μην σας φαίνεται παράξενο, απλά ψάξτε τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε πως για άγνωστους λόγους, με κάποια απόφαση, όλοι οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν την αυξημένη πράσινη ενέργεια, για να μην γίνει αναπροσαρμογή των συμβολαίων της ΔΕΗ με κάποιους μεγαλο-επενδυτές στα φωτοβολταϊκά ή στις ανεμογεννήτριες.

   
Οι φωτο απο το Google




Ποιοι έχουν τα μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα (και εργοστάσια ρεύματος με φυσικό αέριο ) στην Ελλάδα;
  • Ποιοι έχουν κάνει προνομιακά συμβόλαια στα 0,54€ ανά κιλοβατώρα, τα οποία συμβόλαια δεν επηρεάζονται από τις αναδιατάξεις τιμών και συμφωνιών μεταξύ της ΔΕΗ και κάποιων "επενδυτών -επιχειρηματιών";
  • Ποιοί κρύβονται πίσω από ένα τεράστιο φαγοπότι που γίνεται εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας;
Μπορεί κάποιο κόμμα να καταθέσει ερώτηση και να απαιτήσει να του δοθούν τα ονόματα εμπλεκομένων μεγαλο-επιχειρηματιών (εκδοτών, εφοπλιστών) και πολιτικών (βουλευτών, υπουργών, δημάρχων, περιφερειαχών και πρώην νομαρχών) και συγγενών τους;

Θα είχε, πραγματικά, τεράστιο ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί μία τέτοια λίστα, η οποία θα δείχνει τα οφέλη της πράσινης ανάπτυξης προς τους (μονίμως) λίγους, τα οποία οφέλη τα πληρώνουν οι (μονίμως) πολλοί.

 Έτσι, για να ξέρουμε ποιοι σιωπούν και γιατί, μπροστά στο φαινόμενο της πράσινης ανάπτυξης, που αν δεν εφαρμοστεί ή αν ακυρωθεί στην Ελλάδα, θα χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας στην Γερμανία και θα χάσουν σημαντικά ποσά κάποιοι που συνεχίζουν να μας διασώζουν, φυσικά με το αζημίωτο…

Λέτε να έχει δίκιο, τελικά, ο Πάγκαλος, ο οποίος δήλωσε πως "ακόμη μαζί τα τρώμε";
http://kostasxan.blogspot.gr/2012/08/blog-post_4681.html



 ''  Μην ψάχνετε άλλο για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις . Κόψτε τις επιδοτήσεις ΑΠΕ. ''





Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ

Ξεσηκωμός στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου κατά των εγκαταστάσεων ΒΑΠΕ

                           

Δεκάδες πολίτες σπεύδουν, καθημερινά, να υπογράψουν το ψήφισμα κατά των ΒΑΠΕ που εκδόθηκε στην εκδήλωση που έγινε στον Πλακιά.
Η συμμετοχή του Kλήρου στην κινητοποίηση αυτή, είναι Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη και βαρύνουσας σημασίας
Μέχρι στιγμής το ψήφισμα έχουν υπογράψει :
· Ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος
· Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός
· Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πρέβελη
· Οι εφημέριοι: Ασωμάτου, Μαριού, Μύρθιου, Ροδακίνου, Σελλίων
· Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων:
Ασωμάτου, Κοξαρέ, Λευκογείων , Μαριού, Μύρθιου, Ροδακίνου, Σελλίων

· Ο Διευθυντής του δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Πλακιά
· Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Αγ. Ιωάννου, Μαριού, Ροδακίνου, Σελλίων,
· Η ένωση Ξενοδόχων Νοτίου Ρεθύμνου
· Ο Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζομένων Δωματίων Πλακιά.
· Πολλές δεκάδες πολιτών
 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι πολίτες που παραβρεθήκαμε σήμερα στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τις ενορίες Σελλίων, Μύρθιου και Μαριού, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σελλίων και Μαριού, τη Ενωση Ξενοδόχων Νοτίου Ρεθύμνου και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων με σκοπό να συζητήσουμε για την επιχειρούμενη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό εργοστάσιο-πολύμπριζο της Ευρώπης, συνυπογράφουμε το παρακάτω ψήφισμα:
Με «δούρειο ίππο» την Πράσινη Ανάπτυξη και εν ονόματι του Χρέους οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους προχωρούν με διαδικασίες Fast Track (Νόμος για την επιτάχυνση των επενδύσεων) στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας :
 Ολες σχεδόν οι κορυφογραμμές, πλαγιές, κάμποι, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, παραχωρούνται στους επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα των γιγάντιων αιολικών, υβριδικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών.
 Όπου υπάρχουν επιφανειακά και υπόγεια νερά θα κατασκευασθούν αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, με εικαζόμενο στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου κοινού αγαθού, του νερού.
Προφανώς, οι επενδυτές-κατακτητές της χώρας θεωρούν ότι μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στα σκανδαλώδη σχέδιά τους που αν εφαρμοστούν, θα κάνουν το νησί αγνώριστο, ακυρώνοντας τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Ο λαός που μεθοδευμένα σύρθηκε στην ανεργία και στην φτώχια, εκβιάζεται κάτω από το βάρος των φόρων και των χαρατσιών να συναινέσει σε όσους του τάζουν τα ψίχουλα της δήθεν Ανάπτυξης: θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας.
Ας μάθουν όμως ότι, αυτόν το τόπο, την Κρήτη, δεν τον διαπραγματευόμαστε, δεν τον παραχωρούμε, δεν τον χαρίζουμε.
Κάθε χωριό, κάθε συνοικία θα γίνει εστία αντίστασης ώστε να ακυρωθούν, με κάθε τρόπο, τα σχέδια των επίδοξων "επενδυτών- κατακτητών" και των ντόπιων εκπροσώπων τους.
Ο αγώνας μας είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα που δίνει ο λαός για την ανατροπή του καθεστώτος επιτήρησης και της μνημονιακής πολιτικής.
Δεν θα επιτρέψουμε να βαφτίζεται εν ονόματι του ελληνικού λαού, η ληστρική επιδρομή ΑΠΕ, ως “εθνική προτεραιότητα”, ούτε να προδιαγράφεται δικτατορικά το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας!
Όσες υπογραφές και να βάλλουν, όσες αποφάσεις και να πάρουν, είναι άκυρες.
Γιατί κανένας δεν τους έδωσε το δικαίωμα να συναποφασίζουν με ξένα κέντρα εξουσίας για θέματα που αφορούν τον λαό, ερήμην του λαού. Γιατί αντιδημοκρατικά και παράνομα ψηφίζουν και εφαρμόζουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα που παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις, ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα.
Έχουμε Χρέος - το μοναδικό χρέος που αναγνωρίζουμε - και βαριά κληρονομιά να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν για να μας ελευθερώσουν.
Θεωρούμε ότι η ενέργεια και το νερό είναι κοινωνικά αγαθά τα οποία δικαιούται κάθε πολίτης σε λογικές τιμές και είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.

Η Κρήτη έχει αποδείξει ιστορικά ότι ξέρει να αντιστέκεται, να πολεμά, να ανατρέπει και να νικά! 
 http://www.kandanos.eu/node/1987

 

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η επανάσταση στήν ενέργεια - Shale gas


Shale gas
                                                   
   
            Η αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών ποτέ δε σταματά και ένα από τα πιο πρόσφατα «ευρήματα» της έρευνας είναι το σχιστολιθικό φυσικό αέριο (shale gas) που αντλείται από τα πετρώματα με μεθόδους και αποτελέσματα που διχάζουν.
Το σχιστολιθικό φυσικό αέριο αναμένεται να προκαλέσει παγκοσμιως σημαντικές και απρόβλεπτες γεωπολιτικές και ενεργειακές αλλαγές.
 Για παράδειγμα, η παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η πιθανή εισαγωγή του από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αμβλυνουν  την σημερινη  εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
 Ο διευθύνων  σύμβουλος της "BP Plc", Τόνι Χέιγουορντ δηλωσε οτι το σχιστολιθικό φυσικό αέριο ειναι  "παράγοντας που αλλάζει το παιχνίδι" στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.
      Καμιά έκπληξη δεν συνιστούν όλα αυτά για τον 91 ετών, σήμερα, εφευρέτη της μεθόδου εξόρυξης μη συμβατικού φυσικού αερίου και δισεκατομμυριούχο πια Τζορτζ Μίτσελ.
 Οι γονείς του, μετανάστες από την Ελλάδα, που είχαν ένα στεγνοκαθαριστήριο, τον σπούδασαν στο Texas A&M University.
 Με πτυχίο γεωλόγου και μηχανικού πετρελαίου, ο Μίτσελ ξεκίνησε, το 1946, σύμβουλος σε μια εταιρία την οποία στη συνέχεια αγόρασε, μετονομάζοντάς την σε "Mitchell Energy & Development Corp".
 Το 1981, άρχισε να πειραματίζεται στη μέθοδο εξόρυξης μη συμβατικού φυσικού αερίου που έχει υιοθετηθεί σήμερα.
 Έχοντας αναπτύξει, ήδη από το 1993, σε βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, την εκμετάλλευση αποθεμάτων αερίου σε αργιλικά σχιστολιθικά πετρώματα, ο Μίτσελ υποστηρίζει ότι πρόκειται για καλύτερη τοποθέτηση κεφαλαιων  από ό,τι στο πετρέλαιο.
Το σχιστολιθικό φυσικό αέριο  σημερα αντλείται με τη χρήση νερού και διαλυτών υπό πολύ υψηλή πίεση και σε μεγάλο βάθος που μπορεί να φθάνει και τα 2 χλμ κάτω από την επιφάνεια της Γης, μια διαδικασία που αποκαλείται υδραυλική ρωγμάτωση (hydraulic fracturing ή «fracking»).
       Στις ΗΠΑ, η «υδρορωγμάτωση» προς άντλησιν αερίου δοκιμάζεται ήδη εδώ και περίπου 40 χρόνια και ήδη υπάρχουν περισσότερα από 50.000 φρεάτια, με το ρυθμό να αυξάνεται σαφώς από το 2009.
        Στα τέλη Μαΐου, η "Royal Dutch Shell" απέκτησε θέσεις στους βραχώδεις σχηματισμούς Μαρσέλους και Ιγκλ Φορντ των ΗΠΑ, καταβάλλοντας 4,7 δισ. δολάρια και την προηγούμενη εβδομάδα η ινδική "Reliance Industries" απέκτησε θέσεις στον τελευταίο αντί 1,35 δισ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας συμμετοχή, δίπλα στην "Exxon Mobil Corp.", τη νορβηγική "Statoil" και τη γαλλική "Total", σε αμερικανικά αποθέματα μη συμβατικού αερίου που εκτιμάται ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς χρήσης, θα κρατήσουν για 30 με 100 χρόνια.
        Διεθνούς κύρους αναλυτές δεν φείδονται επαινετικών σχολίων για την εξέλιξη, που κατέστησε, πέρυσι, τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα φυσικού αερίου στον πλανήτη - και μελλοντικό εξαγωγέα, ενώ προετοιμαζόταν για εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου - υποσκελίζοντας τη Ρωσία.
 Πράγματι, ο πρόεδρος της εταιρίας ενεργειακών συμβούλων "IHS Cambridge Energy Research Associates", Ντάνιελ Γέργκιν δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε αργιλικά σχιστολιθικά πετρώματα "τη μέχρι στιγμής σημαντικότερη ενεργειακή καινοτομία στον αιώνα μας".
                                                          

             Πλέον, οι πάντες μοιάζει να συμφωνούν με την έκθεση της "IHS Cambridge Energy Research Associates" τον περασμένο Μάρτιο που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το φυσικό αέριο σε αργιλικά σχιστολιθικά πετρώματα "δίνει τις δυνατότητες μεταμόρφωσης του ενεργειακού τοπίου στη Βόρεια Αμερική".
Στην Ευρώπη πειραματικές εγκαταστάσεις και κοιτασματα  πέραν της Πολωνίας (που συνδυάζει γεωλογική σταθερότητα και μεγάλα υδάτινα αποθέματα) υπάρχουν στην Αυστρία, την νοτια Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.
          Εταιρίες όπως η Exxon Mobil, η Total και η Shell ετοιμάζονται να επενδύσουν μεγάλα ποσά και έχουν ξεκινήσει εκστρατεία πειθούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη στρατηγική σημασία αυτού του μη συμβατικού ενεργειακού πόρου.
Ωστόσο τα καθε ειδους συμφεροντα  ,  τα  περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα έχουν ήδη προκαλέσει διαφορες  αντιδράσεις.
          Π.χ .στην   πυρηνικη Γαλλία έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση της «υδρορωγμάτωσης» μέχρι νεωτέρας ,για προφανεις λογους .
Ανησυχίες προκύπτουν και από το γεγονός ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη του μη συμβατικού φυσικού αερίου αρνούνται να αποκαλύψουν τη σύνθεση - και την τοξικότητα - των ειδικών χημικών που απαιτούνται για τη ρωγμάτωση των πετρωμάτων στο υπέδαφος.

       Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στη 13η ετήσια γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στις αρχές Ιουνίου, στις Κάννες, έθεσε στους ακροατές του το ρητορικό ερώτημα "μπορούμε να μιλάμε για μια 'επανάσταση του σχιστολιθικού αργίλου' που θα ταράξει τη βιομηχανία φυσικού αερίου ή είναι, απλά, κάποιο είδος 'πυρετού' που πρέπει να περάσουμε;".
Πηγές: Bloomberg, The Financial Times,Reuters,La Tribune,  Science Magazine,Platts.



Γκουάρ, ο σπόρος του φυσικου αεριου

Ινδοί αγρότες καλλιεργούν το απαραίτητο συστατικό για την εξόρυξη με την τεχνική της υδρορωγμάτωσης


Πεινασμένα, βρώμικα, ξυπόλητα και ιδρωμένα.
Ετσι πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους τα παιδιά του Σοχάν Σινχ.
Αγρότης σε μια έρημη γη, ο Σινχ δεν μπορούσε να τους προσφέρει κάτι περισσότερο από μια καλύβα από λάσπη και φαγητό τόσο ώστε απλώς να επιβιώνουν.
Αλλά τα πράγματα άλλαξαν.
Τα πιάτα γέμισαν και στην καλύβα από λάσπη υπάρχουν τώρα κατσίκες.
 Ο Σινχ και τα παιδιά του μένουν πια σε ένα σπίτι από πέτρα. Διότι ο μικρός, σκληρός σπόρος που καλλιεργεί, ένας σπόρος που προοριζόταν άλλοτε κυρίως για τροφή γελαδιών, είναι σήμερα περιζήτητος σε ολόκληρο τον κόσμο.
 Αλλοτε πάμφτωχοι αγρότες, όπως ο Σινχ, έχουν μετατραπεί σε σημαντικό κρίκο της ενεργειακής παραγωγής στις ΗΠΑ - και όχι μόνο.
 Η εξήγηση ακούει στο όνομα «γκουάρ».
                                                           
ΖΩΟΤΡΟΦΗ. 
 Η επιστημονική του ονομασία είναι Cyamopsis tetragonoloba, Κυάμοψις η τετραγωνολόβος. Ο σπόρος είναι τόσο σκληρός, που μπορεί να σπάσει δόντια. Η Ινδία παράγει περίπου το 85% της παγκόσμιας παραγωγής. Επί αιώνες όμως οι αγρότες το χρησιμοποιούσαν μόνο για να θρέψουν τα ζώα τους, με το ζόρι και τις οικογένειές τους. Υπάρχουν και σπόροι με μεγαλύτερη θρεπτική αξία, λίγοι όμως από αυτούς φυτρώνουν στην έρημο Ρατζαστάνι, έναν τόπο πλούσιο σε πολιτισμό αλλά φτωχό σε βροχή.
 Μόνο που κάποια στιγμή, οι εταιρείες τροφίμων ανακάλυψαν ότι το γκουάρ απορροφά νερό σαν… πουσαρισμένο άμυλο καλαμποκιού∙ το κόμμι γκουάρ χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως ως προσθετικό τροφίμων και πιο συγκεκριμένα ως φυσικός πηκτικός παράγοντας, σταθεροποιητής και γαλακτοματοποιητής.
 Πολύ πιο σημαντική, ωστόσο, για τους αγρότες ήταν η πρόσφατη ανακάλυψη ότι το κόμμι γκουάρ μπορεί να «σκληρύνει» το νερό - κάπως έτσι έγινε ένα απαραίτητο συστατικό για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με την τεχνική της υδρορωγμάτωσης ή υδραυλικής ρωγμάτωσης, πιο γνωστής ως fracking.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ. 
 Εναν ολόκληρο κόσμο μακριά από την έρημο Ρατζαστάνι, τα κέρδη της Haliburton, αυτού του γίγαντα των πετρελαϊκών υπηρεσιών, μειώνονται διότι οι τιμές του γκουάρ, του σπόρου που καλλιεργεί ο Σινχ και οι υπόλοιποι αγρότες, αυξάνονται∙
 Μια σπάνια νίκη για τους μικρότερους των μικρών «παικτών» του παγκόσμιου εμπορίου.
 Η άνθηση του fracking στις ΗΠΑ έχει επιφέρει απότομη εκτίναξη της παραγωγής φυσικού αερίου, μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.
 Πρόκειται βέβαια για μια αμφιλεγόμενη τεχνική, η οποία μπορεί να έχει ήδη προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή σε περιοχές των ΗΠΑ, στο κρατίδιο του Ρατζαστάν όμως, στη Βορειοδυτική Ινδία, σε ένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου, δύσκολα βρίσκει κανείς κάποιον που να το θεωρεί κάτι άλλο πέρα από ευλογία.
 Τα τρακτέρ πωλούνται σαν… φρέσκα ψωμάκια, η αξία της γης ανεβαίνει και οι γάμοι έχουν αποκτήσει ακόμα πλουσιότερα χρώματα.
Στην αντιπροσωπεία τρακτέρ Μέισι Φέργκιουσον του Τζοντπούρ, όπου οι πωλήσεις έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ο Νατού Παρτζαπάτ περιεργάζεται τα μηχανήματα μαζί με τον πεθερό του: τα κέρδη που αποκόμισε ο τελευταίος από την καλλιέργεια γκουάρ του επέτρεψαν να προσφέρει στον Παρτζαπάτ 12 γραμμάρια χρυσού και μισό κιλό ασήμι ως προίκα για την κόρη του. «Τώρα λοιπόν του αγοράζω εγώ ένα τρακτέρ», λέει ο Παρτζαπάτ, ενώ ο πεθερός του δίπλα κουνάει το κεφάλι με επιδοκιμασία.

ΤΑ ΝΕΑ / The New York Times, Του Gardiner Harris





      Η επανάσταση του φυσικού αερίου πρέπει να είναι «καθαρή»

Μια άλλη άποψη !


 του Thomas L. Friedman


     Βρισκόμαστε εν μέσω μιας επανάστασης του φυσικού αερίου στην Αμερική - επανάσταση που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στην οικονομία, το περιβάλλον και την εθνική μας ασφάλεια, αν κάνουμε το σωστό.
Τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονταν ως τώρα κρυμμένα σε σχιστολιθικά πετρώματα σε όλη την Αμερική, και στα οποία μόλις πρόσφατα αποκτήσαμε πρόσβαση, χάρη σε επαναστατικές ανακαλύψεις όπως η σεισμική απεικόνιση, η οριζόντια διάτρηση και η υδραυλική ρωγμάτωση, ή «υδρορωγμάτωση» (hydraulic fracturing η «fracking», στη σχετική ορολογία), μας δίνουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τον «βρώμικο» άνθρακα με το πολύ πιο «καθαρό» φυσικό αέριο ως την μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμερική.
Το φυσικό αέριο μπορεί επίσης σύντομα να χρησιμοποιηθεί και για την κίνηση αυτοκινήτων, φορτηγών και πλοίων.
Αυτό μας βοηθά να μειώσουμε τις εκπομπές μας σε διοξείδιο του άνθρακα νωρίτερα από το αναμενόμενο και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς στο θέμα της ενέργειας. Ακόμη, εάν οι τιμές παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να δώσει στην Αμερική τη δυνατότητα να επαναφέρει στη χώρα τα εργοστάσια που έχει «αποδημήσει» στο εξωτερικό.
Ωστόσο, όπως το θέτει ο Χαλ Χάρβει, ειδικός σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, υπάρχει μόνο ένα μεγάλο, εξαιρετικά σημαντικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί για αυτήν την αφθονία φυσικού αερίου:
 «Θα είναι άραγε μια μετάβαση σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον, ή απλά θα αναβάλλει το καθαρό ενεργειακό μέλλον για αργότερα;». Αυτό είναι το ερώτημα - γιατί το φυσικό αέριο παραμένει πάντα ένα ορυκτό καύσιμο.
Το καλό είναι ότι το φυσικό αέριο εκπέμπει κατά την καύση του τη μισή ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τον άνθρακα και, ως εκ τούτου, συμβάλλει αναλογικά μόνο κατά το ήμισυ στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
 Ακόμη καλύτερο είναι το γεγονός ότι η περίσσεια σε αποθέματα φυσικού αερίου καθιστά ανέξοδη την άντληση του.
Υπάρχει όμως ένα «κρυμμένο», μακροπρόθεσμο κόστος: μία παρατεταμένη επάρκεια σε φυσικό αέριο θα μπορούσε να υπονομεύσει νέες επενδύσεις στα συστήματα αιολικής, ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας καθώς και στα συστήματα ενεργειακής απόδοσης - τα οποία έχουν μηδενικές εκπομπές - και θα μπορούσε έτσι να μας κρατήσει εξαρτημένους από τα ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες.
Κάτι τέτοιο θα ήταν απερίσκεπτο.
Για το λόγο αυτό, στις 29 Μαΐου η βρετανική εφημερίδα The Guardian παρέθεσε το σχόλιο του Φατίχ Μπιρόλ, του επικεφαλής οικονομολόγου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ο οποίος δήλωσε ότι «μια χρυσή εποχή για το φυσικό αέριο δεν αποτελεί απαραίτητα και μια χρυσή εποχή για το κλίμα» - εάν το φυσικό αέριο τελικά υπερκεράσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Μαρία φαν ντερ Χόεβεν, εκτελεστική διευθύντρια της ΔΥΕ, προέτρεψε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν ως έχουν τις επιδοτήσεις και τους κανονισμούς τους προκειμένου να ενθαρρύνουν επενδύσεις στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια και σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «τα επόμενα χρόνια» ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Ωστόσο, ενώ το φυσικό αέριο είναι «καθαρότερο» από τον άνθρακα, η αντληση του μπορεί να γίνει πολύ βρώμικη. Πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, το «πλεονέκτημα» εναντι του άνθρακα μπορεί να υπονομευθεί από διαρροή φυσικού αερίου ατελούς καύσης από φρεάτια και αγωγούς, διότι το μεθάνιο - το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου - είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, ισχυρότερο και από το διοξείδιο του άνθρακα.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μπορούν εύκολα να διατηρήσουν υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας στις διαδικασίες άντλησης, αλλά μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων με χρήση υδρορωγμάτωσης πραγματοποιείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Τα πρότυπα ασφαλείας που μπορούν να καταστήσουν την υδρορωγμάτωση φιλική προς το περιβάλλον δεν κοστίζουν ακριβά, αλλά οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι κύριοι των μικρών επιχειρήσεων είναι, εξίσου, υποχρεωμένοι να τα ακολουθήσουν ούτως ώστε για όλους να ισχύει το ίδιο κόστος αντλησης.

                                                         

       Στις 19 Ιουλίου, το περιοδικό Forbes πήρε συνέντευξη από τον Τζορτζ Φιντίας Μίτσελ, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση της μεθόδου της υδρορωγμάτωσης για την άντληση φυσικού αερίου από στεγανά σχιστολιθικά πετρώματα.
Σύμφωνα με το Forbes, ο Μίτσελ υποστήριξε ότι απαιτείται η θέσπιση κανονισμών για την υδρορωγμάτωση από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, όχι μόνο από τις πολιτείες: «Αν δεν το κάνουν σωστά, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα», αναφέρει.
Δεν δικαιολογείται να μη γίνει σωστά. «Υπάρχουν καλές τεχνικές ώστε να γίνει με ασφάλεια οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν με τον σωστό τρόπο», δηλώνει.
 Ωστόσο, οι μικρότερες ανεξάρτητες εταιρείες άντλησης «είναι ανεξέλεγκτες». «Είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς αυτές τις ανεξάρτητες εταιρείες.
 Εάν κάνουν κάτι επικίνδυνο ή με λανθασμένο τρόπο, θα πρέπει να τιμωρηθούν.»
Ο Φρεντ Κρουπ, πρόεδρος του Ταμείου Περιβαλλοντικής Άμυνας, ο οποίος έχει επεξεργαστεί τα πρότυπα εξόρυξης σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με διάφορες εταιρείες, προσθέτει: «Τα πλεονεκτήματα για την οικονομία και την εθνική μας ασφάλεια που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο είναι εμφανή, αλλά αν επισκεφθεί κανείς μερικές από αυτές τις περιοχές που παρουσιάζουν εντατική ανάπτυξη, εξίσου εμφανείς είναι και οι περιβαλλοντικές συνέπειες.»
Χρειαζόμαστε εθνικά αποδεκτά πρότυπα για τον έλεγχο της διαρροής μεθανίου, για τον έλεγχο του νερού που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της υδρορωγμάτωσης - από πού αντλείται, πώς γίνεται η διαχείριση του μολυσμένου νερού που προέρχεται από τη διαδικασία της υδρορωγμάτωσης και πώς προστατεύεται από αυτό ο υδροφόρος ορίζοντας - καθώς και για τη διασφάλιση του δικαιώματος των τοπικών κοινοτήτων να πουν «όχι» στην άντληση αερίου από την περιοχή τους.
«Το βασικό μήνυμα», δήλωσε ο Κρουπ, «είναι ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι σωστοί κανόνες. Απαιτείται πραγματική ικανότητα επιθεώρησης και σχέδια συμμόρφωσης σε περιπτώσεις όπου οι εταιρείες πιστοποιούν ότι έχουν κάνει αυτό που πρέπει και υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις εάν ψεύδονται.»
Οι ενεργειακές εταιρείες που επιθυμούν να διατηρήσουν «ελαστικούς» τους κανονισμούς πρέπει να κατανοήσουν ότι μια σειρά από πιθανές κακοτυχίες σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο θα προκαλέσουν - δικαίως - περιβαλλοντικές αντιδράσεις, εαν δεν ελεγχθούν. Πρέπει επίσης να κάνουμε το σωστό και για την οικονομία. Θα χρειαστούμε περισσότερα έσοδα από τη φορολογία για να κερδίσουμε το στοίχημα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο.
Γιατί, λοιπόν, να μην εφαρμόσουμε έναν φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που θα αποφέρει αρκετά χρήματα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα και να περιοριστούν οι φόροι σε πρόσωπα και επιχειρήσεις - και που θα εξασφαλίσει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν ανταγωνιστικές με το φυσικό αέριο;
Κάτι τέτοιο θα διασφάλιζε ότι η επανάσταση του φυσικού αερίου θα αλλάξει την ίδια την Αμερική, όχι απλώς το δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού.

      (.energypress.gr /ΤΟ ΒΗΜΑ/-The New York Times, 8/8/2012)