Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Έσκασε και η φούσκα στο Χρηματιστήριο ρύπων .

 

Ανησυχία για κραχ στο Χρηματιστήριο Ρύπων 

 

Ανησυχία για κραχ στο Χρηματιστήριο Ρύπων
                                                                                     Το γράφημα που τα λέει ....όλα.


    To κραχ στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια προβληματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, το οποίο πολύ δύσκολα θα πετύχει τους στόχους για συγκέντρωση 300 εκατ. ευρώ το 2013 από την πώληση δικαιωμάτων, σε περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία. Τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων διοχετεύονται στον ελλειμματικό ειδικό λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο οποίος πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, όμως, χαμηλότερες τιμές ρύπων σημαίνουν μικρότερη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ και ίσως χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές, οι οποίοι από φέτος έχουν επωμιστεί το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2.
Δημοπρασία
     Οι τιμές έπεσαν τη Δευτέρα κάτω από τα 5 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, μετά την αποτυχία της Γερμανίας να διαθέσει δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ), που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας, ακύρωσε την προγραμματισμένη δημοπρασία 4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ελλείψει εντολών αγοράς σε τιμή ίση ή πάνω από την τιμή εκκίνησης.
       Από τις αρχές του χρόνου οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν χάσει περίπου 27%, ενώ από τα μέσα του 2011 οι απώλειες φθάνουν στο 70%, συγκρινόμενες με τα 4,79 ευρώ/δικαίωμα, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών, στο οποίο έπεσε το συμβόλαιο Δεκεμβρίου τη Δευτέρα, που είναι το συμβόλαιο αναφοράς για τις τιμές των ρύπων στην Ε.Ε.
      Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες δημοπρασίες για δικαιώματα ρύπων δεν έχει κάνει ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος, προφανώς λόγω των χαμηλών τιμών.
Τα 4 εκατ. δικαιώματα που δεν διατέθηκαν από το ΕΕΧ προγραμματίζονται τώρα να πωληθούν στις επόμενες τέσσερις δημοπρασίες που θα κάνει η Γερμανία, μία διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο συμπίεσης των τιμών, καθώς διευρύνει την προσφορά τίτλων σε μία ήδη υπερκορεσμένη αγορά.
Η τιμή των δικαιωμάτων στο σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε. (ΕΤS) έχει πέσει περίπου 80% από τις αρχές του 2008, καθώς η οικονομική κρίση έχει μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα πλεόνασμα δικαιωμάτων της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου, που μπορεί να φθάσει στα 2 δισ. δικαιώματα έως το τέλος της τρέχουσας διαπραγματευτικής περιόδου, το 2020.
      Η Κομισιόν προσπαθεί από τον περασμένο χρόνο να ενισχύσει «τεχνητά» τις τιμές, προωθώντας ένα σχέδιο σταδιακής απόσυρσης 900 εκατ. δικαιωμάτων την περίοδο 2013-2015, τα οποία σκοπεύει να «ξαναρίξει» στις αγορές το 2019-2020. Το αμφιλεγόμενο αυτό μέτρο αμφισβητείται έντονα από τις βιομηχανίες και τους ηλεκτροπαραγωγούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα εκείνους που λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα, καθώς η αγορά δικαιωμάτων αυξάνει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής σε περίοδο κρίσης, μειώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Ας σημειωθεί ότι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Ε.Ε. -οι ΗΠΑ και η Ασία- δεν δεσμεύονται από υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων.
Το «πράσινο λόμπι», όμως, που δεν αφορά μόνον στις ΑΠΕ αλλά και σε τράπεζες, χρηματιστηριακούς οίκους που έχουν επενδύσει στις τιμές των ρύπων, καθώς και σε ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες με χαρτοφυλάκιο πυρηνικών σταθμών, υδροηλεκτρικών μονάδων κ.λπ., πιέζει για ακόμα πιο αυστηρή παρέμβαση της Κομισιόν προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές.
Απόσυρση
    Είναι χαρακτηριστικό ότι το πακέτο της απόσυρσης δικαιωμάτων δεν βρήκε θετική ανταπόκριση στις αγορές, οι οποίες το έκριναν ανεπαρκές και αρκετά ελαστικό, ενώ αμφισβητείται αν θα υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, αντιδρούν, συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις στη βιομηχανία και την οικονομία.
«Με τους τρέχοντες κανονισμούς της Ε.Ε. η αγορά ρύπων δεν πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι το 2045... τα δικαιώματα δεν αξίζουν τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά αναλυτής της UBS.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την κλιματική αλλαγή κάλεσε τις χώρες-μέλη και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δράσουν άμεσα, επαναβεβαιώνοντας τις πολιτικές της Ε.Ε. για το κλίμα και προσβλέποντας σε αυστηρότερα μέτρα, όπως τη θέσπιση ελάχιστης τιμής για τα δικαιώματα ή την επιβολή φόρου για τον άνθρακα. Η οικονομική κρίση, όμως, που πλήττει την Ευρώπη φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει τα σχέδια....
Μικρότερη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ
Χαμηλότερες τιμές ρύπων σημαίνουν μικρότερη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ και ίσως χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές, οι οποίοι από φέτος έχουν επωμιστεί το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2.
Πτώση 27% σε 20 μέρες
Από τις αρχές του χρόνου οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν χάσει περίπου 27%, ενώ από τα μέσα του 2011 οι απώλειες φθάνουν στο 70%, συγκρινόμενες με τα 4,79 ευρώ/δικαίωμα, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών.
imerisia .grΤης Μανταλένας Πίου



   Άλλο ένα κομμάτι της ''πράσινης απάτης'' αποκαλύπτεται .
Πολύ καλά τα λέει η κα Πίου . Γνωρίζει το θέμα .
Πρόκειται για την φούσκα του Χρηματιστηρίου Ρύπων  . Για άλλη μια φορά όσοι επένδυσαν στην ''πράσινη ανάπτυξη' χάνουν τα λεφτά τους. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει τους αφελείς ''δήθεν επενδυτές'' και συνεχίζουμε να ενημερώνουμε όσους επιθυμούν να ακούσουν ,οτι η ''πράσινη απάτη''είναι το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίων των λαών,μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο . Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει πολιτική με το τεράστιο έλλειμμα των ΑΠΕ . Το χρηματιστήριο ρύπων κατέρρευσε κε Ασημάκη Παπαγεωργίου και θα έπρεπε να το είχατε προβλέψει . Τα λεφτά που ψάχνετε για να τα δώσετε στους ΑΠΕτζηδες , δεν θα τα βρείτε ποτέ. Αλλάξτε πολιτική . Ζητήστε από τους Γερμανούς και τους άλλους  δανειστές, ένα  ''ειδικό καθεστώς''  για τις ΑΠΕ , έστω για λίγα χρόνια μέχρι η χώρα να πάρει μια ανάσα . Κόψτε τις επιδοτήσεις ΑΠΕ . Η χώρα χρειάζεται  φθηνή ενέργεια . Κάντε επιτέλους κάτι ουσιαστικό .Οι πολίτες δεν αντέχουν πια να πληρώνουν το κόστος της πράσινης ενέργειας .
                                                                                                                              SAGINI


 

1 σχόλιο:

  1. Στην μεγάλη απάτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη στήθηκαν και τα χρηματιστήρια ρύπων. Ήταν άλλο ένα εργαλείο της μαφίας των διεθνών εξουσιαστών, αυτή την φορά σε αγαστή συνεργασία των δεξιών με τους αριστερούς οικολόγους με σκοπό να μην αναπτυχθεί ο 3ος κόσμος, ώστε η ενεργειακοί τους πόροι να μείνουν άθικτοι για τους ανεπτυγμένους https://youtu.be/8Yk7t_YhgDc
    ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΡΥΠΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ