Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ

 

  Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα 

 

Οι πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και τα χαράτσια για τις ΑΠΕ, προετοιμάζουν το έδαφος για την θύελλα που έρχεται στην ενέργεια το β εξάμηνο του 2013.

    Τον  Ιούλιο του 2013 σχεδιάζεται η ''απελευθέρωση'' των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και η είσοδος νέων παικτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας , που όλοι καταλαβαίνουμε οτι θα φέρει την κερδοσκοπία του χρηματιστηρίου της ενέργειας για να γινει το ρεύμα  ακριβό εμπόρευμα για λίγους.

Για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε αυτό που οι κερδοσκοπικοί  παράγοντες της αγοράς  επιτάσσουν να ξεχαστεί.
 Η ηλεκτρική ενέργεια είναι... κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Το ρεύμα , το νερό , η μόρφωση και η υγεία , δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας , με το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς . Αυτά είναι αγαθά πρώτης ανάγκης για το σύγχρονο άνθρωπο, αλλιώς παύει να είναι σύγχρονος.
 Η πολιτική της ΕΕ ,μέχρι σήμερα, για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνδέθηκε μόνο  με συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων, που αγγίζουν το 100 % σε μια δεκαετία.
Αν αυτό είναι απελευθέρωση  τότε σίγουρα είναι καλύτερα τα μονοπώλια .
 Οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ και των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος  σε βάρος της ΔΕΗ, τα σκάνδαλα των ιδιωτών παρόχων λιανικής  (όπως η Energa και η Hellas Power), οι εγγυημένες τιμές των «πράσινων βαρόνων της ενέργειας » και των γνωστών επιχειρηματικών ομίλων χρηματοδοτήθηκαν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται σήμερα με δις ευρώ  από τις τσέπες των  καταναλωτών.

     Η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας.
 Η σχεδιαζόμενη διάλυση, η διάσπαση και η εκποίηση σε ιδιώτες  της ΔΕΗ, συνιστά ένα τεράστιο οικονομικό σφάλμα ,ειδικά τώρα που αυτά τα αποφάσισαν οι δανειστές μας.
  Εκχωρείται το δικαίωμα του κράτους για άσκηση ενεργειακής πολιτικής, το μέλλον της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, ο φυσικός πλούτος, μέχρι κι η ανάγκη κάθε νοικοκυριού για φως και θέρμανση  αφήνονται  στην απληστία της κάθε πολυεθνικής RWE, GdF-Suez κλπ  και των εγχώριων «στρατηγικών εταίρων» τους!!
  Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ,  όταν η Ελλάδα με ανεργία κοντά στο 30% , αδυνατεί να εξάγει πλέον τα προϊόντα της με τόσο υψηλή ενεργειακή συνιστώσα κόστους. Ακόμη και τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής δηλ. τα αγροτικά.
Πλήττεται  άμεσα πλέον η '' βαριά μας βιομηχανία'' ,  ο Τουρισμός , από το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται  να αυξηθεί κατά πολύ το επόμενο καλοκαίρι.
   Οχι μόνο , τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια άλλα και κάθε τουριστική επιχείρηση ,δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί τις γειτονικές μας χώρες με το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα ,όπως η Τουρκία.

Στο παρελθόν , οι Ελληνικές κυβερνήσεις διοργάνωναν συνέδρια στα πιο κοσμοπολίτικα νησιά μας για την προώθηση της ''πράσινης ανάπτυξης'' που μας οδήγησε στην σημερινή εξαθλίωση του υπερδανεισμού . Αυτό συνέβαινε για χρόνια, χωρίς κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός να ασχοληθεί σοβαρά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της ''πράσινης ενέργειας''. Επειδή λοιπόν ,  η φθηνή ενέργεια σαν αναγκαίος μοχλός ανάπτυξης, είναι μονόδρομος , μόνον η εκμετάλλευση των φθηνών εγχωρίων πηγών ( λιγνίτης, υδροηλεκτρικά ) θα δώσει άμεσα αποτελέσματα στις τιμές.
Σήμερα μόνον μια σύγχρονη   ΔΕΗ μπορεί να πετύχει γρήγορα , αυτόν τον εθνικό  στόχο . Εκεί λοιπόν πρέπει να πέσει το βάρος των προσπαθειών μας .
 Η ΔΕΗ χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση, από τον τελευταίο άχρηστο υπάλληλο συνδικαλιστή μέχρι  τον σημερινό πράσινο πρόεδρο του ΔΣ , με αξιοποίηση  ΜΟΝΟ των δικών μας πηγών ενέργειας . Με  άμεσο κόψιμο όλων των επιδοτήσεων των αχρήστων ΑΠΕ
Αφού το κράτος απέτυχε να το κάνει μέχρι σήμερα , ας την πουλήσουν , ολόκληρη και όχι σε  κοματια, σε ιδιώτες με συγκεκριμένους όμως επιχειρησιακούς όρους λειτουργίας τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια. 
Μέχρι να ανακάμψει η κατεστραμμένη οικονομία μας και μετά το βλέπουμε και πάλι.
Γνωρίζουμε καλά οτι , αυτό  πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτό,  απο την ΕΕ της Γερμανίας και πρέπει να δοθούν δύσκολες μάχες στην ΕΕ για να το πετύχουμε . Σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Και  η κυβέρνηση οφείλει να αγωνίζεται τουλάχιστον για τα αυτονόητα δίκαιά μας.

                                                                                      SAGINI                      





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ