Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Μια ρεαλιστική αποτίμηση για το που βρισκόμαστε τώρα


Tα μεγάλα αγκάθια που υπήρχαν και χθες παραμένουν, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Η διαπραγμάτευση μεταξύ Τρόικας και Λευκωσίας έχει προοδεύσει σε επιμέρους λεπτομέρειες, αλλά τα μεγάλα αγκάθια που υπήρχαν και χθες παραμένουν, δήλωσε άμεσα εμπλεκόμενος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», λίγο πριν από τη συνάντηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους κ.κ Μπαρόζο, Βαν Ρομπέι, Ντράγκι, Ρεν και Λαγκάρντ. 
Ειδικότερα, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την Τράπεζα Κύπρου. Αν μπει γενική εισφορά στις ανασφάλιστες καταθέσεις όλων των τραπεζών (δηλαδή τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ), τότε το «κούρεμα» στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα μπορούσε ενδεχομένως να περιοριστεί στο 20 με 25%. 
Αν όχι, τότε το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς. Ανοικτό μάλιστα παραμένει και το ενδεχόμενο πλήρους εμπλοκής (full bail in) των μεγαλοκαταθετών στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι που θα σημαίνει – όπως και στην περίπτωση της Λαϊκής – την οριστική απώλεια όλων των κεφαλαίων άνω των 100.000 ευρώ.
 Η μοναδική αποζημίωση που θα λάβουν τότε οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα είναι ίσως μετοχές στην ενοποιημένη «καλή» Τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των υγιών τμημάτων Λαϊκής και Κύπρου.
Σε ερώτηση της «Κ» πως θα επιβιώσει η Κυπριακή οικονομία αν εξαφανιστούν όλες οι εταιρικές και προσωπικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ο αξιωματούχος απάντησε ότι «δυστυχώς, οι επιλογές της Κύπρου είναι μεταξύ ενός πολύ κακού σεναρίου και ενός πάρα πολύ κακού σεναρίου». 
Αναγνώρισε μάλιστα ότι η ύφεση που θα βιώσει φέτος η Κυπριακή οικονομία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, θα είναι πρωτοφανής. Προσέθεσε όμως ότι θα πρέπει επειγόντως να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα το βράδυ, διαφορετικά «αύριο η ΕΚΤ θα τραβήξει την πρίζα από τις Κυπριακές τράπεζες». 
Τέλος, δεν θέλησε να σχολιάσει τις θέσεις της Κυπριακής πλευράς, λέγοντας ότι διαρκώς μεταβάλλονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Γερμανική Καγκελαρία και η ΕΚΤ συμφωνούν ότι η Κυπριακή οικονομία δεν είναι συστημικά σημαντική για την ευρωζώνη. Ωστόσο, για πολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη. Μάλιστα, φαίνεται πως υπήρξε έντονη διαφωνία για τη γεωστρατηγική διάσταση του θέματος ανάμεσα στην Καγκελαρία και το πάντα άκαπτο γραφείο του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Πάντως, αν υπάρξει ναυάγιο σήμερα, το χειρότερο όλων των πιθανών σεναρίων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Σημειώνεται ότι καθώς η κατάσταση αλλάζει κάθε λεπτό, η παραπάνω αποτύπωση της κατάστασης ίσχυε στις 3 μ.μ (ώρα Αθήνας-Λευκωσίας), την Κυριακή.

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ