Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΓΙΑ ''ΦΟΥΝΤΟ'' ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

http://www.naboertilvindmoller.dk/grafik/hammer2.gif

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΕΦΕΡΑΝ  ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

                                                  
  
      Σε αδιέξοδο έφτασε  η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και η απειλή της πλήρους κατάρρευσης είναι πλέον άμεση ,αφού η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ ,απεδείχθησαν ανίκανοι να διαχειριστούν την ενεργειακή κρίση
Ο διπλασιασμός της εγκατεστημενης ισχύος στα φωτοβολταϊκά τον τελευταίο χρόνο , με τις ευλογίες του ΥΠΕΚΑ , αποδείχτηκε οτι ήταν ένα οικονομικό έγκλημα για τους καταναλωτές αφού τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ  ,θα φτάσουν το 1,4 δις .

 Στην μηνιαία ( Απρίλιος ) έκθεση του ο   ΛΑΓΗΕ ΑΕ τονίζει  ότι: 

'' Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ  ( τέλος υπέρ των ΑΠΕ )  που θα πρέπει να καταβάλουν οι καταναλωτές, από 1/7/13 μέχρι 31/12/14, για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος της περιόδου, με βάση τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, είναι περίπου 27 €/MWh (περίπου τριπλάσιο του ισχύοντος  ), εφ όσον δεν υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις για μείωση του ελλείμματος. 
Το μέγεθος αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται, εφ όσον οι απαιτήσεις πληρωμών προς παραγωγούς ΑΠΕ μεταβάλλονται συγκριτικά με τις προβλέψεις του παρόντος ή εξευρίσκονται πρόσθετοι πόροι του λογαριασμού».


     Η άλλοτε ισχυρή ΔΕΗ οδηγήθηκε στην κατάρρευση δυστυχώς βάσει σχεδίου διάλυσης .Δεν είναι υπερβολή ,αφού πλέον η ΔΕΗ που όλοι γνώριζαν δεν υπάρχει πλέον. Σήμερα έχουμε τρεις μικρότερες εταιρείες  ΔΕΗ,ΑΔΜΗΕ,ΔΕΔΗΕ με αυξημένο λειτουργικό  κόστος, σύντομα δε θα πωληθεί σε ιδιώτες ενα μεγάλο παραγωγικό και εμπορικό κομμάτι της ΔΕΗ ,στα πλαίσια της δήθεν απελευθέρωσης .

        ΑΠΕ........Τέλος αναφορικά με το ανταγωνιστικό πλαίσιο στη συγκεκριμένη αγορά, η ανάλυση της ICAP παρατηρεί ότι αυτό δεν υφίσταται σε αυτή καθ΄αυτή τη δραστηριότητα, καθώς οι τιμές είναι ρυθμιζόμενες και η απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας υποχρεωτική από το σύστημα.

     Ο αναμενόμενος περιορισμός απο 1ης Ιουλίου στο  ποσοστό  ανάκτησης μεταβλητού κόστους κεφαλαίου ( ΜΑΜΚ η Cost Recovery)  από το 10% στο 5%  ,  των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ,τις οδηγεί σε ασφυξία όπως οι ίδιοι λένε.
    Ο μηχανισμός αυτός επιβάρυνε τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ ,με ένα κόστος της τάξης των 270 εκατ. ευρώ το 2012, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ θα φτάσει στα 415 εκατ. ευρώ το 2013.   
 Από την άλλη η ΔΕΠΑ  σκέφτεται σοβαρά πλέον να   προχωρήσει στη διακοπή της παροχής αερίου , στις παραπάνω μονάδες επειδή τα  μεγάλα χρέη τους προς την ΔΕΠΑ αποτελούν αγκάθι για την πώληση της σε ιδιώτες,
                                                                                                                               SAGINI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ