Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ε. Τσουκαλάς: Η Ελλάδα χρειάζεται φθηνή ενέργεια για ύπαρξη ανταγωνιστικότητας.


 Τσουκαλάς Ελευθέριος



       Η Ελλάδα χρειάζεται φθηνή ενέργεια, που θα επιτρέψει την ύπαρξη ανταγωνιστικότητας χωρίς να συνθλίβονται οι μισθοί στο βωμό της παραγωγικότητας, δήλωσε ο κ. Ελευθέριος Τσουκαλάς, διακεκριμένος καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων των Πανεπιστημίων Purdue και Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συλλόγου Προβληματισμού & Διαλόγου Αξιότης.

Αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 11 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ήταν η ενέργεια και την ανάπτυξη, καθώς και οι προοπτικές της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα,

Ενώπιον ενός ακροατηρίου επιστημόνων, πολιτικών, επιχειρηματιών και στελεχών του χώρου της ενέργειας και των ενεργοβόρων βιομηχανιών, ο καθηγητής Τσουκαλάς, μέσα από μια εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση, αλλά και στοχευμένες αναφορές στις γεωπολιτικές ισορροπίες, απέδειξε ότι η μείωση του κόστους ενέργειας αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Με πειστικότητα, γλαφυρότητα και πρακτική τεκμηρίωση εξέθεσε ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να συμμετάσχει επιτυχώς στον επερχόμενο μεγάκυκλο της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας με υψηλή ανεργία και επιχειρώντας να ρίξει το κόστος παραγωγής με μείωση μισθών.
 Πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα κόστους ενέργειας. 
Χρειάζεται φθηνή ενέργεια, που θα επιτρέψει την ύπαρξη ανταγωνιστικότητας χωρίς να συνθλίβονται οι μισθοί στο βωμό της παραγωγικότητας.

Από τα 150 ευρώ ανά βιομηχανική μεγαβατώρα, που είναι σήμερα το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα, πρέπει να θέσουμε ως στόχο και να πετύχουμε τα 50 ευρώ. 
Σημειωτέον ότι στη Γερμανία το κόστος της βιομηχανικής μεγαβατώρας κινείται κάτω των 40 ευρώ. 

      Η χώρα μας, τόνισε ο καθηγητής, τα επόμενα δέκα χρόνια πρέπει να επικεντρωθεί στο λιγνίτη αν θέλει να μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι ο σύλλογος Αξιότης είναι ένας επιστημονικός, μη κερδοσκοπικός φορέας με βασικό σκοπό την προώθηση της αξιοκρατίας αλλά και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία.
Πηγή:www.capital.gr

   



   Εμείς φυσικά και συμφωνούμε,  με την δημόσια  τοποθέτηση του καθηγητή Ελ.Τσουκαλά και ζητάμε επιπλέον από την κυβέρνηση , να κοπούν εδώ και τώρα οι επιδοτήσεις ΑΠΕ καθώς και η χρήση εισαγόμενου και πανάκριβου ,  φυσικού αερίου για παράγωγη ενέργειας .
                                                                                                                      SAGINI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ