Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Now that is a........... success story!




  Απέτυχε η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση- ''ξεπούλημα''   του ΤΑΙΠΕΔ

     Κεραυνός εν αιθρία  για την  κυβέρνηση και  το (ΤΑΙΠΕΔ) Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθώς το αδιαφιλονίκητο φαβορί, δηλαδή η Gazprom  δεν κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι  δεσμευτική  προσφορά στο διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ .
  Μονο η Αζέρικη Socar κατέθεσε προσφορά για την ΔΕΣΦΑ.
Σε φιάσκο κατέληξαν  τόσες συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τους Ρώσους της Gazprom
Ίσως τελικά η σημερινή  αποτυχία της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσουν την ΔΕΠΑ στους Ρώσους της  Gazprom αποδειχθεί οτι  ίσως........ θα εξυπηρετήσει  τα συμφέροντα των καταναλωτών.
                                                                                                                    
    

      Απίστευτη      
  .......η ιστορία και η  ληστρική παρουσία της  Gazprom στην     Ελλάδα.

          Πολλές και ηχηρές , οι καταγγελίες για τις ακριβές  τιμές πώλησης στην χώρα μας του φυσικού αερίου απο το Ρωσικό γίγαντα την Gazprom.
Όμως ξεχωριστή βαρύτητα έχει το γεγονός όταν ο  νο2 της Gazprom , Αλεξάντερ Μεντβέντεφ , παραδέχεται δημοσίως οτι οι τιμές στην Ελλάδα είναι 30% ακριβότερες απο τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες    Link...     .EMEA
Αυτό έγινε σε συνέντευξη τύπου ( την περασμένη Τρίτη ) στη Μόσχα λίγες μέρες πριν τον σημερινό αποτυχημένο   διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ !!!!.
Ετσι τα λεφτά που η  Gazprom  θα κατέβαλλε για το Ελληνικο μονοπώλιο φυσικού αερίου ,θα μπορούσε να τα αποσβέσει άμεσα  ,απο τις υψηλές τιμές .
Κανονική ομολογία απατεωνιάς δηλαδή.
Η κυβέρνησή μας λοιπόν αντί να θέσει ως πρωταρχικό όρο της πώλησης της ΔΕΠΑ , την άμεση μείωση των τιμών, ''αγκομαχούσε ''  να ξεπουλήσει την ΔΕΠΑ στην Gazprom , παρόλο που οι υψηλές τιμές της ενεργείας διέλυσαν την οικονομία μας και την εγχώρια παραγωγή. 
Ο στόχος του Μνημονίου για 2,6  δις ευρώ, απο αποκρατικοποιήσεις για το 2013 ,απέτυχε.

      Αυτό θα ηταν μια άνευ όρων παράδοση του μέχρι τώρα Ελληνικού  Κρατικού μονοπωλίου ΦΑ, σε ένα γιγαντιαίο  καθετοποιημένο Ευρωπαϊκό αμφιλεγόμενο  μονοπώλιο, πριν διασφαλιστεί ότι στην Ελλάδα η  Gazprom θα εφαρμόζει την ίδια τιμολογιακή πολιτική όπως και στις άλλες Χώρες της Ευρώπης.
Βέβαια και οι Ρωσοι ήξεραν καλά οτι η αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας ,δεν θα τους παραδίδονταν εύκολα απο την Ευρωπαϊκή επιτροπή ,μετά από το κακό παρελθόν που έχουν ως προμηθευτές της Ευρώπης. Ίσως τελικά αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα δεν έδωσαν την τελική δεσμευτική  προσφορά τους.
Το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση  αδιαφορήσαν για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της  Gazprom  στη Μόσχα,  οπου επίσημα ομολογήθηκε η  '' κλοπή'' απο τους Έλληνες χρεοκοπημένους  καταναλωτές ενός ποσού που ξεπερνάει  το 1 δις δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια .
Ο διαγωνισμός έπρεπε να ακυρωθεί άμεσα,  μετά τις προκλητικές ανακοινώσεις της Gazprom και η κυβέρνηση θα κρατούσε  ετσι μια αξιόπιστη στάση.
     Η  κυβέρνηση χρεώνεται μια νεα αποτυχία , αλλά πρέπει να απαντήσει άμεσα .
Σκεφτείτε δηλαδή να έδινε σήμερα δεσμευτική προσφορά η  Gazprom με τα ''κλεμμένα'' , που θα τα παίρνανε πίσω σε ένα χρόνο. 
Είχαν φροντίσει να διαρρεύσουν κάτι ποσά δήθεν προσφορών (μουφες ) της τάξης των  900 εκατομμυρίων ευρώ.      Η κυβέρνηση μας θα πανηγύριζε σήμερα !!!!!!!. 


Απομένει μόνο μια λεπτομερής ερεύνα των δικαστικών Αρχών θα απαντήσει ποιοι τα έφαγαν και πάλι.   ΑΝ δεν κάνουμε λάθος , επισήμως  στην εμπορία του Ρωσικού φυσικού αερίου,εκτός της ΔΕΠΑ , υπάρχει μεσάζων η εταιρεία ''Προμηθεύς'' του Κοπελουζου.  http://www.prometheusgas.gr/thecompany/profile/

Απο Panos Leliatsos...Δείτε και αυτό ...το τόσο  αποκαλυπτικό !!!!!!. 
    
  http://www.gazprom.com/press/news/2012/march/article131597/ 

                                                                                                                               SAGINI
                                                                                                                                
                                                    


  Φυσικό Αέριο
  Τι έγινε στην Ευρώπη και τι στην Ελλάδα

 (του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr)


Έτσι, ακόμη και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, αναρωτιέται για την άνευ όρων παράδοση του μέχρι τώρα κρατικού μονοπωλίου σε ένα απόλυτα καθετοποιημένο μονοπώλιο, πριν διασφαλιστεί ότι στην Ελλάδα η Gazprom θα εφαρμόζει την ίδια τιμολογιακή πολιτική όπως και στις άλλες Χώρες της Ευρώπης.
Για το πώς διαχειρίζεται το θέμα των τιμών στις χώρες αυτές ο κ. Μεντβέντιεφ στη συνέντευξη της περασμένης Τρίτης στη Μόσχα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Η όλη στρατηγική που ανέπτυξε, ήταν βασισμένη στο γεγονός ότι θα πρέπει να ανακτήσει ποσότητες και αγορές που έχασε, μέσω της  αναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων και μείωσης των τιμών!!!!!.

    Ήδη με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με σειρά μεγάλων Ευρωπαίων πελατών της, η Gazprom προχώρησε στην αναδρομική μείωση των τιμών φυσικού αερίου σε ποσοστό περίπου 7% και τους επέστρεψε 3,3 δισ. δολάρια μόνο για το 2012.
 Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και με άλλους μεγάλους πελάτες της, στους οποίους περιλαμβάνονται η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική Gas de France.
 Και όπως είπε ο ίδιος ο Αλεξάντρ Μεντβέντεφ στη συνέντευξη της Μόσχας, οι επιστροφές θα κυμαίνονται μεταξύ 800 και 900 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι εκπτώσεις που θα γίνουν θα είναι στα επίπεδα του 7-8%.
Όσο για την Ελλάδα, από όσα έχουν γίνει γνωστά, διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με την Gazprom για μείωση τιμών έγινε το 2011. Η κατάληξη ήταν μικρή έκπτωση, χωρίς ωστόσο να είναι εμφανές αν αυτή μεταφέρθηκε και στους τελικούς καταναλωτές. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα συμφωνία (που σήμερα απέτυχε  !!!!! )  περιλαμβάνει όρο που απαγορεύει στη ΔΕΠΑ να ζητήσει νέα διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του 2014.
 Έτσι, οι τιμές θα  συνέχιζαν να παραμένουν στα ύψη και οι Έλληνες καταναλωτές να επιβαρύνονται με μία τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη.
Γιατί όμως η ρωσική εταιρεία έγινε ξαφνικά τόσο γαλαντόμα με τους Ευρωπαίους πελάτες της; (εκτός των Ελλήνων φυσικά).

Οι λόγοι είναι πολλοί και παγκοίνως γνωστοί, μόνο που τους αγνοούν ή θέλουν να τους αγνοούν οι υπεύθυνοι για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι η Gazprom ιδίως μετά την κρίση με την Ουκρανία, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της καθώς έκοψε την παροχή αερίου στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
    Έτσι η ΕΕ αναγκάστηκε έστω και με μισή καρδιά, να προωθεί με ταχύτερους ρυθμούς δράσεις απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
 Ωστόσο τον μεγαλύτερο κίνδυνο η ρωσική εταιρεία κατάλαβε ότι τον αντιμετωπίζει από την αύξησης της παραγωγής αερίου στις ΗΠΑ (αέριο σχιστόλιθου), και τον οποίο μέχρι πρόσφατα η ηγεσία της είχε υποτιμήσει.
Ήδη οι ΗΠΑ παράγουν περίπου 0,82 δισεκατομμύρια κυβικά αερίου την ημέρα (περίπου 27,5 δισεκατομμύρια κυβ. πόδια) και σε ελάχιστα χρόνια θα είναι καθαρά εξαγωγική χώρα στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται μεγάλες υποδομές παραγωγής φυσικού αερίου σε Αυστραλία και Δυτική Αφρική, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι προσφερόμενες ποσότητες στη διεθνή αγορά και να πιεστούν ακόμη περισσότερο οι τιμές.
Ας σημειωθεί εδώ ότι η τιμή του αερίου στις ΗΠΑ είναι κάτω από το μισό της Ευρώπης (3,5-4,5 δολάρια το MBTU).
Τέλος δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι η Gazprom, ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε σειρά πρώην ανατολικών χωρών, ενώ και στο εσωτερικό της Ρωσίας, δέχεται έντονες πιέσεις από αναδυόμενες εταιρείες στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως η Ροσνέφτ και η Νοβατέκ και μάλιστα με τις ευλογίες του Κρεμλίνου.
Όλα αυτά ανάγκασαν τη διοίκηση της Gazprom  να κατεβάσει τους τόνους και να διασφαλίσει τις παραδοσιακές της αγορές, όπως των ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες σε λίγα χρόνια θα κινδύνευε να χάσει εν μέρει λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, λόγω της μεγάλης προσφοράς και των χαμηλότερων τιμών.
 Όπως δείχνουν όμως τα πράγματα, για τη Gazprom η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί προνομιακό χώρο όπου μπορεί να πουλά σε όποια τιμή θέλει, αφού κανείς δεν της αμφισβήτησε το δικαίωμα αυτό, ενώ οι πολιτικοί της βιάζονται να εδραιώσουν τη θέση της και το μονοπώλιό της.

Το τελευταίο  ίσως να μην επαληθευτεί τελικά.  Sagini



1 σχόλιο:

  1. Eχω να πω οτι ήμασταν μια χαρά με την ΔΕΗ του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών .Τι τα θέλαμε τα αέρια στην ηλεκτροπαραγωγή ρε απατεώνες του ΥΠΕΚΑ .Τι τις θέλετε τις ΑΠΕ που κοστίζουν δις και ρεύμα πανάκριβο .Ουστ κλεφτρόνια...
    Ετσι και αλλιώς εκει θα γυρίσουμε πολυ σύντομα αφού θα παμε ξανά στην δραχμή.Ελλάδα και ευρω τέλος,πολύ σύντομα. Αέριο θα έχουμε μόνο απο φασολάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ