Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΑΠΕ οδηγούν την Ευρώπη στην καταστροφή

 
                                     
                                                  
 
     Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί πλέον στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης εναντίον των ΑΠΕ  , που έχουν προκαλέσει τόσα δεινά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης , αλλά και οικονομικά αδιέξοδα σε εταιρείες κολοσσούς. Σε όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ η ''πράσινη απάτη'' εχει γινει πρωτοσέλιδο.
  http://gr.euronews.com/2013/10/11/energy-giants-urge-end-to-subsidies-for-green-power/
 
http://www.reuters.com/article/2013/10/02/column-wynn-power-renewable-idUSL6N0HR1AQ20131002

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304713704579092883286839894.html?mod=WSJ_Opinion_LEADTop

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-23/end-of-atomic-age-seen-as-merkel-s-biggest-headache-now.html

Στην χρεοκοπημένη  Ελλάδα οι αρμόδιοι της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος του προβλήματος και τις ευθύνες τους απέναντι στους καταναλωτές , αφού εκδίδουν νέες άδειες ΑΠΕ και συνεχίζουν την προνομιακή πολιτική των κρατικών επιδοτήσεων  , αλλά και της υποχρεωτικής και με προτεραιότητα για το σύστημα,  αγοράς του τυχαίου ρεύματος που παράγουν οι ΑΠΕ.
Αυτά γίνονται για χρόνια , σε βάρος της ΔΕΗ που σήμερα πωλείται σε κομμάτια στους ......ανταγωνιστές της . Για την Άνδρο σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο με νέες μεγάλες βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις....... .http://sagini3.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9.html
 Οι ΑΠΕτεωνες-κορακες ,συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για την  λεηλασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών ρεύματος .
Οι εξελίξεις στην ενέργεια, σίγουρα  δικαιώνουν την προσπάθεια του SAGINI3  
που ξεκίνησαν πριν από σχεδόν τέσσερά χρόνια  για έντιμη ενημέρωση των αναγνωστών  μας, για την ''πράσινη απάτη''   που αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην χώρα μας μετά το ''χρηματιστήριο του 2000 ''. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους.
                                                                                                                 SAGINI

   

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ


      Ένα μείζον θέμα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη, επανέφερε στο προσκήνιο η ''ντροπολογία'' που κατατέθηκε στη Βουλή για το «ξεπάγωμα» φωτοβολταϊκών επενδύσεων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και τελικά αποσύρθηκε έπειτα από αίτημα του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.
Οι ΑΠΕ και η πολιτική που ακολούθησε η Ε.Ε. για την προώθησή τους, διασφαλίζοντας ,  εγγυημένες τιμές και προτεραιότητα πρόσβασης στο σύστημα, ενοχοποιούνται σήμερα όχι μόνο για τις υψηλές τιμές ρεύματος και τις επιπτώσεις αυτού στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και για την ενεργειακή ανεπάρκεια της Ευρώπης και τον κίνδυνο μπλακ άουτ σε ολόκληρη την ήπειρο.

Λάθος πολιτική

Η άποψη που εξέφρασε προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι η «πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ ήταν λανθασμένη» κερδίζει συνεχώς έδαφος στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Η πολιτική αυτή έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα έχει παροπλίσει συμβατικές μονάδες παραγωγής (φυσικού αερίου και άνθρακα). αφού η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της ύφεσης σημαντικά και καλύπτεται κατά προτεραιότητα!!!! από τις ΑΠΕ.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη για τα νοικοκυριά έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 17% και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές 21%.
        Οι κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, προσπαθώντας να πείσουν τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. για ένα συνολικότερο επαναπροσδιορισμό της, που θα λαμβάνει υπόψη και τις εξελίξεις στο μέτωπο των ορυκτών καυσίμων, όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο και το σχιστολιθικό πετρέλαιο που έχουν μεταβάλει σημαντικά τα οικονομικά του κλάδου ενέργειας διεθνώς.
 Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δέκα μεγαλύτερων εταιρειών ηλεκτρισμού , που αποτελούν το λεγόμενο γκρουπ «Μαgritte» και είναι οι επικεφαλής της γαλλικής GDF Suez, των γερμανικών RWE και E.ON, των ισπανικών Iberdrola και Gas Natural, των ιταλικών Enel και Εni, της σουηδικής Vattenfall, της τσεχικής CEZ και της ολλανδικής Gas Terra ταξίδεψαν προ διημέρου στις Βρυξέλλες για να ενημερώσουν αξιωματούχους της Ε.Ε. για τους επερχόμενους κινδύνους στον τομέα της ενέργειας.
Στόχος αυτής της κίνησης είναι να ασκηθεί μια πίεση εν όψει της συνόδου κορυφής για την ενέργεια, που θα γίνει στις αρχές του 2014 για να τεθεί στην ατζέντα το ζήτημα της κατάργησης των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ.
Οι επικεφαλής του «Μαgritte», που ελέγχει περίπου το 50% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις Βρυξέλλες, κάλεσαν την Ε.Ε. να αναθεωρήσει την ενεργειακή της πολιτική επειδή απέτυχε στον τριπλό στόχο της
 α) μείωσης των τιμών ρεύματος,
β) του περιορισμού της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και
γ) της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.
Το γκρουπ των «10» προειδοποίησε ακόμη και για μπλακ άουτ στην Ευρώπη, αφού οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο και πολλές θερμικές μονάδες έχουν κλείσει ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης που μείωσαν τη ζήτηση.

Σήμα κινδύνου

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα SOS στην Ευρώπη, όχι για τις εταιρείες ούτε για τον κλάδο μας, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της.
 Μια ευημερούσα κοινωνία δεν μπορεί να ευημερεί χωρίς τις κατάλληλες ενεργειακές υποδομές και οι υποδομές μας βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής RWE Πέτερ Τέριουμ.
 Ο επικεφαλής της Ε.ΟΝ Γιοχάνες Τίεσεν απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ε.Ε. για πιθανή μαζική έξοδο από την Ευρώπη της βαριάς βιομηχανίας λόγω της ανισορροπίας στο ενεργειακό κόστος μεταξύ καταναλωτών σε Ευρώπη και Αμερική, λόγω του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχουν αποκτήσει οι ΗΠΑ με την αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αυτάρκεια ρεύματος εμφανίζει η Βρετανία.
 Η National Grid προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ενός ενεργειακού μπλακ άουτ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και προανήγγειλε τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Εάν ο χειμώνας είναι βαρύς, δήλωσε ο Chris Train, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, το «μαξιλάρι ασφαλείας» ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχωρήσει κάτω από το 5% και θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.
 Για αυξημένο κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ευρώπη κάνει λόγο και η γαλλική εταιρεία συμβούλων Gap Gemini, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην πολιτική των ΑΠΕ.

(της Χρύσας Λιάγγου, Καθημερινή, 19/10/2013)

1 σχόλιο:

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ