Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Κούρεμα με την ..........ψιλή , στα φωτοβολταικά και αιολικά .

  
                                                 

                        Η πράσινη φούσκα έσκασε !!!  
 Για δεύτερη χρονιά απαγορεύονται τα νέα φωτοβολταϊκά !!!   

  Κούρεμα μέχρι και  60% σε επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών και μέχρι 10% σε αιολικά 

 
      Το SAGINI3 επι τρία  χρόνια καταγγέλλει την επιπόλαια και άφρονα πολιτική επέκτασης των πανάκριβων και άχρηστων ΑΠΕ και της ''πράσινης απάτης'' ,σε καιρούς χρεοκοπίας και πρωτοφανούς  οικονομικής στενότητας.
Τα τελευταία τρία χρόνια ''γέμισε'' η Ελλάδα απο φωτοβολταϊκά και αιολικά.
      Μέχρι και το μοναδικό Κυκλαδίτικο περιβάλλον , δηλαδή την μοναδική περιουσία των νησιών μας , βάλθηκαν να καταστρέψουν με φωτοβολταϊκά και αιολικά οι τυχοδιώκτες της ενέργειας που σήμερα απαιτούν και απειλούν για τα κέρδη που το κράτος τους υποσχέθηκε .αλλά δεν έχει να τους δώσει.
    Παχυλές επιδοτήσεις από τα άδεια ταμεία ,αλλά και παχυλές ...μίζες  όπως .....''προβλέπεται'' !
 Χρόνια φωνάζουμε οτι η χώρα πρέπει να πορευθεί στην κρίση, αποκλειστικά με τις δικές της δυνάμεις στην ενεργεία , δηλ. τους λιγνίτες,τα υδροηλεκτρικά και την ΔΕΗ .
     Όμως άλλα είναι τα συμφέροντα των δανειστών μας και των ντόπιων υπαλλήλων τους.

Η κρίση έφερε μεγάλη πτώση στην εγχώρια κατανάλωση ρεύματος ,  και προσφορά πανάκριβου ρεύματος απο ΑΠΕ.
 ( Η εγκατεστημένη ισχύς φτάνει τα 17.500 μεγαβάτ, όταν η ζήτηση στη διάρκεια του 2013 δεν έχει ξεπεράσει τα 9.200 μεγαβάτ)

Έτσι ο διαχειριστής ενέργειας αγοράζει υποχρεωτικά και με προτεραιότητα (Νόμος '' πράσινης απάτης'' ) το ακριβό ρεύμα των ΑΠΕτζηδων και του φυσικού αερίου και αν υπάρχει περαιτέρω ζήτηση,  αγοράζει και το φθηνό ρεύμα της ΔΕΗ (λιγνιτες-νερά) 
      Όταν όμως αγοράζεις ακριβά  και πουλάς το ρεύμα , πολύ κάτω απο την τιμή αγοράς , οδηγείσαι στην χρεωκοπία.
Και τότε αφού δεν έχεις να πληρώσεις, τους ΑΠΕτζηδες ,τους κόβεις τις επιδοτήσεις. 
Και επειδή χωρίς επιδοτήσεις δεν υπάρχουν ''επενδυτές'' ΑΠΕ .ξαναγυρίζουμε στην ΔΕΗ ,που δυστυχώς όμως την πουλήσαμε και αυτή στους δανειστές.
Αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση ,αφού σπαταλήθηκαν άσκοπα τόσα δις ευρω για ΑΠΕ. 
Βρίσκεται σε δεινή θέση ,απο δικά της σφάλματα. 
Βεβαίως σε δεινή οικονομική θέση, εξακολουθούν να  βρίσκονται εδώ και μήνες και πολλοί ''επενδυτές'' φωτοβολταϊκών συστημάτων,αγρότες,στέγες ,''πάρκα''κλπ.

    Ουσιαστικά ο  ΛΑΓΗΕ  έχει κηρύξει απο καιρό ,σιωπηρή στάση πληρωμών  , αφού έχει αφήσει απλήρωτους τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών και αιολικών απο τον περασμένο Απρίλιο , αν και όλοι τους έχουν εκδώσει τα σχετικά τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ.
 Ο ΛΑΓΗΕ έχει χρεοκοπήσει(  περίπου 1 δις χρέη )και αναζητά σωσίβιο σε βάρος των γνωστών υποζυγίων που είναι οι καταναλωτές ρεύματος.

Από την άλλη υπάρχει η μνημονιακη υποχρέωση του ΥΠΕΚΑ για μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του 2014 .
Και οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ αυξάνονται.

    Άμεσα  το ΥΠΕΚΑ   αναγκάζεται να προχωρήσει με μεγάλη καθυστέρηση , στη μόνη λύση που υπάρχει και που όλες οι χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν ,για να μην αυξηθεί ξανά η τιμή του ρεύματος.
  Το   ''κούρεμα με την ψιλή'' των κρατικών επιδοτήσεων FIT και εγγυημένων τιμών στους ΑΠΕτζηδες.
                                                          
    Α.    Συνεχίζεται  μέχρι την  31 Δεκεμβρίου 2014 το πάγωμα  για νέα φωτοβολταϊκά , αφού με νέα τροπολογία του ΥΠΕΚΑ , παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο  η απαγόρευση σύμβασης πώλησης ρεύματος με τον ΛΑΓΗΕ , αλλά και η σύνδεση νέων φωτοβολταϊκών με στο Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
     Β.  Σχεδιάζεται μεσοσταθμικο αλλά υποχρεωτικό , κούρεμα μέχρι και  60% σε επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών και μέχρι 10% σε αιολικά ,άλλα και επέκταση διάρκειας των τραπεζικών δάνειων των ΑΠΕτζηδων.
Οι ''επενδυτές'' ΑΠΕτζηδες απειλούν και φωνάζουν αλλά κανείς δεν τρομάζει από ποντίκια στη φάκα. Ήθελαν να κάθονται και να πληρώνονται.


    Άλλωστε προηγούνται και δικαίως διαμαρτύρονται, αυτοί που έχασαν τις περιουσίες τους από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημόσιου ,αυτοί που χάνουν άδικα την εργασία τους,αυτοί που χάνουν τα σπίτια τους ,αυτοί που ζουν στο σκοτάδι μέσα στο καταχείμωνο.
                                                                                                                                           SAGINI



·       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ