Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ






ο Κύπριος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.


      Η  Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών την δημιουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων στο νησί  συνολικής δυναμικότητας 50MW τα οποία θα προστεθούν στην υφιστάμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  Από την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών , που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και του Τουρισμού και υλοποιήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας,προέκυψε εξοικονόμηση στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ύψους.............  43,76%.
 "Με το πέρας της διαδικασίας διασφαλίζεται ότι η επιτυχία αυτή θα υλοποιηθεί με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες, αφού το μέσο υφιστάμενο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα ανέρχεται σε 15,40 σεντ ανά κιλοβατώρα (KWh),
 ενώ η μέση τιμή που εξασφαλίστηκε με το σύνολο των σημερινών ηλεκτρονικών δημοπρασιών ανέρχεται σε μόλις 8,66 σεντ ανά KWh, το οποίο αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση ύψους 43,76%", ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η διαφορά που προέκυψε από τις δημοπρασίες θα κατατίθεται στο ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κάτι που, όπως είπε, θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ταμείου, τα έσοδα του οποίου προέρχονται από τους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

 "Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι δημιουργεί συνθήκες να γίνει βιώσιμο αυτό το ταμείο", σημείωσε
Η διαδικασία προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον, αφού ο αριθμός των συμμετεχόντων στις τέσσερις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ανήλθε σε 121 και υποβλήθηκαν συνολικά 2.150 προσφορές.

 Όπως ανέφερε ο Υπουργός, επιλέγονται
1.     15 έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 1,5 Μεγκαβάτ (MW),
2.       5 έργα για παραγωγή ενέργειας μεταξύ 1,5MW και 3,0MW, 
3.       2 έργα για παραγωγή ενέργειας μεταξύ 3,0MW και 5,0MW και
4.       ένα έργο για παραγωγή ενέργειας μεταξύ 5,0 και 10MW.
 
Στην πρώτη κατηγορία (δυναμικότητας μέχρι 1,5MW) η μέση τελική τιμή ανήλθε σε 9,70 σεντ/KWh σε σχέση με τη μέση αρχική τιμή που ήταν 16,33 σεντ/KWh, κάτι που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 40,63% με εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση €1,9 εκ.
 Στη δεύτερη κατηγορία (από 1,5 - 3,0MW) η μέση τελική τιμή ανήλθε στα 8,42 σεντ/KWh σε σύγκριση με 15,50 σεντ/KWh της μέσης αρχικής τιμής που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 45,68% και εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση €1,6 εκ. 
Στην τρίτη κατηγορία (δυναμικότητας 3,0-5,0 MW) η μέση τελική τιμή περιορίστηκε στα 8,33 σεντ/KWh, ενώ η μέση αρχική τιμή ανερχόταν στα 15,88 σεντ/KWh, κάτι που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 47,53% και σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση της τάξης του €1 εκ.
 Τέλος, για την τέταρτη κατηγορία (μέχρι και 10 MW) η μέση τελική τιμή ανήλθε σε 7,41 σεντ/KWh σε σχέση με 15,60 σεντ/ΚWh που ήταν η μέση αρχική τιμή, κάτι που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 52,50% και σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των €1,3 εκ.
      
Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας της δημοπρασίας και την κατακύρωση σε αυτές τις εταιρείες τους επόμενους μήνες «θα έχουμε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων διότι για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα χρειάζονται να γίνουν δαπάνες δεκάδων εκατ. ευρώ κάτι που είναι αρκετά σημαντικό σε αυτό την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης σε ό,τι αφορά την οικονομία".
Δηλαδή, πέραν από την εκπλήρωση των στόχων για τις ΑΠΕ συμβάλλουμε και με αυτή την πολιτική στην ώθηση της ανάπτυξης, κατέληξε. 
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=121315&show=Y




ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΜΕ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ    ΕΓΚΛΗΜΑ  
7,41σεντ/ kwh  η ταρίφα φ/κ στην Κυπρο και  39,2 σεντ/kwh η ταρίφα στη Ελλάδα.
Χρόνια καταγγέλλουμε την πράσινη απάτη.

     Απίστευτη η άπατη στις πλάτες μας , ισχυρό χαστούκι σε όλους αυτούς που λέγανε ότι με ταρίφες  0,18 ευρώ/ kwh  οι επενδύσεις Φ/Κ  στην Ελλάδα είναι καταδικασμένες σε χρεοκοπία .
Στην Κύπρο τα έργα αυτά θα γίνουν με τις μισές ταρίφες και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προφανώς και βλέπουν κέρδη. Μπράβο στην Κυπριακή κυβέρνηση που με διαφανείς διαδικασίες πέτυχε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα  .
Και να σκεφτείτε ότι εδώ  τα έργα του αναπτυξιακού νόμου και του FAST TRUCK έχουν κλειδώσει ταρίφες πάνω από 0,30ευρω/ kwh .  Κλέφτες !!!!!!!!!!!!!!   
       Η τεράστια οικονομική διαφορά στις επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών  εξελίσσεται σε οικονομικό σκάνδαλο μεγατόνων (σε βάρος των δεινοπαθούντων καταναλωτών) , για την Ελληνική κυβέρνηση , το ΥΠΕΚΑ ,την ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ . Τώρα να δούμε τι θα κάνετε  !!!!
Στην Ελλάδα το κράτος λειτουργεί  αλλιώς . Κομπιναδορικα !!!.Γράψαμε εδώ  http://sagini3.blogspot.gr/2012/12/390-mw.html
για το σκάνδαλο της δημοπράτησης αυτες τις μέρες  του Φ/Κ της Μεγαλόπολης από την θυγατρική της ΔΕΗ την ΔΕΗΑΝ ,  οπού  ψάχνουν άρον -άρον  ''επενδυτή'' για  βιομηχανική φωτοβολταϊκή εγκατάσταση  ισχύος  50 MW , στην Μεγαλόπολη με την εγγυημένη ταρίφα 39,2 σεντ/ kwh.
                                                                                                                                           SAGINI





Ο ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS

 

 

 http://notios-evoikos.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4955.html

  19 /12/ 2012


Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου για την μη εφαρμογή περί μείωσης των οικιακών λογαριασμών της ΔΕΗ


Με την υπ' αριθ. 369/2012 απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο διαμαρτύρεται για την μη εφαρμογή των διατάξεων του   ν. 3851/2010 περί μείωσης των οικιακών λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα το ψήφισμα έχει ως εξής: 


«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την μη καταβολή μέχρι σήμερα του ειδικού Τέλους ΑΠΕ του αρ. 7 παρ. 3 του ν. 3851/2010 από τον αρμόδιο Διαχειριστή στους οικιακούς καταναλωτές του Δήμου μας και εγκρίνουμε την αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας και την κίνηση της νομικής διαδικασίας εκ μέρους του Δήμου κατά παντός υπευθύνου για την απόδοση του ανωτέρω Τέλους στους δικαιούχους. Επίσης ζητούμε νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην πληρώνουν οι κάτοικοι του Δήμου εισφορά υπέρ ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.»

http://www.naboertilvindmoller.dk/grafik/hammer2.gif
Εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις οι ΑΠΕτεωνες

     H περιοχή εκατέρωθεν των ακτών του πιο φημισμένου δίαυλου του Αιγαίου,του Κάβο Ντόρο,
έχει χάσει πλέον την μοναδική της φυσική ομορφιά ,αφού ανεξέλεγκτα συνεχίζεται η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων από την γνωστή ομάδα των βαρόνων της ενέργειας .
 Το αποτέλεσμα είναι ότι η περιοχή , ειδικά από την πλευρά της Εύβοιας έχει χάσει οριστικά κάθε τουριστικό ενδιαφέρον με την αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του τοπίου ,την διάνοιξη πολλών χιλιομέτρων χωματόδρομων και μεγάλων χωματουργικών έργων και την απαξίωση του οικονομικού τιμήματος της γης. Όμως εκτός των τόσων δεινών που προκάλεσαν στους κάτοικους, στην οικονομία και στο περιβάλλον, οι ΑΠΕτεωνες δεν έφεραν κανένα οικονομικό όφελος στους κάτοικους της περιοχής , ούτε έστω τα ''ψίχουλα'' που ο νόμος επιβάλλει . Τελικά και αυτό ήταν..... το δόλωμα για να καμφθούν οι αρχικές τοπικές αντιδράσεις .
                                                                                                                             sagini
 
  

Θα δικαστούν η οχι και οι ηθικοί αυτουργοί , σαν δολοφόνοι της γιαγιάς στην Κάρυστο ??????

Εξιχνιάστηκε  από την ΕΛΑΣ η δολοφονία 77χρονης στην Κάρυστο.

 

 

      Το αποτρόπαιο έγκλημα, με θύμα 77χρονη, που έγινε χθες μέσα στην αγροτική κατοικία της, στην περιοχή Πέτρινο Γεφύρι της Καρύστου.    Δράστες είναι δύο  ξαδέλφια , ηλικίας 20 και 21 ετών , με βαρύτατο ποινικό παρελθόν .

Συνελήφθησαν οι δυο 20χρονοι Έλληνες δράστες,  σεσημασμένοι κακοποιοί που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι !!!!!!!

Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και πρέπει να συλληφθούν άμεσα και να λογοδοτήσουν, για τον  φόνο της γιαγιάς !!!!   Σημειώνεται ότι οι δυο δράστες έχουν απασχολήσει κατ' επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές και έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν για την τέλεση σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Συγκεκριμένα :
  • Στις αρχές Αυγούστου του 2011 είχαν συλληφθεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

  • Στα τέλη Αυγούστου του 2011 είχαν συλληφθεί για απόπειρα ληστείας και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος ηλικιωμένου ημεδαπού στην Κάρυστο και είχαν προφυλακισθεί.
  •  
  • Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν συλληφθεί για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου, συγγενούς τους στη Κάρυστο και ο 20χρονος είχε εκ νέου προφυλακισθεί, ενώ στη συνέχεια αποφυλακίσθηκε με περιοριστικούς όρους.




Η ηλικιωμένη βρέθηκε χθες το πρωί πεσμένη στο έδαφος, με  τα χέρια και τα πόδια της δεμένα με σύρμα και στο λαιμό της ήταν περασμένη θηλιά.
 
  Χθες το πρωί οι δυο δράστες μπήκαν στο αγρόκτημα της 77χρονης και κρύφτηκαν, με σκοπό να την αιφνιδιάσουν και να την ληστέψουν. Όταν η ηλικιωμένη βγήκε από το σπίτι της και κατευθύνθηκε προς τα ζώα της, οι δράστες της επιτέθηκαν, την έριξαν στο έδαφος και στη συνέχεια της έδεσαν τα χέρια και τα πόδια με σύρμα, ενώ της περιέσφιξαν τον λαιμό με βρόγχο με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός της δια στραγγαλισμού.


Ακολούθως αφαίρεσαν τα κοσμήματα, που φορούσε στο λαιμό και στα χέρια της και μετά, αφού της πήραν τα κλειδιά, εισήλθαν στην οικία της και αφαίρεσαν κοσμήματα, μικρό χρηματικό ποσό .



Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΑΤΗ Νέο σκάνδαλο με τους ρύπους


      Μέσα στην ΕΕ φαίνεται ότι υπάρχουν και πραγματικά ελεύθερες φωνές .             Φωνές ελπίδας !


  Διαβάστε για τις μεθοδεύσεις ,βασικά  των Γερμανών , να νεκραναστηθεί με βρώμικες μεθόδους  η  ''πεθαμένη'' αγορά ρύπων στην Ευρώπη . Στην Αμερική έχει πεθάνει προ πολλού.
  Τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα από την απάτη της δήθεν κλιματικής αλλαγής.


 
Θόδωρος Σκυλακάκης - Ευρωβουλευτής - Μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
     «Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις που θα οδηγήσουν χωρίς λόγο, σε πρόσθετες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρες όπως η Ελλάδα, όταν στην Ελλάδα για παράδειγμα, ο κόσμος υποφέρει οικονομικά και περίπου 250.000 άνθρωποι πηγαίνουν καθημερινά στο συσσίτιο, για να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκιο, λογαριασμούς και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις»
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταθέσει στο ευρωκοινοβούλιο ο Έλληνας ευρωβουλευτής οι καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα θα κληθούν να πληρώσουν ποσό που μπορεί να φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ στην 8ετία 2013 -2020 εάν περάσει η πρόταση για το backloading.


 Νέο σκάνδαλο με το εμπόριο ρύπων  αναφέρει σε άρθρο του Χάρη Φλουδόπουλου  στο www.capital.gr  . Διαβάστε ολο το άρθρο εδω    Το μεγάλο φαγοπότι με τους ....ρύπους

   




Ο Janusz Lewandowski  Πολωνός επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ 
δήλωσε οτι αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή και οτι....
 "δεν πολυπιστεύω αυτό το παραμύθι, και εν πάσει περιπτώσει η χώρα μου εξαρτάται από το κάρβουνο, και δεν πρόκειται να συμφωνήσω να πεθάνει η Πολωνία για να κάνω την χάρη σε ανεπιβεβαίωτες θεωρίες και γραφειοκρατικές επιταγές".
http://www.euractiv.com/climate-environment/polands-eu-commissioner-surprise-news-505869


       Ο Λεβαντόφσκι:
 (α) Δικαιώνεται ως προς το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου (κι ας λέει η Γκρηνπης τις παπάρες της. (β) Δικαιώνεται ως προς την σαφή του θέση, αφού και η Γερμανία έχει αυξήσει χρήση κάρβουνου, και οι ΑΠΕ της δεν υποκατέστησαν (ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν) κανένα από τα παλιά πυρηνικά που έκλεισε μετά την Φουκουσίμα. (γ) Είναι και "Ευρωπαίος" αλλά Πολωνός. Ελεύθερος.

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/01/blog-post_6751.html

Σχετ.
http://sagini3.blogspot.gr/2013/01/blog-post_23.html?spref=fb





Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΙΤΑΛΙΑ Αιολικά και φωτοβολταικά ιδιοκτησία της MAFIA

 

  Η    ''Κόζα Νόστρα''   ελέγχει την  «Πράσινη    Ενέργεια» !!!!

 

 '' ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ''













             
 Φωτογραφία από ανεμογεννήτριες στο χωριό Patirnico στη Σικελία.
                        Η κατάσχεση του ποσού ρεκόρ των  € 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ , από  επιχειρηματία της Σικελίας γνωστό    ως "Lord of the Wind"  (ο Λόρδος του ανέμου ) έχει θέσει στο προσκήνιο την Ιταλική  μαφία για  ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.




Πηγή
H MAFIA ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ '' ΠΑΡΚΩΝ''

''The  Washington Post''.   
 By , Published: January 23

     Παλέρμο-Ιταλία  Μέσα σε σκούρο BMW, ένας επιχειρηματίας της Σικελίας  ο Angelo Salvatore έκλεισε την συμφωνία με τον κατηγορούμενο αφεντικό της μαφίαςVincenzo Funari . 
 Μια νέα επιχείρηση φυσούσε πλέον στην Ιταλία που θα μπορούσε να μετατρέψει τον  αέρα και το φως του ήλιου σε χρυσό, να  διασφαλίσει το μέλλον της Γης, καθώς και την Cosa NostraΑΠΕ  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο "Θείος Vincenzo," παρακάλεσε τον επιχειρηματία, Angelo Salvatore,    (επικαλούμενος την αγαπά του )προς τον ίδιο τον 79 χρόνο αρχηγό της οικογένειας εγκλήματος 
Gimbellina  ,της Σικελίας 
Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της συνομιλίας τους που υπεκλαπησαν  από τις Αρχές , ο  Salvatore συνέχισε: "Για την αγάπη των γιων μας, οι  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές. . . . Είναι μια επιχείρηση που μπορεί να μας  ζήσει. "

Και πράγματι  έτσι έγινε για αρκετό διάστημα, Ιταλοί εισαγγελείς . Σε μια εξελισσόμενη πλοκή που θυμίζει την μαφιόζικη ταινία  "The Sopranos", η  τμήμα του "An Inconvenient Truth" του Γκορ , οι αρχές σάρωσαν ολόκληρη την Σικελία τον περασμένο μήνα στο τελευταίο κύμα της Oreration sting ,''επιχείρησης κεντρί''  αποκαλύπτοντας την βαθιά   διείσδυση για χρόνια , των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ταχείς ρυθμούς  ,στον εκσυγχρονισμό των οικογενειών του εγκλήματος της Ιταλίας.
     Οι αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις της μαφίας ,με την  κάποτε ακμάζουσα, εδώ στην Αμερική, αιολική και η ηλιακή '' βιομηχανία'',  εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των κρατικών επιδοτήσεων , που τροφοδοτούν μια στροφή προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, με τους επικριτές να ισχυρίζονται ότι τα τεράστια οικονομικά  κίνητρα , δημιούργησαν  υπερβολικά κέρδη στις επιχειρήσεις και φούσκα στην αγορά , ώριμη για απάτη. 
Η Κινεζική  Suntech, η μεγαλύτερη  εταιρεία στον κόσμο για ηλιακά πάνελ, τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι θα πρέπει να επαναδιατυπώσει  τα οικονομικά της αποτελέσματα για τα  τελευταία δυο έτη, λόγω των ''μαύρων''   κεφαλαίων που παρουσιάζονται για τη χρηματοδότηση νέων μονάδων (ΑΠΕ ) στην Ιταλία
 Οι ανακαλύψεις αυτές   ακολουθούν τις περιπτώσεις "eco-διαφθοράς» στην Ισπανία, όπου ένας αριθμός των μεγάλων εταιρειών ( ΑΠΕ )  που ξεχωρίζουν κατηγορούνται για παράνομη υποκλοπή των κρατικών ενισχύσεων.
    Επειδή η Σικελία ,δέχεται περισσότερο ήλιο και  άνεμο από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ιταλίας,  έγινε μια από τις  πιο ελκυστικές εστίες της Ευρώπης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία
     Δεδομένου ότι η ιταλική κυβέρνηση άρχισε να προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε επιδοτήσεις για την αιολική και την ηλιακή πράσινη ανάπτυξη, η δυνητική κερδοφορία των εν λόγω έργων αυξήθηκε επίσης - ένα γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις διαβόητες οικογένειες εγκλήματος  της Σικελίας.
 Μέχρι στιγμής, περίπου το ένα τρίτο από τα  30 αιολικά πάρκα του νησιού - μαζί με αρκετές φωτοβολταικες μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας - έχουν κατασχεθεί από τις αρχές
 Οι Ιταλικές Αρχές   έχουν παγώσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και συνέλαβαν  μια ντουζίνα από τα   αφεντικά του εγκλήματος, διεφθαρμένους δημοτικούς συμβούλους και μαφιόζους  που συνδέονται με τους επιχειρηματίες
   Οι Ιταλοί εισαγγελείς ερευνούν τώρα πιθανή συμμετοχή της μαφίας στα έργα ΑΠΕ ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ) στην  Σαρδηνία και στην Απουλία.
"Η Cosa Nostra είναι προσαρμόστηκε , αποκτώντας πιο προηγμένες γνώσεις σε νέους τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουν γίνει οι  πιο κερδοφόροι λόγω των κυβερνητικών επιδοτήσεων», δήλωσε ο    Τερέζα Μαρία Principato,   ο αναπληρωτής εισαγγελέας υπεύθυνος για την καταπολέμηση της μαφίας  απο την Ομάδα του Παλέρμο, της οποίας η έδρα είναι στιγματισμένη  απο τις εικόνες των δολοφονημένων δικαστών. 
 "Είναι μια σκιά πάνω από την βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ."
Οι αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση σε έναν  νέο τομέα της Ιταλίας, υπογραμμίζουν την πρόσφατη διείσδυση  από μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις του κόσμου σε μια σειρά από νόμιμες επιχειρήσεις, από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και  εμπορικά κέντρα. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, η μαφία  εισχώρησε σε μια βιομηχανία που ''μιλάει'' για νέες θέσεις εργασίας , σε μια χώρα  που εξακολουθεί να βιώνει κρίση χρέους  και  προαναγγέλλει μια τεράστια πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης.
   Για να εξασφαλιστεί το μέλλον της ζώνης ευρώ των 17-εθνών, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η υστέρηση  του νότου πρέπει να αρχίσει γρήγορα να εκσυγχρονίζεται, αντανακλώντας τις οικονομικές επιτυχίες των βορείων γειτόνων όπως η Γερμανία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο η διαφθορά και οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, μπορεί να αναστείλουν τις επενδύσεις .

    Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν σταματήσει στην Ιταλία και την Ελλάδα, δύο χώρες που είναι στο επίκεντρο της κρίσης χρέους , και  ανάλογα με τη Διεθνή Διαφάνεια είναι οι  πιο διεφθαρμένες οικονομίες της ζώνης του ευρώ

Η Ιταλία, για παράδειγμα, έχει λάβει 87 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις από το 2007 μέχρι τα μέσα του -2012, σε σύγκριση με 183 δισ. δολάρια στην Ολλανδία, $ 289 δισεκατομμύρια στη Γαλλία και 502 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βρετανία, σύμφωνα με τον   Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που εδρεύει στο Παρίσι.
      "Η μαφία μολύνει την οικονομία με την εισαγωγή της σε  νόμιμες επιχειρήσεις, κάνοντας τις αγορές λιγότερο διαφανείς και διαφθείρει τους  δημόσιους υπάλληλους », είπε ο Michele Polo, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου.
  "Μαζί με τη φοροδιαφυγή, την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι το κύριο εμπόδιο για την μελλοντική πορεία της οικονομίας της Ιταλίας."
Οι Ιταλοί εισαγγελείς  αντιμετωπίζουν  ένα κύμα παράνομων δραστηριοτήτων της μαφίας, με οργανωμένα συνδικάτα του εγκλήματος, ιδίως εκείνων που βασίζονται στην ηπειρωτική χώρα, την ανάπτυξη στενότερης διεθνούς σύνδεσης με τα καρτέλ των ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής και θεωρείται υπεύθυνη για την τεράστια σπατάλη, τη διαφθορά και αναποτελεσματικότητα σε έργα κατάσταση σε όλη το νότο το ήμισυ της χώρας

   Τον Οκτώβριο, παύθηκε  το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου στη Ρέτζιο Καλάμπρια, στο νότο,  λόγω της φερόμενες σχέσεις με την «οικογένεια του εγκλήματος Ντραγκέτα''.

Προχωρούν οι επιχειρήσεις
 
Στη Σικελία, το βάθος της συμμετοχής της μαφίας υπήρξε μια ιστορία που αναδεικνύεται σταδιακά, με ένα πρώτο κύμα των συλλήψεων το 2010. Μετά την απόκτηση νέων αποδεικτικών στοιχείων μέσω ενός δικτύου πληροφοριοδοτών και υποκλοπές, οι Αρχές προχώρησαν σε δεύτερο γύρο συλλήψεων τον περασμένο μήνα.
Σε αυτούς που συνελήφθησαν πρόσφατα, ο Salvatore, ο επιχειρηματίας κατασκευών  που, σύμφωνα με αξιωματούχους, πιάστηκε από υποκλοπές το 2007, μιλώντας με τον  Funari για μια εταιρική σχέση στον τομέα των ΑΠΕ ( ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Ο
Salvatore που  προφυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης,  έχει αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά . Ο Funari  συνελήφθη το 2010με την κατηγορία της συμμετοχής στη  μαφία.
Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, μεταγραφές υποκλοπών  και συνεντεύξεις με αξιωματούχους εξοικειωμένους με τις έρευνεςη  συμμετοχή της μαφίας  στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ακολούθησε ένα γνωστό μονοπάτι.  

Οι εγκληματικές  οικογένειες και επιχειρηματίες  στοχεύουν σε  γη κατάλληλη για τα αιολικά ή ηλιακά   εργοστάσια και  μερικές φορές πιέζουν τους γαιοκτήμονες να πωλούν ή  να προσφέρουν μακροπρόθεσμες μισθώσεις. Διεφθαρμένοι τοπικοί αξιωματούχοι στρατολογήθηκαν για να επιταχύνουν  τις διαδικασίες μέσω εφαρμογής που θα μπορούσε διαφορετικά να πάρει  τρία έως έξι χρόνια. Μετά τη λήψη έγκρισηςπροσεγγίζουν  ξένους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις που προσφέρει  το  πράσινο πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης.
   Ορισμένοι ξένοι επενδυτές που συμμετέχουν στα προγράμματα προφανώς δεν γνωρίζουν την έκταση της παρανομίας που έχουν αναμιχθεί . 

 "Όμως, άλλοι απλά δεν θέλουν να ξέρουν», είπε ένας υπάλληλος εξοικειωμένος με την υπόθεση που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στον Τύπο.
    Εν τω μεταξύ, η συμμετοχή της μαφίας  ανέστειλε τις νόμιμες επενδύσεις σε ΑΠΕ της Σικελίας
 Η εμπειρία του Salvatore Moncada - ενός τοπικού επιχειρηματία, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει  νόμιμα έργα  ενέργειας  στη Σικελία - έγινε μια προειδοποιητική ιστορία για τους δυνητικούς επενδυτές
 Ο Moncada λέει ότι μπήκε στον  τομέα ΑΠΕ , στα τέλη της δεκαετίας του 1990με  έξι αιολικά πάρκα, 10 ηλιακά πάρκα και ένα  εργοστάσιο ηλιακών πάνελ ανάμεσα στους επικλινείς αμπελώνες και τις αγροικίες της υπαίθρου της Σικελίας. Όμως, όταν  ο ίδιος προσπάθησε να παρακάμψει την  πίεση από το οργανωμένο έγκλημα για τον έλεγχο του τομέα των ΑΠΕ   και αρνήθηκε  να τους  καταβάλει την συνηθισμένη δόση του 2 τοις εκατό επί  των κερδών, η επιχείρηση του  δέχτηκε  επίθεση.
      Το 2007 εμπρηστές έβαλαν φωτιά σε ένα από τα αιολικά πάρκα του, προκαλώντας 4 εκατομμύρια δολάρια  ζημιές

 Το 2009, η οικογένεια του εγκλήματος Terrasi προσπάθησε να εμποδίσει ένα από τα νέα αιολικά πάρκα της εταιρείας του από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη γη, προκαλώντας τελικά 14 συλλήψεις και αναγκάζοντας Moncada και την οικογένειά του σε δύο χρόνια την προστασία της αστυνομίας.
Η δυσκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Σικελία οδήγησε τελικά την εταιρεία του να επικεντρωθεί στο εξωτερικό, και να επενδύσει σε ΑΠΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αμερική και τη Βόρεια Αφρική.
"Δεν είναι μόνο η διείσδυση της εγκληματικότητας, αλλά η διεφθαρμένη γραφειοκρατία που καθιστά δύσκολο να δραστηριοποιηθούν εδώ," είπε ο Moncada


«Χάσαμε μια σημαντική ευκαιρία»
 
Πράγματι, η μαφία έχει στόχο νόμιμες επιχειρήσεις στη Σικελία πέρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ορόσημο το  2008 αποκαλύπτοντας οτι η  μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του νησιού να είναι ένα πλυντήριο μετρητών της μαφίας

Ο πρώην κυβερνήτης της Σικελίας Raffaele Lombardo παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αφού χρεώνεται να έχει δεσμούς  με την μαφία
Ο προκάτοχός του, Σαλβατόρε "Τοτό" CUFFARO, εκτίει επταετή ποινή φυλάκισης μετά την καταδίκη του για συμμετοχή  στο οργανωμένο έγκλημα.
Επικαλούμενη την κακή κατάσταση της οικονομία της και ένα βουνό  χρέους, η ιταλική κυβέρνηση  περιόρισε  τώρα τις νέες επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα εθνικό πρόγραμμα έχει επίσης ξεκινήσει και απαιτεί από τους δημόσιους λειτουργούς να υπογράψουν ένορκες καταθέσεις δηλώνοντας ότι δεν έχουν δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.
Στη Σικελία, όπου μια νέο αντί-μαφιόζικη  κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία το Νοέμβριο, η κατασκευή των περισσότερων νέων έργων ανανεώσιμων πηγών έχει σταματήσει

 Η νέα κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να διασφαλίσει ότι η μαφία  δεν έχει τα πλοκάμια της στη βιομηχανία ΑΠΕ και  σε νέα  έργα που θα επιτρέψει να προχωρήσουν προς τα εμπρός.
«Οι εγκληματικές οργανώσεις είχαν τη δυνατότητα να κάνουν επιχειρήσεις ΑΠΕ» στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο Nicolo Μαρίνο, νέα υπουργός ενέργειας της Σικελίας. "Χάσαμε μια σημαντική ευκαιρία, και η περιοχή έχασε την ευκαιρία να ωφεληθεί από αυτό."



ΣΧΕΤ
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/01/blog-post_25.html



 

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Έσκασε και η φούσκα στο Χρηματιστήριο ρύπων .

 

Ανησυχία για κραχ στο Χρηματιστήριο Ρύπων 

 

Ανησυχία για κραχ στο Χρηματιστήριο Ρύπων
                                                                                     Το γράφημα που τα λέει ....όλα.


    To κραχ στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια προβληματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, το οποίο πολύ δύσκολα θα πετύχει τους στόχους για συγκέντρωση 300 εκατ. ευρώ το 2013 από την πώληση δικαιωμάτων, σε περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία. Τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων διοχετεύονται στον ελλειμματικό ειδικό λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο οποίος πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, όμως, χαμηλότερες τιμές ρύπων σημαίνουν μικρότερη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ και ίσως χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές, οι οποίοι από φέτος έχουν επωμιστεί το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2.
Δημοπρασία
     Οι τιμές έπεσαν τη Δευτέρα κάτω από τα 5 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, μετά την αποτυχία της Γερμανίας να διαθέσει δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ), που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας, ακύρωσε την προγραμματισμένη δημοπρασία 4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ελλείψει εντολών αγοράς σε τιμή ίση ή πάνω από την τιμή εκκίνησης.
       Από τις αρχές του χρόνου οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν χάσει περίπου 27%, ενώ από τα μέσα του 2011 οι απώλειες φθάνουν στο 70%, συγκρινόμενες με τα 4,79 ευρώ/δικαίωμα, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών, στο οποίο έπεσε το συμβόλαιο Δεκεμβρίου τη Δευτέρα, που είναι το συμβόλαιο αναφοράς για τις τιμές των ρύπων στην Ε.Ε.
      Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες δημοπρασίες για δικαιώματα ρύπων δεν έχει κάνει ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος, προφανώς λόγω των χαμηλών τιμών.
Τα 4 εκατ. δικαιώματα που δεν διατέθηκαν από το ΕΕΧ προγραμματίζονται τώρα να πωληθούν στις επόμενες τέσσερις δημοπρασίες που θα κάνει η Γερμανία, μία διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο συμπίεσης των τιμών, καθώς διευρύνει την προσφορά τίτλων σε μία ήδη υπερκορεσμένη αγορά.
Η τιμή των δικαιωμάτων στο σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε. (ΕΤS) έχει πέσει περίπου 80% από τις αρχές του 2008, καθώς η οικονομική κρίση έχει μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα πλεόνασμα δικαιωμάτων της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου, που μπορεί να φθάσει στα 2 δισ. δικαιώματα έως το τέλος της τρέχουσας διαπραγματευτικής περιόδου, το 2020.
      Η Κομισιόν προσπαθεί από τον περασμένο χρόνο να ενισχύσει «τεχνητά» τις τιμές, προωθώντας ένα σχέδιο σταδιακής απόσυρσης 900 εκατ. δικαιωμάτων την περίοδο 2013-2015, τα οποία σκοπεύει να «ξαναρίξει» στις αγορές το 2019-2020. Το αμφιλεγόμενο αυτό μέτρο αμφισβητείται έντονα από τις βιομηχανίες και τους ηλεκτροπαραγωγούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα εκείνους που λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα, καθώς η αγορά δικαιωμάτων αυξάνει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής σε περίοδο κρίσης, μειώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Ας σημειωθεί ότι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Ε.Ε. -οι ΗΠΑ και η Ασία- δεν δεσμεύονται από υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων.
Το «πράσινο λόμπι», όμως, που δεν αφορά μόνον στις ΑΠΕ αλλά και σε τράπεζες, χρηματιστηριακούς οίκους που έχουν επενδύσει στις τιμές των ρύπων, καθώς και σε ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες με χαρτοφυλάκιο πυρηνικών σταθμών, υδροηλεκτρικών μονάδων κ.λπ., πιέζει για ακόμα πιο αυστηρή παρέμβαση της Κομισιόν προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές.
Απόσυρση
    Είναι χαρακτηριστικό ότι το πακέτο της απόσυρσης δικαιωμάτων δεν βρήκε θετική ανταπόκριση στις αγορές, οι οποίες το έκριναν ανεπαρκές και αρκετά ελαστικό, ενώ αμφισβητείται αν θα υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, αντιδρούν, συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις στη βιομηχανία και την οικονομία.
«Με τους τρέχοντες κανονισμούς της Ε.Ε. η αγορά ρύπων δεν πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι το 2045... τα δικαιώματα δεν αξίζουν τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά αναλυτής της UBS.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την κλιματική αλλαγή κάλεσε τις χώρες-μέλη και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δράσουν άμεσα, επαναβεβαιώνοντας τις πολιτικές της Ε.Ε. για το κλίμα και προσβλέποντας σε αυστηρότερα μέτρα, όπως τη θέσπιση ελάχιστης τιμής για τα δικαιώματα ή την επιβολή φόρου για τον άνθρακα. Η οικονομική κρίση, όμως, που πλήττει την Ευρώπη φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει τα σχέδια....
Μικρότερη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ
Χαμηλότερες τιμές ρύπων σημαίνουν μικρότερη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ και ίσως χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές, οι οποίοι από φέτος έχουν επωμιστεί το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2.
Πτώση 27% σε 20 μέρες
Από τις αρχές του χρόνου οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν χάσει περίπου 27%, ενώ από τα μέσα του 2011 οι απώλειες φθάνουν στο 70%, συγκρινόμενες με τα 4,79 ευρώ/δικαίωμα, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών.
imerisia .grΤης Μανταλένας Πίου



   Άλλο ένα κομμάτι της ''πράσινης απάτης'' αποκαλύπτεται .
Πολύ καλά τα λέει η κα Πίου . Γνωρίζει το θέμα .
Πρόκειται για την φούσκα του Χρηματιστηρίου Ρύπων  . Για άλλη μια φορά όσοι επένδυσαν στην ''πράσινη ανάπτυξη' χάνουν τα λεφτά τους. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει τους αφελείς ''δήθεν επενδυτές'' και συνεχίζουμε να ενημερώνουμε όσους επιθυμούν να ακούσουν ,οτι η ''πράσινη απάτη''είναι το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίων των λαών,μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο . Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει πολιτική με το τεράστιο έλλειμμα των ΑΠΕ . Το χρηματιστήριο ρύπων κατέρρευσε κε Ασημάκη Παπαγεωργίου και θα έπρεπε να το είχατε προβλέψει . Τα λεφτά που ψάχνετε για να τα δώσετε στους ΑΠΕτζηδες , δεν θα τα βρείτε ποτέ. Αλλάξτε πολιτική . Ζητήστε από τους Γερμανούς και τους άλλους  δανειστές, ένα  ''ειδικό καθεστώς''  για τις ΑΠΕ , έστω για λίγα χρόνια μέχρι η χώρα να πάρει μια ανάσα . Κόψτε τις επιδοτήσεις ΑΠΕ . Η χώρα χρειάζεται  φθηνή ενέργεια . Κάντε επιτέλους κάτι ουσιαστικό .Οι πολίτες δεν αντέχουν πια να πληρώνουν το κόστος της πράσινης ενέργειας .
                                                                                                                              SAGINI


 

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

"Λουκέτο" σε πρατήρια χωρίς συστήματα εισροών-εκροών


                                                          

                     Αντιμέτωποι ακόμη και με αναστολή της λειτουργίας τους θα βρεθούν από την 1η Απριλίου όσοι πρατηριούχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει συστήματα εισροών- εκροών ελέγχου καυσίμων.
Αυτό διαμηνύουν στελέχη του υπ. Ανάπτυξης με αφορμή το γεγονός ότι δύο μήνες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία μόνο… 700 από τα 1.400 βενζινάδικα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη έχουν εγκαταστήσει τα εν λόγω συστήματα.
Το θέμα θα απασχολήσει μεταξύ άλλων κυβερνητική σύσκεψη σε επίπεδο υπουργών που προγραμματίζεται για την Παρασκευή, ενώ συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που είχε ο σύνδεσμος εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ).
«Ζητάμε από τα συναρμόδια υπουργεία να μας ενημερώσουν τι θα συμβεί με τα συνεργαζόμενα πρατήρια, τα οποία αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τα συστήματα αυτά. Μετά την 1η Απριλίου θα κλείνουν ;», είναι το ερώτημα που θέτουν  στελέχη του ΣΕΕΠΕ.
Σε έγγραφο πάντως που απέστειλαν στις 8 Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης εντοπίζουν το πρόβλημα της καθυστέρησης στο κομμάτι της χρηματοδότησης.
«Αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, είναι αδύνατον να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των συστημάτων τόσο σε Αττική-Θεσσαλονίκης, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού το κόστος ξεκινά από τα 15.000 ευρώ και πάνω», αναφέρουν οι ομοσπονδίες των πρατηριούχων (ΟΒΕ και ΠΟΠΕΚ).
Παλαιότερα η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης είχε υποσχεθεί στους πρατηριούχους πως θα τους εξασφαλίσει ένα τρόπο χρηματοδότησης είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε από άλλη πηγή. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα επαφές που έχουν γίνει με την Ε.Ε., η συγκεκριμένη κατηγορία δαπάνης δεν θεωρείται επιλέξιμη.
Όχι άλλη παράταση
Πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί τους πρατηριούχους πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση (σσ: το μέτρο έχει ψηφιστεί από το 2009), και πως όσοι δεν συμμορφωθούν με αυτό, θα δουν το πρατήριο τους να κλείνει.
«Είναι οξύμωρο από τη μια οι πρατηριούχοι να υποστηρίζουν πως όσοι κλέβουν στην αντλία βλάπτουν τον κλάδο, και από την άλλη να αρνούνται να βάλουν συστήματα εισροών-εκροών με πρόσχημα το κόστος, πόσο μάλλον όταν σήμερα αυτά διατίθενται και με τη μέθοδο του leasing», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΑΝ.
Μόνο 100 από τα συνεργαζόμενα
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΥΠΑΝ, από τα 930 περίπου πρατήρια που λειτουργούν στην Αθήνα και τα 400 στη Θεσσαλονίκη, συστήματα εισροών- εκροών έχουν εγκαταστήσει μόνο τα ιδιόκτητα και ιδιολειτουργούμενα από τις εταιρείες (550-600) μαζί με 100 ακόμη μεγάλα βενζινάδικα που συνεργάζονται με εταιρείες. Στη συντριπτική τους δηλαδή πλειοψηφία τα συνεργαζόμενα με εταιρείες πρατήρια δεν έχουν προχωρήσει στην αγορά και εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων.

ΠΗΓΗ

Κακουργηματικές διώξεις κατά στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ


Αφορούν στην τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος της χώρας το 2009
Κακουργηματικές διώξεις κατά στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ




           Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκούνται τελικά από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εις βάρος των υπευθύνων της Στατιστικής Υπηρεσίας για της υπόθεσης της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος της χώρας το 2009.

Οι διώξεις στρέφονται εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ  , Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μολφέτα και της Ευσταθίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών.

Σύμφωνα με την εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και οι τρεις πρέπει να διωχθούν για ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50.

Ο εισαγγελέας ζητεί επίσης να αναζητηθούν τυχόν ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι παράγγειλαν στους κατηγορούμενους να αλλοιώσουν τα στοιχεία που παρουσίασε εκείνη την περίοδο η ΕΛΣΤΑΤ, «φουσκώνοντας» το έλλειμμα ενόψει της προσφυγής στο ΔΝΤ και όσα επακολούθησαν.
 tovima.gr


Το θέμα αυτό  έχει απασχολήσει αρκετές φορές το  SAGINI3 για τους......... ηθικούς αυτουργούς    που τώρα αναζητεί ο κος  Πεπόνης.

                                                              
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στέλεχος του ΔΝΤ! Προμελετημένο το μνημόνιο;
 
         Στις  13/5/2011 , στις 8/6/2011  γράφαμε εδώ....    ΕΛΣΤΑΤ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ     

     Πρώην  στέλεχος του ΔΝΤ  είναι ο νέος  επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με την κυβέρνηση  του ΓΑΠ  (που τον διόρισε ), να επιχειρεί μέσω της επιλογής αυτής να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στο εξωτερικό περί ''συμμόρφωσης'' και αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και αυστηρής εποπτείας του μηχανισμού κατάρτισής τους. 

Πρόεδρος της Αρχής( ΕΛΣΤΑΤ ) ορίστηκε ο κ. Α. Γεωργίου, έως τώρα αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος στατιστικής του ΔΝΤ, απόφοιτος του Amherst College των ΗΠΑ και διδάκτορας του οικονομικού πανεπιστημίου του Michigan - ΗΠΑ.

 

          και   εδώ...  ΕΣΤΑΤ- ΓΕΩΡΓΙΟΥ       
Επανήλθαμε εδώ.......   ΦΩΣ ...... ΦΑΝΑΡΙ        
και εδώ.........   Κατάθεση του αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ Λογοθέτη

  

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ

 

  Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα 

 

Οι πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και τα χαράτσια για τις ΑΠΕ, προετοιμάζουν το έδαφος για την θύελλα που έρχεται στην ενέργεια το β εξάμηνο του 2013.

    Τον  Ιούλιο του 2013 σχεδιάζεται η ''απελευθέρωση'' των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και η είσοδος νέων παικτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας , που όλοι καταλαβαίνουμε οτι θα φέρει την κερδοσκοπία του χρηματιστηρίου της ενέργειας για να γινει το ρεύμα  ακριβό εμπόρευμα για λίγους.

Για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε αυτό που οι κερδοσκοπικοί  παράγοντες της αγοράς  επιτάσσουν να ξεχαστεί.
 Η ηλεκτρική ενέργεια είναι... κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Το ρεύμα , το νερό , η μόρφωση και η υγεία , δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας , με το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς . Αυτά είναι αγαθά πρώτης ανάγκης για το σύγχρονο άνθρωπο, αλλιώς παύει να είναι σύγχρονος.
 Η πολιτική της ΕΕ ,μέχρι σήμερα, για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνδέθηκε μόνο  με συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων, που αγγίζουν το 100 % σε μια δεκαετία.
Αν αυτό είναι απελευθέρωση  τότε σίγουρα είναι καλύτερα τα μονοπώλια .
 Οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ και των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος  σε βάρος της ΔΕΗ, τα σκάνδαλα των ιδιωτών παρόχων λιανικής  (όπως η Energa και η Hellas Power), οι εγγυημένες τιμές των «πράσινων βαρόνων της ενέργειας » και των γνωστών επιχειρηματικών ομίλων χρηματοδοτήθηκαν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται σήμερα με δις ευρώ  από τις τσέπες των  καταναλωτών.

     Η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας.
 Η σχεδιαζόμενη διάλυση, η διάσπαση και η εκποίηση σε ιδιώτες  της ΔΕΗ, συνιστά ένα τεράστιο οικονομικό σφάλμα ,ειδικά τώρα που αυτά τα αποφάσισαν οι δανειστές μας.
  Εκχωρείται το δικαίωμα του κράτους για άσκηση ενεργειακής πολιτικής, το μέλλον της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, ο φυσικός πλούτος, μέχρι κι η ανάγκη κάθε νοικοκυριού για φως και θέρμανση  αφήνονται  στην απληστία της κάθε πολυεθνικής RWE, GdF-Suez κλπ  και των εγχώριων «στρατηγικών εταίρων» τους!!
  Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ,  όταν η Ελλάδα με ανεργία κοντά στο 30% , αδυνατεί να εξάγει πλέον τα προϊόντα της με τόσο υψηλή ενεργειακή συνιστώσα κόστους. Ακόμη και τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής δηλ. τα αγροτικά.
Πλήττεται  άμεσα πλέον η '' βαριά μας βιομηχανία'' ,  ο Τουρισμός , από το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται  να αυξηθεί κατά πολύ το επόμενο καλοκαίρι.
   Οχι μόνο , τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια άλλα και κάθε τουριστική επιχείρηση ,δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί τις γειτονικές μας χώρες με το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα ,όπως η Τουρκία.

Στο παρελθόν , οι Ελληνικές κυβερνήσεις διοργάνωναν συνέδρια στα πιο κοσμοπολίτικα νησιά μας για την προώθηση της ''πράσινης ανάπτυξης'' που μας οδήγησε στην σημερινή εξαθλίωση του υπερδανεισμού . Αυτό συνέβαινε για χρόνια, χωρίς κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός να ασχοληθεί σοβαρά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της ''πράσινης ενέργειας''. Επειδή λοιπόν ,  η φθηνή ενέργεια σαν αναγκαίος μοχλός ανάπτυξης, είναι μονόδρομος , μόνον η εκμετάλλευση των φθηνών εγχωρίων πηγών ( λιγνίτης, υδροηλεκτρικά ) θα δώσει άμεσα αποτελέσματα στις τιμές.
Σήμερα μόνον μια σύγχρονη   ΔΕΗ μπορεί να πετύχει γρήγορα , αυτόν τον εθνικό  στόχο . Εκεί λοιπόν πρέπει να πέσει το βάρος των προσπαθειών μας .
 Η ΔΕΗ χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση, από τον τελευταίο άχρηστο υπάλληλο συνδικαλιστή μέχρι  τον σημερινό πράσινο πρόεδρο του ΔΣ , με αξιοποίηση  ΜΟΝΟ των δικών μας πηγών ενέργειας . Με  άμεσο κόψιμο όλων των επιδοτήσεων των αχρήστων ΑΠΕ
Αφού το κράτος απέτυχε να το κάνει μέχρι σήμερα , ας την πουλήσουν , ολόκληρη και όχι σε  κοματια, σε ιδιώτες με συγκεκριμένους όμως επιχειρησιακούς όρους λειτουργίας τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια. 
Μέχρι να ανακάμψει η κατεστραμμένη οικονομία μας και μετά το βλέπουμε και πάλι.
Γνωρίζουμε καλά οτι , αυτό  πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτό,  απο την ΕΕ της Γερμανίας και πρέπει να δοθούν δύσκολες μάχες στην ΕΕ για να το πετύχουμε . Σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Και  η κυβέρνηση οφείλει να αγωνίζεται τουλάχιστον για τα αυτονόητα δίκαιά μας.

                                                                                      SAGINI                      





Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Πως η "πράσινη ανάπτυξη" οδηγεί στην χρεοκοπία!

 

 Εξαιρετικό !!!

Πηγή.. http://konstantinosdavanelos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_26.html

 


Renewable theology trumps economic reality!

Βασίζεται σε δύο άρθρα του Brad Molnar, για την εφημερίδα "The Billings Outpost" της πολιτείας της Μοντάνα. Ο Brad Molnar είναι στέλεχος της Επιτροπής Δημοσίου Ελέγχου της Πολιτείας της Μοντάνα και της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας. 


          Πριν από τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε εν μέσω επευφημιών ότι το σύστημα ενεργειακής παραγωγής της Αμερικής θα βαφτεί με τις αποχρώσεις του "πράσινου", αλλά ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία άκρως επώδυνη.
   Η υπόσχεση αυτή κατά το ήμισυ ισχύει και υλοποιείται: είναι κάτι παραπάνω από επώδυνη, είναι  οδυνηρή.
Κανείς δεν συζήτησε τον αποκαλούμενο "πράσινο μετασχηματισμό" της ενέργειας με σοβαρό τρόπο και επιστημονικά επιχειρήματα: κλασικό παράδειγμα η αντιπαράθεση των υποψήφιων γερουσιαστών της πολιτείας της Μοντάνα, κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία, οι οποίοι και στο ελάχιστο που αναφέρθηκαν στο θέμα το έκαναν με τον ποιο ανάλαφρο και επιφανειακό τρόπο που θα μπορούσαν. 
     Στον αγώνα τους για τη Γερουσία των ΗΠΑ, τόσο ο  ρεπουμπλικανός Denny Rehberg όσο και ο δημοκρατικός Jon Tester, και οι δύο υποσχέθηκαν την πλήρη υποστήριξή τους για την επέκταση των επιδοτήσεων προς τα αιολικά πάρκα (κάθε φορά που μια λεπίδα ανεμογεννήτριας περιστρέφεται, το δημόσιο χρέος αυξάνεται), αλλά εκτός από αυτό δεν είχαν και δεν έχουν και πολλά να πουν για το θέμα.
     Σίγουρα, λίγες διαφημίσεις παίχτηκαν στην τηλεόραση, κάποιες ...κορώνες ακούστηκαν στα ραδιόφωνα και κάποια άρθρα δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες- και όλα τους αφορούσαν βέβαια το αν το σύστημα επιδοτήσεων της "Πράσινης Ενέργειας" θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε μια Αμερική που βλέπει τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνουν δραματικά! Όλα αυτά όμως καθόλου δεν έκαναν σοφότερο τον Αμερικανικό Λαό:

 Λίγοι κατανοούν και πολύ λιγότεροι αναγνωρίζουν ότι είναι ακριβώς το σύστημα αυτό, που  ορίζει το ελάχιστο όριο παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ταυτόχρονα τις επιδοτεί κι από πάνω, το οποίο οδηγεί σε αύξηση την ανεργία. 
Στην πολιτική και των δύο παραδοσιακών κομμάτων του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής στο κόστος ζωής της μέσης αμερικανικής οικογένειας  αγνοείται καθώς η υποταγή στον μύθο των Ανανεώσιμων Πηγών αγγίζει τα όρια της Θεολογίας αν όχι της Ψυχιατρικής.

Ο υπόλοιπος κόσμος έχει βέβαια προχωρήσει. 
 Αυτή την άνοιξη στο Κεμπέκ, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, ο δρ. Christopher Frei, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (World Energy Council), άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου με τόλμη που ξαφνιάζει τους μη επαΐοντες:
 "Το ταξίδι του μέλιτος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει τελειώσει!"
Τρία χρόνια πριν, όταν το ίδιο φόρουμ πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, μια τέτοια δήλωση θα ήταν αιτία για να "δέσουν με σχοινί"-στην κυριολεξία- όποιον την αποτολμούσε: Η περιβόητη συγκέντρωση τότε στην Αθήνα ήταν η πρώτη προσπάθεια στις συνομιλίες για το κλίμα, μετά την αποτυχημένη "Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Κοπεγχάγης", για να ανανεωθεί και να ενισχυθεί το "Πρωτόκολλο του Κιότο".
 Και η συγκέντρωση στην Αθήνα θύμιζε περισσότερο συνέλευση "Θεολογικής Σχολής" παρά οτιδήποτε άλλο: κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τα ... θέσφατα!
     Για αυτό και ήταν μεγάλη έκπληξη η εναρκτήρια ομιλία του Frei στο Κεμπέκ: ο Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας επεσήμανε ότι στην Ισπανία το 31% σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ήταν λόγω της ένταξης της ηλιακής ενέργειας στο σύστημα αν και η ηλιακή συνεισφέρει μόνο το 3% της ενέργειας παροχής! 
Ο Frei αλλά και πολλοί άλλοι ομιλητές σημείωσαν ότι η υπόσχεση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος δεν είχε υλοποιηθεί και ίσως τελικά η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να είχε στηριχθεί σε πραγματικότητες και όχι σε υποσχέσεις και προσδοκίες.
    Προτιμότερο, εντιμότερο και αποδοτικότερο θα ήταν όλα αυτά τα χρήματα να είχαν απορροφηθεί σε προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 Ο Frei μάλιστα υποστήριξε ότι η μέτρηση της επιτυχίας μιας ενεργειακής πολιτικής με το πόσα μεγαβάτ ηλιακής ή αιολικής ενέργειας έχουν εγκατασταθεί- όπως πράττει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με το πόσα πραγματικά ωφέλιμα μεγαβάτ χρειάστηκαν, παράχθηκαν και καταναλώθηκαν, είναι μια απόκλιση από την οικονομική πραγματικότητα. Και μια μεγάλη απόκλιση από την κοινωνική πραγματικότητα ενός κόσμου στον οποίο 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και ενός κόσμου όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να πετύχουν και να κρατήσουν την ανάπτυξη τους, πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας έχει υπολογίσει ότι ακόμη κι εάν όλοι οι οικονομικοί και φυσικοί πόροι του Πλανήτη κατευθυνθούν για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2050, η θερμοκρασία της Γης δεν θα μειωθεί πρακτικά καθόλου. 
Ο ίδιος ο  Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας παραδέχθηκε ότι τα συμπεράσματα αυτά δεν έγιναν παγκοσμίως γνωστά και δεν έτυχαν της δημοσιότητας που τους πρέπει, αν όχι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τουλάχιστον στην Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα.

     Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ως "πολιτικό σώμα" εξακολουθεί να διακατέχεται από μια περίεργη προσήλωση στους στόχους του Κιότο, παρόλο που αναγνωρίζει την αναποτελεσματικότητα αυτών.
 Και αυτό παρά τα τραγικά αποτελέσματα που έχει ήδη κυρίως στις χώρες του Νότου, όπου  με την επιμονή για την εφαρμογή των φόρων άνθρακα και την εμμονή στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το υψηλό ενεργειακό κόστος τσάκισε στην κυριολεξία τις εξαγωγικές βιομηχανίες τους.
 Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι πρωταθλήτριες σε αυτόν τον αγώνα προς την καταστροφή! Η Πορτογαλία, και σε μικρότερο βαθμό η Ιρλανδία και η Ιταλία, κέρδισαν επίσης ...εύφημο μνεία σε αυτόν το αγώνα αυτοκαταστροφής. 
Παρόμοιο αρνητικό παράδειγμα στις  Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν η πολιτεία της Καλιφόρνια με την υπέρμετρη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και από τις πρώτες που οδηγήθηκαν σε Χρεοκοπία.
Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, στο Κεμπέκ κανένας δεν αμφισβήτησε επί της ουσίας τα συμπεράσματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας. Μόνον ο αντιπρόσωπος από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αριζόνα- χωρίς να επιχειρηματολογήσει- κατηγόρησε τον δρ. Christopher Frei, ότι ακουγόταν περισσότερο σαν να προτείνει ένα διαζύγιο από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρά σαν να καταγράφει το τέλος του μήνα του μέλιτος με αυτές. 
Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας απάντησε ότι το παγκόσμιο μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να βασιστεί μια "ωρίμανση της σχέσης τους" με την ίδια την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, και όχι στο συνοικέσιο με το οποίο τα Κράτη έχουν εξαναγκαστεί να παντρευτούν τις ανανεώσιμες πηγές επειδή έτσι επιβάλλει η παγκόσμια πολιτική! 
 Το πραγματικό μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται εκεί όπου έχει νόημα, δηλαδή στα απομονωμένα νησιά, στις απομακρυσμένες επαρχίες, σε χώρες χωρίς πόρους άνθρακα και κυρίως σε περιοχές χωρίς παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, εκεί δηλαδή που ακόμη και η διαλείπουσα ενέργεια που παρέχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός- σε σχέση με την μη ύπαρξη ενέργειας.
    Ο Frei εξέφρασε την ακλόνητη πεποίθηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας ότι η εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας- αλλά και της κοινωνικής συνοχής ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης εξασφαλίζεται μόνο από την προσιτή σε όλους και ταυτόχρονα αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας. 
 Η εκπρόσωπος της Τζαμάικας πατώντας πάνω σε αυτήν την λογική πρότεινε αντί του συστήματος των επιδοτήσεων προς την "Πράσινη Ενέργεια" (η οποία στην πραγματικότητα μετακυλίεται και κρύβει το πραγματικό κόστος της παραγωγής ενέργειας στο δημόσιο χρέος, αντί να το αποκαλύπτει στον λογαριασμό ηλεκτρικού που φτάνει κάθε μήνα στους πολίτες) να υιοθετηθεί ένα  απλοποιημένο σύστημα  πραγματικού κόστους και κοινωνικού οφέλους.
Η βασική οικονομική αρχή που απαιτεί ένα προϊόν να έχει μικρότερο κόστος παραγωγής από ότι αγοραία αξία, είναι γενικά καθολικά αποδεκτή σήμερα σε όλους τους οικονομικούς τομείς, εκτός από την περίπτωση "πράσινης ενέργειας". 
Η επιτυχία ή η αποτυχία των εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθορίζεται από την επιτυχία τους στο lobbyingστην διαπλοκή τους με την πολιτική και κυρίως με τις κυβερνήσεις και στην εξασφάλιση όχι μόνο κρατικών επιχορηγήσεων στις επενδύσεις τους αλλά και κρατικών εγγυήσεων για τις πωλήσεις τους. 
Πρόκειται για ένα γνωστό και υπαρκτό "μοντέλο επιχειρηματικής πολιτικής" εδώ και καιρό στον κόσμο των επιχειρήσεων- που στο παρελθόν αφορούσε κυρίως κρατικοδίαιτες εταιρείες που σχετίζονταν με την άμυνα και την στρατιωτική τεχνολογία!
      Όπως όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και η Ισπανία έχει αναλάβει την "δέσμευση" να παράγει το 20 %  της ενέργειάς της από «πράσινες» πηγές
 ( Η πολιτεία της Montana έχει αναλάβει την ανάλογη δέσμευση και έχει θέσει στόχο το 15 %). 
Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα η Ισπανία θεωρητικά παράγει το 23% της ηλεκτρικής της ενέργειας από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. 
 Τα κακά νέα είναι ότι αυτή η ικανότητα έχει χρεοκοπήσει την Ισπανία. 
Η Ισπανία χρειάζεται μόνο 44 γιγαβάτ ενέργειας, αλλά θεωρητικά μπορεί να παράγει 99 γιγαβάτ.
 Γιατί να μην εξάγει το πλεόνασμα και να έχει κέρδος; 
 Η "ικανότητα" να παράγει 99 γιγαβάτ, δεν σημαίνει ότι αυτά παράγονται όταν χρειάζεται να παραχθούν. Ο άνεμος παράγει ενέργεια μόνο στο 40% του χρόνου, και συχνά τη νύχτα, όταν δεν υπάρχει ζήτηση για ενέργεια στην αγορά. 
Ο ήλιος χάνεται μετά το σούρουπο ή όταν καλυφθεί από περαστικά σύννεφα.
       Είναι δύσκολο να πουλήσει κανείς ένα προϊόν, όταν δεν μπορεί να υποσχεθεί και την παράδοσή του. 
 Η Ισπανία επιδοτεί τα ηλιακά με 444 ευρώ ανά μεγαβάτ, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με βάση τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο πουλιέται για 39 ευρώ το μεγαβάτ. 
Χωρίς ένα πυροβόλο όπλο στο κρόταφο, ποιος λογικός θα αγοράσει το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας;
Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία προσχώρησαν αβίαστα στην  κούρσα της "Πράσινης Ανάπτυξης" και τώρα οι οικονομίες τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εθνικής πτώχευσης εξαιτίας ακριβώς της "Πράσινης Ανάπτυξης". 
    Τα κράτη αυτά- κοινό σημείο των οποίων είναι ότι το ενεργειακό δίκτυο σε μεγάλο βαθμό είναι κρατικό- επωμίζονται το βαρύ κόστος της ενεργειακής μετάβασης στην "Πράσινη Ενέργεια" και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος αυτό μόνο από τους πολίτες τους.
    Οι βιομηχανίες τους έχασαν τις εξαγωγικές τους αγορές, επειδή έγιναν μη ανταγωνιστικές λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, συνεπεία του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να μην έχουν δυνατότητες να επιβαρυνθούν και άλλο από μια νέα φορολογία υπέρ της κρατικής χρηματοδότησης για την "Πράσινη Ανάπτυξη". 
   Ταυτόχρονα αναγκαστικά μετακυλούν το αυξημένο κόστος παραγωγής στους εργαζομένους τους, καταφεύγοντας σε απολύσεις και μειώνοντας τα εργατικά μεροκάματα! Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις- κυρίως μικρομεσαίες που στις χώρες αυτές αποτελούσαν και την μεγάλη βασική ραχοκοκαλιά της πραγματικής τους οικονομίας, αναγκάστηκαν να κλείσουν μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους!  Έτσι όμως μειώνεται το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα και η κύρια οδός που απομένει στις Κυβερνήσεις για να χρηματοδοτήσουν την "Πράσινη Ανάπτυξη"- οι οικιακοί λογαριασμοί ρεύματος- δεν μπορούν αντικειμενικά να απορροφήσουν την εκτίναξη των χρεώσεων αυτών. 
Ο μόνος τρόπος που τους μένει είναι ο Κρατικός δανεισμός! Ποιο καλύτερο παράδειγμα- προς αποφυγή- σε αυτόν τον τομέα από την Ελλάδα δεν υπάρχει: ενώ η χώρα είναι ουσιαστικά σε πτώχευση αναγκάζεται να δανείζεται με τεράστια επιτόκια για να χρηματοδοτήσει το απύθμενο έλλειμμα που της προκαλούν οι  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!
    Η Ισπανία παλεύει να μην έχει την τύχη της Ελλάδας. Μέσα σε ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπουργός, Mariano Rajoy, ανακοίνωσε ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν θα λαμβάνουν πλέον επιδοτήσεις και οι πολίτες της χώρας δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να αγοράζουν υποχρεωτικά τα προϊόντα τους: δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχουν όταν φυσάει ο άνεμος ή όταν λάμπει ο ήλιος, ανεξάρτητα αν εκείνη την χρονική στιγμή κανείς δεν τα έχει πραγματική ανάγκη.
Την επόμενη μέρα των εξαγγελιών του Ισπανού Πρωθυπουργού το κόστος της ισπανικής παραγωγής ηλιακών συστημάτων μειώθηκε κατά 30 τοις εκατό.
     Η Ελλάδα συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα και τα περισσότερα πρωτοσέλιδα για την οικονομική της κατάρρευση, αλλά είναι εντυπωσιακά όμοια με την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει επίσης 24 % ανεργία και δεν μπορεί να εξάγει προϊόντα με υψηλή ενεργειακή συνιστώσα κόστους. Ούτε καν αγροτικά! Ακόμη και η βαριά βιομηχανία της ο Τουρισμός πλήττεται από το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος: όχι μόνο τα μικρά ειδυλλιακά οικογενειακά ξενοδοχεία αλλά και κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον Τουρισμό δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις γειτονικές της χώρες όπως είναι η Τουρκία με το φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα! 
 Και αυτό συνέβαινε εδώ και χρόνια χωρίς κάποιος από πλευράς Ελληνικών Κυβερνήσεων να έχει ασχοληθεί μαζί του σοβαρά, παρά μόνο τώρα που η κρίση χρέους έχει φέρει στην επιφάνεια όλα τα δεινά της Ελληνικής Οικονομίας! Στο παρελθόν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις ήταν απασχολημένες με το να διοργανώνουν συνέδρια στα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Χώρας για την προώθηση της "Πράσινης Ανάπτυξης" και δεν έβλεπαν πως ταυτόχρονα επιβαρύνεται το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας εισάγοντας ανεμογεννήτριες από την Δανία και φωτοβολταϊκά από την Γερμανία!  

      Η Πορτογαλία έχει μια κοινή ιστορική πορεία με την Ελλάδα και την Ισπανία: και οι τρεις ήταν πρώην δικτατορίες, με ισχυρό το ρόλο και την παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, που μετά ανακάλυψαν τον "Σοσιαλισμό και την Οικολογία" στα πρόσωπα των Ζοζέ Σόκρατες, Γιώργου Παπανδρέου και Χοσέ Θαπατέρο αντίστοιχα, οι οποίοι κατά ένα μοιραίο παιχνίδι της Ιστορίας- ή στην πραγματικότητα κάτω από την αντικειμενική ροή της αδυσώπητης οικονομικής πραγματικότητας- οδήγησαν τις χώρες τους στην πλήρη οικονομική κατάρρευση.
 Και οι τρεις ήταν υπέρμαχοι της πλήρης απαγόρευσης του καπνίσματος, πάντα για το καλό ...της υγείας του λαού τους. Με την ίδια "πατρική στοργή" αντιμετώπισαν και την "Σωτηρία του Πλανήτη": θεσμοθέτησαν αφειδώς επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες της "Πράσινης Ανάπτυξης"! 
     Τελικά τα αποτελέσματα της πολιτικής τους είχαν σαν συνέπεια την μεγαλύτερη καταστροφή που είδαν οι χώρες τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: οι πολίτες στα κράτη αυτά, κινδυνεύουν πλέον λιγότερο από τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και περισσότερο από την αδυναμία του κράτους να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας στο οποίο να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες! 
Και εξίσου τραγικό είναι να βλέπεις εκατοντάδες οικογένειες στην Πορτογαλία να ζουν κάτω από τις θηριώδεις ανεμογεννήτριες- τις οποίες έχουν πληρώσεις οι ίδιοι από τους φόρους τους- χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα!
 Και το ίδιο φαινόμενο αρχίζει να παίρνει διαστάσεις στην Ελλάδα:σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα η Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτροδότησης προχωρά σε 30.000 διακοπές ρεύματος μηνιαίως λόγω αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος!        
Η Ισπανία είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη οικονομία από τις υπόλοιπες χώρες! Δεν είναι τυχαίο που ταυτόχρονα είναι και μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ανεμογεννητριών!       Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Mariano Rajoy που διαδέχθηκε την κυβέρνηση Θαπατέρο στην εξουσία, αδυνατεί να συγκρατήσει την οικονομική κατάρρευση της χώρας. 
 Όλοι θεωρούν δεδομένη την προσφυγή της Ισπανίας σε ένα πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης αργά ή γρήγορα, ανάλογα με αυτά στα οποία κατέφυγαν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.  
Μια διάσωση της Ισπανίας όμως θα είναι πολύ ακριβή- γι' αυτό και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να την καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και ειδικά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη όταν οι αυστηρές σε άλλες περιπτώσεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά έδειξαν εξαιρετική επιείκεια- στα όρια της ανακούφισης, όταν η κυβέρνηση Rajoy εξήγγειλε μέτρα περιορισμού της "Πράσινης Ανάπτυξης". 
 Κάποιοι βέβαια δυσαρεστήθηκαν πολύ από αυτήν την εξέλιξη: O Christian Krajer, διευθύνων σύμβουλος της European Wind Energy Association (EWEA), προειδοποίησε την Ισπανική Κυβέρνηση ότι αν νέες συμβάσεις με τις εταιρείες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν αφεθούν αδιαπραγμάτευτες και οι επιδοτήσεις δεν διατηρηθούν ως έχουν, πολλές "πράσινες" θέσεις εργασίας θα χαθούν. 
Ο ίδιος ο Mariano Rajoy απάντησε ότι για κάθε μια "πράσινη" θέση εργασίας που δημιουργείται το κόστος σε πολλές άλλες θέσεις εργασίας αυξάνει και εξίσου πολλές θέσεις εργασίας χάνονται!
 Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, μιας από τις μεγαλύτερες χώρες στην κατασκευή ανεμογεννητριών παραδέχτηκε πως το 24 % της ανεργίας στην χώρα του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην "Πράσινη Ανάπτυξη"!
 Ο Krajer προειδοποίησε ότι τα εργοστάσια που κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες και οι εταιρείες που επενδύουν σε αιολικά πάρκα θα μετακινηθούν σε πιο ..."αξιόπιστα" έθνη. 
Και ο Rajoy τους ευχήθηκε καλό ταξίδι!!!
Οι επιχειρήσεις της Ισπανίας που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μεταναστεύουν τώρα για αλλού και βρίσκουν "θαλπωρή" δίπλα σε κυβερνήσεις πρόθυμες να πληρώσουν για να προσελκύσουν "επενδύσεις".
 Η T-Solar κινείται στο Περού. Η Gamesa ανοίγει ένα εργοστάσιο στην Ινδία. Η Iberdola είναι ριζωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παίρνει σχεδόν ό,τι ζητά από την Διοίκηση της Bonneville Power, που ελέγχει σχεδόν μονοπωλιακά τον ενεργειακό εφοδιασμό στις Βορειοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής, ανάμεσά τους και στην πολιτεία της Μοντάνα.
Πρόσφατα η Iberdola πέτυχε την ομοσπονδιακή εντολή να διασυνδεθούν τα αιολικά πάρκα που κατασκευάζει στις Βορειοδυτικές Πολιτείες με το κύριο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε ένα φαραωνικό έργο κόστους 26 δισεκατομμύρια $ που θα περιλαμβάνει γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης μέσα από παρθένους ερημότοπους.
 Ευτυχώς για την φύση της Μοντάνα προς το παρόν τέτοιες  γραμμές μεταφοράς δεν έχουν προγραμματιστεί σε αυτήν, αλλά το κόστος τους θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της Πολιτείας.

Ο καθηγητής Gabriel Calzada του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης πρόσφατα δήλωσε:
 "Η πολιτική των αφειδών επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών δεν μπορούν να καλύψουν τις εγγενείς αδυναμίες που διατρέχουν τις εταιρείες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας! 
Οι επιχειρήσεις αυτές είναι καταδικασμένες τελικά να χρεοκοπούν: αυτό που παράγουν είναι πολύ ακριβό σε σχέση με αυτό που πωλούν- όταν το πωλούν.
 Έτσι, οι κυβερνήσεις πρέπει να τους δώσουν κι άλλα χρήματα τελικά για να επιβιώσουν! Όλη η πυραμίδα πλέον κατέρρευσε. 
 Η BP σχεδιάζει την απόλυση 40.000 ατόμων στα εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών που διαθέτει.''Τι θα κάνουμε με όλη αυτή την βιομηχανία που δημιουργήσαμε χάρη στις επιδοτήσεις και που τώρα καταρρέει; Εμείς δεν μπορούμε πλέον να βρούμε αρκετά χρήματα για να τις διασώσουμε από πουθενά."
Ο πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Βιομηχανίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο "μοναδικός τρόπος"  για να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, να επεκταθούν σε άλλες χώρες που θα έχουν την δυνατότητα και την ...διάθεση να δώσουν τα χρήματα των φορολογουμένων τους δήθεν για τη δική τους "πράσινη ανάπτυξη" και στην πραγματικότητα για την Ισπανική βιομηχανία, η Βιομηχανία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να τα αρπάξει αυτά τα χρήματα, και να συνεχίσει έτσι να διατηρεί αυτές τις θέσεις εργασίας στην Ισπανία!
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου και στο τελευταίο "debate" για τις θέσεις στην Γερουσία της Μοντάνα, μετά την επιβεβαίωση για την πλήρη υποστήριξη του στην "πράσινη ενέργεια" και στις επιδοτήσεις προς αυτήν, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Tester δήλωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα και η Ισπανία είναι τα "καναρίνια στο ανθρακωρυχείο" που προειδοποιούν με τον θάνατό τους τους ανθρακωρύχους για την έλλειψη οξυγόνου!  Ο ρεπουμπλικανός  Denny Rehberg συμφώνησε απόλυτα μαζί του.
Η Ισπανία είναι πλέον το μόνο ζωντανό καναρίνι στο ανθρακωρυχείο” της παγκόσμιας οικονομίας καθώς η Ελλάδα έχει πάψει από καιρό να κελαηδάει: 
    Αν η Ισπανία καταφέρει να επιβιώσει από τα τοξικά αέρια της ύφεσης, της σκληρής λιτότητας και των τεράστιων δανειακών της αναγκών, οι ΗΠΑ και τα άλλα κράτη θα αναπνεύσουν με ανακούφιση. 
   Εάν, αντίθετα, αποβιώσει, θα γνωρίζουν ότι έρχεται η σειρά τους και ότι τα τοξικά αέρια θα πνίξουν και αυτές.
Αυτό που δεν αναγνωρίζουν όμως οι δύο πολιτικοί της Μοντάνα και για αυτό και δεν το είπαν, είναι ότι είναι οι προτάσεις τους για την συνέχιση της επιδότησης της Αιολικής Ενέργειας που δημιουργεί τα τοξικά αέρια που απειλούν να μας πνίξουν όλους: 
 η "πράσινη ενέργεια" βασίζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση δολαρίων.