Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Αυτοί που γνώριζαν , μίλησαν όταν έπρεπε.Το άνοιγμα της  αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας


Πολύς λόγος τελευταία για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές γνώμες ακούγονται που συγκλίνουν στο ότι πρέπει επιτέλους ν’ανοίξει η αγορά, να σταματήσουν οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές και το τεμπέλικο προσωπικό της ΔΕΗ ν’απομυζούν τους καταναλωτές. Επιτέλους να υπάρξει υγιείς ανταγωνισμός και ο καταναλωτής να ωφεληθεί και να μη υφίσταται τα χαράτσια της ΔΕΗ. Δυστυχώς όλα αυτά λέγονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το θέμα. 
Ακόμη αρθρογράφοι του επιπέδου των κ.κ Μάνου, Μανδραβέλη κ.λ.π. κινούνται σ’αυτό το σκεπτικό.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Φυσικά και υπάρχουν δυσλειτουργίες στη ΔΕΗ, σαν δημόσιος οργανισμός έχει αρκετά βαρίδια. Η μετοχοποίηση και το σημερινό άνοιγμα της αγοράς είχαν καλό αποτέλεσμα στην εσωτερική της λειτουργία. Όμως το πρόβλημα είναι αλλού. 
Η αγορά ΗΕ άνοιξε με ένα και μοναδικό στόχο, να βοηθήσει τους ιδιώτες επενδυτές σε βάρος της ΔΕΗ. Φαίνεται ίσως παράξενο, όμως είναι η αλήθεια. Λίγα παραδείγματα:
·      Η 5η μονάδα ΔΕΗ Λαυρίου αδειοδοτήθηκε τέλη 2003 παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί από τον Υπουργό από το 2001 η σχετική άδεια. Ο λόγος είναι ότι έπρεπε να δοθεί κίνητρο στους ιδιώτες να επενδύσουν. Οι ιδιώτες δεν επένδυσαν, αλλά η ΔΕΗ λόγω έλλειψης της μονάδας αυτής, πλήρωσε πολλά για να εξασφαλίσει επάρκεια ενέργειας κατά την Ολυμπιάδα.
·      Με νόμο η ΔΕΗ για κάθε νέα μονάδα υποχρεούται ν’ αποσύρει ισόποση ισχύ, με άλλα λόγια οι νέες ανάγκες σε ενέργεια καλύπτονται από τους ανταγωνιστές της.
 Σήμερα  έχουν εγκατασταθεί ή βρίσκονται σ’εγκατάσταση μονάδες ιδιωτών περί τα 2000 MW
Η ΔΕΗ κατάφερε και αυτοεγκλωβίστηκε σε μονάδες που τραβάνε σε μάκρος κυρίως για λόγους δικτύων (Αλιβέρι, Μεγαλόπολη) και επομένως ούτε τη δυνατότητα αντικατάστασης παλαιών μονάδων με νέες οικονομικότερες δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί.
·      Στο τομέα της προμήθειας εκεί πλέον τα πράγματα είναι σκανδαλώδη σε βάρος της ΔΕΗ.
 Είναι γνωστό ότι τα τιμολόγια ρεύματος καθορίζονται από το Υπουργείο. Παραδοσιακά για λόγους κοινωνικής πολιτικής, το οικιακό τιμολόγιο ήταν χαμηλό (κάτω του κόστους), το βιομηχανικό περίπου στο κόστος και το εμπορικό είναι αρκετά πάνω από το κόστος ώστε να καλύπτει τις απώλειες και να υπάρχει κέρδος στην επιχείρηση. 
Όλως παραδόξως οι εναλλακτικοί πάροχοι προσελκύουν σχεδόν αποκλειστικά εμπορικούς πελάτες. Επιβαρύνονται βέβαια με κάποια ποσά ως συμμετοχή στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, όμως ο απολογισμός είναι πολύ θετικός. Και αν κάποιος πελάτης δεν πληρώνει τους λογαριασμούς, τον διώχνουν και τον παραλαμβάνει η ΔΕΗ (τελευταίο καταφύγιο), η οποία έχει ήδη φέσι από πελάτες της 250εκ.
Αυτά ομως δεν είναι αρκετά για τους ιδιώτες. Η ΔΕΗ έχει δύο πηγές φτηνής παραγωγής τους λιγνίτες και τα νερά και πρέπει απαραιτήτως να τις μοιραστεί με τους ανταγωνιστές της (!). 
Η λιγνιτική παραγωγή απαιτεί μεγάλες επενδύσεις που αποσβένονται σε πολλά χρόνια σε αντίθεση με τις μονάδες Φυσικού Αερίου. Επιπλέον αναμένεται η λιγνιτική παραγωγή να επαβαρυνθεί με το κόστος εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Συνεπώς καλό είναι να επωφεληθεί ο ιδιωτικός τομέας με λιγνιτική παραγωγή όσο καιρό είναι οικονομική χωρίς όμως να προβεί σε μεγάλες επενδύσεις. 
Λύση έτοιμη, να πουλήσει η ΔΕΗ το 40% της λιγνιτικής παραγωγής, φυσικά σε χαμηλές τιμές (!). Με τη υδροηλεκτρική παραγωγή συμβαίνει κάτι ανάλογο. 
Η κατασκευή φραγμάτων απαιτεί τεράστιες πιστώσεις και επομένως το κόστος είναι απαγορευτικό. Η υδρ/κή παραγωγή είναι οικονομική διότι το νερό έρχεται από τον ουρανό. Και όταν ο καιρός είναι βροχερός, όπως φέτος, η ΔΕΗ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και ρυθμίζει χαμηλά  την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ). 
Για να μπορούν επομένως οι ανταγωνιστές να παράγουν και πληρώνονται καλά, πρέπει η ΟΤΣ να κρατείται σε υψηλά επίπεδα. Επομένως είτε η ΔΕΗ πρέπει να διαθέσει μέρος των υδρ/κών εγκαταστάσεών της, είτε η ενέργεια να τιμολογείται ακριβά ώστε να μπορούν οι ιδιώτες ν’απολαμβάνουν τα καλά του ανταγωνισμού (!). Βέβαια σκέψη να επενδύσουν στη κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων δεν υπάρχει ως ασύμφορη.  
Συμπερασματικά, ΝΑΙ χρειάζεται άνοιγμα της αγοράς αλλά με τρόπο που όλοι οι παίκτες ν’ αντιμετωπίζονται ισότιμα, όχι όπως είναι σήμερα.
 Όποιος θέλει λιγνιτική ή υδροηλεκτρική παραγωγή να επενδύσει, οι εγκαταστάσεις αυτές της ΔΕΗ έχουν πληρωθεί ακριβά, δεν είναι δίκαιο να δοθούν σε χαμηλές τιμές για «ν’ανοίξει η αγορά». Κατά τα άλλα πρέπει να γίνει σαφές ότι το όποιο άνοιγμα της αγοράς θα επιφέρει αύξηση των τιμολογίων, όχι μείωση.
. Και όταν λέω αύξηση, εννοώ πέρα από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ που λόγω των φωτοβολταϊκών θα πάει στα ύψη.

 (Επιστολή Αλβέρτου Μαϊση, Δρ Μηχ/γου-Ηλεκ/γου Μηχανικού, πρ. Δ/ντή στη Γεν. Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ, που στάλθηκε στην «Καθημερινή» στις 2.4.11)


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Σε μεταγενέστερη μελέτη του  ο κος Αλβέρτος  Μαίσης αναφέρει πολύ σημαντικά πράγματα .
   Κάποιοι που γνώριζαν τα θέματα ενέργειας μίλησαν εγκαίρως και δημόσια .Τότε δεν άκουσε κανένας.
Η διαφθορά ,η διαπλοκή και οι βαρόνοι  είχαν εισχωρήσει πλέον  παντού . Σήμερα δυστυχώς τα ίδια .
Οι Έλληνες πλέον  πεινάνε και οι υπεύθυνοι υπουργοί ψάχνουν νέα κεφάλαια-χαράτσια  για να τα δώσουν  στις επιδοτήσεις των άχρηστων ΑΠΕ.  Αισχος !!!
                                                                                                                                   SAGINI

Μάχες εναντίον των ανεμογεννητριών στην Κρήτη

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους κατηγορούμενους για το Αποπηγάδι Χανίων


Στις 20 Φλεβάρη 2013 στα δικαστήρια των Χανίων, στις 9 π.μ., δικάζονται 5 αγωνιστές του Αποπηγαδιού, (από τους δεκάδες που ήταν παρόντες) γιατί υπερασπίστηκαν το φυσικό περιβάλλον και τα νερά Αποπηγαδιού, αλλά και τις περιουσίες τους, από τα αρπακτικά των θυγατρικών εταιρειών της EDF, της εταιρείας με τα δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια στην κατοχή της.

Γιατί υπερασπίστηκαν το Αποπηγάδι από τις παρανομίες της εταιρείας και την καταστροφή του, αφού όπως έχουν βεβαιώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες,  έχουν παραβιαστεί από την εταιρεία οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, στην διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης, (κατασκευάστηκε δρόμος “αεροδρόμιο”), στη θέση και στο μέγεθος των πλατειών για τις α/ν, στις ράμπες ελιγμών. Για αυτές τις παρανομίες έχουν γίνει μηνύσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα, από τις  αρμόδιες υπηρεσίες.

Πρόκειται για μια ακόμη, από τις πολλές μηνύσεις, που  έγιναν στον αγώνα μας για τη διάσωση του Αποπηγαδιού, στα πλαίσια του εκφοβισμού,  “στοχοποιώντας” επιλεκτικά τους 5 συναγωνιστές, καθ υπόδειξη της εταιρείας και συνδρομή μεγάλης αστυνομικής δύναμης (ειδικών φρουρών, ΜΑΤ κλπ.).

Μπορείτε να δείτε στο βίντεο εδώ http://www.kandanos.eu/node/1079 τα σχετικά γεγονότα και φωτογραφίες.

Νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχαν γίνει οι συλλήψεις δυο συναγωνιστών που προσπάθησαν να εμποδίσουν τις μπουλντόζες που άνοιγαν το δρόμο στην περιουσία των Μιχελάκηδων, που έχουν τα συμβόλαια από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Δείτε το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=NumMyv27O3Q

Η τηλεφωνική παρέμβαση του παππού Μανώλη Σολανάκη και των άλλων συναγωνιστών στην εκπομπή της Κ. Πολύζου στην νέα τηλεόραση, προκάλεσε την οργή του τότε βουλευτή, που ήρθε εσπευσμένως στο σημείο, για να ζητήσει το λόγο, διέκοψε προσωρινά τις εργασίες, αλλά και μας υποσχέθηκε ότι δεν θα "κουνήσουν" οι μπουλντόζες την επομένη, και ότι είχε κανονίσει σύσκεψη στα Χανιά.

Την επομένη δυστυχώς, πιστέψαμε στα λόγια του και πήγαμε όλοι για την υποτιθέμενη σύσκεψη, που δεν έγινε ΠΟΤΕ γιατί λέει ... πήγαμε πολλοί. Βεβαίως και οι μπουλντόζες είχαν ξεκινήσει να δουλεύουν από τις 3 τα χαράματα, τελειώνοντας την χάραξη του δρόμου, μέχρι τις α/ν.

Στις δυο προηγούμενες μηνύσεις - συλλήψεις που δικάστηκαν στην Κάντανο, όλοι οι συναγωνιστές αθωώθηκαν.

Η ψυχή μας δεν υποτάσσεται δεν φυλακίζεται δεν λυγάει ότι και να κάνουν ... Είναι λεύτερη και θα παραμένει απροσκύνητη  πάντα !!!
Νομίζανε ότι θα μας εφοβερίζανε  και ότι θα μας εσπάγανε το ηθικό ...
Μα ήταν οικτρά γελασμένοι !!!
Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα