Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Οι “πράσινες θέσεις” εργασίας “ μας κοστίζουν πολύ ακριβά ”!


   

                          ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και ΔΙΑΠΛΟΚΗ .............ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ

     

           Σοβαρά ερωτήματα ως προς το κόστος με το οποίο επιβαρύνει τον ελληνικό λαό, η κάθε “πράσινη θέση εργασίας” στις ΑΠΕ, θέτει ο Αντώνης Κανδηράκης που απέστειλε προς Υπουργούς, Βουλευτές κ.α. και κοινοποιεί σε ΜΜΕ.
 Διαβάστε την άποψη ενός συμπολίτη μας, όπως την τεκμηριώνει μέσα από την πρακτική εφαρμογή της “πράσινης ανάπτυξης” στη Λακωνία…

            ΝΑ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ     ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ !


Η υπαγωγή στον'' αναπτυξιακό νόμο'' ν. 3299/2004 αιολικών και φωτοβολταϊκών της ΕΕΝ HELLAS-EDF EN GREECE ΑΕ για την επιχορήγηση τους με 26.920.200 €
Να πως η κάθε θέση εργασίας κοστίζει 5.384.040 € και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα για το που πηγαίνουν τα χρήματα με τον αναπτυξιακό νόμο ενώ οι Έλληνες είναι άνεργοι και πεινάνε.

Αυτές είναι οι νέες θέσεις εργασίας (στην  Γερμανία στις  VESTAS ,  ENERGON,   SIEMENS κλπ πολυεθνικές ) που εξασφαλίζονται με τις ΑΠΕ και που πληρώνουμε εμείς τα κορόιδα, παρά την θέλησή μας.

Από μία πρόχειρη έρευνα διαπιστώσαμε, ότι θυγατρικές της EDF ENERGY NOUVELLES έλαβαν τις εξής επιχορηγήσεις:
1) Η «ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.», για Φ/Β σταθμό ονομαστικής εγκατεστημένης ισχύος 6MW στη θέση Ξηροκάμπι του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, λαμβάνει επιχορήγηση 5.100.000 €, επί συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης 17.000.000, για την δημιουργία δύο θέσεων εργασίας (ΑΔΑ 450ΗΦ-4ΤΤ).
 2) Η «Αιολική Ενεργειακή Πελοποννήσου Α.Ε.», για επέκταση αιολικού σταθμού ονομαστικής ισχύος 24 MW (επιπλέον 24 MW) στη θέση «Περδικοβούνι» του δήμου Κορώνειας νομού Βοιωτίας, λαμβάνει επιχορήγηση 7.218.000 €, επί συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης 24.060.000, για 0 θέσεις εργασίας (ΑΔΑ 4Α3ΨΦ-5). 
3) Η «Αιολική Μπελεχέρι ΑΒΕΕ», για αιολικό σταθμό ονομαστικής ισχύος 19.8 MW λαμβάνει 9.944.200 €, επί συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης 24.860.500 (40%), γιά την δημιουργία 2 θέσεων εργασίας (ΑΔΑ 4 Α 8ΨΦ-ΠΥΘ).
4) Η EDF EN GREECE ΑΕ ΚΑΙ ΣΙΑ 1 Ε.Ε.», για αιολικό σταθμό ονομαστικής ισχύος 13.8 MW στην θέση «Προφήτης Ηλίας» Δήμου Δελφών Νομού Φωκίδας λαμβάνει επιχορήγηση 4.658.000 €, επί συνολικής επιχορηγούμενης δαπάνης 15.528.000, ευρώ γιά τη δημιουργία μίας θέσης εργασίας.(ΑΔΑ 4ΑΘ7Φ-Η)
Θυγατρικές της ΕΕΝ HELLAS είναι οι:
 AΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ A.E.     ,   ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΙΔΥΜΩΝ A.E.  ,    ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ A.E. ,, ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ A.E. , ΚΤΙΣΤΩΡ ΑΙΟΛΙΚΗ A.E., ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΛΛΑΣ A.E. ,ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.
(Η EDF ENERGY NOUVELLES δραστηριοποιείται και μέσα από το σχήμα EDF EN GREECE A.E).

     Ως προς τον αιολικό σταθμό στη θέση Μπελεχέρι πρώην δήμου Νιάτων τώρα Ευρώτα Λακωνίας  , η   ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ή ΜΠΕΛΕΧΕΡΙ Α.Ε. είναι θυγατρική (ΑΔΑ: 45ΟΥΙΔΞ-Χ17) της ΕΕΝ HELLAS       http://www.eenhellas.gr/subsidiaries.htm             η οποία είναι θυγατρική της        EDF ENERGY NOUVELLES      http://www.edf-energies-nouvelles.com/frh     , της οποίας το 50% των μετοχών κατέχει η Électricité de France και το 25% η οικογένεια «Pâris Mouratoglou» 





 Δείτε εδώ....      http://www.antinews.gr/2010/12/15/76197/.
 Ένα σχετικό και εξαιρετικά αποκαλυπτικό άρθρο του  archaeopteryx.





      H πολυεθνική EDF διαχειρίζεται εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας περί τα 130.000 μεγαβάτ στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εταιρεία κολοσσός.
Παράγει ηλεκτρισμό από πυρηνικά, 74,5%, υδροηλεκτρικά, 16,2%, θερμικά, 10,2% και από αιολική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές.

Η Αιολική Μπελεχέρι ΑΕ με την υπ’ αριθμόν 21389/18-5-2011 απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επιχορηγήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν και με την απόφαση 911/08 της Επιτροπής Αναστολών του Ε΄ Τμήματος ΣτΕ έχει ανασταλεί η εκτέλεση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του εν λόγω αιολικού σταθμού για λόγους προστασίας απειλουμένων ειδών ορνιθοπανίδας στην Ζώνη Ειδική Προστασίας «Όρη Ανατολικής Λακωνίας», με κωδικό GR 2540007, του δικτύου Natura και έχουν διακοπεί οι εργασίες από το έτος 2008.
Επιπλέον έχει εκδοθεί το υπ’ αριθμόν 1/2010 πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής εκδοθέν από το δασαρχείο Μολάων που αφορά σε τμήμα δασικής έκτασης που εκχερσώθηκε παράνομα στην εν λόγω περιοχή κατά τις εργασίες κατασκευής του ΑΣΠΗΕ.
 Επιπλέον, η Αιολική Μπελεχέρι Α.Ε. φέρεται να εκχέρσωσε παράνομα και μέρος δασικής έκτασης στα όρια του οικισμού Αγίου Δημητρίου Δήμου Νιάτων.
        Με την οικ. 204392/20-10-2011 απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ τροποποιήθηκε η υπό αναστολή εκτέλεσης της οικ. 125495/19-01-2007 ΚΥΑ/ΕΠΟ του έργου και υποβλήθηκε ενώπιον της Ε.Α. του Ε΄Τμήματος ΣτΕ η υπ’ αριθμόν Ε 696/1-11-11 αίτηση της Αιολικής Μπελεχέρι Α.Ε. για ανάκληση της 911/2008 Ε.Α. ΣτΕ.
\Η αίτηση αυτή δεν έχει εξεταστεί από το ΣτΕ και εκκρεμεί η εξέταση της σχετικής αίτησης ακύρωσης.
     Διερωτώμεθα αν προεξοφλείται η απόφαση του ΣτΕ και για να λάβουμε απάντηση Κε Χρυσοχοΐδη θα υποβληθεί αναφορά στον Κο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

                                                   Αντώνιος Κανδηράκης Ζάρακας Λακωνίας adkanzar@gmail.com



    Δείτε:
    -Αναφορά στο Κο Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την «Αιολική Μουσούρων Α.Ε», επίσης θυγατρική της ΕΕΝ HELLAS http://www.kandanos.eu/node/1549
    -Έγγραφο του Σπηλαιολογικού Ομίλου Ταϋγέτου-Πάρνωνα «Ο Ποσειδών» προς την Διεύθυνση Προστασίας Δασών ΥΠΑΑΤ σχετικά με τις επεμβάσεις στην δασική έκταση στη θέση Μπελεχέρι και το καταβληθέν αντάλλαγμα χρήσης http://windwatch.gr/forum/t-207321
και κάτω βεβαίως πως εξασφαλίζονται τα δάνεια (feed in tariff γαρ) χρηματοδότησης των έργων.
http://www.eenhellas.gr/Pdf_Financial%20Data/PDF/aiolikh%20energeiakh%20...

Διαφήμιση των ασφαλών και καθαρών πυρηνικών της EDF

Τα επενδυτικά σχέδια της EDF στην Eλλάδα (Καθημερινή 10-1-2006)
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_10/01/2006_16...

     Για τους Γάλλους επενδυτές η ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αποτελεί μια καλή επιχειρηματική ευκαιρία, αφού γι’ αυτούς η χώρα μας «προσφέρει την αναγκαία υποστήριξη για την ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσω των σχετικών επιδοτήσεων των επενδύσεων και του κατάλληλου νομικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για την υλοποίησή τους», παρατηρεί ο ελληνικής καταγωγής γενικός διευθυντής της EDF Energies Nouvelles κος Πάρις Μουράτογλου.
 Η EDF ΕΝ, πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει από τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων αιολικών πάρκων και αυτών που πρόκειται να λειτουργήσουν, υπολογίζει και στα «πράσινα» οφέλη ως εταιρεία, αφού οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ προσμετρούνται στις πιστώσεις (credits) στα πλαίσια του σχεδίου διαχείρισης αερίων ρύπων.
      Ετσι, αντί η EDF να πληρώνει υπέρογκα ποσά για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων προτιμά νά αναπτύσσει αιολικά πάρκα και να προωθεί και άλλους τύπους εφαρμογών ΑΠΕ (π.χ. ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία)..
Μια πολιτική που θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει η ΔΕΗ τα τελευταία δέκα χρόνια εάν βέβαια μπορούσε να δει λίγο πιο μακριά από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο.

   Σε ό,τι αφορά την παρουσία της EDF στην Ελλάδα, ο κ. Πάρις Μουράτογλου παρατηρεί,
 «Η EDF EN είναι η θυγατρική στις ΑΠΕ του ομίλου της EDF, πράγμα που της εξασφαλίζει τεράστιες τεχνικές δυνατότητες και σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια. Η ανάπτυξη της EDF ΕΝ στην Ελλάδα υποστηρίζεται από Έλληνες  εταιρικούς συνεργάτες που της παρέχουν το πλεονέκτημα της γνώσης της τοπικής αγοράς. Αυτός ο συνδυασμός επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας και ισχυρής δύναμης θα είναι ιδιαίτερα καρποφόρος αν υποστηριχθεί από ένα επενδυτικό κλίμα που παραμένει σταθερό, ώστε να επιτρέπει μακροπρόθεσμη ορατότητα και πρόβλεψη».
«Από επενδυτικής πλευράς», υπογραμμίζει ο κ. Μουράτογλου,
«είμεθα έτοιμοι να προσθέσουμε την Ελλάδα στις προτεραιότητές μας για επέκταση, δίπλα στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήδη κατέχουμε σημαντική θέση. Ο στόχος μας είναι να ευρισκόμεθα μεταξύ των 3 μεγαλυτέρων operators σε αυτές τις χώρες-στόχους και να αναπτύξουμε συνολική ισχύ 3.000 MW μέχρι το 2010. 
 Στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του νέου Αιολικού Πάρκου στη Δυτική Κρήτη, η EDF Energies Nouvelles έχει συνολικά 45 MW αιολικών εγκαταστάσεων σε λειτουργία και άλλα 66 MW, τα οποία θα ολοκληρώσει εντός του 2006, που είναι αποτέλεσμα της απόκτησης, τον Ιούλιο του 2005, των αιολικών εταιρειών που κατείχε η ΚΤΙΣΤΩΡ ΑΤΕ.
 Επιπρόσθετα, η EDF διαθέτει ένα portofolio από θέσεις με μία δυνατότητα 800 MW, θεωρητικά βέβαια διότι η υλοποίηση είναι δύσκολη».


 Πλήρης υποδούλωση των Ελλήνων στον κάθε κατακτητή- επιδρομέα με την ανοχή -συνενοχή των Ελληνικών κυβερνήσεων που μας τους παρουσιάζουν σαν μεγαλοεπενδυτες  ,με την βοήθεια των δήθεν οικολογικών ΜΚΟ και κάποιων διεφθαρμένων δήθεν επιστημόνων.
                                                                                                                                         SAGINI





Πηγή.... http://www.kandanos.eu/node/1725
Συν.

911-ea_ste.pdf2.8 MB

edf_en_greece...pdf69.67 KB

fs_peloponisou_2010.pdf800.03 KB

aiolike_energeiake_..a.e..pdf123.5 KB

aiolike_mpelekheri_a.e..pdf214.21 KB

aktina_lakonias_a.e..pdf73.48 KB


antonios_kanderakes_adkanzar.doc    

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Σεβαστείτε την ιστορία της Άνδρου !!!!!


 Με την παρακάτω ανάρτηση μας στο SAGINI3   
ενημερώσαμε τους Ανδριώτες για τα σχέδια της εταιρείας EDISON HELLAS AE  , να εγκαταστήσει αιολική βιομηχανική μονάδα 33MW στην Αγία Τριάδα -Ζαγανιάρης Άνδρου ( Σταυροπεδα ) , με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και το Ανδριώτικο μοναδικό περιβάλλον.
Δείτε εδώ....   http://sagini3.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9.html


1

       H φωτογραφία της 20/10/2013 είναι στην Αγία Τριάδα του χωριού Ζαγανιάρη Άνδρου ( πολύ κοντά στην διασταύρωση της  Σταυροπέδας ) .
Στο σημείο αυτό ,στο κέντρο της Άνδρου  , σχεδιάζει η EDISON HELLAS AE να εγκαταστήσει  μια μεγάλη βιομηχανική εγκατάσταση  33 MW  ( με 33 ανεμογεννήτριες του 1 Μεγαβάτ η κάθε μια και ύψους τουλάχιστον 80 μέτρων ). 

    Βλέπουμε ότι ήδη εντός περιφραγμένης με αγκαθωτό συρματόπλεγμα  , ιδιοκτησίας, ντόπιου εργολάβου έτοιμου μπετόν και κατασκευαστή οικοδομών ,έκτασης αρκετών δεκάδων στρεμμάτων , κάποια  εταιρεία άγνωστη προς το παρόν , να έχει εγκαταστήσει μεγάλη αιολική  αντένα-κεραία , πάνω από 45 μέτρα ύψους !!! ( φώτο) . Πρόκειται για ειδική κεραία που φέρει εξειδικευμένα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης του αιολικού δυναμικού στην συγκεκριμένη περιοχή της Άνδρου, όπως  μας είπε φίλος μηχανολόγος και  έγινε για να προετοιμάσει την τελική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.  

Η συγκεκριμένη αιολική  κεραία, μπήκε σχετικά πρόσφατα, σε αντικατάσταση άλλης, στο ίδιο σημείο που κατέρρευσε η παλιά . Η παλιά κεραία είχε τοποθετηθεί πριν από αρκετό χρόνο και προφανώς ο πρώην Δήμαρχος Άνδρου  κος Δ. Γιαννίσης , ίσως να γνωρίζει σχετικά και τον παρακαλούμε να μας ενημερώσει και αυτός.
Παρακαλούμε  επίσης την σημερινή Δημοτική Αρχή Άνδρου του κου Ι.Γλυνού  ,να μας ενημερώσει , για τα στοιχεία που περιείχε ο σχετικός φάκελος στην πολεοδομία Άνδρου , όταν τοποθετήθηκε η πρώτη αιολική  κεραία στο σημείο αυτό, καθώς και για την σημερινή που την αντικατέστησε.

      

          Υπάρχει έννομο συμφέρον όλων των Ανδριωτών , για τα σχεδιαζόμενα βιομηχανικά πάρκα στην Αγία Τριάδα και τα στοιχεία του φακέλλου με την  άδεια εγκατάστασης της αιολικής  κεραίας  από την Πολεοδομία Άνδρου , πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα αφού το έργο αυτό μας αφορά όλους.  Την  διαφάνεια την απαιτούν,  άλλα και την ευαγγελίζονται όλοι.
 Όλα τα έργα στο νησί μας, πρέπει να γίνονται με διαφανείς όρους και ονοματεπώνυμα.



                                                                                                          
Ο νεολιθικός οικισμός στον Στρόφιλα της Άνδρου.                                                Ο νεολιθικός οικισμός στην Ζαγορά  Άνδρου

   
     
       Όλοι βέβαια οι Ανδριώτες γνωρίζουν καλά,  ότι κοντά στο σημείο αυτό, βρίσκονται οι μοναδικής σπουδαιότητας Αρχαιολογικοί χώροι στο Αιγαίο , της Ζαγοράς και Στρόφιλα .
   Πρόκειται για μια σπουδαία  περιοχή από ιστορικής σημασίας αλλά και από φυσική ομορφιά , που αποτελείται από δυο φυσικά οχυρωμένες τοποθεσίες  , αληθινά μνημεία της φύσης , όπου έχουν ανακαλυφθεί από παλαιότερες ανασκαφές , νεολιθικοί οικισμοί με μοναδικά ευρήματα.                        ( Αρχαιολογικό μουσείο Άνδρου .Συλλογή ευρημάτων Γεωμετρικού οικισμού Ζαγοράς ) .
       Ειδικά στον χώρο της Ζαγοράς οι ανασκαφές που σήμερα διεξάγει  μια επιστημονική ομάδα αρχαιολόγων,  από την Αυστραλία , φέρνουν  καθημερινά νέα ευρήματα , πραγματικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς για το νησί μας. 

  Δυστυχώς η υποβάθμιση και η περιβαλλοντική καταστροφή όλης της περιοχής , από την πρώην χωματερή σκουπιδιών όλου του νησιού , τα λατομεία και τα εργοστάσια παρασκευής σκυροδέματος , σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί από το αιολικό βιομηχανικό έργο της ENTISON HELLAS AE το οποίο έχει άμεση γεωγραφική εξάρτηση από τους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους.
 
  Διαβάστε   εδώ.....Ο Στρόφυλας Άνδρου
Αρχαιολογικό Συνέδριο για την Ζαγορά Άνδρου
Νέες ανασκαφές στην Άνδρο από Αυστραλούς αρχαιολόγους


    Έχουμε ευθύνες όλοι .Ενημερώστε τους φίλους σας .Πάρτε πρωτοβουλίες .Πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε την μοναδική  ιστορία μας  και να παραδώσουμε την Άνδρο καλύτερη στις επόμενες γενιές. 



ΒΙΟΧΑΛΚΟ .ΣΙΔΕΝΟΡ . Αδυνατούν πλέον να πληρώνουν, την ακριβή ενέργεια


                                            

      Η εγχώρια χαλυβουργία, εξάντλησε όλα όσα μπορούσε να κάνει η ίδια για να ελαττώσει το παραγωγικό της κόστος, με μειώσεις αποδοχών και οργανωτικές αλλαγές.

                                              

     Ωστόσο δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας, που αντιπροσωπεύει πλέον το 56% του συνολικού παραγωγικού κόστους.
Αυτό τονίζει ο Νίκος Μαρίου Γενικός Διευθυντής της Σιδενόρ, εταιρείας του ομίλου Βιοχάλκο. Αναλύοντας την σημερινή εικόνα του κλάδου, το στέλεχος της ελληνικής βιομηχανίας επισημαίνει ότι από το 2008, το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 30%, ενώ το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 40%.
      Μάλιστα η μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ηλεκτρική ενέργεια σημειώθηκε μεταξύ 2009 και 2010 (+25%) οπότε αυξήθηκαν οι χρεώσεις για ΑΠΕ και για ειδικό φόρο και μεταξύ 2012 και 13 (+10%), καθώς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, το ενεργειακό κόστος επηρεάζεται άμεσα από τη μειωμένη παραγωγή.
      Σε ό,τι δε αφορά στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Σιδενόρ, οι τιμές με τις οποίες το προμηθεύεται η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι στα επίπεδα των 52 ευρώ η μεγαβατώρα (περίπου 86 κυβικά μέτρα), όταν στην Ισπανία είναι 36 ευρώ, στη Γερμανία 35, στη Βουλγαρία 32, και στις ΗΠΑ μόλις 9 ευρώ η μεγαβαατώρα.
Την ίδια στιγμή, το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 30% έναντι του 2008, με το μεγαλύτερο ποσοστό να σημειώνεται κατά περίπου 18% μεταξύ 2011 και 2012. Έτσι πλέον, στο σύνολο ενεργειακού κόστους η ενέργεια έρχεται πρώτη με 56%, (ηλεκτρισμός 34%, φυσικό αέριο 22%) το εργατικό κόστος αντιστοιχεί στο 20% και τα λοιπά το 24%.
       Ειδικότερα για την ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Μαρίου σημειώνει ότι οι χαλυβουργίες καταναλώνουν κατά κύριο λόγο τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα, όταν η παραγωγή ενέργειας περισσεύει και δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση. Στην ουσία δηλαδή η χαλυβουργία καταναλίσκει την περίσσεια ενέργειας που διαμορφώνεται τις ώρες χαμηλής ζήτησης (scrap ενέργειας), προσφέροντας έτσι σημαντικό έσοδο στον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, που διατηρεί σε λειτουργία μονάδες (κυρίως λιγνιτικές), οι οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να είχαν «σβήσει».
       Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Γερμανία, λόγω και της μεγάλης παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, το προηγούμενο διάστημα είχαν διαμορφωθεί στο σύστημα αρνητικές τιμές έως και 100 ευρώ η μεγαβατώρα.
 Δηλαδή οι παραγωγοί πλήρωναν για κάποιες ώρες τους μεγάλους καταναλωτές να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την κατανάλωση, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φορτίου βάσης (άνθρακας, λιγνίτης, πυρηνικά) και να μην προκληθεί αστάθεια στο σύστημα.
        Οι συνέπειες του υψηλού ενεργειακού κόστους στην εγχώρια χαλυβουργία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της οικοδομής στο εσωτερικό της χώρας, έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην εικόνα του κλάδου. Από τα 2,5 εκατομμύρια τόνους που είναι το παραγωγικό δυναμικό της εγχώριας χαλυβουργίας (peak 2007), το 2013 σε χρήση είναι μόλις το 34% (850.000 τόνοι το χρόνο) ενώ πλεονάζει δυναμικό 1,65 εκατομμυρίων τόνων.

 Έναντι εγχώριας κατανάλωσης 2,1 εκατομμυρίων τόνων το 2007, η εσωτερική αγορά το 2013 εκτιμάται ότι θα απορροφήσει μόλις 320.000 τόνους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι με την έναρξη της κρίσης, οι ελληνικές χαλυβουργίες στράφηκαν στο εξωτερικό προκειμένου να διατηρήσουν το επίπεδο της παραγωγής και της απασχόλησης. Ωστόσο με την αύξηση του κόστους ενέργειας από το 2011 και μετά, οι εξαγωγές κατέρρευσαν και αυτές. Έτσι, έναντι εξαγωγών 985.000 τόνων το 2011, το 2012 αυτές ανήλθαν σε 800.000 τόνους και το 2013 θα κυμανθούν σε 530.000 τόνους.
Ο λόγος είναι ότι ο ελληνικός χάλυβας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα προϊόντα της Τουρκίας και άλλων χωρών με χαμηλότερο κόστος ενέργειας. Σύμφωνα με δε με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαλυβουργιών, ο ελληνικός χάλυβας έχει χάσει αγορές, όπως αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Λιβύη, Αραβική Χερσόννησος), τις οποίες τροφοδοτούν χαλυβουργίες της Τουρκίας, είτε της Ισπανίας και Πορτογαλίας (Αλγερία).
Η απασχόληση
Για τις επιπτώσεις που έχει η κατάρρευση της χαλυβουργίας στην απασχόληση και στην εθνική οικονομία, αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, κάθε μία θέση εργασίας στη χαλυβουργία, δημιουργεί 6 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, ενώ μια μονάδα προστιθέμενης αξίας, 5,5 μονάδες στο σύνολο της οικονομίας.
Για την αντιστροφή της εικόνας, τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΣΙΔΕΝΟΡ, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η άμεση μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (τιμή μονάδας, φόροι/τέλη, διακοψιμότητα), η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικά επίπεδα και η εκπόνηση βιομηχανικής πολιτικής εναρμονισμένη με μια ενεργειακή πολιτική. Το ζητούμενο για τον κ. Μαρίου, δεν είναι άλλο από το να ισχύσουν για τις ελληνικές χαλυβουργίες, ίσοι όροι ανταγωνισμού με τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, χωρίς καμία άλλη βοήθεια, επιδότηση ή απαλλαγή.
(euro2day.gr, 23/10/2013)

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΑΠΕ οδηγούν την Ευρώπη στην καταστροφή

 
                                     
                                                  
 
     Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί πλέον στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης εναντίον των ΑΠΕ  , που έχουν προκαλέσει τόσα δεινά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης , αλλά και οικονομικά αδιέξοδα σε εταιρείες κολοσσούς. Σε όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ η ''πράσινη απάτη'' εχει γινει πρωτοσέλιδο.
  http://gr.euronews.com/2013/10/11/energy-giants-urge-end-to-subsidies-for-green-power/
 
http://www.reuters.com/article/2013/10/02/column-wynn-power-renewable-idUSL6N0HR1AQ20131002

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304713704579092883286839894.html?mod=WSJ_Opinion_LEADTop

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-23/end-of-atomic-age-seen-as-merkel-s-biggest-headache-now.html

Στην χρεοκοπημένη  Ελλάδα οι αρμόδιοι της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος του προβλήματος και τις ευθύνες τους απέναντι στους καταναλωτές , αφού εκδίδουν νέες άδειες ΑΠΕ και συνεχίζουν την προνομιακή πολιτική των κρατικών επιδοτήσεων  , αλλά και της υποχρεωτικής και με προτεραιότητα για το σύστημα,  αγοράς του τυχαίου ρεύματος που παράγουν οι ΑΠΕ.
Αυτά γίνονται για χρόνια , σε βάρος της ΔΕΗ που σήμερα πωλείται σε κομμάτια στους ......ανταγωνιστές της . Για την Άνδρο σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο με νέες μεγάλες βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις....... .http://sagini3.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9.html
 Οι ΑΠΕτεωνες-κορακες ,συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για την  λεηλασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών ρεύματος .
Οι εξελίξεις στην ενέργεια, σίγουρα  δικαιώνουν την προσπάθεια του SAGINI3  
που ξεκίνησαν πριν από σχεδόν τέσσερά χρόνια  για έντιμη ενημέρωση των αναγνωστών  μας, για την ''πράσινη απάτη''   που αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην χώρα μας μετά το ''χρηματιστήριο του 2000 ''. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους.
                                                                                                                 SAGINI

   

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ


      Ένα μείζον θέμα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη, επανέφερε στο προσκήνιο η ''ντροπολογία'' που κατατέθηκε στη Βουλή για το «ξεπάγωμα» φωτοβολταϊκών επενδύσεων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και τελικά αποσύρθηκε έπειτα από αίτημα του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.
Οι ΑΠΕ και η πολιτική που ακολούθησε η Ε.Ε. για την προώθησή τους, διασφαλίζοντας ,  εγγυημένες τιμές και προτεραιότητα πρόσβασης στο σύστημα, ενοχοποιούνται σήμερα όχι μόνο για τις υψηλές τιμές ρεύματος και τις επιπτώσεις αυτού στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και για την ενεργειακή ανεπάρκεια της Ευρώπης και τον κίνδυνο μπλακ άουτ σε ολόκληρη την ήπειρο.

Λάθος πολιτική

Η άποψη που εξέφρασε προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι η «πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ ήταν λανθασμένη» κερδίζει συνεχώς έδαφος στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Η πολιτική αυτή έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα έχει παροπλίσει συμβατικές μονάδες παραγωγής (φυσικού αερίου και άνθρακα). αφού η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της ύφεσης σημαντικά και καλύπτεται κατά προτεραιότητα!!!! από τις ΑΠΕ.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη για τα νοικοκυριά έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 17% και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές 21%.
        Οι κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, προσπαθώντας να πείσουν τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. για ένα συνολικότερο επαναπροσδιορισμό της, που θα λαμβάνει υπόψη και τις εξελίξεις στο μέτωπο των ορυκτών καυσίμων, όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο και το σχιστολιθικό πετρέλαιο που έχουν μεταβάλει σημαντικά τα οικονομικά του κλάδου ενέργειας διεθνώς.
 Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δέκα μεγαλύτερων εταιρειών ηλεκτρισμού , που αποτελούν το λεγόμενο γκρουπ «Μαgritte» και είναι οι επικεφαλής της γαλλικής GDF Suez, των γερμανικών RWE και E.ON, των ισπανικών Iberdrola και Gas Natural, των ιταλικών Enel και Εni, της σουηδικής Vattenfall, της τσεχικής CEZ και της ολλανδικής Gas Terra ταξίδεψαν προ διημέρου στις Βρυξέλλες για να ενημερώσουν αξιωματούχους της Ε.Ε. για τους επερχόμενους κινδύνους στον τομέα της ενέργειας.
Στόχος αυτής της κίνησης είναι να ασκηθεί μια πίεση εν όψει της συνόδου κορυφής για την ενέργεια, που θα γίνει στις αρχές του 2014 για να τεθεί στην ατζέντα το ζήτημα της κατάργησης των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ.
Οι επικεφαλής του «Μαgritte», που ελέγχει περίπου το 50% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις Βρυξέλλες, κάλεσαν την Ε.Ε. να αναθεωρήσει την ενεργειακή της πολιτική επειδή απέτυχε στον τριπλό στόχο της
 α) μείωσης των τιμών ρεύματος,
β) του περιορισμού της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και
γ) της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.
Το γκρουπ των «10» προειδοποίησε ακόμη και για μπλακ άουτ στην Ευρώπη, αφού οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο και πολλές θερμικές μονάδες έχουν κλείσει ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης που μείωσαν τη ζήτηση.

Σήμα κινδύνου

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα SOS στην Ευρώπη, όχι για τις εταιρείες ούτε για τον κλάδο μας, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της.
 Μια ευημερούσα κοινωνία δεν μπορεί να ευημερεί χωρίς τις κατάλληλες ενεργειακές υποδομές και οι υποδομές μας βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής RWE Πέτερ Τέριουμ.
 Ο επικεφαλής της Ε.ΟΝ Γιοχάνες Τίεσεν απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ε.Ε. για πιθανή μαζική έξοδο από την Ευρώπη της βαριάς βιομηχανίας λόγω της ανισορροπίας στο ενεργειακό κόστος μεταξύ καταναλωτών σε Ευρώπη και Αμερική, λόγω του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχουν αποκτήσει οι ΗΠΑ με την αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αυτάρκεια ρεύματος εμφανίζει η Βρετανία.
 Η National Grid προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ενός ενεργειακού μπλακ άουτ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και προανήγγειλε τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Εάν ο χειμώνας είναι βαρύς, δήλωσε ο Chris Train, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, το «μαξιλάρι ασφαλείας» ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχωρήσει κάτω από το 5% και θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.
 Για αυξημένο κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ευρώπη κάνει λόγο και η γαλλική εταιρεία συμβούλων Gap Gemini, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην πολιτική των ΑΠΕ.

(της Χρύσας Λιάγγου, Καθημερινή, 19/10/2013)

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Άει στο Κιότο, απατεώνες ...



                                       Η  πράσινη απάτη παντού αποκαλύπτεται.
Είναι μια σοβαρή παράμετρος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, που οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση αναπτυγμένων μεγάλων οικονομιών .( βλ. Ισπανία )
    Εταιρείες κολοσσοί στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ,όπως οι GDF Suez , Εnel, Germanys E.On, Iberdrola, RWE, E.N.I  ενώνουν τις δυνάμεις τους και απαιτούν από την Κομισιον  να κοπούν άμεσα οι επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ ,ώστε να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος για τους καταναλωτές που πλέον αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά και να αποφευχθεί ένα πανευρωπαϊκό μπλακ-αουτ.
                                              

φώτο και σχετικό άρθρο εδώ...
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/10/enel-iberdrola-eon-rwe-eni.html
   

Δελτία τρόμου της δήθεν επερχόμενης καταστροφής !!!
 Οι αυτόκλητοι νταβατζήδες δήθεν οικολόγοι των παρακυβερνητικών αδρά επιδοτούμενων ΜΚΟ και οι προστάτες τους , φάγανε  , ένα γερο χαστούκι απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο απέρριψε  την  υποβληθείσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για αναδιάρθρωση ( παράταση ζωής ) του αποτυχημένου , μηχανισμού απάτης, της εμπορίας ρύπων. Πρόκειται για προσωρινή απόσυρση περίσσειας δικαιωμάτων εκπομπών από την ευρωπαϊκή αγορά ρύπων ( backloading).
                             


     Ο εξαίρετος φίλος  basileiadh, μας έστειλε το παρακάτω κείμενο,το οποίο προσυπογράφουμε.


   ''  Κλοπές, απάτες και  ξέπλυμα  μαύρου χρήματος στην αγορά άνθρακα της Ευρώπης έχουν κοστίσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους περισσότερα από 15 δισ. ευρώ από την ίδρυση αυτής της αγοράς το 2005..
Πολύ περισσότερα έχουν κοστίσει στους φορολογούμενους τα υποστηρικτικά μέτρα για τις ΑΠΕ ,τύπου ΕΤΜΕΑΡ που χρηματοδοτούν μια μεγαλύτερη απάτη : τη δήθεν μεγάλη διείσδυση στο δίκτυο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των λεγόμενων ΑΠΕ.
Βλέπεις τους σβούρους να γυρίζουν στις κορυφογραμμές βλαμμένε οικολόγε και χαίρεσαι;
 Πρόκειται για  ανακατανομή εισοδημάτων σε βάρος των φτωχών και υπέρ των πολυεθνικών ηλίθιε!''

"The talking heads (τύπου Τσίπρα και Ιμπραήμ της Greenpeace) work fine, because there are so many of them and they are bound together by dreamy and scary images where clouds of smoke and emissions form a thematic wallpaper behind the story, and with an effective use of music as the spice"

Βλέπε : 
Δελτίο τύπου της GREENPEACE  - 16 Απριλίου, 2013
 

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναδιάρθρωση του μηχανισμού εμπορίας ρύπων (ΣΕΔΕ) στερώντας από την ΕΕ το βασικότερο εργαλείο κλιματικής πολιτικής και από τις εθνικές κυβερνήσεις μια πηγή εσόδων της τάξης δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε δεινή θέση και η ελληνική αγορά ενέργειας που χάνει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως..(η συγκλονιστική συνέχεια εδώ : http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/p/16-2013.html



Ενσωματωμένη εικόνα 1 
Δείτε τα παρακάτω σχετικά βίντεο που περιγράφουν τις πρακτικές της ''πράσινης οργανωμένης απατης''.

http://vimeo.com/73095355

http://carboncrooks.tv/


https://www.facebook.com/pages/The-Carbon-Crooks/622153857829163?ref=hl


ΠΗΓΗ    
basileiadh

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ανανεώσιμη Ενέργεια: Όνειρο ή Οφθαλμαπάτη;



Η Scientific Alliance και το Ινστιτούτο Adam Smith δημοσίευσαν μία μελέτη (και εδώ το pdf), για τις ΑΠΕ (στην Αγγλία), με εισαγωγή εδώ, και παραθέτω περίληψη σε μετάφραση:

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η αιολική ενέργεια, η μόνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε θεωρητικά μεγάλη κλίμακα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των πολιτικών, είτε για μείωση ορυκτών καυσίμων είτε για μείωση CO2 (το "Ευρωπαϊκό" 20-20-20).

Οι περιορισμοί στην χρήση ΑΠΕ, είναι 

1) το κόστος
2) πρακτική δυνατότητα πραγματικής ηλεκτροπαραγωγής (και όχι οι στατιστικές αρλούμπες "χ κιλοβατώρες σε ένα χρόνο"), 
 3) η ανάγκη αδιάλειπτης λειτουργίας, και 
4)  η στοχαστικότητα (που, από όλες τις ΑΠΕ, είναι χειρότερη για τα αιολικά).





Η ιδέα του "δωρεάν" αέρα πάντα ακούγεται ελκυστική (μόνο δωρεάν δεν είναι, αλλά ακούγεται όμορφα), αλλά η αιολική ενέργεια δεν είναι αυτό που νομίζουν οι πολλοί. 

Και ο λόγος είναι ότι δεν είναι σταθερή.   Υπάρχει όταν φυσάει και δεν φυσάει πάντα, και καμιά φορά όταν φυσάει, δεν χρειάζεται το ρεύμα. 
 Ακόμα και με πολλές συνδεδεμένες Α/Γ, επειδή το αιολικό ρεύμα είναι ανάλογο με τον αέρα στην τρίτη (στον κύβο, ^3), ΄το ρεύμα που παράγεται δεν είναι σταθερό, ακόμα και σε μικρά χρονικά διαστήματα.      
Σε ένα υπάρχον, μεγάλο, δίκτυο, και με λίγα αιολικά, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά γίνεται πρόβλημα όσο αυξάνει ο αριθμός των Α/Γ (το έχει πει και η Ε.ΟΝ από το 2005, και αξίζει να την διαβάσετε).

Επίσης συμβαίνει συχνά να υπάρχουν μέρες ή εβδομάδες με άπνοια σε περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος, όπως τον χειμώνα, στην Αγγλία (ή στους καύσωνες του καλοκαιριού στην Ελλάδα). 

Το αντίθετο επίσης είναι πρόβλημα. Με αέρα πάνω από 80 χλμ την ώρα, οι Α/Γ πρέπει να σταματάνε για να μην γίνουν ...πυροτεχνήματα.
Επειδή οι καταναλωτές δεν θέλουν ρεύμα μόνο όταν φυσάει, τα αιολικά συνεπάγονται παράλληλη εφεδρεία, συχνά θερμή, από αναποτελεσματικές τουρμπίνες αερίου. 

Εξ ου και η όποια υποκατάσταση καυσίμου είναι πολύ μικρότερη από την θεωρητική.

Ο ενεργειακός "οδικός χάρτης" της (Γερμανικής) Ε.Ε., αναφέρεται σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά αντιοικονομικών ΑΠΕ.

 Αυτό είναι, σε μεγάλο βαθμό, ευχολόγιο. Ακόμα και η Δανία που αναφέρεται σαν παράδειγμα χώρας με μεγάλο ποσοστό ρεύματος από ΑΠΕ, στην ουσία παράγει ρεύμα από ΑΠΕ επειδή το διοχετεύει σε γειτονικές χώρες, αλλά σε χαμηλή και ζημιογόνα τιμή (για την δήθεν ανανεώσιμη Δανία έχω γράψει εδώ).

Η μελέτη καταλήγει ότι αντί να "υπνοβατούμε" προς ένα ακριβό,  αβέβαιο και περιβαλλοντικά ατελέσφορο ενεργειακό μέλλον, ήρθε η ώρα να δούμε τα στοιχεία για το ποια τεχνολογία δουλεύει.



http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2011/12/blog-post_19.html