Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Σεβαστείτε την ιστορία της Άνδρου !!!!!


 Με την παρακάτω ανάρτηση μας στο SAGINI3   
ενημερώσαμε τους Ανδριώτες για τα σχέδια της εταιρείας EDISON HELLAS AE  , να εγκαταστήσει αιολική βιομηχανική μονάδα 33MW στην Αγία Τριάδα -Ζαγανιάρης Άνδρου ( Σταυροπεδα ) , με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και το Ανδριώτικο μοναδικό περιβάλλον.
Δείτε εδώ....   http://sagini3.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9.html


1

       H φωτογραφία της 20/10/2013 είναι στην Αγία Τριάδα του χωριού Ζαγανιάρη Άνδρου ( πολύ κοντά στην διασταύρωση της  Σταυροπέδας ) .
Στο σημείο αυτό ,στο κέντρο της Άνδρου  , σχεδιάζει η EDISON HELLAS AE να εγκαταστήσει  μια μεγάλη βιομηχανική εγκατάσταση  33 MW  ( με 33 ανεμογεννήτριες του 1 Μεγαβάτ η κάθε μια και ύψους τουλάχιστον 80 μέτρων ). 

    Βλέπουμε ότι ήδη εντός περιφραγμένης με αγκαθωτό συρματόπλεγμα  , ιδιοκτησίας, ντόπιου εργολάβου έτοιμου μπετόν και κατασκευαστή οικοδομών ,έκτασης αρκετών δεκάδων στρεμμάτων , κάποια  εταιρεία άγνωστη προς το παρόν , να έχει εγκαταστήσει μεγάλη αιολική  αντένα-κεραία , πάνω από 45 μέτρα ύψους !!! ( φώτο) . Πρόκειται για ειδική κεραία που φέρει εξειδικευμένα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης του αιολικού δυναμικού στην συγκεκριμένη περιοχή της Άνδρου, όπως  μας είπε φίλος μηχανολόγος και  έγινε για να προετοιμάσει την τελική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.  

Η συγκεκριμένη αιολική  κεραία, μπήκε σχετικά πρόσφατα, σε αντικατάσταση άλλης, στο ίδιο σημείο που κατέρρευσε η παλιά . Η παλιά κεραία είχε τοποθετηθεί πριν από αρκετό χρόνο και προφανώς ο πρώην Δήμαρχος Άνδρου  κος Δ. Γιαννίσης , ίσως να γνωρίζει σχετικά και τον παρακαλούμε να μας ενημερώσει και αυτός.
Παρακαλούμε  επίσης την σημερινή Δημοτική Αρχή Άνδρου του κου Ι.Γλυνού  ,να μας ενημερώσει , για τα στοιχεία που περιείχε ο σχετικός φάκελος στην πολεοδομία Άνδρου , όταν τοποθετήθηκε η πρώτη αιολική  κεραία στο σημείο αυτό, καθώς και για την σημερινή που την αντικατέστησε.

      

          Υπάρχει έννομο συμφέρον όλων των Ανδριωτών , για τα σχεδιαζόμενα βιομηχανικά πάρκα στην Αγία Τριάδα και τα στοιχεία του φακέλλου με την  άδεια εγκατάστασης της αιολικής  κεραίας  από την Πολεοδομία Άνδρου , πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα αφού το έργο αυτό μας αφορά όλους.  Την  διαφάνεια την απαιτούν,  άλλα και την ευαγγελίζονται όλοι.
 Όλα τα έργα στο νησί μας, πρέπει να γίνονται με διαφανείς όρους και ονοματεπώνυμα.                                                                                                          
Ο νεολιθικός οικισμός στον Στρόφιλα της Άνδρου.                                                Ο νεολιθικός οικισμός στην Ζαγορά  Άνδρου

   
     
       Όλοι βέβαια οι Ανδριώτες γνωρίζουν καλά,  ότι κοντά στο σημείο αυτό, βρίσκονται οι μοναδικής σπουδαιότητας Αρχαιολογικοί χώροι στο Αιγαίο , της Ζαγοράς και Στρόφιλα .
   Πρόκειται για μια σπουδαία  περιοχή από ιστορικής σημασίας αλλά και από φυσική ομορφιά , που αποτελείται από δυο φυσικά οχυρωμένες τοποθεσίες  , αληθινά μνημεία της φύσης , όπου έχουν ανακαλυφθεί από παλαιότερες ανασκαφές , νεολιθικοί οικισμοί με μοναδικά ευρήματα.                        ( Αρχαιολογικό μουσείο Άνδρου .Συλλογή ευρημάτων Γεωμετρικού οικισμού Ζαγοράς ) .
       Ειδικά στον χώρο της Ζαγοράς οι ανασκαφές που σήμερα διεξάγει  μια επιστημονική ομάδα αρχαιολόγων,  από την Αυστραλία , φέρνουν  καθημερινά νέα ευρήματα , πραγματικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς για το νησί μας. 

  Δυστυχώς η υποβάθμιση και η περιβαλλοντική καταστροφή όλης της περιοχής , από την πρώην χωματερή σκουπιδιών όλου του νησιού , τα λατομεία και τα εργοστάσια παρασκευής σκυροδέματος , σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί από το αιολικό βιομηχανικό έργο της ENTISON HELLAS AE το οποίο έχει άμεση γεωγραφική εξάρτηση από τους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους.
 
  Διαβάστε   εδώ.....Ο Στρόφυλας Άνδρου
Αρχαιολογικό Συνέδριο για την Ζαγορά Άνδρου
Νέες ανασκαφές στην Άνδρο από Αυστραλούς αρχαιολόγους


    Έχουμε ευθύνες όλοι .Ενημερώστε τους φίλους σας .Πάρτε πρωτοβουλίες .Πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε την μοναδική  ιστορία μας  και να παραδώσουμε την Άνδρο καλύτερη στις επόμενες γενιές. ΒΙΟΧΑΛΚΟ .ΣΙΔΕΝΟΡ . Αδυνατούν πλέον να πληρώνουν, την ακριβή ενέργεια


                                            

      Η εγχώρια χαλυβουργία, εξάντλησε όλα όσα μπορούσε να κάνει η ίδια για να ελαττώσει το παραγωγικό της κόστος, με μειώσεις αποδοχών και οργανωτικές αλλαγές.

                                              

     Ωστόσο δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας, που αντιπροσωπεύει πλέον το 56% του συνολικού παραγωγικού κόστους.
Αυτό τονίζει ο Νίκος Μαρίου Γενικός Διευθυντής της Σιδενόρ, εταιρείας του ομίλου Βιοχάλκο. Αναλύοντας την σημερινή εικόνα του κλάδου, το στέλεχος της ελληνικής βιομηχανίας επισημαίνει ότι από το 2008, το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 30%, ενώ το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 40%.
      Μάλιστα η μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ηλεκτρική ενέργεια σημειώθηκε μεταξύ 2009 και 2010 (+25%) οπότε αυξήθηκαν οι χρεώσεις για ΑΠΕ και για ειδικό φόρο και μεταξύ 2012 και 13 (+10%), καθώς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, το ενεργειακό κόστος επηρεάζεται άμεσα από τη μειωμένη παραγωγή.
      Σε ό,τι δε αφορά στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Σιδενόρ, οι τιμές με τις οποίες το προμηθεύεται η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι στα επίπεδα των 52 ευρώ η μεγαβατώρα (περίπου 86 κυβικά μέτρα), όταν στην Ισπανία είναι 36 ευρώ, στη Γερμανία 35, στη Βουλγαρία 32, και στις ΗΠΑ μόλις 9 ευρώ η μεγαβαατώρα.
Την ίδια στιγμή, το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 30% έναντι του 2008, με το μεγαλύτερο ποσοστό να σημειώνεται κατά περίπου 18% μεταξύ 2011 και 2012. Έτσι πλέον, στο σύνολο ενεργειακού κόστους η ενέργεια έρχεται πρώτη με 56%, (ηλεκτρισμός 34%, φυσικό αέριο 22%) το εργατικό κόστος αντιστοιχεί στο 20% και τα λοιπά το 24%.
       Ειδικότερα για την ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Μαρίου σημειώνει ότι οι χαλυβουργίες καταναλώνουν κατά κύριο λόγο τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα, όταν η παραγωγή ενέργειας περισσεύει και δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση. Στην ουσία δηλαδή η χαλυβουργία καταναλίσκει την περίσσεια ενέργειας που διαμορφώνεται τις ώρες χαμηλής ζήτησης (scrap ενέργειας), προσφέροντας έτσι σημαντικό έσοδο στον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, που διατηρεί σε λειτουργία μονάδες (κυρίως λιγνιτικές), οι οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να είχαν «σβήσει».
       Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Γερμανία, λόγω και της μεγάλης παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, το προηγούμενο διάστημα είχαν διαμορφωθεί στο σύστημα αρνητικές τιμές έως και 100 ευρώ η μεγαβατώρα.
 Δηλαδή οι παραγωγοί πλήρωναν για κάποιες ώρες τους μεγάλους καταναλωτές να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την κατανάλωση, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φορτίου βάσης (άνθρακας, λιγνίτης, πυρηνικά) και να μην προκληθεί αστάθεια στο σύστημα.
        Οι συνέπειες του υψηλού ενεργειακού κόστους στην εγχώρια χαλυβουργία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της οικοδομής στο εσωτερικό της χώρας, έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην εικόνα του κλάδου. Από τα 2,5 εκατομμύρια τόνους που είναι το παραγωγικό δυναμικό της εγχώριας χαλυβουργίας (peak 2007), το 2013 σε χρήση είναι μόλις το 34% (850.000 τόνοι το χρόνο) ενώ πλεονάζει δυναμικό 1,65 εκατομμυρίων τόνων.

 Έναντι εγχώριας κατανάλωσης 2,1 εκατομμυρίων τόνων το 2007, η εσωτερική αγορά το 2013 εκτιμάται ότι θα απορροφήσει μόλις 320.000 τόνους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι με την έναρξη της κρίσης, οι ελληνικές χαλυβουργίες στράφηκαν στο εξωτερικό προκειμένου να διατηρήσουν το επίπεδο της παραγωγής και της απασχόλησης. Ωστόσο με την αύξηση του κόστους ενέργειας από το 2011 και μετά, οι εξαγωγές κατέρρευσαν και αυτές. Έτσι, έναντι εξαγωγών 985.000 τόνων το 2011, το 2012 αυτές ανήλθαν σε 800.000 τόνους και το 2013 θα κυμανθούν σε 530.000 τόνους.
Ο λόγος είναι ότι ο ελληνικός χάλυβας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα προϊόντα της Τουρκίας και άλλων χωρών με χαμηλότερο κόστος ενέργειας. Σύμφωνα με δε με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαλυβουργιών, ο ελληνικός χάλυβας έχει χάσει αγορές, όπως αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Λιβύη, Αραβική Χερσόννησος), τις οποίες τροφοδοτούν χαλυβουργίες της Τουρκίας, είτε της Ισπανίας και Πορτογαλίας (Αλγερία).
Η απασχόληση
Για τις επιπτώσεις που έχει η κατάρρευση της χαλυβουργίας στην απασχόληση και στην εθνική οικονομία, αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, κάθε μία θέση εργασίας στη χαλυβουργία, δημιουργεί 6 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, ενώ μια μονάδα προστιθέμενης αξίας, 5,5 μονάδες στο σύνολο της οικονομίας.
Για την αντιστροφή της εικόνας, τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΣΙΔΕΝΟΡ, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η άμεση μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (τιμή μονάδας, φόροι/τέλη, διακοψιμότητα), η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικά επίπεδα και η εκπόνηση βιομηχανικής πολιτικής εναρμονισμένη με μια ενεργειακή πολιτική. Το ζητούμενο για τον κ. Μαρίου, δεν είναι άλλο από το να ισχύσουν για τις ελληνικές χαλυβουργίες, ίσοι όροι ανταγωνισμού με τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, χωρίς καμία άλλη βοήθεια, επιδότηση ή απαλλαγή.
(euro2day.gr, 23/10/2013)