Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Άνδρος Σκύρος ,ανεμογεννήτριες .


                                               
    Πριν λίγες μέρες απαντήσαμε ....εδώ..
http://sagini3.blogspot.gr/2013/11/blog-post_19.html
....   σε ενα άρθρο του  δημοσιογράφου  Στεφάνου Κασιματη της ''Καθημερινής'' με το οποίο ειρωνευόταν και κατηγορούσε τον λαό της Σκύρου,  γιατί όλοι μαζί αντιδρούν στην εγκατάσταση  111 ανεμογεννητριών που θα καταστρέψουν το Σκυριανό περιβάλλον , προς όφελός του ''επενδυτή'' δηλαδή της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.
Γνωστή η τακτική της συντεχνίας των αιολικών , να χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ η κάποιες ΜΚΟ για να ελεεινολογούν εναντίον των αντιδρώντων στα σχέδιά τους.
 Οι Ανδριωτες δεν πρέπει να ξεχνούν  το πρόγραμμα LIFE-ANDROS ( 2 εκατ.ευρω) ,   προστατεύει  τον  μαυροπετρίτη  (Falco eleonorae) της Άνδρου , που κινδυνεύει απο τις ανεμογεννήτριες.
                                                                                                                                   SAGINI




      Απάντηση στο ίδιο  δημοσίευμα της'' Καθημερινής'' σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στην Σκύρο απέστειλαν στην εφημερίδα   και οι κ.κ. Γιάννης Μιχαήλ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας και Αποστόλης Καλτσης, Πρόεδρος Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η επιστολή έχει ως εξής:

       "Η ειρωνεία αποτελεί αποτελεσματικό δημοσιογραφικό όπλο, άδικα όμως χρησιμοποιείται όταν δεν συνδέεται με πιστή τήρηση του κανόνα: «Et altera pars audietur» (δηλαδή, να ακουσθεί και η άλλη πλευρά), κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με το άρθρο του Φαληρέα την Πέμπτη 14/11/2013. Οι δύο οργανώσεις μας δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στη Σκύρο. Έτσι είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε τα εξής:
     Πρώτον, μια από τις σημαντικότερες γνωμοδοτούσες αρχές, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, έλαβε ομόφωνα αρνητική θέση για την προτεινόμενη τοποθέτηση αιολικού πάρκου 111 ανεμογεννητριών, ύψους 135 μέτρων, σε τεράστια έκταση 36,110 στρεμμάτων, φερόμενη ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, στην περιοχή Natura της Σκύρου. (Η Μονή Μεγίστης Λαύρας συμμετέχει στη σχετική κοινοπραξία με ποσοστό 95%.)
    Δεύτερον, είναι παντελώς αναληθές ότι έχει υπάρξει οποιαδήποτε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτεί ένα τρέχον πρόγραμμα προστασίας της πλούσιας και μοναδικής βιοποικιλότητας αλλά και του τοπίου του νησιού. Οι οργανώσεις μας έχουν καταθέσει πολυσέλιδο επιστημονικό υπόμνημα στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο τεκμηριώνονται οι σοβαρότατες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον από την ενδεχόμενη υλοποίηση του υπόψη έργου.

  Το εν λόγω έργο προτείνεται να επεκταθεί σε 63% της κηρυγμένης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 στη Σκύρο, που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Έτσι, αντίκειται στο πνεύμα και στην ουσία του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ) το οποίο περιέχει μέτρα διασφάλισης σε περίπτωση έργων που πρόκειται να τις επηρεάσουν σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, ο αιολικός σταθμός, έργο μη συνδεόμενο με τη διαχείριση της τοπικής Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της ορνιθοπανίδας, θίγει σημαντικά την οικολογική ακεραιότητα της περιοχής και τα είδη χαρακτηρισμού της. Η εν λόγω ΖΕΠ αποτελεί μία περιοχή μοναδική στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την απομόνωσή της και την έλλειψη ανθρωπογενών υποδομών και δραστηριοτήτων, γεγονός που συμβάλλει στο να έχουν αναπτυχθεί στη νότια Σκύρο ακέραια οικοσυστήματα και εξαιρετικά σημαντική βιοποικιλότητα.

  Ποιοι είναι οι λόγοι που οι δύο οργανώσεις δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη Σκύρο; Το νησί φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία παγκοσμίως του μαυροπετρίτη (Falco eleonorae), ενός εξαιρετικά σημαντικού είδους γερακιού, το μοναδικό σκυριανό άλογο καθώς και απειλούμενα σπάνια φυτά, αλλά και διάσπαρτες μεν, αξιοσημείωτες ωστόσο συστάδες σφενδαμιών. Όλα αυτά βρίσκονται στην περιοχή της προτεινόμενης επένδυσης, στα «απρόσιτα κατσάβραχα», όπως ατυχώς αναφέρεται στο άρθρο. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συστηματικής υποστήριξης των διαφόρων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει προτείνει ορθολογικές χωροθετήσεις αιολικών πάρκων σε διάφορα πλεονεκτικά σημεία του ελληνικού χώρου. Παράλληλα, η Ορνιθολογική Εταιρεία έχει εκπονήσει ειδική μελέτη ορθής χωροθέτησης των αιολικών πάρκων, έτσι ώστε η ανάπτυξη των ΑΠΕ να μην έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, ακυρώνοντας τελικά τον πρωταρχικό στόχο των ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή της Σκύρου για την εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου αποτελεί ένα πολλαπλό χωροταξικό λάθος.

  Η δημιουργία στην ουσία μιας τεράστιας βιομηχανίας θα έπληττε όχι μόνο προστατευόμενες περιοχές μεγάλης σημασίας, αλλά και την οικονομική υπόσταση του τουρισμού, ο οποίος προσελκύεται στη Σκύρο χάρις στο απαράμιλλο συγκριτικό της πλεονέκτημα της ωραιότατης φύσης, μέσα από την οποία αναδεικνύεται και η εξαιρετική της παραδοσιακή αρχιτεκτονική που έχει τύχει ιδιαίτερης μνείας εκ μέρους δύο διάσημων Ευρωπαίων προσωπικοτήτων, του Αυστριακού μεγάλου θεωρητικού της αρχιτεκτονικής Adolf Loos και του Ελβετού διακεκριμένου αρχιτέκτονα Le Corbusier.

   Επομένως, οι κάτοικοι της Σκύρου δίκαια υπεραμύνονται συνάμα του περιβάλλοντος και του οικονομικού μέλλοντος του νησιού, δύο στοιχείων στην πραγματικότητα άρρηκτα συνδεδεμένων.
Είναι προς τιμήν των κατοίκων της Σκύρου, του Δήμου της Σκύρου και όλων των συλλογικών φορέων της νήσου ότι ανθίστανται στη «συρρίκνωση του ανθρώπου στην οικονομική λειτουργία του» και προτιμούν τις αξίες μιας παραδοσιακής κοινωνίας.
Η Σκύρος έχει προσφέρει πολλαπλά στο έθνος και με τη χωροθέτηση μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και με την επιτυχημένη ανάπτυξη ενός αειφόρου τουριστικού, αγροτικού και βιοτεχνικού προϊόντος.
Αντίθετα, η πρόταση των επενδυτών δεν συνάδει με τις αρχές της αειφορίας διότι, εάν ποτέ τοποθετηθούν οι 111 Α/Γ, θα πρέπει με το πέρας της ζωής του (ίσως 20 χρόνια) είτε να απεγκατασταθούν είτε να παραμείνουν ως μεταλλικά κουφάρια, αφήνοντας πίσω τους ένα ανεπανόρθωτα τραυματισμένο τοπίο.
Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεσθε πλέον πόσο έχουν αδικηθεί και οι κάτοικοι της Σκύρου και η αλήθεια την οποία αναμφισβήτητα προσπαθεί να υπηρετήσει η εφημερίδα σας.
 Ελπίζουμε επίσης ότι μπορείτε να αντιληφθείτε ότι ο κ. Μανιάτης είχε δίκαιο στη συγκεκριμένη του δήλωση και απόφαση».

- Γιάννης Μιχαήλ      - ΠρόεδροςΕλληνικής Εταιρείας, 
Αποστόλης Καλτσης - Πρόεδρος Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού"



Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Καταγγελίες για την οικονομική κακοδιαχείριση του δήμου Άνδρου και παραιτήσεις μελών της Οικονομικής Επιτροπής.




Αρνητική τροπή  για τα αυτοδιοικητικά θέματα της Ανδρου , αποτελούν  οι παραιτήσεις μελών απο την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ανδρου.
   Οι δημότες παρακολουθούν τα γεγονότα και περιμένουν σαφείς εξηγήσεις στις καταγγελίες του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κου Σουσούδη Θεοδόση, αλλά και του Δημοτικού συμβούλου Βουραζέρη Ιωάννη.
.



ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής
κ. Ιωάννη Γλυνό
Κοιν. Πρόεδρο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Άνδρου

Άνδρος, 26 Νοεμβρίου 2013



Αξιότιμε Πρόεδρε,

ΘΕΜΑ: Παραίτηση των Θεοδόση Σουσούδη και Χρήστου Βουραζέρη από την Οικονομική Επιτροπή

 
Δεδομένης της κατάφωρης απαξίωσης του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής, σας υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας από μέλη της και παρακαλούμε να γίνουν άμεσα αποδεκτές.
Καθ΄ όλο το διάστημα της συμμετοχής μας ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής γίναμε μάρτυρες σοβαρών παραλείψεων που όχι μόνο υπονομεύουν το ρόλο της ως συλλογικού οργάνου παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 72 του Ν. 3852/2010, αλλά και εγείρουν πολλά ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διοίκηση του Δήμου.


Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η Οικονομική Επιτροπή υποχρεούται να υποβάλει ανά τρίμηνο έκθεση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία περιλαμβάνει για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όλα τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις στοιχεία του ετήσιου απολογισμού και όπου παρουσιάζεται η κατάσταση των εσόδων και εξόδων του δήμου. Η έκθεση αυτή στην οποία καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας, δημοσιεύεται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου.


Παρόλα αυτά, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμο Άνδρου, το έτος 2013, υπέβαλε μόνο την με ΑΔΑ: ΒΛ19ΩΨΙ-ΧΦΤ απόφαση περί Έγκρισης τριμηνιαίων εκθέσεων εσόδων - εξόδων έτους 2013 του Δήμου Άνδρου στις 21/10/2013, η οποία ουδέποτε εστάλη στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ενημέρωση και έγκριση.


Αναφορικά με την σύνταξη και έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2014, οφείλουμε δε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα εξής:
Δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις των άρθρων 77 και 78 του Ν..4172/2013 καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 4 του Ν..4111/2013 δηλαδή:
•    Δεν λήφθηκε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο –έως τον Ιούνιο- που να ορίζει το ανώτατο όριο προϋπολογισμού που διατίθεται ανά Δημοτική κοινότητα.
•    Δεν υπήρξαν εισηγήσεις των δημοτικών κοινοτήτων και της επιτροπής διαβούλευσης, με βάση τις οποίες συντάσσεται ο προϋπολογισμός, καθώς δεν λήφθηκε ποτέ η εν λόγω απόφαση και δεν συγκλήθηκε ποτέ η επιτροπή διαβούλευσης.
•    Δεν κατατέθηκε προς ψήφιση μαζί με τον προϋπολογισμό «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» που προβλέπεται στο άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 4111/2013.
•    Δεν εμφανίζεται στον προϋπολογισμό το ύψος των οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών, παρότι ο προϋπολογισμός εμφανίζεται ισοσκελισμένος.
•    Δεν δόθηκε έγκαιρα το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014.
Επίσης, διαπιστώνονται όπως και στον προϋπολογισμό του 2013, πλήθος αδικαιολόγητων κατατμήσεων και υπερτιμολογήσεων. 

 
Τέλος, επισυνάπτουμε την τοποθέτηση του δεύτερου υπογράφοντος την παρούσα, κ. Χρήστου Βουραζέρη, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30/01/2013 το οποίο είχε ως θέμα την ψήφιση του Προϋπολογισμού του έτους 2013, κατά την οποία είχαν εκτεθεί αντίστοιχοι προβληματισμοί και παρατηρήσεις με μοναδικό σκοπό την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής και την συμβολή  στη  χρηστή διοίκηση του Δήμου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,


Θεοδόσης Σουσούδης                        Χρήστος Βουραζέρης



      


      Περιμένουμε και ελπίζουμε  στην άμεση απάντηση του Δημάρχου Άνδρου , που θα ρίξει φως στις έγγραφες και σοβαρές καταγγελίες  των παραιτηθέντων μελών της Οικονομικής Επιτροπής .
                                                                                                                                        SAGINI



Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η ιστορία της............. καλαμαριέρας !


                                              
                                     Σήμερα κατι διαφορετικό . Θαλασσινές αφηγήσεις .


Θαλασσινές ιστορίες 

Πριν από 400 χρόνια στην Ιαπωνία στη περιοχή Senday ζούσε ένας γιαπωνέζος που τον έλεγαν Egysan .
Ο Egysan ήταν ψαράς και ψάρευε καλαμάρια σουπιές και χταπόδια .
Τα θαλασσινά που έπιανε τα πουλούσε στην αγορά , αλλά έβγαζε λίγα λεφτά , γιατί ο Stoyrnar su gamo to magazaky αυτοκράτορας της Ιαπωνίας είχε βάλει πολλούς φόρους και του καημένου του Egysan του έμεναν ισα ισα για το φαί του , δεν είχε λεφτά ούτε να πάει με της Γκέισες .
Ήταν πολύ στεναχωρημένος και έπνιγε τον καημό του στο σακέ .
Μια μέρα εκεί που πήγαινε στη Θάλασσα για ψάρεμα βλέπει ξαφνικά μπροστά του την kitakikatoka κόρη του Samurai Zimoku στρατηγού της περιοχής.
Του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι που λέμε , την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και την κοίταζε καθώς περνούσε….. με το βλέμμα της αγελάδας που κοιτά το τραίνο .
Εκείνη του έριξε μια κλεφτή ματιά σταμάτησε το βλέμμα της στα καλογυμνασμένα του μπράτσα , στο θεληματικό πηγούνι του αλλά αμέσως κρύφτηκε κάνοντας αέρα πίσω απ τη βεντάλια της .
Αυτό ήταν ο Egysan τρελάθηκε αψηφώντας τους φρουρούς του στρατηγού το βράδυ πήγε στο ανάκτορο σκαρφάλωσε στο μπαλκόνι και της είπε πως την αγαπά , αλλά και αυτή του είπε πως δεν της είναι αδιάφορος και του έδωσε ένα φιλί . 
Τότε ξαφνικά πίσω από ένα bonsai Φωτ1. πετάχτηκε η σκύλα η μάνα της και του είπε βρε ουστ από δω παλιό ψαρά είναι κόρη στρατηγού….θα το πω στον άντρα μου και θα σε κάνει σούσι με το σπαθί του , εγώ του είπε θα την παντρέψω με πλούσιο - άρχοντα .
Στεναχωρημένος ο Egysan έφυγε και από τότε τα βράδια μεθούσε με σακέ και τραγουδούσε το γνωστό άσμα........ ( γιατί δε με θες κυρά μου επειδή είμαι ψαράς κλπ ) .
Μια μέρα είχε πάει στις γκέισες να πνίξει τον καημό του το παλικάρι φωτ2. , και τότε η γκέισα kita ti su kano του είπε :
πουφ βρομάς ψαρίλα ,
Μα είμαι ψαράς της είπε αυτός.
Δεν ξέρω τι είσαι του είπε άμα θα ξανάρθεις να μη βρωμάς γιατί δεν έχει κοκό.
Τότε του Egysan του ήρθε μια φλασιά.
Αυτός ψάρευε ως εξής , έπαιρνε ένα ψάρι το έδενε με ένα σπάγκο και το έκανε συρτή τα καλαμάρια ακολουθούσαν και μόλις πλησίαζαν τα έπιανε με την απόχη.
Έτσι όλη μέρα με το ψαροδόλι στα χέρια έπαιρναν μυρωδιά τα ρούχα του και μύριζε σαν βακαλέος .
Σκέφτηκε λοιπόν να φτιάξει ένα ξύλινο ψαροδόλι να δει αν θα τα ξεγελούσε , πήρε ένα κομμάτι ξύλο φτελιάς Φωτ3. και άρχισε να το σκαλίζει .
Τρεις μέρες και τρεις νύχτες σκάλιζε ώσπου έφτιαξε ένα πράμα που έμοιαζε με ψάρι .
Το έριξε στο νερό αλλά αυτό δεν είχε καλή πλεύση τότε σκέφτηκε να του βάλει βάρος , έψαξε από δω έψαξε από εκεί , τελικά του σφήνωσε ένα μικρό νόμισμα στο κάτω μέρος .
Ω του θαύματος το ψάρι έπλεε μια χαρά και το ακλουθούσαν τα καλαμάρια , τώρα μπορούσε πάλι να τα πιάνει όπως πριν με την απόχη όμως χωρίς να χρειάζεται ψαροδόλια και να μυρίζει ψαρίλα .
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σαλαγγιές αυτές ανακαλύφθηκαν αργότερα .
Η εφεύρεση αυτή έγινε αμέσως γνωστή μεταξύ των ψαράδων και όλοι θελαν τα μαγικά ξύλινα ψάρια.
Θέλω και εγώ ..θέλω και εγώ ..φώναζαν στον Egysan .....και έτσι σε λίγο καιρό ο Egysan δεν ξανά πήγε για ψάρεμα γιατί έβγαζε περισσότερα χρήματα από τα ψεύτικα ψαράκια που έφτιαχνε .
     Μετά από μερικούς μήνες έφτιαξε εργοστάσιο και έβγαζε περισσότερα και απ τον Στρατηγό μετέφερε και την έδρα της επιχείρησης εκτός Ιαπωνίας για να μη τον φορολογεί ο  Stoyrn ar su gamo to magazaky .
Παντρεύτηκε την αγαπημένη του kitakikatoka και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα .
Αυτή είναι η ιστορία της ανακάλυψης της καλαμαριέρας , για αυτό σήμερα το ψάρεμα αυτό λέγετε Egy fishing προς τιμή του Egysan .

Φωτ 4-5 είναι καλαμαριέρες 100 ετών από το μουσείο του Τόκιο .


Trekking in Andros Greece - Through the old mill village of Froussaeoi - Ξενάγηση στο Φρούσσι.....ΒΔ Άνδρος

ΤΗΛΕΜΑΡΚΕΤΙΝΚ...............Άλλη μία καθημερινή ενόχληση !!!


Σε ενοχλούν στο κινητό τηλεπωλητές;     Δες πώς θα αμυνθείς !!!

 

 

 

     Τρεις το μεσημέρι, ημέρα Σάββατο. Τα μωρά μόλις κοιμήθηκαν. Το κινητό χτυπάει ασταμάτητα. Άγνωστος ο αριθμός. Αποφασίζεις να το απαντήσεις γιατί αν ξυπνήσουν χάθηκες....



 Κάτι θα συνέβη, σκέφτεσαι, δεν μπορεί. Κι όμως αυτό που συνέβη είναι ότι η κοπελίτσα πήρε εντολή να πουλήσει συνδρομή κινητής τηλεφωνίας μεσημεριάτικα. Μην της φωνάξεις. Δεν φταίει αυτή. Μην της ζητήσεις να μην σε ξαναενοχλήσει. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ένας τρόπος υπάρχει. Δες τη διαδικασία, βήμα προς βήμα.


Απευθυνθήκαμε καταρχήν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία δήλωσε αναρμόδια. Ο ευγενικός υπάλληλος στο τμήμα εξυπηρέτησης πολιτών, μας παρέπεμψε στον Συνήγορο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

Πέσαμε σε ακόμη μια ευγενική υπάλληλο η οποία μας έδωσε τη λύση (εδώ που τα λέμε για να δώσει με τόση ευκολία την απάντηση φανταστείτε πόσες φορές θα είχε πει το ίδιο πράγμα). 
 
 «ΜΗΤΡΩΟ 11 κύριε. Ζητήστε να ενταχθείτε»
 
Ψάχνοντας λίγο, μαθαίνεις ότι το «μητρώο 11 θεσπίστηκε με τον νόμο 3471/2006. Είναι μια λίστα την οποία οφείλει να τηρεί κάθε πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών με στοιχεία των συνδρομητών ΤΟΥ οι οποίοι έχουν ζητήσει να μην δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς.
 Και αυτό –εδώ δώστε βάση- έγινε γιατί από τον «Σεπτέμβριο του 2011, η εμπορική προώθηση μέσω κλήσεων με ανθρώπινη παρέμβαση επιτρέπεται και χωρίς την πρότερη συγκατάθεση του συνδρομητή».
 Αυτό αλήθεια ποιος το ψήφισε; Μάλλον …αδιάβαστοι πήγαν πάλι οι 300. Είπαν «ναι» σε μια διάταξη που επιτρέπει να μας παίρνουν ότι ώρα θέλουν για να πουλήσουν χωρίς να μας ρωτήσουν θεωρώντας ότι είναι σωστό εμείς να τρέχουμε εκ των υστέρων για να γλιτώσουμε από τα ενοχλητικά και αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα.

Πρακτικά: Για να εγγραφείτε στο Μητρώο 11, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε αυτή τη στιγμή. Αν έχετε αριθμό Vodafone, θα πάτε στη Vodafone. Αν έχετε Cosmoteθα πάτε στην Cosmoteκαι αν έχετε Windθα πάτε στην Wind.

Στην Vodafone: «Οι συνδρομητές που επιθυμούν μέρος ή το σύνολο των συνδέσεών τους να ενταχθεί ή να διαγραφεί από το Μητρώομ μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα είτε στο δίκτυο καταστημάτων της Vodafone ή καλώντας στο 13830 ή στο 1399 (για εταιρικούς συνδρομητές).

Στην Cosmote: «. Οι συνδρομητές που επιθυμούν μέρος ή το σύνολο των συνδέσεών τους να ενταχθεί στο Μητρώο, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα είτε στο δίκτυο καταστημάτων της Cosmote, Γερμανός, OTE, είτε καλώντας ατελώς στο 1250. Συνδρομητές οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει την ένταξη όλων ή μέρους των τηλεφωνικών τους συνδέσεων στο Μητρώο του άρθρου 11 έχουν τα δυνατότητα όποια στιγμή επιθυμούν, να ζητήσουν τη διαγραφή τους από το Μητρώο, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα είτε στο δίκτυο καταστημάτων της Cosmote, Γερμανός ΟΤΕ, είτε καλώντας ατελώς στο 1250.

Στην Wind: «Οι συνδρομητέςπου δεν επιθυμούννα δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις για διαφημιστικούς σκοπούς μπορούν:
1.       Να απευθυνθούν στην Εξυπηρέτηση Πελατών της WindΕλλάς στο 1260 εφόσον πρόκειται για συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ή στο 13800 εφόσον πρόκειται για συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.
2.       Να αποστείλουν σχετικό αίτημα με συνημμένη φωτοτυπία ταυτότητας στην ηλεκτρονική διεύθυνση crm@wind.com.gr εφόσον πρόκειται για συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ή στην διεύθυνση CustomerCareFixed@wind.com.gr εφόσον πρόκειται για συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας
3.       Να επισκεφτούν ένα κατάστημα Wind

Δεν θα γλιτώσετε αμέσως καθώς θα περάσει ένα χρονικό διάστημα μέχρι οι λίστες να φτάσουν στα χέρια των ενδιαφερομένων. Βάσει νόμου, όλες οι εταιρείες που θέλουν να κάνουν προωθητικές ενέργειες μέσω τηλεφώνου, οφείλουν να ζητούν από τις ανταγωνίστριές τους, τα μητρώα 11. Άγνοια, δεν δικαιολογείται.
«Και αν δεν γίνει τίποτα;» ρωτήσαμε την ευγενική υπάλληλο της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; «Θα απευθυνθείτε και πάλι σε εμάς. Αυτή τη φορά όμως, θα έχετε σημειώσει τον αριθμό που σας κάλεσε, την εταιρεία που επικαλέστηκε ότι εκπροσωπεί και την ώρα που πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική κλήση».
                                                                                                                                       Τίμης

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ . ΜΕ......ΣΗΜΑΣΙΑ !


Ο Professor Moriarty είπε...
 
 
Έγραψα πριν 1 περίπου χρόνο ότι είναι παραπλανητικός ο όρος BAΠE (που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την εξ αριστερών κριτική των ΑΠΕ), γιατί σύντομα (έγραψα) θα δούμε αντίστοιχες ΟΤΑΠΕ.

Είχα γράψει επίσης ότι το πείραμα της Άνδρου είναι κάτι σαν copy-paste αυτού που έγινε στο δανέζικο νησί Samsoe με 4 χιλ. κατοίκους .
 (Να πούμε πάλι για την “επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας”;) 
      Πώς άρχισε εκεί το “πράσινο θαύμα” το 1997: Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων από το Ώρχους προσεταιρίστηκε τον δήμαρχο του νησιού.
 Για πολύ καιρό ο μόνος προσήλυτος ήταν ο δήμαρχος. Αλλά μετερχόμενος διάφορες μεθόδους που κάλλιστα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι βασίστηκαν σε εκμαυλισμό και απάτη, έπεισε σταδιακά τους κατοίκους να απαρνηθούν την φτηνή ηλεκτρική ενέργεια από τις 4 μικρές θερμοηλεκτρικές μονάδες του νησιού, με αντάλλαγμα να γίνουν μέτοχοι σε εταιρεία λαϊκής βάσης Α/Γ και να καίνε βιομάζα (άχυρα και κοπριές- το νησί είναι ένα γεωργοκτηνοτροφικό λιβάδι). 
     Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε μία τοπική οικονομική κρίση, όταν έκλεισε ένα μεγάλο σφαγείο στο νησί και έχασαν την δουλειά τους 100 κάτοικοι. Εκμεταλλευόμενος την περίσταση τους είπε ότι η “πράσινη ανάπτυξη” θα δημιουργήσει “θέσεις εργασίας” και θα αποφέρει κέρδη.

Φυσικά υπάρχουν και εκεί αυτοί που δυσφόρησαν έντονα με το θέαμα και τον θόρυβο των Α/Γ (σημειώνω ότι εκεί εγκαταστάθηκαν 10 Α/Γ επάνω στο νησί και 10 μεγαλύτερες off-shore – όχι 100 επίγειες , όπως σχεδιάζεται για αιγαιοπελαγίτικα νησιά). 
Αλλά ο βασικός (διάβασα) προπαγανδιστής της πράσινης ενέργειας στο νησί δήλωσε κυνικά: “Αν τους δώσεις μετοχές, τότε η Α/Γ αρχίζει να φαίνεται ομορφότερη, και να ακούγεται ομορφότερα” (sic).
 Επίσης ο δήμαρχος περιγράφηκε από κάποιους ότι είχε την νοοτροπία ότι θα πήγαινε με κάρο στην Κοπεγχάγη να διαπραγματευτεί και θα γύριζε με ένα κάρο λάφυρα, όπως οι βίκιγκς!!

Το θέμα είναι ποιους λεηλατούν για να πάρουν τα “λάφυρα”; 
Πρώτα απ όλα, όλοι εκ των 4000 πληρώνουν την πολλαπλάσια τιμή της ενέργειας - και όχι μόνο ο δήμαρχος, ή οι άλλοι που ξεκινούν με την πρωτότυπη και καταπράσινη ιδέα της λαφυραγώγησης. 
Επίσης όλοι οι καταναλωτές της Δανίας και όλοι οι καταναλωτές εκεί όπου εφαρμόζονται αντίστοιχες μέθοδοι. 
Δεύτερον η υψηλότερη τιμή της ενέργειας στο νησί, και όπου αλλού, αποτρέπει όλες τις άλλες επενδύσεις πλην των επενδύσεων στην πράσινη ενεργειακή τσόχα”. 
Αυτό όμως οδηγεί τάχιστα σε αδιέξοδο. Και αυτό το λένε βιώσιμη (sustainable) ανάπτυξη και πράσινα άλογα;
Μάλιστα διάβασα και το εξής ανέκδοτο το οποίο υποτίθεται ότι είναι και η έσχατη καταξίωση και καθαγιασμός του όλου εγχειρήματος. 
Το Samsoe, λέει, μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 140% (sic). Στην αρχή νόμισα ότι ήταν τυπογραφικό σφάλμα. Αλλά, όχι! 
Κάποιος ταλιμπάν της πράσινης ανάπτυξης το δήλωσε και περιφραστικά: Το Samsoe λέει όχι μόνο έχει ελαττώσει τις εκπομπές του αερίου του διαβόλου (CΟ2), αλλά, επί πλέον, αφαιρεί (sic) CO2 από την ατμόσφαιρα!
 Μην προσπαθήσετε να το εξηγήσετε με την Φυσική. Αυτό είναι πράσινη αλχημεία στην οποία επιδίδονται οι πράσινοι ιεροεξεταστές του σύγχρονου Μεσαίωνα του “τρομο-κηπίου”.

Το τι ζημιές θα κάνει το “πείραμα Samsoe” στην τοπική οικονομία της Άνδρου, όπου θα καταστρέψει οικονομικές δραστηριότητες και ισορροπίες αιώνων, δεν θα το αναφέρω διότι άλλοι τα έχουν περιγράψει καλύτερα.

Όμως, υπάρχει ένα μείζον θέμα, πέραν του τοπικού (το οποίο φυσικά δεν το υποτιμώ καθόλου.)

Ήδη οι βίκινγκς (πλιατσικολόγοι) οπαδοί της πράσινης ενέργειας στην Δανία παραδέχτηκαν ότι το πείραμα Samsoe, θα ήταν αδιανόητο χωρίς τις ταρίφες και την άγρια φορολόγηση της φθηνής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα.
 Δεδομένου ότι στην χρεοκοπημένη Ελλάδα το ζητούμενο είναι η “ανάπτυξη”, και η τόνωση της απασχόλησης, και δεδομένου ότι κάθε αιολική (και εν γένει ΑΠΕτζίδικη) μεγαβατώρα πολλαπλασιαστικά οδηγεί σε ύφεση και ανεργία, τίθεται εκ των πραγμάτων τεράστιο ζήτημα πολιτικών ευθυνών για αυτούς που εισήγαγαν και επιμένουν στην “πράσινη εν Ελλάδι ανάπτυξη”
Και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. 
Υπαινίσσομαι σαφέστατα ειδικό δικαστήριο. 
(Σημειώνω εδώ ότι μεταξύ των όρων που έθεσε η κυβέρνηση της Δανίας στον δήμαρχο της πράσινης ανάπτυξης ήταν να προμηθευτεί Α/Γ και συστήματα ΑΠΕ αποκλειστικά δανέζικης παραγωγής – εδώ από που θα τα προμηθευτούν;)

ΥΓ. Να κι άλλο “διδακτικό” και συγκινητικό ανέκδοτο από το Samsoe:
 Ο παλιός, λέει, διευθυντής του σχολείου έβαλε πάνελς στην στέγη του σπιτιού του και έγινε “ενεργειακά αυτόνομος”
Όταν η κατανάλωσή του υπερβαίνει την παραγωγή, τρέχει και κατεβάζει τους διακόπτες, με αποτέλεσμα η γυναίκα του να διαμαρτύρεται ότι ζούνε μέσα στο σκοτάδι. Και επειδή είναι συνταξιούχος, έχει άφθονο χρόνο να τρέχει όλη μέρα και να ανεβοκατεβάζει διακόπτες. 
(Είναι η προσωποποίηση του smart microgrid).
 (Εν τάξει, παιδιά, κάντε το στο σπίτι σας, και όχι στο δίκτυο - αν σας ανέχεται η γυναίκα σας...)

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση φιάσκο , στο ξενοδοχείο ''Κάραβελ'' για την ανάπτυξη και τα αιολικά της Άνδρου


                                                            Εμφάνιση IMG_1501.JPG
                                                                        Δ.Οικονόμου-Η.Ευθυμιόπουλος -Π.Ματσούκα-Ι.Γλυνός           
                  

 '' ώδινεν όρος και έτεκε μυν ''

 Μετά από μια προσπάθεια, που ήταν - ή ήθελαν να φαίνεται - υπερβολικά μεγάλη, επιτεύχθηκε ένα πολύ μικρό αποτέλεσμα.
                                                                                                                     
    

   Χθες 22 Νοεμβρίου 2013 , μετά από πρόσκληση της  οργάνωσης  '' ΔΑΦΝΗ '' και του Δημάρχου Άνδρου κου Ιωάννη Γλυνού, βουλευτές, πολιτευτές, δημοτικοί φορείς, παράγοντες, σωματεία, αλλά και αρκετοί Ανδριώτες των Αθηνών  παρευρέθησαν προσκεκλημένοι ,    σε αίθουσα του  ξενοδοχείου '' Κάραβελ'' , όπου θα υπήρχε ενημέρωση  από τον  Δήμαρχο Άνδρου   και από άτομα της ''ΔΑΦΝΗ''  , για  ''την ενεργοποίηση των φορέων στην βιώσιμη ανάπτυξη και τις  ΑΠΕ ''.

       Ο Δήμαρχος στην ομιλία του είπε , εν περιλήψει, ότι αναζητά μαζί με το δίκτυο ''ΔΑΦΝΗ'' , ένα πλαίσιο για την χωροταξία των ΑΠΕ στην Άνδρο και για την δημιουργία συμμετοχικών σχημάτων στην εκμετάλλευση των αιολικών , αφού πρώτα διευθετηθούν θεσμικά ,σημαντικά προβλήματα  όπως η συμμετοχή των ΟΤΑ σε επενδυτικά σχήματα,η χρηματοδότηση,η δίκαιη κατανομή κερδών και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων.
 Μίλησε  γενικά και αόριστα . Δεν ανακοίνωσε δηλαδή κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την ανάπτυξη της Άνδρου .
Όμως όλοι γνωρίζουμε οτι η επέκταση των αιολικών στην Άνδρο ,αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δήμαρχο αλλά και για το δίκτυο ''ΔΑΦΝΗ''     ......ΕΔΩ     και .... ΕΔΩ
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ,ο Δήμαρχος Ι.Γλυνος έχει αναλάβει δεσμεύσεις, απεναντι στις Βρυξέλλες και την Γερμανία ,οτι θα προωθήσει τις ΑΠΕ  στην Ανδρο .
      Στην συνέχεια ,τον λόγο πήρε ο κος Η. Ευθυμιόπουλος της ''ΔΑΦΝΗ''  , που στο ίδιο πνεύμα με τον Δήμαρχο αναφέρθηκε στον τρίτο δρόμο ανάπτυξης ,δηλαδή στην ανάγκη δημιουργίας ενεργειακών συνεταιρισμών ,όπου π.χ.  500-1000 Ανδριώτες εθελοντικά , θα καταβάλλουν μικρά χρηματικά ποσά των 1000-5000 ευρώ για να συμμετάσχουν αναλογικά , στα κέρδη  μιας ιδιωτικής βιομηχανικής αιολικής μονάδας όταν και αν  αυτή  κατασκευαστεί στην Άνδρο , παραλληλίζοντας το νησί μας με ένα πολύ μικρό νησί της........Δανίας.
 Γελιότητες .Επιεικώς,  διαπιστώσαμε έλλειψη σοβαρότητας .
       Είπε επίσης ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις !!!!  - από κοινού με το Δήμο -με επενδυτικές  εταιρείες  αιολικών,για την συμμετοχή του Δήμου Άνδρου σε αιολικό βιομηχανικό πάρκο ισχύος  50 MW στην Άνδρο και  την συμμετοχή των δημοτών με μερίδια.
     Τέλος μας διαβεβαίωσαν πως σε αυτά που σχεδιάζουν έχουν την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κου Γ. Πουσαίου , ιδρυτού της ''ΔΑΦΝΗ'' , που πλέον  μετέφερε την έδρα της απο τον Ιο στην Άνδρο.
   
    Τέλος ο καθηγητής του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κος Δημ. Οικονόμου μίλησε για τα κοινά τους σχέδια   και την μελέτη του ιδίου,  για την  μελλοντική δημιουργία  Περιφερειακού Πάρκου στην Άνδρο , που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ για διαβούλευση . Μετά την θεσμοθέτησή του θα περιλαμβάνει περιοχές προστασίας της φύσης ( δίκτυο Natura 2000 ). 
Η μελέτη αυτή  είπε ότι έχει  στόχους , την αναβίωση παραδοσιακών μορφών γεωργίας, την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος ,την αειφορία  και την οργάνωση του χώρου για την  ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Παρουσίασε χάρτες με τα όρια του ΠΠ, αλλά  όλη  η  ΒΔ Άνδρος και δυο μεγάλα τμήματα  στην Νότια και Δυτική Άνδρο , είναι εκτός του  ''σχεδιασμού προστασίας'' . 
Τυχαία η σκόπιμα δεν γνωρίζουμε , όμως στις συγκεκριμένες  περιοχές έχουν αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ  και πρόκειται να κατασκευαστούν μεγάλες αιολικές βιομηχανικές μονάδες ???
 Φοβόμαστε ότι το ΠΠ θα γίνει ο Δούρειος ίππος για την εγκατάσταση των μεγάλων αιολικών βιομηχανικών μονάδων που αποτελεί στόχο του ''ΔΑΦΝΗ'' και του Δημάρχου. 

Λόγια,λόγια ,λόγια !!!!!. 
Κανείς  δεν κατάλαβεε τους λόγους  που έγινε αυτή η συνάντηση Ανδριωτών , στην Αθήνα.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιος πλήρωσε και πόσο κόστισε .
Κρίμα , όλοι οι συμμετέχοντες χθες στο ''Κάραβελ'', ελπίζαμε να ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο για την ανάπτυξη του νησιού η κάτι συγκεκριμένο για τα τεράστια προβλήματα του τόπου μας με πρωταρχικό το θέμα των σκουπιδιών. 
Δυστυχώς απογοητευτηκαμε για αλλά μια φορά. 

Χορτάσαμε απο  καλά και ευχάριστα που  θα παραμείνουν όνειρα ....δήθεν ανάπτυξης !!!!


                                                                                                                                       SAGINI



Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Απαράδεκτοι και γραφικοί κονδυλοφόροι, οι ''λαγοί'' των ΑΠΕτζήδων.


                                     

 Έχουμε γράψει πολλές φορές για ΜΜΕ ,ΜΚΟ, διαφόρους αδίστακτους και πληρωμένους παπαγάλους των οργανωμένων συμφερόντων, που κάνουν απροκάλυπτα προπαγάνδα υπέρ των ΑΠΕ. Δεν ντρέπονται και δεν κοκκινίζουν όταν υπερασπίζονται τα σκοτεινά συμφέροντα ακομα και  καλόγερων-επιχειρηματιών !!!. Αυτών που για το κέρδος και μόνον,  αψηφούν την καταστροφή ενός νησιού που θα το μετατρέψουν σε βραχονησίδα.

                                                
                                                  
                                                                                   ΦΟΤΟ archaeopteryx


''Το ταγάρι νικά τις επενδύσεις ''


      Αυτός είναι  ο σκωπτικός τίτλος που χρησιμοποίησε ο εργαζόμενος ( αυτός δεν είναι δημοσιογράφος ! ) στην ''Καθημερινη'' Στέφανος Κασιμάτης για να ελεινολογήσει και να λοιδωρήσει τα ''ταγάρια'' δηλαδή τους Σκυριανούς , που την 25 /10/2013 συγκεντρώθηκαν έξω απο το ΥΠΕΚΑ για να διαμαρτυρηθούν στην σχεδιαζόμενη καταστροφή της Σκύρου από την εγκατάσταση  τεράστιας βιομηχανικής εγκατάσταση αιολικών .

           Στην αρχή του κατάπτυστου και υβριστικού  κείμένου του , έγραψε οτι οι διαμαρτυρόμενοι ήταν γραφικοί ''χωριάτες'' ετεροδημότες Σκυριανοί , (λες και τους ζήτησε τις ταυτότητες ο κος Κασιμάτης),  κακώς έγιναν δεκτοί απο τον   ''φαρσέρ'' ,    ''ανωτατο υπηρέτη του δημοσίου συμφέροντος υπουργό Γ.ΜΑΝΙΑΤΗ  '' ,    που κακώς !!!! (κατά τον Κασιμάτη ) δήλωσε κατ'  επανάληψη ,ότι  
        ''δεν θα εγκρίνει την επένδυση εφόσον δεν συμφωνήσουν και οι αντιδρώντες κάτοικοι Σκυρου''

  Κατηγορεί δηλαδή τον υπουργό ΥΠΕΚΑ  και τα ''ταγάρια'' και   ''φοροκλέφτες'' , Σκυριανούς οτι δήθεν  ματαίωσαν μια ''επένδυση'' ανεμογεννητριών  ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ , που δήθεν θα απέφερε στο Δήμο Σκύρου πολλά εκατομμύρια κέρδη.

     Βέβαια ο Κασιμάτης δεν στεναχωριέται για τα εκατομμύρια που έχασε ο Δήμος Σκύρου , αλλά για τα εκατομμύρια κέρδη που θα χάσουν οι ''επενδυτες''  .

Σκόπιμα αποφεύγει να γράψει πως αυτοί είναι ο εξής ένας   ,'' η μονή Μέγιστης Λάβρας του Αγίου Ορους'' που έχει μετόχι της , την Σκύρο.

Δεν αναφέρει πως τέτοιες ''επενδυσεις'' , επιχορηγούνται μέχρι και 40% δωρεάν .

Δεν αναφέρει το κίνητρο των επενδυτών , που ει ναι τα μεγάλα και σίγουρα κέρδη.

Δεν αναφέρει από που θα προκύψουν αυτά τα λεφτά-κέρδη  και ότι θα πληρωθούν απο τους δυστυχείς χρεοκοπημένους  καταναλωτές ρεύματος.
Δεν λέει κουβέντα για την καταστροφή του Σκυριανού περιβάλλοντος απο τα αιολικά.
Τέλος δεν αναγνωρίζει στους Σκυριανούς το δικαίωμα να αντιδράσουν , με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σκύρου, στα σχέδια των εισβολέων  .
  
     Προφανώς θα τον βρούμε ξανά μπροστά μας , οι Ανδριώτες αλλά και όποιοι αντιδρούν στα σχέδια καταστροφής των νησιών μας από τους ΑΠΕτζηδες και την συντεχνια τους , αφού ο κος Στεφ .Κασιμάτης της ''Καθημερινής'' , αλλά και πολλοί '' όμοιοί του , γνωστοί μας '' κάνουν αυτή την ίδια  δουλειά.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Αποκαλύπτουμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις ,για την εγκαταστάση αιολικών στην Άνδρο .

Ζητάμε το αυτονόητο . 

Η ενημέρωση στο CARAVELτην 22/11/2013 ,να είναι με ελεύθερη είσοδο για τους Ανδριώτες.

                           
                                           

      Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η υπάρχουσα νομοθεσία για την εγκατάσταση ΑΠΕ στην χώρα μας , είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αδίστακτων εταιρειών αιολικών και φωτοβολταϊκών , που καταστρέφοντας το περιβάλλον , καταπατούν με δόλιο τρόπο ,   τις ιδιοκτησίες φτωχών ανθρώπων και εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά με εγγυημένα τεράστια κέρδη ,    που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές ρεύματος , πάρα την θέληση μας . 

Τα παρακάτω είναι εξωφρενικά , αλλά περιγράφουν το άθλιο νομικό καθεστώς αλλά και απαράδεκτες μεθοδεύσεις ,καταπάτησης ιδιοκτησιών.

Στην Άνδρο σήμερα πολλοί αγρότες ιδιόκτητες μεγάλων εκτάσεων,  έχουν συνάψει μυστικές έγγραφες συμφωνίες με ''γνωστούς'' εκπρόσωπους εταιρειών αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων , για την μακρόχρονη ενοικίαση των ιδιοκτησιών τους , έναντι χαμηλού μισθώματος για 20-25 χρόνια, με την υπόσχεση μεγάλου και σίγουρου εισοδήματος μόλις εγκατασταθούν οι τουρμπίνες .

Το καλύτερο σας το αφήσαμε τελευταίο . 

Από έγκυρες πηγές έχουμε πληροφορηθεί οτι ο πρώην Δήμος Κορθιου , έχει δεσμεύσει από χρόνια έναντι μισθώματος μεγάλες εκτάσεις , στην περιφέρεια του , από ιδιώτες ιδιόκτητες με σκοπό να τις παραχωρήσει σε εταιρείες αιολικών που σχεδιάζουν όπως γνωρίζετε , να εγκαταστήσουν βιομηχανικά αιολικά στην Άνδρο. Ελπίζουμε οτι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τέτοιου είδους μυστικοί σχεδιασμοί από τον νυν δήμαρχο Άνδρου . 

 Σε πρόσφατη (Οκτώβριος 2013 ) συνεδρίαση της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, ''εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Αιγαίου , με χρηματοδότηση από το  Πράσινο Ταµείο του ΥΠΕΚΑ !!!  του ρυθµιστικού σχεδίου για τον προσδιορισµό των βέλτιστων χωρικών κατανοµών αιολικών πάρκων που εκπόνησε το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου  ( ΔΑΦΝΗ )''

http://atlantis-santorini.net/shediasmos_horothetisis_aiolikon_egkatastaseon_sta_nisia_tou_notiou_aigaiou/

 

Τα νέα σχέδια του Δήμου Άνδρου ,του δήμαρχου Ι.Γλυνού και του ''Δικτύου ΔΑΦΝΗ''  , για τις ΑΠΕ στο νησί μας , θα ''αποκαλυφθούν'' !!! την 22/11/2013  ώρα 18 00 στο ξενοδοχείο Αθηνών ''CARAVEL'' (Βασιλέως Αλέξανδρου  2) όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση του ''Δικτύου ΔΑΦΝΗ'' που είναι αναρτημένη στο επίσημο σαιτ του Δήμου Άνδρου.

 ''Για το περιφερειακό πάρκο της Άνδρου ??? θα ενημερώσει  ο καθηγητής Δημ.Οικονόμου του Πανεπιστήμιου Θεσσαλιας''.

http://news.andros.gr/?p=1634

Ζητάμε το αυτονόητο . 

Η ενημέρωση στο CARAVEL να είναι με ελεύθερη είσοδο για τους Ανδριώτες.

Το θέμα είναι  εξαιρετικά σοβαρό για το μέλλον του νησιού μας και θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η  ενημέρωση των κάτοικων της Άνδρου από τον Δήμαρχο και όχι στην Αθήνα , που το μάθαμε από την ανακοίνωση της ''ΔΑΦΝΗΣ''  που προωθεί ΑΠΕ στα νησιά .

 

                                                                                                                           

ΠΡΟΣΟΧΗ- ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ  .

ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΙΣ  ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΟΙ ΑΠΕτζηδες !!!

Αποκλειστικό: Το πραγματικό καθεστώς υλοποίησης Αιολικών Πάρκων

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ  ΚΑΙ     Α.Π.Ε.


1) Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας σχετικής με την εγκατάσταση ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υβριδικά, συνοδά έργα δρόμοι, κλπ ) υποχρεωτικά προηγείται αίτηση από την ενδιαφερόμενη εταιρεία στο αρμόδιο δασαρχείο της περιοχής, για το χαρακτηρισμό της περιοχής σε δασική ή μη.                                       Πάγια τακτική των εταιρειών είναι να ζητούν το χαρακτηρισμό πολύ μεγαλύτερης έκτασης από αυτήν που είναι αναγκαία για την εγκατάσταση του έργου, πιθανόν και για να εξασφαλίσουν τα μελλοντικά τους σχέδια στην περιοχή.                                                Για παράδειγμα στο Αποπηγάδι Χανίων ενώ με το πρωτόκολλο εγκατάστασης μισθώθηκαν στην εταιρεία 85 στρ. περίπου για την εγκατάσταση 3 α/ν, οι εταιρείες ζήτησαν και χαρακτήρισαν (κατά τα έτη 2004, 2005, και 2006)       2700 στρ. γης, ιδιοκτησίες των κατοίκων των όμορων χωριών.                                                       Σήμερα πια αποδειχτεικε  ο λόγος που έγινε αυτό, αφού σήμερα έχουν δοθεί άδειες παραγωγής, για τρεις υβριδικούς - αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δεκάδες α/ν.       Για την αίτηση του χαρακτηρισμού το δασαρχείο δεν ζητά από τις εταιρείες προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας της έκτασης, ούτε τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών.    Δηλαδή οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να αιτηθεί το χαρακτηρισμό, οποιασδήποτε έκτασης, οπουδήποτε, ανεξάρτητα σε ποιον ανήκει.

2) Μετά την ψήφιση του νόμου 3851/4-6-2010 «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»                                                     και σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ.11 αυτού «η πράξη χαρακτηρισμού του δασάρχη (που έχει αιτηθεί η εταιρεία) εκδίδεται κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλα αιτήματα που δεν αφορούν περιοχές εγκατάστασης Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. με χρήση Α.Π.Ε., σε χρόνο που δεν υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

3) Η πράξη χαρακτηρισμού του δασάρχη που γίνεται με την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 14 του δασικού ν. 998/1979, δημοσιεύεται στην Διαύγεια (http://et.diavgeia.gov.gr/) και σε μια τοπική εφημερίδα και αποστέλλεται στο δήμο της περιοχής όπου υποχρεωτικά θα πρέπει να αναρτηθεί στο δημαρχείο για 30 ημέρες.

4) ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Ο χαρακτηρισμός του δασαρχείου αφορά μόνο το χαρακτήρα της περιοχής σε δασική ή μη και δεν υπεισέρχεται σε θέματα ιδιοκτησίας.                                                     Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι βοσκότοποι χαρακτηρίζονται και διαχειρίζονται ως δασικές.

5) Εντός του διαστήματος των 60 ημερών από την δημοσίευση της πράξης χαρακτηρισμού στη Διαύγεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αντιρρήσεις (ένσταση) στο αρμόδιο δασαρχείο, να αμφισβητήσουν το δασικό χαρακτηρισμό και να ζητήσουν να εξετασθεί η υπόθεση από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων και εν συνεχεία αν χρειαστεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή ή και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.    Κατά μέσο όρο περνούν γύρω στα 5 χρόνια για να συζητηθεί το αίτημα στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή.                              Για να υπάρξουν βάσιμες πιθανότητες να κερδηθεί εν μέρη η ένσταση                (δηλαδή να αποδειχτεί ότι ένα μέρος της χαρακτηριζόμενης έκτασης δεν είναι δασική) απαιτείται πέραν από τους τίτλους ιδιοκτησίας ή την αποδεδειγμένη χρησικτησία (που θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον της ένστασης) και τη βοήθεια ενός καλού - ειδικού δικηγόρου, οπωσδήποτε η προσκόμιση στην επιτροπή, ειδικής φωτοερμηνείας των αεροφωτογραφιών της περιοχής (από τη ΓΥΣ) των ετών 1945 και 1960.                                                     Δηλαδή απαιτούνται χιλιάδες ευρώ για αμοιβές δικηγόρου, φωτοερμηνείες κλπ έξοδα, για μια αμφίβολη δικαίωση. 
6)    Μετά την πάροδο των 60 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων (ενστάσεων) στο δασαρχείο,  η πράξη αντιμετωπίζεται ως τελεσίδικη από τη Διοίκηση, αλλά αν ο ιδιοκτήτης μάθει ότι υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού στην περιουσία του μετά από 1 χρόνο π.χ., προσφεύγει εμπρόθεσμα στην Επιτροπή του άρθρου 10 παρ. 3 ν 998/79 (Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων).

7) Όμως το απόλυτα “ασφαλές” νομικά, είναι ο ιδιοκτήτης να  καταθέσει τις αντιρρήσεις του (ενστάσεις) για το χαρακτηρισμό που γίνεται στην περιουσία του, εντός της προθεσμίας των 60 ημερών από την πρώτη δημοσίευση στη Διαύγεια, ή έστω της ανάρτησης του στο δημαρχείο.

8) Εφόσον μια περιοχή χαρακτηρισθεί ως δασική, αυτό σημαίνει ότι τεκμαίρεται ΔΗΜΟΣΙΑ και διαχειρίζεται ως ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία και το κράτος την μισθώνει έναντι ευτελούς αντιτίμου  ,       (με το περίφημο «αντάλλαγμα του μελισσοκόμου», που ισχύει από το 2006,    Ν. 3377/2005, άρθρο 19, δηλαδή 50 ευρώ το στρέμμα ετησίως ή 1000 ευρώ την εικοσαετία εφάπαξ),                                    στις εταιρείες για τα έργα ΑΠΕ, αφού με το νόμο 2941/2001, όχι μόνο επιτράπηκε η εγκατάσταση τους σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά και κρίθηκε ότι είναι «δημόσιας ωφελείας» !!!  και τα συμπεριέλαβε στη δασική νομοθεσία ως ισότιμα των στρατιωτικών έργων.                Αν η περιοχή χαρακτηρισθεί ως γεωργική, δεν αμφισβητείται από το Κράτος το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής.

9) Μετά το χαρακτηρισμό της περιοχής σε δασική το δασαρχείο δικαιούται να αποβάλλει από την περιοχή και να επιβάλλει κυρώσεις στους βοσκούς.

10) Επειδή στην Κρήτη (όπως και σε κάποιες άλλες λίγες περιοχές της Ελλάδας, πιθανοτατα και στην Ανδρο ) βάση του άρθρου 62 του ν. 998/79 δεν θεσπίζεται το τεκμήριο κυριότητας για το Δημόσιο, πράγμα που σημαίνει ότι και το κράτος όπως και οι ιδιώτες πρέπει να αποδείξει την κυριότητα της δασικής έκτασης, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και εφόσον διαθέτουν νόμιμα μεταγεγραμμένα συμβόλαια να δικαιωθούν ως προς την κυριότητα της έκτασης και όχι ως προς το δασικό χαρακτήρα που παραμένει (ιδιωτικό δάσος - δασική έκταση).                          Πολύ ισχυροί τίτλοι σε αυτή τη δικαστική διαμάχη που κοστίζει και διαρκεί χρόνια θεωρούνται αυτοί από την εποχή της Τουρκοκρατίας (πριν το 1897) και κυρίως τα λεγόμενα Ταπί.

11) Σύμφωνα πάλι με το ν. 3851/4-6-2010 η πράξη χαρακτηρισμού , μετά τη νόμιμη δημοσιοποίησή της, έχει το τεκμήριο νομιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου ΑΠΕ, άσχετα αν υποβληθούν αντιρρήσεις (ενστάσεις) από φερόμενους ιδιοκτήτες και ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε έκβαση αυτών των αντιρρήσεων (ενστάσεων).

12) Η τακτική των εταιρειών, εκμεταλλευόμενη την σχετική επί του θέματος άγνοια των κατοίκων -ιδιοκτητών, είναι να προσεγγίζουν μυστικά τους φερόμενους ιδιοκτήτες και να τους υπόσχονται μακροχρόνια ενοίκια (“λαγούς και πετραχήλια”) ή και να υπογράφουν μαζί τους συμφωνητικά, αμφίβολης νομικής εγκυρότητας. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν την συναίνεση τους μέχρι την εγκατάσταση του έργου. Στη συνέχεια βέβαια και αφού όπως τονίσαμε υποχρεωτικά έχει ζητηθεί και γίνει ο χαρακτηρισμός της περιοχής σε δασική, οι εταιρείες αργά ή γρήγορα σταματούν να πληρώνουν τους πρώην πλέον ιδιοκτήτες - αν τους έχουν πληρώσει ποτέ, αφού η γη έχει περάσει στη διαχείριση του Δημοσίου.                                Για περισσότερες λεπτομέρειες και ειδικές περιπτώσεις παρακαλούμε όπως συμβουλεύεστε δικηγόρους που ασχολούνται με το αντικείμενο. 
 ΠΗΓΗ

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ο κύριος Πουσσαίος και η καταστροφή των Κυκλάδων


Κύριε Πουσσαίε,

Είναι κρίμα να καταστρέψετε τις Κυκλάδες για μία απάτη, και εάν θεωρείτε τις προτάσεις των αιολικών "επενδύσεις", είστε ...ανενημέρωτος, ή ...προκατειλημμένος.

Τα αιολικά που προωθείτε θα καταστρέψουν μόνιμα κάθε νησί στο οποίο θα μπουν.  Δεν θα είναι άχρηστα "έργα" κάποιου Δημάρχου, ούτε πονηριές κάποιας πολεοδομίας.  

Τα αιολικά είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δυστυχώς άχρηστες, εκσκαφές, μπετά, διανοίξεις δρόμων σε μοναδικά οικοσυστήματα, καταστροφή τοπίων, κατάργηση κυνηγότοπων, εκδίωξη μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων, απομοίωση αξίας ιδιοκτησιών, και, δεν ντρέπομαι να πω και καταστροφή θέας. Μια ματιά στην Νότια Εύβοια θα σας πείσει.

Την Ίο, από όπου περάσατε, την έχει πηδήξει η ΡΑΕ, και τυχαίνει να ξέρω την Ίο και όταν ήταν ένα ρομαντικό νησί που άκουγες μουσική πάνω από το λιμάνι στο ηλιοβασίλεμα, και, αργότερα, όταν ήμουν ο μόνος Έλληνας, περιτριγυρισμένος από μεθυσμένους Ιρλανδούς. 

Τώρα η Ίος θα γίνει σκουπιδότοπος. Και κάθε νησί όπου πάνε αυτά τα αίσχη θα γίνει σκουπιδότοπος.

Και το κάνετε γιατί;  Για να δουλέψουν δύο ταβέρνες και ο μπετατζής;  Ή για την μίζα κάποιου ντόπιου μπητσικόμη;  Μία φορά θα γίνει αυτό. Μετά;  

Η εγκατάσταση θα γίνει από ξένους, η συντήρηση θα γίνεται με τηλεκοντρόλ, άντε κανένα φύλακας και κανένας χαφιές να μην τρώνε πολλά μονόβολα οι φτερωτές.
Τα αιολικά είναι μία απάτη.  

Παράγουν ρεύμα όταν φυσάει, αλλά το ρεύμα αυτό είναι βασικά άχρηστο. Δεν μπορεί να υπάκταστήσει συμβατικό ρεύμα, δεν εξοικονομεί λεφτά, δεν κάνει τίποτα. 

Κάνει πλούσιους αυτούς που πουλάνε ανεμογεννήτριες, τους διαπλεκόμενους "επιχειρηματίες της αρπαχτής" και τους κατά τόπους "διευκολυντές" τους.  

Και η ερώτηση στα νησιά είναι "μα ποιος από την Τοπικούς τα έχει πιάσει", και μαντέψτε τι λένε οι Τοπικοί:

"Τα σπρώχνει η Περιφέρεια".

Έσοδα;  Κάντε λογαριασμό έσοδα από τουρισμό, από εξοχικές κατοικίες, από κυνήγι, από παραμυθιασμένους που βλέπουν εικόνες των Κυκλάδων και από πιτσιρίκια που ονειρεύονται. Θα τα χάσετε αυτά.

Όπου μπήκαν στην Ισπανία ο τουρισμός έπεσε 40%, και η Ισπανία έχει αχανείς εκτάσεις σε σχέση με τα νησιά

Δημιουργούν ανεργία. 
Έχετε δει κανέναν να φωτογραφίζει την Σύρο με τις 4-5 μεταλλικές της οδοντογλυφίδες;
 Έχετε δει επισκέπτη στην Νότια Εύβοια;

Ξεχάστε τις Πράσινες Αυνανίες της Γκρηνπης και της Μπιρμπίλη. Και ο Παπανδρέου που τα τσαμπούναγε, τελειώνει. 

Έρχεται φτώχεια, και οι δήθεν "επενδύσεις" που προωθείτε υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή επιδοτούνται από ρεύμα που κοστίζει 3 φορές (300%) πιο ακριβά από το συμβατικό.
Εσείς θα είστε υπεύθυνος, γιατί εσείς, λένε, πιέζετε τους Δημάρχους 
 (έτσι λένε αυτοί, χαχαχαάα).

Οι καιροί είναι χαλεποί. 
Προωθείτε μία οικονομική, περιβαλλοντική και τεχνική απάτη, ο κόσμος θα δει το κόστος στον λογαριασμό της ΔΕΗ και την καταστροφή του τουρισμού και θα αναρωτιέται, "μα ποιος αλήτης τα έκανε όλα αυτά". Και οι κοινωνίες αυτές είναι μικρές... Μιλάνε

Κάθε νησάκι, ξέρει τον τοπικό "Γερμανό" του, ξέρει ότι δεν είστε μόνο εσείς

Μαζέψτε το, πείτε "δεν θέλω να καταστρέψω τα νησιά".
Η χρυσή ευκαιρία είναι για λίγες, ελάχιστες τσέπες. Όχι για τα νησιά. 
Και επειδή φαίνεστε "ανενημέρωτος"και εσείς και ο κος  Μαχαιρίδης να ενημερωθείτε. 
Έχετε κάνει δηλαδή και επενδυτική ανάλυση στην περιφέρεια; 
 Ανάλυση κόστους και οφελών; 
Δεν έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο.

Αν έχετε, να την δημοσιεύσετε, με την υπογραφή σας! Να την δούμε!  

Και δείτε και το http://www.rae.gr/geo/, να πάρετε και μια ιδέα που τις βάζουν...

http://archaeopteryxgr.blogspot.com

http://politika-gr.blogspot.gr/2011/10/blog-post_6989.html