Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Αντικαταστήστε τις λέξεις ''Ισπανικό'' ,''Ισπανική κυβέρνηση'' με.... ''Ελληνικό'' ,''Ελληνική κυβέρνηση''



Ισπανικό φιάσκο με το «χαράτσι για τη λιακάδα»

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας για το ρεύμα που παράγουν.
Ισπανικό φιάσκο με το «χαράτσι για τη λιακάδα»


 
         Πριν από έξι χρόνια, ο Χούστο Κρουθ Ροντρίγκεθ, ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης που φτιάχνει σήματα οδικής κυκλοφορίας στην Αγκίλα της Ισπανίας, έψαχνε τρόπο να αποκτήσει ένα σχετικά χαμηλό αλλά σταθερό εισόδημα για τον εαυτό του και για τον πατέρα του.

Έτσι, όταν η ισπανική κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο που θα προσέφερε ελκυστικά επιτόκια για την ηλιακή ενέργεια - με εγγύηση για τα επόμενα 25 χρόνια - έβαλε υποθήκη το σπίτι του, το σπίτι του πατέρα του, ακόμη και το εργαστήριό του, για να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες στον κήπο του πατέρα του, με σχέδιο να πουλήσει το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειάς του. 
 Η υπόθεση εξελίχθηκε σε κρατικό φιάσκο με την «εγγυημένη» ηλιακή ενέργεια. Και σε οικονομική καταστροφή για την οικογένεια του  Χούστο Κρουθ Ροντρίγκεθ.

«Φαινόταν τόσο ασφαλές»
είπε πρόσφατα ο Ροντρίγκεθ σε ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times». «Ηταν μια εγγύηση του ισπανικού Δημοσίου».  
Μόνο που η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη και σκοπεύει να πληρώσει λιγότερα, πολύ λιγότερα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, που θα τεθεί σε ισχύ το 2014,η Ισπανική κυβέρνηση , θα καταργήσει εντελώς το σύστημα πληρωμής ανά κιλοβατώρα, επιβάλλοντας μάλιστα αναδρομικές περικοπές στις πληρωμές.
 Ελέω κρίσης και λιτότητας, σχεδιάζει επίσης να αναγκάσει τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας να πληρώσουν ένα «χαράτσι» για το ρεύμα που παράγουν οι ίδιοι, μέτρο που οργισμένοι διαδηλωτές έχουν ονομάσει «φόρο στη λιακάδα».

Η Ισπανία έχει έναν σημαντικό λόγο να θέλει να αναλάβει δράση. 
Είναι αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο έλλειμμα - πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή - γιατί ποτέ δεν είχε μετακυλίσει το πραγματικό κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές της, ένα πρόβλημα που έχει διογκωθεί με την οικονομική κρίση.

«Θα γίνουμε η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα χρεώνει για τη χρήση του ήλιου... Περίεργα πράγματα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Ισπανία και αυτό είναι ένα από τα πιο περίεργα»
λέει στο BCC o Χαουμέ Σερασόλσες, γραμματέας της ισπανικής Ενωσης για την Προώθηση της Χρήσης της Ηλιακής Ενέργειας (SEBA). 
Αναφέρεται στην πρόταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την επιβολή έκτακτου φόρου αποκλειστικά σε όσους παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια. Αν εφαρμοστεί το σχέδιο, θα πληρώνουν «χαράτσι» για την ενέργεια που θα παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες τους, συν τον φόρο που καταβάλλουν όλοι όσοι καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια από το συμβατικό δίκτυο.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του έκτακτου τέλους, ο Ινιάκι Αλόνσο προσέλαβε δύο εργάτες για να ξηλώσουν τους ηλιακούς συλλέκτες που είχε βάλει στη στέγη του σπιτιού του. Ο Αλόνσο, αρχιτέκτονας που ζει στη Μαδρίτη, κάθησε και υπολόγισε το κόστος για την παραγωγή της δικής του ενέργειας.
 Και είδε ότι με τον νέο νόμο δεν τον συμφέρει πια.

Στόχος του κράτους είναι να συγκεντρώσει τα 26 δισ. ευρώ που χρωστάει σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με την πάροδο των ετών και να ρυθμίσει το ενεργειακό κόστος και τις τιμές επί νέας βάσεως. Η εισφορά για την ηλιακή ενέργεια καθορίζεται σε 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στο παρελθόν, το υψηλό κόστος των ηλιακών συλλεκτών αποθάρρυνε πολλούς καταναλωτές από τα φωτοβολταϊκά, αλλά οι τιμές έχουν πέσει σχεδόν στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το παλαιό καθεστώς, οι Ισπανοί καταναλωτές θα μπορούσαν μέσω επένδυσης σε πάνελ αξίας 1.600 έως 2.100 ευρώ να κάνουν απόσβεση μέσω της εξοικονόμησης στους λογαριασμούς ρεύματος σε περίπου πέντε χρόνια. 
 Αυτό θα αυξηθεί σε 17 χρόνια, μετά τις εισφορές που επιβάλλονται με το χαράτσι.

Αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στον Χούστο Κρουθ Ροντρίγκεθ, η επιχείρηση του οποίου έχει υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
 Αφότου η κυβέρνηση μείωσε, για πρώτη φορά, το εισόδημά του από τους ηλιακούς συλλέκτες το 2010, αναδιαπραγματεύθηκε τους όρους των δανείων του, αλλά κατέληξε με υψηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.
 Έχει ήδη παραιτηθεί από το όνειρο ότι οι ηλιακοί συλλέκτες θα συμβάλουν στη σύνταξή του.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 10 Ιανουαρίου 2014
  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=555865
                                                                                                                            
                                                                                                                            


Η ''πρασινη απατη'' είναι παντού η ίδια . Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες .
Και τα θύματα της είναι παντού τα ίδια.
Οι καταναλωτές ρεύματος . Όσο για τους χρεωμένους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών,.... ας πρόσεχαν . Εμείς τους είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει . 

 26 δις χρωστάει η Ισπανική κυβέρνηση στους Ισπανούς ΑΠΕτζηδες .
 1,5 δις  χρωστάει η Ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες  ΑΠΕτζηδες.
Κοινή η μοίρα ,ανάλογα με τα μεγέθη κάθε χώρας.
                                                                                             SAGINI



Σχετικό άρθρο μας για το δράμα της Ισπανίας από τον Απρίλιο του 2011
 
         ****ΕΔΩ...... http://sagini3.blogspot.gr/2011/04/1.html

                                                                                                                                                                


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ