Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Απειλή για την ενεργειακή μας ασφάλεια το Ουκρανικό .

   
                                       
  
          Αναμφισβήτητα το ενεργειακό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο νέο Ευρωπαϊκό μέτωπο Ουκρανίας - Ρωσίας .
       Όλοι θυμόμαστε ότι μόλις το 2009 οι διαφορές των δυο κρατών , οδήγησαν την Ρωσία να καταδικάσει την γείτονα της Ουκρανία σε ενεργειακή ένδεια , εν μέσω χειμώνα , αφού ο Ρωσικός κολοσσός Gasprom ,  έκλεισε τις στρόφιγγες των αγωγών τροφοδοσίας με φυσικό αέριο.
       Αυτό είχε προκαλέσει αναστάτωση στις Ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας , αλλά και στην Ελλάδα που σε μεγάλο βαθμό , έχει εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αφού εκτός των άλλων χρήσεων , στην χώρα μας ο άστοχος ενεργειακός σχεδιασμός της πράσινης ανάπτυξης , έχει επιβάλει το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή .
Που  έφερε  σίγουρα   κέρδη στους γνωστούς  3-4 βαρόνους της ενέργειας , αλλά και πανάκριβους λογαριασμούς στους καταναλωτές. 
        Αυτό έγινε σε βάρος της παραγωγής ηλεκτρισμού από τον Ελληνικό φθηνό λιγνίτη , αλλά και σαν αναγκαία εφεδρική υποστήριξη του άλλου μεγάλου λάθους..........των ΑΠΕ.
        Το εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο έφερε την χώρα μας σε κατάσταση απόλυτης ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία και την Gazprom  που  δυστυχώς  μας το πουλάνε  σήμερα 30% ακριβότερα από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
        Εισάγουμε βέβαια και υγροποιημένο αέριο LNG  με πλοία από Αλγερία στην Ρεβυθούσα  ,αλλά και αυτό έχει πολλά και σύνθετα προβλήματα με ειδικές εγκαταστάσεις , δεξαμενές κλπ, αλλά εξασφαλίζει επάρκεια το πολύ 15 ημερών.
     Προς το παρόν όλοι καταλαβαίνουν οτι κανείς δεν έχει συμφέρον να απειλήσει την ομαλή ροη αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
       Όμως αν η κατάσταση επιδεινωθεί κάνεις δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το σούπερ όπλο του φυσικού αερίου εναντίον της Δύσης και επομένως κατά της χώρας μας που αγοράζει το 60% των αναγκών της από την Ρωσική Gasprom.
       Δυστυχώς η λύση του υγροποιημένου LNG  μας εξασφαλίζει επάρκεια μόνο λίγων ημερών.
       Αρα η ομαλή τροφοδοσία της Ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο θα  αφεθεί κυριολεκτικά στην...... τύχη !!!.
     Δηλαδή αν...... αργήσει η επιδείνωση της κρίσης , θα έχει περάσει ο χειμώνας για την θέρμανση των νοικοκυριών και θα κλείσουν και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.
Εξαιρετικά σοβαρή απειλή για την  ενεργειακή ασφάλεια μας , για έναν ακόμα σοβαρό λόγο.

                                                                                                                                        SAGINI






Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ